Ukrajina šalje još pojačanja u Artjomovsku ‘mašinu za mljevenje”

Donbass
62 komentara

Kijev je poslao pojačanje u strateški vitalni grad Artyomovsk/Bakhmut, izjavila je u utorak zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar. Grad je tukla ruska artiljerija, do te mjere da su zapadni pristalice Kijeva navodno pozvale predsjednika Vladimira Zelenskog da smanji gubitke i povuče se.

Malyar je najavila raspoređivanje pojačanja na nacionalnoj televiziji, a njeni komentari prenijeli su različiti ukrajinski mediji. Prema riječima zamjenika ministra, odluku o pojačanju Artjomovska (koji se u Ukrajini zove Bakhmut) je “donijela vojska, koja se ne vodi političkim motivima”.

Artjomovsk je glavno ukrajinsko uporište i logističko čvorište u Narodnoj Republici Donjeck (DNR). Ruske snage, prvenstveno  su članovi privatne vojne korporacije Wagner, sistematski su zauzimale rubna naselja oko grada u višemjesečnoj kampanji, a sada je Artjomovsk opkoljeni sa sjevera, juga i istoka.

Dok je Zelenski prije mjesec dana izjavio da “niko neće predati Bakhmut”, on je od tada rekao da će grad biti zadržan samo “dok bude razumno” da se to učini. Međutim, to se pokazalo skupim. Iako Ukrajina nije objavila broj vojnika koje je izgubila u Artjomovsku, Zelenski je priznao da su borbe tamo „pakao“, dok je istaknuti ukrajinski reporter opisao situaciju širom fronta u Donbasu prošle godine kao „besmislenu mašinu za mljevenje mesa“.

Sadašnje stanje ratovanja na iscrpljenosti igra na ruku prednostima Rusije, omogućavajući ruskim snagama da iskoriste svoju artiljerijsku superiornost. Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin izjavio je prošlog mjeseca da je zauzimanje naselja poput Artjomovska sekundarni cilj u poređenju sa “uništenjem ukrajinske vojske i smanjenjem njenog borbenog potencijala”.

Prema nedavnom izvještaju Washington Posta , visoki američki dužnosnici vjeruju da Zelenski gradu “pridaje simboličan značaj” i strahuje od pada morala ako se preda. Prema Postu i drugim američkim medijima, Bijela kuća je od januara vršila pritisak na Ukrajinu da se odrekne Artjomovska i traži prilike za napad na drugom mjestu.

BakhmutrusijaukrajinaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mango
1 godina prije

Jadan narod u Ukrajini, citam izjavu jednog Ukrajinca koji kaze u Bahmutu – Mi znamo protiv koga se borimo ali ne znamo za koga se borimo. Granica je zapecacena i nitko ne moze pobijeci na zapad koji ih je i zayebao. Da nije bilo tog zapada ne bi bilo ni rata. U bivsoj Jug, zapad je palio vatru od 45…Nedavno je neki americki vojnik pobjegao u Rusiju.

Ziv je Geza
1 godina prije

Nek se strpe jos par dana dok stignu hrvatski zrakomlati,vele na imbexu.hr da su slijedeca 3 dana odlucujuca,jer rusi vise nemaju municije,ostale im samo ukradene ukrainske ves masine, koje sada strateskim bombarderima nasumicno bacaju po bakhmutu.

Roky
1 godina prije

Sve cestitke ovom hrabrom predsjedniku i narodu , ovako se boriti protif fasistickog rezima je veliki podvig pa i ako padne Bahmut nista strasno bitno je da Ukrajina ne odustaje i da je svijet podrzava.

Dragačevac
1 godina prije

Grobaru je bitnije da zadrži selo nego da izgubi hiljade vojnika, da bi mogao da kaže: držimo odbranu – ima rezultata – dajte pare.
Do kada će ta militantno prosjačka ekonomija funkcionisati videćemo.

MNK
1 godina prije

Blinken je otisao u Kazakstan s ciljom da ovih pet drzava C5 iz centralne azije okrene protiv Rusije I Kine. Prova im prijetiti, ucjenivati, tako radu kauboji, gospodari kaosa.

Ante
1 godina prije

Bas briga Zelenskog za zivote Goya. On zeli holivudsku slavu.

panStje
1 godina prije

Sad cekam Tihu BL da nam zalijepi jedno 20 odgovora o dogadjanjima na bojistu i spama razgovor.

Mahatma
1 godina prije

Pod pojačanje misle na tinejđere i umirovljenike koje su pokupili na ulici i koji neće izdržat živi više od nekoliko sati.

tihobl
1 godina prije

“Напуштање Бахмута значи да је украјинска активна одбрана завршила свој задатак и прешла на повољније позиције” – Арестович из Рима.

I on je presao na rezervnu liniju odbrane.

Dokurčilomi
1 godina prije

Nije mi jasno neki dan britanski obavještajci govore kako rusi nemaju više municije i da je teško ili nikako dostavljaju a sada tuku po gradu kao da je dostavljaju wirelessom.

Max
1 godina prije

Ovim potezom Ukrajina priznaje dvije stvari. Grad jest strateški važan i poraz je blizu.

Miro
1 godina prije

Admine dosta je da ti pročitaš U taj Bahmut -Atjemovsk treba pod hitno poslati barem jedan EU trans-rodnu formaciju, da nauče pameti Vagner-robijaše_i će se predavati neustrašivim rodno fluidnim ratnicima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI