Ukrajina tvrdi da Mađarska želi svoj teritorij

Viktor Orban - Ukrajina
23 komentara

Budimpešta je unaprijed obaviještena o ruskom napadu i nada se da će za sebe zauzeti dio ukrajinskog teritorija, ustvrdio je u ponedjeljak visoki dužnosnik vlade u Kijevu, dodajući da će biti “posljedica” po Mađarsku. Ova izjava dolazi nakon što je mađarski premijer Viktor Orban dodan u bazu podataka s popisom neprijatelja ukrajinske države.

Mađarska “otvoreno govori o svojoj suradnji s Rusijom. Više od toga, ruski predsjednik Vladimir Putin je rano upozorio da će naša zemlja biti napadnuta”, rekao je Aleksej Danilov, tajnik ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu (NSDC), tijekom medijskog nastupa u ponedjeljak. Odgovarao je može li Mađarska blokirati ulazak Ukrajine u NATO.

Mađarska je “mislila da bi mogla zauzeti dio teritorija”, dodao je Danilov. “Ovo se nikada neće dogoditi. Pobjeda će sigurno biti naša. A što se tiče Mađarske koja se tako ponašala, vidjet ćemo kakve će biti posljedice za ovu državu.”

Vjerojatno se to odnosilo na Transkarpatiju – regiju u zapadnoj Ukrajini s oko 150.000 etničkih Mađara – koja je bila predmet spora između Čehoslovačke, Mađarske i Sovjetskog Saveza tijekom 20. stoljeća.

Ranije u ponedjeljak se pokazalo da je nedavno ponovno izabrani premijer Mađarske dodan Mirotvoretsu, (‘Peacemaker’), ozloglašenoj internetskoj bazi podataka koja se održava na crnoj listi ljudi koji se smatraju neprijateljima Ukrajine, od kojih su neki ubijeni nakon što su tamo navedeni. Na web stranici Orban je označen kao “suučesnik ruskih ratnih zločinaca” i “antiukrajinski propagandist”.

Iako je Mađarska članica i EU i NATO-a, Orban je odbio poslati oružje Ukrajini ili dopustiti tranzit takvih pošiljki preko teritorija svoje zemlje. Budimpešta se također protivila embargu na naftu i plin protiv Moskve. Njemački medij ZDF u ponedjeljak je izvijestio da se Mađarska “odmaknula” od svog veta o tom pitanju i da predstoji uvođenje naftnih sankcija EU protiv Rusije.

Glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovacs demantirao je izvješće, međutim, rekavši da stav Budimpešte o sankcijama za naftu i plin “ostaje nepromijenjen: mi ih ne podržavamo”. Osim optužbi i očitih prijetnji Mađarskoj, Danilov je rekao i da Kijev ne planira još jednu rundu mobilizacije, te da Ukrajina ne namjerava potpisati bilo kakav mirovni sporazum s Moskvom, već će prihvatiti samo rusku predaju.

Rusija je napala susjednu državu 24. veljače, nakon neuspjeha Ukrajine u provedbi uvjeta sporazuma iz Minska, koji su prvi put potpisani 2014., i konačnog priznanja republika Donbasa Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokol iz Minska uz posredništvo Njemačke i Francuske osmišljen je kako bi otcijepljenim regijama dao poseban status unutar ukrajinske države. Kremlj je od tada zahtijevao da se Ukrajina službeno proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD-om. Kijev inzistira da je ruska ofenziva bila potpuno ničim izazvana i zanijekao je tvrdnje da je planirao ponovno zauzeti dvije republike silom.

Aleksej Danilovmađarskateritorijaukrajinaviktor orban
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Interesantno….
Poljaci vježbaju, kako da uzmu svoj dio Ukrajinskog teritorija BAŠ SADA!
Romunji imaju vojsku več na granici, da uzmu svoj dio…
Jedino Madžarska smeta Zelenskom, jer Orban “je Putinov prijatelj”, hahahaha…..
Kad se navode zapadni mediji, vrlo je teško ne vidjeti pozadine…
Jer, Ukrajina če pobjediti Rusiju…

Japanac
1 godina prije

Poljaci kao žele da Ukrajine prežili ili ti Rumuni da Moldova preživi. Daće Rusi svima njima svoje teritorije kao kosku psima. A za uzvat oni pljuju po njima. Koja neiskrenost ..

eks
1 godina prije

Ukrajina je izgovor i “Darmplatz” za sve akcije koje sprovodi američka korporativna fašistička banda, kako protiv Rusije, tako i protiv država Evrope koje pokušavaju da budu samostalne i suverene. Lideri EU , postavljeni od iste američke korporativne fašističke bande , vode Evropu putem apsolutnog vazalstva i pokornosti USA fašistima. Najgore je to, što se u Evropi ponovo stvara duh fašizma, kojeg podstiče američka banda psihopata fašista.

Ja to onako
1 godina prije

Pa dobro svakom po zasluzi.

1 godina prije

“zavrsna rijec” i ovdje. kod milica je uvijek. vidio sam i na russia today.
je li to neka zakonska obaveza?

Max
1 godina prije

Madžarska kao suverana država ima pravo surađivati s kim hoće a Ukrajinu nije napala niti joj prijeti.

tihobl
1 godina prije

I Milanovic je proglasen za neprijatelja Ukrajine. Zar i Hrvatska zeli komad bivse Ukrajine?

Krle
1 godina prije

Meni je neshvatljivo da ukrajinski političari ili pripadnici vojnih organizacija tako prozivaju i vrijeđaju kolege iz država koje ih pomažu. Čitam da je ukrajinski ambasador nazvao Šolca uvrijeđenom kobasicom, a prije toga su odbili da prime Štajnmajera. Sada prijete i Orbanu i Milanoviću. Zahtijevaju pomoć, protiv interesa onih koji im je šalju. Pozivaju na WW3, otvoreno lažu i izvrću činjenice. Još nisam čuo otvorenu kritiku prema ukrajinskoj politici već naprotiv, povećava se vojna pomoć te im se šalje i napadačko oružje. Upravo ono s čim Ukrajinci plaše Evropu, da će Rusi poslije Ukrajine napasti druge države, moglo bi se Evropi desiti od strane Ukrajine. Motivirani, dobro uvježbani i naoružani, navikli da traže, mogli bi postati noćna mora Evrope.

gargamel
1 godina prije

Pa bolje i to nego da se opet stvaraju neke instant države, kao na Balkanu.

Weteran
1 godina prije

Laž je EU!
Laž je NATO!
Pretnja legalno izabranim vođama HU i HR od strane treće države, ekstemnih organizacija, nema odjeka ni reakcije Brisela?!
Famozni Član 5 je fatamorgana!!

zapadni neimac
1 godina prije

Ukrajina ne tvrdi nista. Mirotvorec je stranica koju i ja mogu napraviti i nije sluzbena stranica niti jedne ukrajinske ustanove ili stav drzavne sluzbe. To nije nista. Sa druge strane, Madjarska je sa Orbanom na celu podigla spomenik domovini sa uklesanom kartom velike Madjarske. u Kamenu. I to zvanicno i to se moze vidjeti i na imternetu. Posebno interesantno za susjede Srbiju i Hrvatsku. Dijelovi tih zemalja su na toj karti velike Madjarske.

tihobl
1 godina prije

Da li ste primjetili slicnost izmedju medijske kampanje protiv Milanovica sa kampanjom koja se vodila protiv Trampa kad je bio predsjednik? Meni izgledaju identicno, isti izrazi se koriste.

Necjepljeni Kokot
1 godina prije

Ukrajina se previše digla . Pazi ovo ,sada prijeti i Mađarskoj ! Zelenskij je Židov pa može raditi što hoće .Ničija nije do zore sjala,pa neće ni njegova !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI