Ukrajinac dobio tri godine zatvora zbog antidržavnih statusa na internetu

Čovjek u zatvoru
8 komentara

Stanovnik Odese je osuđen je na tri godine zatvora zbog protuukrajinskih napisa na službeno blokiranoj društvenoj mreži “VKontakte” u Ukrajini. Ukrajinsko “Zrcalo tjedna” (Зеркало недели) javlja “kako je sud utvrdio da je čovjek koristio svoje prijenosno računalo, protivno odgovarajućim zakonima i namjerno počinio djela s ciljem promjene državne granice Ukrajine”.

Kako piše ukrajinsko izdanje, slične statuse je osuđenik javno dijelio na stranici koju je podigao na društvenoj mreži “VKontakte” nekoliko puta, posebice u kolovozu, srpnju i rujnu 2017. godine. Također je pozivao na svrgavanje državne vlasti u Ukrajini.

Stanovnik Odese je proglašen krivim za počinjenje kaznenog djela pod 2. dio čl. 109 “Akcije usmjerene na prisilnu promjenu ili rušenje ustavnog poretka ili svrgavanje državne vlasti” i 1. dio čl. 110 koji predviđa kaznu “Protivljenje teritorijalnoj cjelovitosti i nepovredivosti granica Ukrajine”, kako je predviđeno Kaznenim zakonom zemlje.

Međutim, kao što je navedeno od strane suda, utvrđeno je da je optuženi implicitno priznao krivnju u kaznenim predmetima i pokazao kajanje, tako da ga je sud osudio na tri godine zatvora, pretvoreno u uvjetnu kaznu od jedne godinu, što će biti rok kušnje za osuđenika.

“Zrcalo tjedna” podsjeća da je predsjednik Petro Porošenko potpisao uredbu kojom se 15. svibnja, na temelju odluke Vijeća za nacionalnu sigurnost od 28. travnja 2017. godine, o primjeni posebnih osobnih, gospodarskih i drugih restriktivnih mjera zbog korištenja  usluga i pristupa ruskim društvenim mrežama i uslugama “Vkontakte”, “Yandex”, “Odnoklassniki” i “mail.ru”.

Međutim, unatoč odluci Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, Ukrajinci i dalje masovno koriste “VKontakte”, “Yandex”, “mail.ru” i ostale ruske usluge.

 

zatvor
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo Lola
6 godine prije

“…primjena posebnih osobnih, gospodarskih i drugih restriktivnih mjera…”, naziva se FAŠIZAM, a u naslovu, umjesto tendenciozne kovanice “antidržavnih statusa”, treba stajati onako kako u stvari jeste “kritičkog pogleda na stanje u propaloj državi”!

Spock
6 godine prije

Bar te 3 godine neće morati plaćati plin 600% više 🙂

fbslo
6 godine prije

Evo demokratije u Ukrajini.
Hvala Zapadu.

Smajli
6 godine prije

ovo se zovu očajnički potezi fašističke vlasti.

jetflash
6 godine prije

strašno kako ukraince svakih 20 godina prevedu žedne preko vode.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI