Ukrajinske zalihe oružja ‘prazne’

Oruzje Ukrajina
11 komentara

Ukrajinske zalihe oružja su iscrpljene i to se vidi na bojnom polju, izjavio je Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima o vojnoj sigurnosti i kontroli naoružanja u Beču.

Zapad nastavlja da isporučuje Kijevu rakete i sisteme protivvazdušne odbrane, ali ne u obimu kao nekada, rekao je Gavrilov za TV Rossiya 24 u petak. Diplomata je rekao da ne očekuje “naglo” u isporuci oružja od strane SAD-a i njihovih saveznika.

Ukrajinske „zalihe su prazne. Vojni arsenali NATO-a i SAD su prazni… Vidite šta se dešava na bojnom polju – Ukrajinci već odgovaraju na 10-20 naših granata sa samo nekoliko svojih”, rekao je on.

U petak je Velika Britanija obećala novu pošiljku od 200 raketa protivvazdušne odbrane Ukrajini. Komentarišući isporuku, britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao je: “sada je vrijeme da se slobodni svijet okupi i udvostruči naše napore da Ukrajini dobijemo ono što joj je potrebno za pobjedu.”

Ranije ove sedmice, SAD su također najavile još jednu vojnu pomoć u vrijednosti do 250 miliona dolara, uključujući razne vrste projektila, artiljerijskih granata i municiju za malokalibarsko oružje.

Washington Post je ranije ovog mjeseca objavio da Kijev doživljava akutnu nestašicu municije, dok se čini da Moskva nema isti problem. Ukrajinske trupe su rekle da ispaljuju oko 10-20 granata dnevno, manje u odnosu na 50 ranije tokom sukoba.

Količina zapadne vojne pomoći Kijevu smanjena je posljednjih mjeseci. U SAD-u, republikanski zastupnici se opiru pokušajima administracije predsjednika Joea Bidena da progura još 60 milijardi dolara pomoći Kijevu, dok je Mađarska stavila veto na planirani četverogodišnji paket pomoći EU od 50 milijardi eura (55 milijardi dolara) za Ukrajinu.

Moskva je više puta upozoravala da ga isporuke oružja Kijevu od strane SAD i njenih saveznika neće spriječiti da ostvari ciljeve svoje vojne operacije, već samo povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Prema ruskim zvaničnicima, obezbjeđivanje oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de facto strane u sukobu.

rusijaukrajinaZalihe Oružja
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
4 mjeseci prije

….nestaje željeza, ali još ima “mesa za mljevenje”…

Zvone
4 mjeseci prije

Rusija namjerno odugovlači taj rat, vjerovatno je s nekom dogovorena da tako radi.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Republikanci shvatili da je dosta slavenskog davanja u krvi i životima.
Demokrati bi se kao i Zelenski borili do posljednjeg Ukrajinca.
I tako pustiše Ukre niz vodu zbog unutarnjih političkih previranja i porozne granice sa Meksikom.

tihobl
4 mjeseci prije

Михаил Подољак је рекао да неће бити мирних преговора са Руском Федерацијом, али ће постојати ултиматум који ће Москва прихватити.

tihobl
4 mjeseci prije

Зеленски:
Ове године Украјина је показала запањујуће резултате на бојном пољу. Није се повукла ни у једном правцу на земљи, повратила море и учинила небо безбеднијим.

KomisarX
4 mjeseci prije

Ja mislim da uzrok u tome, da je njima došlo na um, da neće dobiti nazad novac kojeg su bacali u ovaj rat. Ako zapljene rusku imovinu, rusi če vjerovatno uraditi slično na teritoriju ukrajine sa korporativnom imovinom zapada.

Max
4 mjeseci prije

Nečim su ipak tukli Belgorod i ubil civila.

nessy
4 mjeseci prije

Da je zapad poslao i duplo oruzja i novaca, njihove zalihe bi opet bile prazne. Kako je napisao Guardian, UA politicari kradu kao da sutra ne postoji. Imaju valjda dobar deal sa donatorima, pola-pola. I svi sretni, osim omladine koja gubi zdravlje i zivote u blatu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI