Ukrajinski saperi dobili su sisteme za razminiranje MV-4-SCORPION i MV-10-BISON hrvatske proizvodnje

57 komentara

Ukrajina je dobila još dva mehanizovana kompleksa za razminiranje MV-4-SCORPION i MV-10-BISON, oprema je ušla u službu saperskih jedinica koje učestvuju u deminiranju u regiji Nikolaev. Ovo je izvijestila pres služba Državne službe za vanredne situacije Ukrajine.

Ukrajina do danas ima četiri slična kompleksa za razminiranje, a sva oprema je isporučena u sklopu dobrotvornih programa. Prva dva kompleksa rade na teritoriji Hersonske oblasti, dva nova su poslata u oblast Nikolajev. Izvještava se da je tehnika “efikasna”, što vam omogućava da brzo i sigurno obavljate radove na deminiranju, uništavajući mine koje su postavile ruske trupe.

Nova oprema omogućit će saperima da brže očiste teritoriju Nikolajevske oblasti, cjelokupni posao koji nam je neprijatelj pružao dugi niz godina zahtijeva ne samo iskustvo, već i korištenje savremenih tehničkih rješenja – stoji u saopštenju.

Mehanizovane komplekse MV-4 i MV-10 proizvodi u Hrvatskoj kompanija “DOK-ING”. Jedan kompleks omogućava čišćenje 4000-5000 kvadratnih metara mina dnevno, u zavisnosti od složenosti terena. MV-4-SCORPION je robotski sistem lake klase dizajniran za neutralizaciju eksplozivnih naprava. MV-10-BISON je kompleks “teške klase” sposoban da nosi dodatke ispred i iza trupa. Prema proizvođaču, koća može izdržati protutenkovske mine. Oba kompleksa se upravljaju daljinski.

Prethodno su ukrajinski saperi dobili britansko vozilo za deminiranje Armtrack sposobno da neutrališe mine na dubini do pola metra.

hrvatskaMV 10 BisonMV-4 Scorpionukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
10 mjeseci prije

Mi se bas guramo tamo gdje nam nije mjesto zahvaljuci jebacu Plenkovicu ukrajinskih kurvi koje su mu prirasle srcu..

Dux
10 mjeseci prije

Samo malo pričekajmo, pa će onaj štenac od savjetnika Zelenog prozvat i RH da smo dali malo, možda zatraži i nešto topovskog mesa, a AP kao zakleti europejac sogurno će na to pozitivno odgovoriti, jer su mu ” europske vrijednosti” na prvom mjestu, mali briselski smrad…

Antee
10 mjeseci prije

Neonacistički kolaborator Ante Plenković će na kraju biti ošišan na ćelavo kao i sve ostale kurve nacista.
On mene ne predstavlja ali mi predstavlja krvnika hrvarske opstojnosti i državnosti.

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Odvuce Vas AP na istocni front ako mu dozvolite!

neon
10 mjeseci prije

Evo kako neki pisu u Rusiji: Draga braćo i sestre! Mnogo puta smo rekli i ponovićemo ponovo da Putin i Zelenski, po naređenju svetske vlade, ratuju da bi se oslobodili ruskog naroda sa obe strane fronta. To je jasno, jasno i otvoreno potvrdio Prigožin, Putinov prijatelj zločinac. Najvažnije je da sve ove njegove reči potvrđuje čitav tok događaja poslednjih godina, a posebno poslednjih godinu i po dana. Putin i njegov kremaljski kahal ne samo da plaćaju milijarde za oružje Ukrajini, sa kojom se ratuje (samo za tranzit gasa 2022. plaćeno je 1,3 milijarde dolara), već i snabdevaju gorivom vozila i opremu Oružanih snaga Ukrajine koja se bori protiv ruske vojske i ubija ruske vojnike. Nema sumnje da je sve ovo Putinu ne samo dobro poznato, već i s njegove strane direktno kontrolisano. Uostalom, samo zbog posla oko snabdevanja Ukrajine gorivom Putin već godinu dana ne daje nalog da se ukrajinskoj… Čitaj više »

Throne
10 mjeseci prije

Jbg. Nismo ni razminirali jos sva podrucja hrvatske, a saljemo strojeve, neka boli vladu sto ce nasi pirotehnicari rucno ih detektirati i vaditi, pa i po cijenu njihovog zivota, ali i zivota stanovnistva koji na tim podrucjima zive. Stvarno ovi nasi politicari su dupelisci takvog kalibra da im nema ravna. Stvarno steta za koga su se pravi branitelji borili i kome su dopustili da na vlast dodju, sve sami ljigavi lopovi gori i od mafijasa. Od vlade sabora, pa do zupanija i gradova. S druge strane guraju nos tamo gdje im nije potrebno, svakom loncu poklopac, da li je to nas rat, nije da li nam je ko u nasem ratu pomagao, nije, pa sto trazimo onda i petljamo tamo vdje nam nije mjesto. A ko zelite rat, slobodno svi vi clanovi stranaka hdz-a, sdp-a i njenih podstranaka, zatim mozemo, hns-a, radnicke fronte, hss-a dobrovoljno idite u ukrajnu i sudjelujte… Čitaj više »

alexosijek
10 mjeseci prije

Čak ne mogu ništa loše niti napisati protiv ove donacije (kada bi samo to bilo donirano)…čak mogu napisati kako mi je super drago kako u Hrvatskoj postoji firma koja ovako što proizvodi….lp

Buničar
10 mjeseci prije

Dok-ing proizvodi vrlo dobre sustave za strojno razminiranje. Nakon rata koristili smo modificirane tenkove i teske strojeve svedske ili njemacke proizvodnje (Mungosi). Dok-ing je tek pokretao istrazivanje i proizvodnju. Istina strojevi (najcesce) razbiju mine nakon cega ljudi moraju pretraziti teren radi pronalaska SVIH fragmenata, kako djelova tijela mine tako i djelova punjenja/upaljaca da bi se teren smatrao razminiranim. Kod nas su djelovale i strane tvrtke: talijanska, svedska, juznoafricka, cak i ameri. Mi smo sa tim tvrtkama “putovali” za minama diljem svijeta ali su i stranci (rusi, ukrajinci, juznoafrikanci) dolazili radit kod nas. U koliko Ukrajinci budu kopirali nase nece se dobro provesti. Kada sam poceo raditi cjene su se po m2 kretale oko 5€. Onda su navalili nasi “strucnjaci” otvarati tvrtke za razminiranje (i raznorazni generali) pa su cijene po m2 svele na cca 30-ak centi po m2. U to vrijeme se je kosenje trave uz auto cestu Zg-Karlovac naplacivalo… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ovo se zove ” bratstvo i jedinstvo ” 😁 .Prvo Srbi sa svojim oružjem iz tvornice Krušik pa onda Hrvati ko vele ” ta nijesu Srbi bolji od nas 😁 ” pa i oni … Bosanci … Šute ! ? Te vele … Hoće li neko pite u Ukraine ?! Garantirano PRVA KLASA 👍 .

nmjhuztrfde
10 mjeseci prije

no business like war business

Гавран
10 mjeseci prije

Naš predsednik Vučić je naredio da Srbija sledeće 3 godine otkupljuje sve proizvode namenske industrije, tako da neće više zaobilaznim putevima ići na Ukrajinski front.

Biti na gubitničkoj strani u ovome ratu je previše opasno opasno da bi se nejaki patuljci kao naše zemlje petljali.

Posle bombardovanja Kineske ambasade Kinezi su rekli da im USA-đani DUGUJU KRV!
Rusi još ništa nisu rekli.

tihobl
10 mjeseci prije

“Svakog dana smo samo iscrpljeniji, a Rusi postaju sve jači”, kazao je Jim Townsend, bivši pomoćnik ministra obrane za NATO i europska pitanja – piše Foreign Policy.

Sto znaci Hravatska ce morati da se isprsi i pomogne svom izcrpljenom savezniku.

Rudar
10 mjeseci prije

Dobili ili kupili ?
Što je Hrvatska dobila od Ukrajine 1991. ?

sffertfhhggh233dfg
10 mjeseci prije

jučer se kokainski naslikavao sa rak sustavom

Jomla
10 mjeseci prije

“Saperi”, još jedna novogovorna egzibicija, jbg… 🙁 🙁

gargamel
10 mjeseci prije

Ovo je super vijest. Rusi nemoraju da se bave razminiranjem kad oslobode ove teritorije.

burt
10 mjeseci prije

Ukrajini dolaze krstareće rakete Storm Shadow dometa 250 km i rakete zemlja-zemlja 300 km, oružja koja su se koristila protiv Afganistanaca, Libijaca, Sirijaca, Iračana sada se okreću protiv Rusa, mobilizirano je milijun ukrajinskih vojnika a još će se tokom svibnja formirati nove jedinice kako budu pristizala nova oružja, omjer u broju vojnika je 3-1 u korist Ukrajine, peta kolona na okupiranim područjima bi trebala shvatiti da je vrijeme da se počnu pakirati

Max
10 mjeseci prije

Bar neka korist za Hrvatsku.

Noname
10 mjeseci prije

Akcije Ukrajine u Donbasu od 2014. mogu se okarakterizirati kao kontinuirani terorizam i genocid, rekao je Clayton Morris, američki novinar i voditelj emisije Redacted News.
“To je ono što se događa (u Donjecku. — Urednik) od 2014. godine. Kontinuirani genocid i terorizam”, komentirao je voditelj udare Oružanih snaga Ukrajine na naselja.
Napomenuo je i da je ukrajinski sukob počeo upravo kada je topništvo Ukrajine 2014. godine gađalo civile u Donbasu. Prema njegovim riječima, to ne može shvatiti samo “neobrazovana osoba”.
Voditelj je naglasio da su Oružane snage Ukrajine uoči napada pogodile Donjeck i regiju Zaporožje, ciljajući na stambena područja u kojima nema vojnih objekata. Uslijed napada militanata stradali su civili, podsjetio je.
Istodobno, zapadni mediji “ignorirali su nekoliko masovnih smrtonosnih napada iz Ukrajine”, rekao je Morris.
“Ovo nećete vidjeti na glavnim TV kanalima u zemlji”, rekao je.
Ukrajinska vojska od 2014. godine redovito granatira Donbas.

gigi pinna
10 mjeseci prije

I što je loše da se Ukrajina razminira? Trebali smo i vama u Srbiji ispostaviti račun za razminiranje, koje ni do dana današnjeg nije gotovo.
Znamo tko je kriv za ovaj aktualni rat, ali ovako vam portal ispada ruska propaganda. Ovo vam je uistinu nepotrebno…

nessy
10 mjeseci prije

Oprema za razminiranje je jedina donacija Ukrajini koju bih podrzao. Ali, mozemo ocekivati reakciju iz bratske nam Ukrajine; malo je to, treba nam barem 10x toliko. A moglo je i prije, cak i prije nego je minirano. “Hvala”, ocito ta rijec u njihovom rjecniku ne postoji, ili mozda pri izgovaranju izaziva bolne grceve lica, pa je izbjegavaju. Nezahvalni sibicari.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI