Ukrajinski zakonodavci žele da se isključe teritorijalni ustupci

Ukrajina i Rusija
19 komentara

Ukrajinska vlada nikada ne bi trebala ustupiti nijednu teritoriju zemlje kako bi prekinula sukob s Rusijom, tvrdi grupa ukrajinskih poslanika.

Predloženo saopštenje uslijedilo je nekoliko dana nakon što je zvaničnik NATO-a sugerirao da bi Kijev mogao odustati od svojih pretenzija na teritorije koje su glasale za pridruživanje Rusiji u zamjenu za članstvo u vojnom savezu predvođenom SAD-om.

Dokument, koji je predstavljen u petak, poziva na bezuslovno povlačenje ruskih snaga nazad na granice Ukrajine iz 1991. godine. To bi trebalo uključivati ​​povlačenje ruske Crnomorske flote sa Krima, insistirali su zakonodavci.

Štaviše, ako i kada Ukrajina ponovo zauzme poluostrvo, ruski državljani koji tamo borave biće deportovani, predviđa se u saopštenju. Prema dokumentu, Ukrajinci kojima je ” automatski ili prisilno ” dato rusko državljanstvo neće se smatrati takvima.

Prijedlog je uveden nekoliko dana nakon što je Stian Jenssen, šef kabineta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, sugerirao da bi “rješenje moglo biti da se Ukrajina odrekne teritorije i dobije članstvo u NATO-u zauzvrat ”, kako citira norveški list VG.

Jenssenove primjedbe brzo su našle na udaru kritika ukrajinskih zvaničnika i on je bio primoran da se povuče, opisujući prvobitnu sugestiju kao „ grešku. ”

Početkom juna ukrajinska vojska je pokrenula svoju dugo očekivanu kontraofanzivu u pokušaju da povrati teritorije na istoku i jugoistoku zemlje. Međutim, uprkos masovnoj podršci Zapada, kijevske snage nisu postigle nikakav značajniji napredak. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, operacija je Ukrajinu već koštala 43.000 ljudi i skoro 5.000 komada vojne opreme. Najviši zvaničnici u Kijevu i nekim zapadnim prijestolnicama priznali su da napor nije ispunio početna visoka očekivanja i da napreduje sporije nego što se očekivalo.

Krim se pridružio Rusiji nakon državnog udara u Kijevu 2014. nakon referenduma na kojem je većina lokalnog stanovništva podržala ujedinjenje. Donjecka i Luganska narodna republika, kao i oblasti Herson i Zaporožje, pridružile su se Rusiji prošlog septembra nakon referenduma.

Ukrajina je zajedno sa većinom drugih nacija odbila da prizna rezultate tih plebiscita, osuđujući prekrajanje granica kao nezakonitu aneksiju.

rusijateritorijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Off topic ! Prije dva dana ! Ovi opet drmaju Balkan uz uporabu , vrlo teških riječi 😱 .. Ovaj , čini se mora ići ! Na ovaj ili onaj način ! Bude li se opirao , iztočni susjedi će se naći po srijed vrtloga – građanska rata a tad …. Svi scenariji su na stolu ⚠️ !!! —->>> thetimes.co.uk/article/aleksandar-vucic-capone-of-the-balkans-or-only-hope-for-a-kosovo-peace-deal-9r2q7w5kc 💥

Max
8 mjeseci prije

Bijedne varke.

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

“Dokument, koji je predstavljen u petak, poziva na bezuslovno povlačenje ruskih snaga nazad na granice Ukrajine iz 1991. godine. To bi trebalo uključivati ​​povlačenje ruske Crnomorske flote sa Krima, insistirali su zakonodavci.
Štaviše, ako i kada Ukrajina ponovo zauzme poluostrvo, ruski državljani koji tamo borave biće deportovani, predviđa se u saopštenju.”

Maske su napokon pale.

Na Krimu živi 2 milijuna ljudi, a prije 2014. godine 65% su bili Rusi.

Ukrajinski poslanici žele etnički očistiti Krim od domicilnog stanovništva.

Nebalkanac
8 mjeseci prije

Drzavni udar je bio PRIJE fejk referenduma….
Logično iskrivljavanje činjenica…

Мунгос
8 mjeseci prije

Украјинска влада је целу Украјину дала на тацни влади Америчких Дубоких Држава.
Сада фол не жели да уступи Русији ниједну територију Украјине.
Нема сада шта ни да жели, ни да не жели, нема више шта ни да уступа, све је већ уступљено Дубокој.
Чини се да Украјинска Влада ово цмиздри у име владе Америчких Дубоких Држава.

xyz
8 mjeseci prije

Sad se pita samo Ruse.

goran
8 mjeseci prije

samo vi ukrajinci budite ponosni i nemojte ništa dati nikome,sve dok majka Rusija ne dodje i oslobodi cijelu ukrajinu od nacističkog šljama koji je okupirao i kijev i ostatak ukrajine

Amater
8 mjeseci prije

A tko uopće ista pita Ukrajinu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI