UN donosi rezoluciju kojom osuđuje SAD

Ujedinjene nacije
13 komentara

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je velikom većinom glasala za rezoluciju kojom se osuđuje američki embargo na Kubu 30. godinu zaredom. Samo su SAD i Izrael glasale protiv te mjere u četvrtak, dok su Ukrajina i Brazil bili suzdržani.

Od 2019. godine, SAD su “eskalirale opsadu oko naše zemlje, dovodeći je do još okrutnije i humanije dimenzije, s ciljem da namjerno nanesu najveću moguću štetu kubanskim porodicama”, rekao je kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez za okupljeni predstavnici.

Diplomata je osudio američkog predsjednika Joea Bidena zbog toga što je nastavio politiku “maksimalnog pritiska” svog prethodnika Donalda Trumpa umjesto da nastavi trend otopljavanja odnosa koji je Barack Obama pokrenuo tokom svoje posljednje godine na vlasti.

Priznajući da je Bidenova administracija napravila neke ekstremno ograničene poteze da otvori letove, doznake i konzularne usluge sa Kubom, Rodriguez je tvrdio da „blokada, koja je pooštrena do ekstrema, i dalje predstavlja centralni element koji definiše SAD-Kubanska politika.”

Otkako je Bajden na vlasti, embargo je kubansku ekonomiju koštao procijenjenih 6,35 milijardi dolara, rekao je Rodriguez – cifra koja se prevodi na više od 15 miliona dolara dnevno. Iako je naglasio da ne krivi SAD za sve probleme Kube, poričući njen uticaj jer bi “glavni uzrok uskraćenosti, oskudice i teškoća koje trpe kubanske porodice ne govoreći istinu”, objasnio je on.

SAD su se suzdržale od glasanja na kojima se osuđuje embargo prvi put 2016. godine, ubrzo nakon što je Obama obnovio zvanične odnose s otokom. Međutim, Trump je nastavio napore prethodnih predsjednika da izoluje socijalističku naciju. Washington je uveo embargo 1960. godine nakon što je revolucija Fidela Castra zbacila Batistinu vladu naklonjenu SAD-u i nacionalizirala imovinu koja je pripadala američkim građanima.

I Trampova i Bajdenova administracija branile su “ljudska prava” kako bi opravdale decenije ekonomskog gušenja, argument koji je zamjenik kubanskog ambasadora u UN-u Yuri Gala odbacio kao nelogičan.

“Ako bi se vlada Sjedinjenih Država zaista brinula za dobrobit, ljudska prava i samoopredjeljenje kubanskog naroda, mogla bi ukinuti embargo”, rekao je, dodajući da bi Washington mogao ukinuti ekonomska ograničenja koja trenutno guše ekonomske prilike za potencijalne kapitaliste.

Umjesto toga, tvrdio je Rodriguez, SAD su naoružali Big Tech i medije “u virulentnoj kampanji dezinformacija i omalovažavanja Kube… koristeći našu djecu, omladinu i umjetnike kao mete ovog političkog i medijskog bombardiranja.”

Washington je prošle godine uveo dodatne sankcije Kubi, osuđujući policijsku reakciju na izbijanje protesta koji su počeli negodovanjem zbog nestašice hrane i lijekova i prerasli – uz pomoć SAD-a, prema Havani – u nasilne antivladine demonstracije.

BidenKubaSADUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Odisea
1 godina prije

Raduje me jedna istina,USA propadaju uz građanski rat.Niko nikad ne bi povjerovao u napad naroda na najviši zakonodavni organ USA, ali ipak se desio.Ali nije nikom bilo smiješno ni budalasto.

Lucija, prva
1 godina prije

Cijela J. i Srednja Amerika popravlja zube na Kubi. I liječi se.
I pokoji Amer.
Nije čudo da im je pofalilo lijekova.

A sve resurse su uložili u proizvodnju svojih cjepiva za koronu.
Mislim, 4 različita. O kojima – ništa ne znamo.

eks
1 godina prije

Polako, ali sigurno, čovečanstvo uvidja da zlo dolazi iz USA .

Tupko Glupko
1 godina prije

U 2021. godini UN je donio 20 rezolucija koje kritiziraju države.
14 od njih odnosi se na – Izrael.
Šest preostalih odnosi se na Sjevernu Koreju, Iran, Mijanmar i Rusiju.

Sve dok su Izrael (odabrani) i SAD (izuzetni) nedodirljivi u svojim postupcima pred UN-om (a jesu već 75 godina), UN kao takav nema smisla.
Isto vrijedi i za Međunarodne sudove.

Dokurčilomi
1 godina prije

Dobro i što ćete poduzeti u vezi s time? Možda nekakve sankcije SAD-u?

pes 300
1 godina prije

Kuba je zrtva americkih demokrata-predatora-zlikovaca opijenih zeljom da zavladaju svijetom

Kit
1 godina prije

Da objelodanim: Otkrivenje 13. I zvijer, koju vidjeh, bijaše kao leopard, i noge joj kao u medvjeda, i usta njezina kao usta lavova. I dade joj zmaj silu svoju i prijestolje svoje i vlast veliku. = grb UN-a I vidjeh jednu od glava njezinih kao ranjenu na smrt, i njezina rana smrtonosna izliječi se. = glava je kontinent, a opisuje Europu 1. i 2. svjetski rat kad je uništena, ali se oporavila.  I vidjeh drugu zvijer, gdje izlazi iz zemlje, i imala je dva roga kao u janjeta, i govorila je kao zmaj. = USA mapu okrenete za 180° i dobije se izgled kao rovke iz zemlje sa dva roščića I vrši svu vlast prve zvijeri pred njim; i učini da se zemlja i koji stanuju u njoj poklone prvoj zvijeri, kojoj se izliječila rana smrtna. = SAD kao osnivač i sjedište UN zvijeri je u New Yorku. Prva zvijer je… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Neka smo i to dočekali.

goran
1 godina prije

kubanci pridružite se rusiji kini indiji i tražite pomoć od njih i u hrani,a pogotovo u vojnoj opremi.
dofurajte balističke rakete na kubu da vidimo kako če ameri reagirati kad mu se rus parkira ispred ulaza,pa čemo onda vidjeti koliko su strpljivi:-)

Gnostik
1 godina prije

Naslovna fotografija,prepuna crnih okultnih simbola.Impresivno i perfidno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI