Uspon islamofobije na Zapadu podstaknut američkom strategijom za „demonizaciju“ muslimana, kaže turski predsjednik Erdogan

Erdogan
27 komentara

Podstaknuta antimuslimanskim stavom Washingtona nakon 11. septembra, islamofobija se na zapadu „širi poput raka“, tvrdi turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dodajući da su se oni koji su nekada napadali Jevreje sada okrenuli muslimanima.

„Strategija američke administracije za demonizaciju muslimana nakon 11. septembra poslužila je kao sredstvo za dalje pokretanje antimuslimanskog raspoloženja koje je već postojalo u kulturnoj strukturi mnogih zapadnih društava“, rekao je Erdogan u govoru na Međunarodnom simpozijumu o medijima i Islamofobiji u Ankari u utorak.

Porast antimuslimanskog raspoloženja postao je ozbiljan problem zbog neaktivnosti vlada u EU i SAD da ga ospore, dodao je Erdogan. Sada su desničarske grupe koje su se dugo smatrale marginalnim, umjesto toga, postale glavne političke snage u mnogim evropskim zemljama, a oni koji su nekada napadali jevrejsku zajednicu okrenuli su se protiv muslimana.

Islamofobija i antimuslimanski osjećaj šire se poput ćelija karcinoma u mnogim djelovima svijeta, prije svega na Zapadu.

Erdogan je kritikovao samu riječ „islamofobija“, rekavši da su je zapadna društva izmislila da bi poduprla ono što je zapravo „novi rasizam protiv muslimana“ i „neprijateljstvo protiv islama“.

Odnosi Ankare i sa Washingtonom i sa Briselom napeti su posljednjih godina, Erdogan je često isticao progon muslimana u svojim kritikama zapadnih lidera.

Erdogan je sve nezadovoljniji američkim pritiskom na Tursku da odustane od ruskih raketnih sistema S-400, podrškom Washingtona kurdskim milicijama u Siriji, koje Ankara smatra teroristima, i američkim oklijevanjem da preda prognanog sveštenika Fethullaha Gulena, koji je optužen za organizaciju neuspjelog vojnog udara u Turskoj 2016. godine.

Ranije ove nedjelje, Erdogan je insistirao da želi „jaču saradnju sa našim evropskim prijateljima i saveznicima“ usred prestanka odnosa između Brisela i Ankare oko čitavog niza međunarodnih pitanja.

Lideri EU izrazili su zabrinutost zbog umiješanosti Turske u borbe u Libiji, podrške Azerbejdžanu u sukobu oko Nagorno-Karabaha i agresivnog rivalstva Ankare za pomorsku jurisdikciju i prava istraživanja energije na Mediteranu sa Grčkom i Kiprom.

islamislamofobijaTayyip Recap Erdoganzapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
2 godine prije

Da je njemu zbilja stalo do Muslimana, prvo bi izbacio banke iz svoje zemlje koje uzimaju kamatu sto se protivi muslimanskoj vjeri pa tek onda zabranio cjepiva koja sadrze abortirane ljudske stanice, pa tek na kraju svega mogao bi pricati o situaciji u drugim zemljama.
Ovako neka se prestane pretvarat da mu je stalo do muslimana dok mu istovremeno policija iz Dzamija naglavacke izbacuje vjernike i sprica ih suzavcem…

2 godine prije zadnji put uredio Emiliano Zapata
muzika
2 godine prije

Za ovakve je Izrael najbolje cijepivo.

neznanje
2 godine prije

Žide zamjenili muslićima. Ovo s.nje od zapada izgleda ne može opstati bez pljačkanja i ubijanja nekoga. Sad su jedni, sutra drugi.

tri p
2 godine prije

He he, napali ga ameri sa onim Turskim mafijašem, pazi to, Turski mafijaš pojašnjava veze Turske države sa ubojstvima, ucjenama i švercom. Erogan šalje pomirljive poruke prema Bidenu i američkoj administraciji i nada se uspješnoj i boljoj suradnji, valjda u skoroj budućnosti imaju i sastanak. Ovo je samo malo dima oko muslimana da zadovolji svoju biračku bazu i predstavi se kao zaštitnik muslimanskog svijeta. Čuva on svoju poziciju, plaši se novog puča “iznutra”.

Davor drugi
2 godine prije

“Erdogan je često isticao progon muslimana u svojim kritikama zapadnih lidera.”
Pič*a ti materina ona Turska lažljiva

Red Dog
2 godine prije

Erdogan je u pravu.
Kad je Bush rekao “krstaski rat” je pokrenuo ”rat civilizacija”.
Sada demoniziraju kineze. I posto ameri nisu narocito bistri, stradaju svi ”zuti”.

Alen
2 godine prije

Da je samo islamofobija , zapad trese xy fobija , mislim da ih niti jedna nije zaobišla.. Veselo na zapadu..

xxx
2 godine prije

raspadom komunizma zapadnim sisacima proracuna hitno je bio potreban novi neprijatelj.
gdje ces bolje od religije, nidjere

Alex
2 godine prije

Muslimani su demonizirali sami sebe,podržavajući teroriste i podcjenjujući i šikanirajući sve nemuslimane u svojim zemljama.

Ingerman
2 godine prije

Na čemu je ovaj ?
I dajte ove komentare sredite

tango
2 godine prije

Nisi rekao da su vehabije ksa najveci pomogaci zapada i ciona,uae i bahrein takode erdo to su nsjveci islamofobi rak u muslimanima

Moshe
2 godine prije

erdogan bi mogao završit na kolcu od vlastitog naroda….poglemu mu palaću ajmo u plundering što se čeka ima zlata i mramora za sve ,otkupljujem mramor po dobroj cjeni

2 godine prije zadnji put uredio Moshe
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI