Uvesti sankcije cijelom svijetu! – Trump uvodi sankcije i Venezueli

Venezuela
12 komentara

Nakon nametanja sankcija Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, koje će pogoditi i europske kompanije, potom najave sankcija protiv Kine koje će ugroziti i Kanadu, američki predsjednik Donald Trump je obećao da će poduzeti ”neposredne i važne” gospodarske mjere kao odgovor na nedjeljne izbore za Ustavotvornu skupštinu u Venezueli, koja će zamijeniti parlament kojeg kontrolira opozicija.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro je rezultate izbora nazvao ”najvećim glasom u prilog revoluciji”, dok su oporba stranka, neke susjedne zemlje, SAD i EU odbili priznati izborne rezultate.

Američka administracija je priopćila kako razmatra uvođenje sankcija protiv Venezuele, uključujući njezin sektor nafte. Washington može zabraniti prodaju američke sirove nafte Venezueli, što će utjecati na rad njenih rafinerija.

”Učinci sankcija naftnom sektoru Venezuele mogu biti dalekosežni”, za CNBC je rekao Stephen Brennock, analitičar agencije ”PVM Oil Associates”.

”Venezuela će izgubiti prijeko potrebne prihode od nafte, ali će američke naftne tvrtke patiti zbog nižih rafinerijskih marži, a američki vozači zbog povećanja cijene benzina”, rekao je Brennock.

”Druge veliki zemlje uvoznice nafte, poput Indije i Kine, mogli bi imati koristi ako im se nafta iz Venezuele ponudi uz značajan popust”, rekao je stručnjak.

”Izvanredni ekonomski pritisak”

U međuvremenu, prošlog tjedna su naftni stručnjaci rekli da bi Venezuela mogla postati prvi neovisni proizvođač nafte, samo ako se Maduro odluči stvoriti novu zakonsku regulativu.

Analitičarka grupe ”RBC Capital Markets” Helima Croft kaže kako će Venezuela trpjeti ”ekstremni ekonomski pritisak”, ako se Trumpova uprava odluči nametnuti sankcije naftnom sektoru zemlje.

Pad cijena nafte, koji je započeo krajem 2014. godine, izazvalo je oštar pad venezuelanskog gospodarstva.

”Kako su devizne rezerve zemlje nedavno pale ispod 10 milijardi dolara, državno naftno poduzeće PDVSA će u jesen teško izbjeći stečaj ili će nastaviti raditi uz neredovite isplate plaća”, rekla je Helima Croft.

”Veliki problem sa sankcijama”

Gospodarstvo Venezuele gotovo u cijelosti ovisi o naftnoj industriji, koja čini oko 95% izvoza zemlje. Međutim, nedostatak investicija u industriju će je učiniti manje isplativom i produktivnijom.

Prema riječima čelnika agencije ” Alavan Business Advisor”, Alastaira Newtona, Maduro će vjerojatno ”preživjeti” moguće sankcije protiv naftnog sektora od strane Washingtona, a može ih čak i iskoristiti za svoje potrebe.

”Veliki problem sa sankcijama je što više sankcija nametnu Amerikanci, Maduro više može tvrditi da se on bori protiv američkog pokušaja da njegovu vladu svrgne silom”, rekao je Newton za CNBC.

SAD, EU i oporba ne priznaju izbore u Venezueli –Sljedećih nekoliko dana su kritični

Američke sankcijemaduroNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

Imali kraja američkom ludilo;….ovolika arogancija i izuzetnost neće izaći na dobro – globalni sukob je neizbježan samo pitanje je koliko će se daleko ići.u ludilu.

bato
6 godine prije

crkli dabogda što hitnije, i da jim se država razpadne na manje države pa da vidimo sankcije za Floridu, Californiu,……..

Antropos
6 godine prije

Amerika se ponaša kao onaj luđak u vicu, kad vozi autoputom u suprotnom smjeru i čuje o tome na radiju alarmantnu obavijest. A luđak, umjesto da shvati da je riječ o njemu, zaključi: “Ih, da se bar samo jedan vozi u suprotnom smjeru! Eto ih stotine!”

Jirźi
6 godine prije

Svim državama kojima genocidni kaboji uvode sankcije su na pravom putu slobode jednakosti i mira

StarDam
6 godine prije

Chavez je prerano stao s nacionalizacijom. Istina, naftna industrija je najvažnija za izvoz, ali kad je 70% obradive zemlje u vlasništvu 3% veleposjednika nije teško predvidjeti moguće “zastoje” u proizvodnji hrane. Nadam se da će Ustavotvorna skupština to ispraviti.

VladoGrozny
6 godine prije

Washington može zabraniti prodaju američke sirove nafte Venezueli, što će utjecati na rad njenih rafinerija. ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? Kakva je ovo nebuloza? ‘Ispravite clanak !

davor
6 godine prije

viva el presidente maduro…..abajo con los ee.uu.

Osoba C
6 godine prije

Je*eš zemlju kojoj Yankeei ne uvedu sankcije. S njom nešto nije u redu.

Spektator
6 godine prije

Lice “najdemokratskije” zemlje svijeta i pored svog holivudskog i medijskog šminkeraja svakim danom je sve ružnije. Pretvoriti zemlju sa najvećim svjetskim rezervama nafte u siromaštvo i kaos, sve za “šaku dolara”, stvarno predstavlja “veliko dostignuće” američke politike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI