Uz pojačanu potporu Moskve nakon političke krize u Minsku, Estonija tvrdi da je Bjelorusija postala ”vojni okrug” Rusije

Rusija i Bjelorusija
26 komentara

Minsk i Moskva toliko su blisko integrirali svoje vojske da je Bjelorusija u osnovi vojna oblast Rusije. To je objavila estonska obavještajna služba koja je prošlog tjedna objavila godišnje izvješće.

Publikacija se uglavnom fokusirala na navodne prijetnje koje ostatku Europe predstavlja Rusija, a dotiče se i Kine i unutarnje politike u bivšem Sovjetskom Savezu.

“Bjelorusija je i dalje najvažniji ruski vojni saveznik”, navodi se u izvješću, napominjući kako sporazum Unije dviju država znači da njihove oružane snage imaju suradnju na visokoj razini.

Prema estonskim obavještajcima, zbog političke krize u Minsku 2020. godine, Bjelorusija je postala vojni okrug Rusije. Ovo područje, kažu, sada predstavlja neposrednu prijetnju susjednim članicama NATO-a.

“Bjelorusija je nužni tampon za Rusiju prema njezinoj zapadnoj granici,” kaže se u dokumentu. “Rusija može koristiti Bjelorusiju kao mostobran i tamo rasporediti svoje postrojbe, blokirajući pristup NATO-a koridoru Suwalki.”

Koridor Suwalki proteže se na kopnu između Bjelorusije i ruske kalinjingradske regije, na obali Baltičkog mora. Između dviju zemalja nalaze se Poljska i Litva, obje članice NATO-a.

“Ne može se u potpunosti isključiti mirovno raspoređivanje ruskih postrojbi u Bjelorusiju”,navodi se u nastavku.

Međutim, prema šefu obavještajne službe Mikku Marranu, sam Tallinn u maloj je opasnosti u nadolazećoj godini. U citatu na web stranici Ministarstva obrane, Marran je napomenuo kako Rusija predstavlja potencijalnu vojnu prijetnju Estoniji, ali vjerojatno se ništa neće dogoditi.

„Ne vidimo izravnu prijetnju Estoniji 2021. godine; međutim, ne možemo u potpunosti isključiti pogrešnu procjenu Rusije u vezi s NATO-ovom kolektivnom obranom“, rekao je.

Bjeloruski politički nemiri započeli su 09. kolovoza, kada je Lukašenko odnio pobjedu na šestim predsjedničkim izborima. Prema službenim rezultatima, za koje oporba vjeruje da su namješteni, 80,1 posto glasovalo je za dugogodišnjeg čelnika. Nakon zatvaranja biračkih mjesta započele su demonstracije protiv navodnog krivotvorenja rezultata. Nekoliko dana kasnije, oporbena političarka, Svetlana Tihanovska, za koju su njezini pristaše smatrali da je istinski pobjednik, pobjegla je u Litvu.

Nakon izbora i obračuna s prosvjednicima, Europska Unija sankcionirala je Lukašenka i još 14 bjeloruskih dužnosnika.

Ranije ovog mjeseca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ustvrdio je da EU može postati rusofobičnija u odnosu na 2004. godinu, kada su se baltičke države, uključujući Estoniju, pridružile bloku. Te su države, koje su nekad bile dio Sovjetskog Saveza, povukle Bruxelles prema antiruskom stavu, rekao je.

“Postali su najvatreniji rusofobi i povlače EU na rusofobne pozicije”, rekao je Lavrov. “O mnogim pitanjima solidarnu poziciju Europske Unije određuje rusofobna, agresivna manjina.”

Izvještaj je također tvrdio da Kremlj želi zamijeniti pobijeđenog bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka i zamijeniti ga nekim drugim, tko je također vrlo prijateljski orijentiran prema Rusiji.

BjelorusijaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piždro
3 godine prije

A šta je estonije postala..? vazalna baza..

3 godine prije zadnji put uredio piždro
cibo
3 godine prije

Lavrov: imamo podatke da Sjedinjene Države ne planiraju napustiti Siriju i da žele uništiti ovu zemlju.

P.s.
Ne samo Siriju nego svaku zemlju koja im nije po volji.

Djurica
3 godine prije

U dokumenti kazu rusija koristi bjelorusiju ka mostobran . Ja bi postavio kontra pitanje koga (nato) brani jel brani drzave ili nato stiti korporacije . Mislim da je on napravljen da bi stitio interese bankara i elite a ne interese drzava one mu samo placaju reket ko bajage da ih cuva. Pa zato sto ih cuva te drzave su pristale da ih zaprasuje sa kemtrejlsima dobrovoljno iz zraka i naravno ako dodje do rata treba mu vojska tih iz istocne evrope da ginu radi njihovih interesa. Jel osudjuju pandemiju ovi iz nato ili podrzavaju ove sto oce da naprave covid putovnicu. Mislim da oni podrzavaju svoje dupe a sta ih briga za vojsku to je i ovalo potrosna roba.

preseren3
3 godine prije

Javila se država, koja je vojni okrug SAD….

Max
3 godine prije

Vojni savez Rusije i Bijelorusije će nastaviti jačati.

News
3 godine prije

EU, tocnije Njemacka je zaustavljena u Bjelorusiji pa sad posezu za sankcijama.

Max
3 godine prije

Bjelorusija bi mogla imati klijučnu ulogu kao mostobran u slučajiu kovncionalne invazije sa Zapada. A i u slučaju protuudara ufružžene Bijelorusko Ruske postroijbe činile bi pješačko oklopne klinove u prodoru prema Zapadu.

Hash
3 godine prije

Komentar na naslov:
….i šta je tu loše?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI