Uz pomoć detektora metala norveški entuzijast otkrio nova otkrića koja bacaju novo svjetlo na povijest Vikinga

Vikinzi
8 komentara

Arheološki nalazi norveških učenika bacili su novo svjetlo na srednjovjekovnu vikinšku trgovinu. Naime, otkriveno je prvo tržište u sjevernoj Norveškoj i možda su otkrivene i nove trgovačke rute.

Student Norveškog, arktičkog sveučilišta i ljubitelj metala rekao je da je tijekom svog rada na magistarskom radu pronašao brojne predmete iz doba Vikinga.

Tor-Ketil Krokmyrdal pronašao je nakit, utege i srebro koje je korišteno kao sredstvo plaćanja. Pronašao je i predmete koji su možda uvezeni s Britanskih otoka, Finske i kontinentalne Europe, što baca jedno novo svjetlo na povijest srednjovjekovne Norveške.

Zbog nalaza koji su pronađeni u selu Sandtorg, u općini Harstad, to je mjesto vrlo vjerojatno najstarije poznato trgovačko mjesto na sjeveru Norveške. Kroz artefakte pronađene uz pomoć detektora metala i raznih analiza, Krokmyrdal je pokazao da je roba u Sandtorgu razmjenjivana već u devetom stoljeću.

“Ovo otkriće znači da će istraživači u budućnosti dvaput razmisliti o tome kako su funkcionirali društvo i trgovina na ovim prostorima, u vikinško doba, ali i u ranom Srednjem vijeku”, rekla je arheologinja Marte Spangen nacionalnoj televiziji NRK.

Krokmyrdal je, prema vlastitom saznanju, naišao na opis tržnice oko Sandtorga u knjizi koja tumači norveške nazive farmi te je odlučio okušati sreću, usprkos nedostatku arheoloških dokaza. Krokmyrdal je dugi niz godina, kao dio hobija, tražio medalju i nije bio nimalo iznenađen nalazima koje je iznio.

“Najegzotičnija stvar koju sam pronašao bio je orijentalni ukras nošen na pojasu ili remenu, koji je došao u nordijske zemlje s arapskim kovanicama”, rekao je Krokmyrdal.

Otkrića Krokmyrdala pokazuju da je razmjena robe na Sandtorgu možda popraćena popravkom ili izgradnjom brodova. Sve u svemu, pronašao je nakit, utege, srebro i velike količine željeza.

Krokmyrdalova nadzornica, Marte Spangen, zadivljena je izvedbom svog učenika.

“Danas je prilično neobično da magistarski studenti rade svoje terenske radove, a još je rjeđe da studenti sami izrađuju svoj materijal”, rekla je.

Prema njezinim riječima, nalazi će povećati važnost koju detektor metala ima u istraživačkom radu.

“Krokmyrdalova pojedinačna otkrića mogu biti važna za razumijevanje različitih mreža razmjene i između ostalog, mogu pomoći u shvaćanju kakve su se aktivnosti povezane sa željezom, odvijale u sjevernoj Norveškoj”, govori Spangen.

U budućnosti Krokmyrdal planira raditi s arheologijom u punom radnom vremenu i namjerava sudjelovati u iskopavanjima vezanim za izgradnju autoceste Hålogaland.

Tijekom vikinškog doba (793.–1066.), sjeverni narod, poznat kao Vikinzi, išli su u velike pohode, osvajanja, ali su isto tako i trgovali širom Europe. U tom razdoblju nastanili se na Islandu, Irskoj i na britanskim otocima; a putovali su toliko daleko da su išli čak i do Sjeverne Amerike.

arheologijanorveškaVikinzi
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krkan
3 godine prije

kolumbo je amaterčina….

*Ime
3 godine prije

Ja sam uz pomoć detektora metala pronašao neke bezvrijedne 110 godina stare novčiće iz Austrougarske. Nisam imo sreće…
I hrpu metalnog smeća, naravno.
E da, i 5 kuna koje još uvijek vrijede 😀

Max
3 godine prije

Vikinzi su fascinantni.

alex
3 godine prije

Vikinzi su naselili i Grenland i Labrador i najvjerojatnije plovili do Velikih jezera po St.Lawrence rijeci. No, kako ih je bilo malo, nisu dugo trajali. Stigli su do Mauriranije, Perzije…sve na vesla…Imali su neku vrstu primitivnog kompasa i kronometra , a u svojim vodama su bili nepobjedivi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI