V. Putin: „Rijad bi trebao kupiti naše S-400 i učinkovito štititi svoju infrastrukturu“

Putin i Salman - Jemen
68 komentara

Kako u jutarnjem izdanju Vijesti javlja HRT, ruski predsjednik Vladimir Putin je jučer „ponudio Saudijskoj Arabiji zaštitu njezine naftne infrastrukture i postrojenja“. Ovako formulirana vijest ostavlja prostor za razna tumačenja. Misli li Putin poslati ruske trupe u vehabijsku kraljevinu ili jedinice protuzračne obrane ruske vojske, kako bi štitili zemlju koja se ne može zvati ruskim saveznikom?

Naravno da ne. Putin je jednostavno ponudio Saudijskoj Arabiji da joj Rusija, poslije napada na naftna postrojenja te zemlje, proda svoje oružje. Ova izjava ima smisla zato što se radio obrambenom oružju i zato što se saudijska protuzračna obrana, koja ima američke sustave „Patriot“ i zastarjele sustave koje Pentagon više ne koristi, pokazala apsolutno ranjivom na napade projektilima i napadačkim dronovima.

“Spremni smo osigurati značajnu pomoć Saudijskoj Arabiji i ta zemlja bi donijela mudru državničku odluku kao što je to svojevremeno učinio Iran kupovinom S-300 i kao što je turski predsjednik Erdogan uradio kada je kupio protuzračni obrambeni sustav S-400 od Rusije”, rekao je Putin, objavio je Reuters.

Ruski vođa je poslije razgovora o Siriji s turskim i iranskim kolegama, Recepom Tayyipom Erdoganom i Hassanom Rohanijem, istakao da bi to oružje zaštitilo svako infrastrukturno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Kao odgovor na Trumpove prijetnje Iranu, Rusija je također poručila da nije prihvatljivo govoriti o mogućoj osveti za napade na saudijska naftna postrojenja, te je pozvala zemlje u regiji i širu međunarodnu zajednicu da ne donose ishitrene zaključke, smatrajući da je kontraproduktivno koristiti ovaj incident za jačanje napetosti s Iranom.

“Vjerujemo da je kontraproduktivno koristiti ovo što se dogodilo za jačanje napetosti s Iranom u skladu s dobro poznatom američkom politikom”, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

“Prijedlozi da se poduzmu stroge mjere osvete, o kojima se, čini se, razgovara u Washingtonu, još su više neprihvatljive”, dodaje se u priopćenju.

Rusija, kako stoji u izjavi, vjeruje da su razmjena napada na civilne mete “izravna posljedica žestokog vojnog sukoba i političke krize u Jemenu”.

Kremlj je još jednom pozvao bliskoistočne zemlje i širu međunarodnu zajednicu da ne brzaju sa zaključcima u vezi tih napada.

O mogućoj prodaji S-400 Saudijskoj Arabiji

Politolog Fjodor Lukjanov komentirao je prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina da Saudijska Arabija kupi sustave protuzračne obrane S-400 ili S-300.

Fjodor Lukjanov, predsjednik Vijeća za vanjsku i obrambenu politiku, napisao je za Telegram da ideja “prodaje oružja i Iranu i Saudijskoj Arabiji privlači svojom jednostavnošću i jasnoćom”.

Međutim, prema stručnjaku, Saudijci kupuju oružje “ne zato da bi ga koristili, jer ne znaju ni kako funkcionira, već kao izdašnu financijsku naknadu za odanost važnim akterima u međunarodnoj politici”.

Osim toga, napomenuo je da se S-400 smatra obrambenim oružjem.

Lukjanov je također odgovorio na prigovore “nekih ljudi” koji skreću pozornost na “etičku stranu ovog posla”.

“Mi smo za mir. Mir je za nas sve. Ali ako želite mir, pripremite se za rat”, rekao je stručnjak, naglašavajući „kako je rizik od neprijateljstava manji ako su regionalni rivali spremni za rat”.

“Ravnoteža, uzajamno odvraćanje. To je to ”, rekao je Lukjanov, navodeći kao primjer Armeniju i Azerbejdžan, kojima Rusija isporučuje oružje ne samo zbog “koristi”, već i zbog “međusobnog odvraćanja dvije zemlje”.

Stoga je Vladimir Putin je predložio da Saudijska Arabija kupi S-400 ili S-300. Ovo oružje već ima Turska, na teritoriju Sirije su i S-300 i S-400, Iran je stekao unaprijeđene sustave S-300 PMU2, koji vrlo malo zaostaje za verzijom S-400. Irak je pokazao zanimanje za nabavu ovih sustava, a ranije i Katar. Ako bi ga nabavila i Saudijska Arabija, to bi bila određena uspostava ravnoteže snaga u regiji, ali u obrambenom smislu, ne u napadačkom.

Ranije je Federalna služba za vojno-tehničku suradnju već izrazila spremnost  da S-400 isporuči Iranu. Rekli su da je dovoljno da Teheran uputi zahtjev za nabavu ovog oružja i Rusija je spremna prodati sustave Islamskoj Republici. Za sada iz Teherana nije bilo takvih zahtjeva, možda i zbog činjenice da ruski S-300PMU2 učinkovito štite iransku obalu Perzijskog zaljeva i nuklearna postrojenja, a ostali sustavi kratkog, srednjeg i dugog dometa, među kojima se ističe “Bavar 373”, pokrivaju i štite ostatak zemlje.

licemjerstvoPragmatičnostS-400Trgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
68 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rus
4 godine prije

Haha, kako ih trola putin. Ali ipak mi je postalo malo debilno te igrice pratit kad i SA i USA i PRC i RF izgleda imaju istog šefa. Kruha i igara za glupe mase

Dub Miroslav
4 godine prije

Za svih će ovo biti čin izdaje no zapravo govori o želji Rusije da se ne bavi svjetskom politikom već da brine o svojoj egzistenciji i dobrobiti. Govori takođe i o nedozreloj svijesti o bitnim zbivanjima u svijetu a sukladno tome i nedozreloj vanjskoj politici Rusije! Svijet se mijenja i nastaje multipolarni svijet u kojem bi Rusija, vođena preuskim ličnim interesima, mogla prestati biti jedan od polova!

Gott mit uns!
4 godine prije

Naravno da je licemjerstvo. Zašto nije prodao proturaketne sustave Hutijima dok ih Saudijci bombardiraju i kasape već godinama?
Židovska posla.

Carlosan
4 godine prije

Iskreno, ova ponuda od Putina mi srroz logična, a malo se naravno i naslađuje Amerima.

Jedino što fakat ne mogu razumjeti je to da Amerikanci nisu razvili ništa bolje od patriota, odnosno nisu ga nadograđivali zadnjih 20-30 godina. Imahu oni druge sustave, ali nisu namijenjeni da love dronove od 10 -ak tis. Eura

Kad su tek izišle njihove krstareće rakete to je bio svjetski booooooom i “dokaz” superiorne nadmoći. Očito su se uspavali.

Mate
4 godine prije

Diplomatska kupnja vremena. Dok S-400 stignu u SA….. Huti su pobijedili.

PPP
4 godine prije

Koliko god pokušali shvatiti ili opravdati prodaju oružja zemlji koja vrši agresiju na Jemen i u veleposlanstvu kolje i melje novinara, to se više zaglavljujemo u naše emocionalno živo blato. Sličnu retoriku ima i Francuska. Ona također prodaje Saudijskoj Arabiji oružje za obranu.

Što u prijevodu znači obrana u ovom slučaju?

Hutije ubijajte, a mi ćemo se potruditi da vas ne mogu ugroziti, tako što će vas naše oružje zaštiti.

Interesi su jači od empatije prema onima koje ne vidimo i s kojima ne dijelimo sudbinu.

Velike sile štite svoje interese, a male zemlje krvare. To je sasvim normalno i razumljivo.

Zato se trebamo okrenuti sebi i našem boljitku, jer budemo li čekali na druge, nikada nećemo ništa dočekati.

Dobro jutro. 🙂

Zax
4 godine prije

Covjek se samo sprda s americkom vojnom tehnologijom

Tony
4 godine prije

Ovo je pravo lice rusije licemjeri njih interesuje samo novac isto kao i amerikance nisu im uopste bitna djeca jemena niti glad koja je tamo nego daj da pomognu one koji ubijaju tu djecu a nesto pricaju o amerikancima… SRAMOTA

Laki Topalović
4 godine prije

S 400 je obrambeno oružje i Lavorv je jučer rekao da se prvo treba naći rješenje za Jemen, ali se čini da je netko nešto propustio

banana
4 godine prije

ka ste svi munjeni. Putin proda rakete u valuti rublja. saudijci moraju mijenjati dolare i prelaziti na rublje.. sad pizdi do neba. nije tu poanta samo u oruzju, vec i u oduzimanju kolaca sad-u te uzimanje sauda u svoju sferu.

Laki Topalović
4 godine prije

Bez uvrede, ali se čini da je prosječni QI komentatora prilično niži u odnosu na prije, šta ja znam, par godina. (ne svih, da se razumijemo, već kauč generala) Nikome nije palo na pamet da ovog trenutka počnu pregovori, SA neće dobiti S-400 prije 2023 ili 2024. ako gledamo slučaj Turske. Najobičnija spr*nja s američkim Patriotima i kramom što su im prodali Ameri. Dva, Iranu je službeno rečeno, Uputite zahtjev i kreću pregovori o prodaji. Theeran nije pitao, ne da nema novca, već mu očito ne treba. Bolje će kupiti Su 35, ako bude što kupovao. Ima toga još, ali je ionako bespredmetno pričati

Mufu fafa
4 godine prije

Vlado i Donald dva najbolja pajdasa

Filip
4 godine prije

Ma mislin da je to povokacija. Zna on dobro čiji su Saudijci pijuni, pa malo prca …

Akull
4 godine prije

MIslim da Rusi ne zele prodat napredne sisteme Jemenu jer bi doslo do sukoba odmah sa Amerikom,Izraelom i Jemenom,
ali ako ponudi Saudiskoj Arabiji te iste sisteme automatski Saudijska Arabija ima vise opcija za manevriranje sa Amerikom.
Jako lukavo….

eu kolonija
4 godine prije

dakle ako amerikanci prodaju saudijcima “oružje” u vrijednosti od 30 milijardi $ godišnje i to je ok. također ok je kada saudijci, uae Itd. uz potporu amerike napadnu malo jemensko pleme. e sada to malo jemensko pleme napadne saudijsku arabiju I uništi naftna polja to već nije ok. naravno po onoj “da se vlasi ne dosjete” amerikanci su žurno optužili iran međutim u ovoj priči nije bitan napadač već “oružje” koje saudijci kupuju od amerikanaca u vrijednosti 30 milijardi $, I tako svake godine, a koje je neučinkovito. naravno putin da bi skrenuo pozornost na to preskupo a neučinkovito američko “oružje” ponudi saudijcima kud I kamo jeftinije a učikovitije rusko oružje. I šta se onda dešava. dešava se to da su se svi ngo sendvićari propeli na zadnje noge u osudi rusije kako pomaže saudijsku arabiju a ne jemen a da nikada od tih sendvićara nismo čuli ništa prije o… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Saudijci kupuju neučinkovite sustave koje ni ne znaju koristiti 😆😆
Sprdnja na kvadrat

odifbgiandfivgnafsgvnaisdfnvasf
4 godine prije

Vole se braća po krvi a i rade za istog gazdu, stvora.

Prvi od 7
4 godine prije

Izgleda da je sve sto je subaru pisao istina.

Rus
4 godine prije

Ruga se s njima, ocito

Arapska liga
4 godine prije

A onda da Arapska Liga napadne Ruse …

Drvobradi
4 godine prije

LOOOL pozdrav autoru clanka, kad pises o rusiji, aj zivota ti provjeri na njihovim stranicama, a ak ne razumijes ruski onda pogledaj na russia insight ili vesti news na yubitu, imas to na englesom, evo ti putinova ponuda na jutubu, svjetsko trolanje a ako ti ni engleski neide, ja cu ti drage volje prevesti cjela sala se smijala skupa s rohanijem i erdoganom, s tim da na snimku nema di je rohani pitao kakav da im preporuci a putin odgovorio da su oba jako dobra, nek sami odluce https://www.youtube.com/watch?v=BPSaZJMMET4 i za dezurne moraliste, putin zna da sudija ne smije kupit rusko naoruzanje ni pod kojim uslovima osim kalasnjikova s kojima naoruzava teroriste okolo, inace bi im ameri opalili takvu plesku da bi im zvonilo sledecih 20 godina, putin to zna, rohani to zna, saudi to znaju a znaju i ameri najobicnije putinovo trolanje jer su saudi vec prodavali muda po… Čitaj više »

Max
4 godine prije

TO je možda i dezinformacija.

Bruno
4 godine prije

Da, vrlo realno. Kupiti će ruski sustav S-400 koji košta nekoliko milijardi, a treba im barem godinu dana da se posada uvježba i obuči. I sa njime će rušiti male dronove koji koštaju nekoliko tisuća USD? Raketu od 10 milijuna USD utrošiti da se zaustavi neka primitivna letjelica od 10.000 USD? Neka samo izvole. Pametna ideja. Putin se malo igra, rekao bih. Ovo mi sliči na zezanje glavnog protivnika, Amerike. U svakom slučaju, nije realno očekivati takvo što. Saudijska Arabija mora kupovati američko oružje i u manjoj mjeri europsko. Ako bismo bili cinični, Putinov prijedlog ima logike. Ako izbije rat između Saudijske Arabije i Irana koliko bi koštao barel ruske nafte? Barem 300 dolara… Rat između njih bi potpuno odgovarao Rusiji sa ekonomske točke gledišta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI