fbpx

V4 Report: Hrvatski premijer Plenković nije sluga naroda već Bruxellesa

Andrej Plenković - EU

Višegradsku skupinu, ili skraćeno V4, naziv je saveza četiriju srednjoeuropskih suverenih država, Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske, koja je kao Višegradski trokut, jer su Češka i Slovačka tada još uvijek bile u državnoj zajednici,  osnovana je 15. veljače 1991. u mađarskoj utvrdi Visegrád. Od tada do danas, ove zemlje oko ključnih pitanja uglavnom imaju usklađene stavove. Početna vizija Višegradske skupine se temeljila na zaštiti zajedničkih gospodarskih interesa, te poticanju slobodne trgovine, razvoja prometne infrastrukture i suradnje na energetskom planu. Kako su godine prolazile, ove su zemlje postale članice EU i NATO pakta, ali se pokazali da pružaju veći otpor centrima moći u Bruxellesu no što se pretpostavljalo. Kako je diktat Bruxellesa rastao, sve četiri zemlje su se više zatvarale u sebe i pružale otpor inicijativama i idejama koje su tim narodima neprihvatljive, strane i, na kraju, štetne za njihove nacionalne interese.

Ove se zemlje od mnogih optužuju za sklonost autokraciji, nacionalizmu, pretjeranom suverenizmu u okviru EU koja je i osmišljena da dokine ovlasti nacionalnih država i „zajednicu europskih naroda“ svede na oblik konfederacije s elementima savezne države. U tim okolnostima je kod naroda koji su stoljećima težili slobodnoj nacionalnoj državi otpor bio prirodan. Kako su izašli iz desetljeća razdoblja jednopartijskog sustava i „realnog socijalizma“ sovjetskog tipa, jedini smjer u kojem su se mogle kretati ove četiri zemlje je bio nacionalizam, suverenizam i konzervativizam. Ovo je toliko jednostavno i bilo je očekivano, da su savjete „centralnom komitetu“ u Bruxellesu u tom smislu mogli dati i studenti prve godine političkih znanosti. Objašnjenje zašto EU to nije uzela u obzir i s više takta postupala sa zemljama Višegradske skupine može biti sam jedno. To je osjećaj svemoći i da će Budimpešta, Prag, Bratislava i Varšava na svaku prijetnju sankcijama i oduzimanje prava glasa odbaciti „sporne“ odluke i stavove i povinovati se diktatu Europske komisije.

U ovoj je skupini Poljska poseban slučaj, jer Varšava odbacuje diktat EU, ali zato provodi sve što od nje zatraži Washington, često na štetu vlastitih interesa, no vrijeme će pokazati hoće li to ostati tako ili će se u politici Poljske nešto promijeniti. Ukratko, imamom blok koji snažno zagovara konzervativne vrijednosti i protivi se prodoru radikalnog liberalizma. Ono što je interesantno, koliko god im „komunizam“ bio omražen, ako bolje promatrate, Višegradska skupina je u tom smislu iznova aktualizirala sve stavove i ideje starih „komunističkih režima“, od zatvorenih granica do odbacivanja liberalnih inicijativa koje su prije, kao „manifestacija dekadentnog zapadnog kapitalizma štetile klasnoj borbi i svijesti radnika i seljaka“, a danas „nacionalnim interesima“. U stvari, građani ove skupine nisu ni morali tražiti nove opcije, sve su imali potisnuto u svijesti koju je ranije oblikovala Komunistička partija s centralom u Moskvi.

Da ne duljimo, ako pogledamo internetske portale Višegradske skupine, a najčitaniji su Visegrád post i V4 Report, vidjet ćete obilje materijala protiv imigracije, rodne ideologije, multikulturalizma, propagiranja suverenizma i jačanja nacionalnih država. Kao što smo rekli na početku, svidjelo se to nekome ili ne, otpor diktatu Bruxellesa je doveo do toga i što pritisak bude veći, ove će se četiri zemlje više zatvarati u sebe i u njima će jačati konzervativni politički blok.

Ono to vrijedi naglasiti je da proteklih nekoliko godina Višegradska skupina ima sve više saveznika u EU. To su Austrija i djelomice Italija, ako govorimo o vladama, a među političkim strankama imaju svu podršku takozvanih „suverenističkih stranaka“ cijele EU. no ovdje treba dobro paziti, jer se mnoge političke stranke deklariraju kao takve, dok u programima veličaju EU i NATO, eurozonu i politike koje se temelje na „suprotstavljanju Istoku“. No, to je nije tema ovog članka.

Ovdje ćemo prenijeti promišljanja koja je na svojoj Facebook stranici objavio V4 Report, kojeg nema u obliku članka na internetskom portalu, ali je „kurs uredništva“, što se vidi iz brojnih drugih objava.

Naime, V4 skupina u svojim politikama sa susjedima teži jačanju veza sa zemljama koje su imale sličnu povijest proteklih nekoliko desetljeća, a među njima su i Hrvatska i Slovenija. Osim toga, tri zemlje skupine su sa Zagrebom i Ljubljanom stoljećima bile u sastavu Austro-Ugarske monarhije, često u ne baš idiličnim odnosima, ali ipak zajedno. U tim zemljama vjeruju kako bi bilo prirodno da, između ostalog i zbog povijesnog nasljeđa i pripadnosti slavenskim narodima, nastupamo u EU zajedno. No čini se da to neće biti slučaj.

V4 Report protiv Plenkovića

Naime, V4 Report se obrušio na hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zbog njegovih političkih odluka, posebno u smislu ilegalne migracije, koju Višegradska skupina odbacuje u bilo kakvom obliku.

V4 Report piše kako se na Hrvatsku mora primijeniti težak pritisak kako bi se preokrenula nemarna odluka premijera Andreja Plenkovića, koji kaže kako će Hrvatska iz Grčke uzeti takozvane „maloljetnike bez pratnje“.

„Ovo je nepromišljeno, posebno s obzirom na to da na hrvatsku granicu pritisak provode muški migranti i tražitelji azila koji svojim postupcima očito preziru Europu. Plenković slijepo slijedi savjete saveznika u Vijeću Europe i Bruxellesu, umjesto da brani svoj narod i naciju“, u objavi od 10. ožujka piše V4 Report.

„Premijer Andrej Plenković je izjavio kako je Hrvatska spremna uzeti neke od „maloljetnike bez pratnje“ koji su trenutno u Grčkoj. V4 Report smatra da Plenković slijedi upute Vijeća Europe i Bruxellesa. Naime, ova je izjava slijedila nakon sastanaka glavne tajnice Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić i Plenkovića, koji su najavili da će raditi na jačanju suradnje dviju organizacija tijekom predsjedavanja Hrvatske, dok je Pejčinović Burić pozvao Hrvatsku na usvojenje Vijeća Europe Preporuke o migrantima“, piše internetski portal ove skupine europskih zemalja.

„Vijeće Europe oštro je kritiziralo Mađarsku, Austriju i Italiju Mattea Salvinija u prošlosti u vezi njihovog stajališta prema masovnoj migraciji. Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić bila je bliski saveznik Plenkovića u Hrvatskoj i ima veliki utjecaj na premijera, koji također sluša zapovijedi Bruxellesa. Prebacivanje „maloljetnika bez pratnje“, a to su uglavnom stariji tinejdžeri iz Afganistana i Pakistana, s tih otoka u druge zemlje članice EU bit će na dnevnom redu nakon što Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, posjeti grčke otoke preplavljene migrantima. Ovo je očekivan potez, jer Johansson dolazi iz Švedske“, piše dalje V4 Report.

Za ovu odluku u Hrvatskoj smo čuli, ali je onda došla epidemija i koronavirusna kriza, koja je sve ostale teme gurnula u drugi plan.

„Češka i ostale zemlje nisu pale na ovu emocionalnu ucjenu i odbacile su ovu shemu na temelju njihovog čvrstog razumijevanja stvarnosti. Kako je rekao češki ministar unutarnjih poslova, ” tipičan maloljetnik iz grčkih izbjegličkih kampova je dječak u dobi od 15 ili više godina, koji obično je državljanin Afganistana ili Pakistana”, zaključuje V4 Report.

Ovdje zaista vrijedi uputiti na Facebook stranicu hrvatskog novinara Domagoja Margetića koji doslovno moli kolege da zbog koronavirusne krize ne zanemaruju druge teme.

Turska priprema slanje migranata na grčke otoke

Isti portal u najnovijem izvješću piše kako Turska nastavlja eskalirati situaciju s migrantskom krizom.

„Turska je uhvaćena u pokušaju transporta ilegalnih migranata u Grčku. Ovo nije službena utakmica EU-UN, već ulična borba koja će zahtijevati teške metode. Bruxellesu bi bilo savjetovano da se povuče i navikne na ovu novu stvarnost. Oko šest turskih teretnih brodova koji se pripremaju za krijumčarenje ilegalnih imigranata na grčke otoke primijetila je grčka mornarica u posljednjih nekoliko dana, navodi grčki list Kathimerini.

Ovo je opasna eskalacija jer, kako je ranije ovog tjedna izvijestio Greek City Times, Turska šalje ilegalne imigrante u Grčku. Zbog toga vjerujemo da je važno da se grčka vlada usprotivi Bruxellesu i UN-u i produži suspenziju zahtjeva azila na neodređeno vrijeme. Osim toga, migrantski brodovi moraju biti vraćeni u turske vode, jer su oni  odgovornost Turske. Plus, Grčka bi trebala obavijestiti EU da neće prihvatiti nijednog “spašenog” migranta kao rezultat nove misije o praćenju embarga na slanje oružja u Libiju koju EU provodi na Mediteranu. Grci su već zatrpani i ilegalne migrante ne deportiraju iz Europe, unatoč besposličarima iz Europske komisije koji “rade” na sporazumima s trećim zemljama. To se jednostavno ne događa, već se ovi sporazumi koriste samo kako bi se ljudima u EU odvratila pažnja“, na svojoj internetskoj stranici piše V4 Report.

Ministrica za migraciju EU Ylva Johansson je nezainteresirana za pitanja vezane za nacionalnu sigurnost Grčke, koju testiraju Turska i krijumčari ljudi. Vidjeli smo njezine prijetnje i citate „kako Grčka nema izbora u ovom pitanju jer je to zakon EU“.

Grčka sigurno ima izbor i prirodno je pravo da se brani kada je napadnu. Johansson i Europska komisija nemaju ništa s ovim pitanjem, niti imaju podršku drugih zemalja EU da kazne Grčku.

Poljska, Mađarska i Češka prkosile su Bruxellesu na migrantskim kvotama, da čak ni nebitna odluka suda EU neće promijeniti stvari. Ove tri zemlje neće primiti migrante i Europska komisija može učiniti malo povodom toga.

„Grčka vlada bi trebala obavijestiti Johansson da joj ne trebaju njeni savjeti i neka se bolje koncentrirati na nered kojeg je pomogla stvoriti u Švedskoj“, zaključuje V4 Report.

Tu ima i kritika svima koji su se obrušili na ustavnu odluku mađarskog premijera da u vrijeme krize s epidemijom vlada vladinim dekretima, ali i velike optužbe na račun slovenske zastupnice Tanja Fajon, koja je sa socijaldemokratima blokirala slanje vojske na granicu, kako bi se slovenska policija bavila unutarnjim problemima.

Naime, slovenski ministar unutarnjih poslova Ales Hojs izjavio je prošle srijede  kako je raspoređivanje vojske Slovenije na granici s Hrvatskom presudno zbog ilegalnih migracija i zato što policija ima velikih dodatnih poslova tijekom trenutne epidemiološke krize.

„Nažalost, mala skupina, socijaldemokrata i liberalna frakcija ALDE blokirali su mjeru, a to je bilo moguće jer za slanje vojske na granicu vladi treba dvije trećine od svih glasova u parlamentu da bi donijela zakon“, piše u jednom od izvješća portal koji je očigledno protiv ilegalnih migracija, što su i stavovi vlada Višegradske skupine.

U zaključku, iako su ovih dana takve vijesti slabo praćene, najnovija odluka vlade u Budimpešti je iznova u središte pozornosti, iako nakratko, stavila ove četiri zemlje, koje nikako da nađu zajednički jezik s Bruxellesom. To je bilo moguće tijekom ’90-ih i za vrijeme euforije zbog „stečene slobode“, ali je ulazak u EU i NATO bio veliko otriježnjene za ove četiri zemlje. Ostale, koje su slijedile njihov put, za sada ne pružaju nikakav otpor, što tvrde za premijera Plenkovića u ovom konkretnom slučaju, ali ih ima više i nemoguće ih j sve pobrojati.

V4 očito računa na nas, ali usklađivanje stavova oko ključnih pitanja s Višegradskom skupinom je za službeni Zagreb i Ljubljanu je očito neprihvatljivo. Potpuno je sporedno pitanje je li to prihvatljivo ili ne za građane naše dvije bivše jugoslavenske republike.

Total Croatia News / Greek City Times / V4 Report / Visegrad post

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
84 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Plexelles ?

Thomas
Gost
Thomas
2 godine prije

S vremena na vrijeme hrvatsko stablo slobode treba biti zaliveno krvlju domoljuba i domaćih izdajnika, ja u saboru ne vidim domoljube.
Ameničnom treba suditi za izdaju hrvatskog naroda i nejih interesa. Gori je 1 izdajnik nego 100 neprijatelja.
Njega zanima samo stolica u briselu.

American_dream
Gost
American_dream
2 godine prije

A tko je sluga narodu kad vec Plenkovic nije, mozda Vucic,zato sto mrsi muda putinu?
Jos jedan populisticki pamfletic obogacen visokom dozom rusofilske patetike.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Pa nije Plenkovica i garniture ( i one prosle neovisno o boji) postavila tu gdje jeste Visegradska grupa, nego gospodari Brisela. Zato Plenkovic i garniture pokorno slisaju vec 30- 40 godina ( kako koja ” slobodna, napredna demokratska zapadna civilizacija”-da nije pretuzno bilo bi dobar materijal za kakvu komediju)!

Kgfjč
Gost
Kgfjč
2 godine prije

A kaj se može očekivati od hdz-sdp gamadi, nasljednika KP Hrvatske? Kad im je pridodan hercegovačkim mentalitet dobili smo to kaj imamo.

Nil 1
Gost
Nil 1
2 godine prije

To je tipičan primjer ‘klasnog neprijatelja’ njega ne zanimaju tvornice, giganti, domaća proizvodnja….

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Njihov “pritisak” je snage dodira jednim prstom u usporedbi sa stranim vlasnicima Plenkija i ekipe. Kakva “hrvatska” vlast? Vlast se u RH može postaviti jedino ako dobiva odobrenje Bruxellesa i Washingtona, zato žure u veleposlanstva po blagoslov prije i nakon izbora! Na temelju tog blagoslova se formiraju izborne kampanje i… Pročitaj više »

Bosanac
Gost
Bosanac
2 godine prije

…sto se skupina tice….imamo po meni samo dvije skupine….skupinu kriminalaca (politicara i njihovih sefova)……i skupinu ovaca koje bleje (naroda) ….ostalo je sve sminka (make-up)

Ico
Gost
Ico
2 godine prije

Svaki Hrvatić treba više cijeniti bilo kojeg Afganistanca, nego Vatikanca. Afganistanci i Sirijci su izuzetno miroljubivi i vrijedni ljudi.

Antinwo.HR
Gost
Antinwo.HR
2 godine prije

U Hrvatsku bi trebali doći natrag Hrvatski Srbi pobjegli nakon Oluje!A arapsku bagru neka uzme usrani Bruxelles i usrana eu. Plenkovića istjerat iz Hrvatske zauvijek

Zigi
Gost
Zigi
2 godine prije

Bez obzira tko je tu prav a tko kriv, može se postaviti pitanje zbog čega su još uvijek članice EU, ako su im pogledi toliko različiti od “ostalih” zemalja. Izvukli su poprilične novce u početku ,jer je “staroj kliki” bilo u interesu da ih vežu za sebe a te goleme… Pročitaj više »

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
2 godine prije

Ovakvim Brisel, ustvari neki moćni lovist/Lobbyst kazu: krunisat ćemo te na fotelju premjera samo radi kako ti naredimo.. Biti ćes osiguran ti i tvoji ukucani svaki dan tvoje ime slika i film ce se nekoliko stotine puta vrti u nasim medijima, a mlado i staro i u najvecim zabitima čuti… Pročitaj više »

fićo
Gost
fićo
2 godine prije

Plen Kim Un,rekao bi onaj domoljub.

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije

V4 je licemjerna skupina. Kopali su nogama I rukama da uđu u EU zbog privilegija koje ta forma nudi iako su znali da neće prihvatiti I obaveze koje idu u paketu sa privilegijama. Nije mi namjera braniti EU već ukazati na nepošten odnos država V4 spram EU. “Ne sviđa nam… Pročitaj više »

mislim
Gost
mislim
2 godine prije

još davno sam pročitao negdje da u budučnosti antropolozi neče imat što da rade.
svi ćemo biti jedna te ista kultura.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Admin: Logično nije cenzurirao vašeg prijatelja, jer link kojeg je postavio i dalje stoji, ali ćemo zato vas "cenzurirati" za iznošenje neistinu. 🙂

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Pa tako su i govorili živozidaši dok im je glas nešto značio : “briselski projekt”. Dodao bih i onu od N. Babića :”sintetički proizvod”. Između njega, Macrona, one nove slovačke predsjednice, španjolskog premijera i sličnih i nema neke suštinske razlike. Sve odreda bezlični marketinški produkti. Uzgred, zašto više redakcija više… Pročitaj više »

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
2 godine prije

Ajdemo iskreno. Hrv politicaru su odavno pod uticajem ili Beca, ili Berlina ili Washingtona i da se ne zaboravi Vatikana. Pa tako sada i Bruslja. Nista novo u Hr. Tako ce i primeniti te nove globalisticke politike.

Zoran
Gost
Zoran
2 godine prije

Kako kaže poslovica. “Kakav narod takva vlast”.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
2 godine prije

Krivo. Puno zapadnije. Washington.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Ma ljudi moji treba shvatiti da je Pljenkovic u Hrvatskoj anemican kada god treba nesto napraviti za Hrvatsku i hrvate. A ta anemija tako utijece na logicko izdravorazumsko razmisljanje da ga je kod Pljekovica totalno unistila. Osim toga Pljenkovic uziva kada ga u Briselu stipaju za guzicu i za te… Pročitaj više »

Vidux
Gost
Vidux
2 godine prije

Hrvatska je samo pokorni sluga svo događaji do dokazuju

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
2 godine prije

Nije smetalo foteljašima u hdz-u koji se nazivaju suverenistima,krščanima i domoljubima kad su im doveli ovog liberala iz brisela,kao sto im nije smetao ni Ivo koji je rasturio pola drzave.Oni mutiraju gore od bilo kakvog virusa samo da se u njihovo ne dira. V4 da se okane ćorava posla jer… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

HDZ je takav kakav je…… Možda bi ipak bilo malo previše, mazohizam čak…… Da se riješimo HDZ-a, pa kaznimo sami sebe. Tako da Bernardić postane predsjednik vlade. I onda punom parom….. Sa premijerom Berom u svijetlu budućnost….. P.S. Onoga puta Sanader nije uspio. Vučić je. Dao se izabrati za predsjednika… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Tacno.
Drug Plenki se zapravo stidi stoke iz ADZ-a. Ali ih mora trpeti kao platformu do Brisela.
A Visegradska Skupina ca postati druga brzina u Evropi sa dve brzine.

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Prvo: U hrvatskom saboru ne sijede domoljubi vec stoka krupnoig zuba domojebi, kojima se jebe za Hrvatsku dok je njima dobro, beneficirane mirovine NULA ODGOVORNOSTI, dobre place i mnogo raznih beneficija. A svi vrlo rado provode JEBOKRACIJU umijesto demokracije, a JEBOKRACIJA je sistem u kojem stoka krupnog zuba nasilno jebe… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
2 godine prije

Hrvatski političari su slugani već 30 godina, koji se klanjaju premaZapadu, još od Tuđmana i “Lilli Marlen” i “Danke Deutschland”, i crvenog tepiha pred Clintona, nakon što ga je lovio u wc- u u Bjeloj Kući da se rukuje s njim…I baš kad sam pomislio da sam sve izbljuvao od… Pročitaj više »

Venator
Gost
Venator
2 godine prije

Pretpostavljam da je ovaj članak rezultat potrebe da se nekim ljudima “nacrta”, u slučaju da još uvijek nisu shvatili.

ivi.tz
Gost
ivi.tz
2 godine prije

Svi Hrvatski premijeri i predsjednici od kako je postala nezavisna rade za americke interese i za brisel. A nista za svoj narod.eto koliko je nezavisna.nazalost…

sokre
Gost
sokre
2 godine prije

treba ga malo po ritici pogladiti

MTK
Gost
MTK
2 godine prije

Kad bi premijer Plenković bio sluga Moskve onda za ruski portal za Balkance logicnoCOM bio bi pravi vođa i uzor za druge europske politicare 🙂

Mara Lucas
Gost
Mara Lucas
2 godine prije

MIRACLE SE STAVLJAO: Nakon godinu dana Raskinutog braka, suprug je napustio mene i djecu i otišao da budem s drugom ženom, osjećao sam se kao da počinim samoubojstvo, jer nas je ostavio 3 godine bez ičega, bio sam emotivno dolje i plakao cijelu noć. Zahvaljujući čarobnjaku zvanom Dr Ogundele. Jednog… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI