Varšava komentira slanje F-16 mlažnjaka za Ukrajinu

F-16
7 komentara

Poljska neće dati Kijevu borbene zrakoplove, rekao je zamjenik ministra obrane

Poljska ne planira isporučivati Ukrajini borbene zrakoplove F16 američke proizvodnje, rekao je zamjenik ministra obrane Wojciech Skórkiewicz. Njegove su primjedbe uslijedile samo dan nakon što je premijer Mateusz Morawiecki rekao da bi Varšava mogla donirati zrakoplov pod uvjetom da to bude učinjeno kao dio zajedničkog napora koji uključuje druge zemlje NATO-a. U utorak je Pawel Krutul, poljski zastupnik i potpredsjednik parlamentarnog Odbora za nacionalnu obranu, objavio tweet u kojem kaže da će “ako Ministarstvo nacionalne obrane Ukrajini preda lovce F16 umjesto ruskih MiG-29, to znači da mi se razoružavamo.”

Odgovarajući na tu poruku, Skórkiewicz je napisao: “Nema teme predaje poljskih F-16”.

U međuvremenu u ponedjeljak, Morawiecki je pojasnio novinarima da će “baš kao što se dogodilo prije nekoliko mjeseci sa zrakoplovima MiG-29, svaka druga pomoć zrakoplova biti koordinirana, implementirana i, eventualno, prebačena s drugim državama članicama NATO-a.”

Prema pisanju poljskih medija, Varšava ima 48 ratnih zrakoplova F16. Dok Ukrajina već dugo traži od zapadnih sila da joj osiguraju borbene zrakoplove, razgovori o takvim transferima intenzivirani su posljednjih dana, nakon što je nekoliko zemalja pristalo isporučiti tenkove Kijevu; nešto što su donedavno odbijale učiniti.

Obraćajući se Telegramu u ponedjeljak, Andrey Yermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, istaknuo je da je “u tijeku rad na nabavi lovaca F-16”, dodajući da je Kijev dobio “pozitivne signale iz Poljske”.

U subotu je Politico izvijestio da je nekoliko američkih vojnih dužnosnika “tiho inzistiralo” na tome da Ministarstvo obrane odobri slanje Kijevu F-16 mlažnjaka. Prema članku, pozivajući se na anonimne djelatnike Pentagona, ti napori sada “dobivaju zamah” nakon što je Washington dao zeleno svjetlo za isporuku tenkova Abrams Ukrajini.

Na pitanje novinara u ponedjeljak ima li SAD takve planove, predsjednik Joe Biden je, međutim, odgovorio niječno. Rusija je u međuvremenu više puta upozorila Zapad neka ne opskrbljuje Ukrajinu oružjem, tvrdeći da bi to samo produžilo sukob. Prošlog je tjedna glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ustvrdio da su kontinuirane isporuke oružja još jedan dokaz da su zapadne zemlje izravno uključene u neprijateljstva između Moskve i Kijeva.

F16Poljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xam
1 godina prije

Rusija ima najmoćniju protivvazdušnu odbranu na svetu. S-400 ima rakete dugog dometa. F-16 kao i F-15 bi bili u podređenom položaju. Kombinacija dalekometne protivvazdušne odbrane + A-50 + ruski lovci na nebu. Uzmimo za primjer da ukrajinski F-16 ili F-15 lete na front, gdje ih čekaju PVO i ruski lovci. Da bi se suprotstavili ruskim lovcima, oni moraju da lete visoko. Oni će biti otkriveni od strane A-50 i mogu biti gađani protivvazdušnom odbranom dugog dometa. Dovoljno ih je natjerati da preduzmu mjere odbrane. Oni su odmah u podređenom položaju u odnosu na ruske borce. Rusi takođe mogu kombinovati operacije Mig-31 sa Su-35/30. MiG-31 nosi rakete dugog dometa koje mogu natjerati ukrajinske avione na odbrambene mjere. MiG-31 može pucati sa velike udaljenosti. Naravno, što je veća udaljenost, lakše je izbjeći rakete. Ali morate napraviti manevar. Gubite brzinu i visinu, kao i svijest o situaciji. Za to vreme avioni Su-35 i… Čitaj više »

tuf
1 godina prije

Dosadni su više sa tim lažnim ostavljanjem dojma kako oni neće, a onda ih, eto baš natjera neki događaj tipa Buča, masovne grobnice, prehrana s glutenom, emisije CO2, raspored planeta. Jer ne bi oni, ma ne. A sve je već duboko u procesu razrade detalja.

Max
1 godina prije

Poljaci ne mogu dati F 16 Ukrajini a da ne razoružaju sebe. a A drugo što će UKrajini F 16 ako pobjeđuje na svim bojištima kao što tvrdi.

tihobl
1 godina prije

Посаде за тенкове ”Леопард”траже преко огласа у Пољској

“Одбрани изворно пољску земљу. Постани тенкиста. Брани Пољску у Украјини” пише у позиву на плакатима окаченим у пољском метроу.

Karma
1 godina prije

A odakle ce poletjeti? Ma daj ne pijte vise. Budale su cijelu eu razzjebale. Inflacija oko 20 % i vise ce zbog budaletina sta se mlate u krcmi istoka. Ti su rodjaci i ista crkva a ameri polili benzin. Klasika za gamad. Gube prijatelje u eu sa sotonskom politikom koju vode u klanju slavena.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI