Vazduhoplovne snage SAD testiraju flotu nevidljivih aviona u vježbama za radarski prodor

SAD avioni
42 komentara

U velikoj vazdušnoj vježbi ranije ove sedmice, američke vazduhoplovne snage testirale su sposobnost svakog od svojih nevidljivih aviona za međusobnu saradnju i saradnju sa avionima koji nisu nevidljivi da prodru iza neprijateljske mreže protivvazdušne odbrane.

Svaki od ovih nevidljivih aviona – F-22 Raptor, F-35 Lightning II, B-2 Spirit i RK-170 – stigao je nedavno u vazduhoplovnu bazu Nellis u Nevadi kako bi učestvovao u vježbi Taktičkog suzbijanja neprijateljske vazdušne odbrane (SEAD), slabo uočljivog (LO) ulaska u neprijateljski vazdušni prostor i saradnja između aviona četvrte i pete generacije.

Prema saopštenju Ratnog vazduhoplovstva, osnovni cilj je bio testiranje upotrebe F-35 za operacije SEAD, koje se takođe nazivaju misijama “divlja lasica”. Pored svog radarsko otpornog dizajna i premaza, F-35 je dobio pomoć od E-18 Growlers, posebno modifikovane verzije F/A-18 Horneta za elektronsko ratovanje i ometanje neprijateljskih radara.

Zajedno sa F-22,superiornim borbenim avionom  i F-15E Strike Eagle avionima, ovi avioni su otvorili put duboko iza neprijateljske odbrane za duboki udar bespilotnih letjelica RK-170 i B-2 bombardera.

Misije SEAD među najrizičnijim su koje pilot može preduzeti: cilj je uništiti neprijateljske radare koji se koriste za lansiranje protivraketnih projektila, kao i same rakete, a da ih pri tome ne pogode.

Specijalne rakete protiv zračenja poput AGM-88 HARM mogu da se ubace u mikrotalase koje emituju radarske stanice, stvarajući opasnu igru mačke i miša u kojoj radarski tehničari moraju da uključe radare dovoljno dugo da naciljaju i onda ispale svoje rakete, a zatim ih ponovo isključe prije nego što neprijateljske rakete vazduh-zemlja mogu njih da pogode.

Iako je vježba uključivala nevidljive avione, oni nisu potpuno neprobojni za radar. Konkretno, F-35 je napunjen sa više od dvije desetine različitih senzora i antena, koji usisavaju elektronske informacije sa bojnog polja, uključujući radarske emisije. Ove informacije zauzvrat omogućavaju nevidljivom avionu da ostvari putanju leta oko ivica neprijateljskog radara, gdje će njegova slučajna pojava na radaru najvjerovatnije biti odbačena kao jato ptica ili lažni odjek.

Neke od drugih vježbi preduzetih u Nellisu uključivale su testiranje praktičnih ograničenja ovih manevara – drugim riječima, koliko pilot nevidljivog aviona zaista može letjeti, a da ga ne otkriju.

borbeni avioniprotuzračna obranaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Naravno da su nevidljivi, kad su pod vodom.

Venom
3 godine prije

Jaka je to stelth tehnologija, kad jim treba flota E-18 Growlers-a, da budu nevidljivi za radare nekog Zimbabveja ili Burekstana.
SU-57 iz Rusije doleteo u Siriju i iz nje i nijedan radar sa Zapada nije ni znao, da je prošao i nisu mu trebali nikakvi Gravleri, ni rotvalerovi , ni Čivavovi,……. !

benty20
3 godine prije

S implementacijom 5G mreže bitno se mijenjaju i sposobnosti vojske. Zapravo, ma koliko nam ma ali oči, 5G je samo jedna velika vojna nadogradnja i ništa drugo!

Venom
3 godine prije

Kao zanimljivost, ” Growler ” u slengu znači čupavi ženski polni organ. 🙂

NEVA 127 S
3 godine prije

bas su nevidljivi kad ih neva s 125 skida mi smo skinuli f 117 nevidljivog to zna citav svet

Z.A.
3 godine prije

Upitna je ova nevidljivost ovih nevidljivih americkih aviona (recimo za ruske radare) a posebno F35 dok mu mora F18 pomagati dijelovanjem na protivnicki radar . Znaci da su ga testirali na svojim radarim i vjerovatno su primjetili da ga je moguce indentifikovati . A isti F18 moze ometati ali u svakom slucaju on nije nevidljiv za S300 , S400 S500 i neznam kolike su mogucnosti F18 da ometa ovakve PVO sisteme i da ostane u vazduhu . Ovo je dobro primjetio Venom .

zgvaca
3 godine prije

Nije to nista, Ja san 1986 u Puli u ondasnjoj JNA vjezbaq protunapad kod Atomskog napada. I nasa vjezba je bila uspjesna. Prvo Vodnik vice; Atomski sa leva, ti zalegnes pokrijes se maramom a onda par minuta poslje krenemo u juris. Vjerovatno zbog nase spremnosti nije nikad nitko Jugoslaviju gadja Atomskin Bombama.

cool
3 godine prije

U ratu u Iraku su i te kako bili vidljivi.

Venom
3 godine prije

Kad bi Slovenija imala E-18 Growler i naši Pilatusi bi bili nevidljivi.
Naši Pilatusi su več ionako nevidljivi, jer jih ne možeš vidjeti, da bi letjeli po zraku. Naša avijacija če po cesti upasti u neprijateljski teritorij i njihova PZO jih neče nikad uočiti.

Stara kuka
3 godine prije

Krstareće rakete ispaljene sa nekoliko tisuća kilometara, dronovi, flote “nevidljivih” aviona i aviona za ometanje… Čini se da bi se današnji “vojskovođe”, a posebno američki htjeli j…ti a da im ne uđe. Ratovati bez rizika i opasnosti. Izgleda kao da cilj ratovanja više nije zauzimanje teritorije ili resursa, vojno pobjeđivanje neprijatelja u borbi, nego samo golo bezumno nanošenje štete i razaranja ne dovodeći sebe u opasnost. Najbolje bi bilo da velesile izgrade vojske robota, pa čiji roboti pobijede one protivničke taj je dobio rat.

owernobvwenvwenrfvnwefvnwev
3 godine prije

Vježbe pred rat……………..

Venom
3 godine prije

” Konkretno, F-35 je napunjen sa više od dvije desetine različitih senzora i antena, koji usisavaju elektronske informacije sa bojnog polja, ”

Svi ti senzori su bezkoristni. To su uglavnom senzori za kišu, senzori za tlak u gumama, senzori za svjetla, senzori kvalitete zraka, senzori temperature, itd.

I moj novi avto ima svakakve senzore pa mislim, da radi slabije od italijanske Alfe, koja nije ni znala šta su senzori.

Max
3 godine prije

Za tehnolgiju nove generacije ovi avioni nisu nevidljivi a supersile kao Rusija i Kina vide neprijatelja na daleko i ne samo sa svog teritorija nego puno prije. A nijedan avion ma čiji bio nije otporan na pogodak rakete.

EU dismr
3 godine prije

E super, bitno da će biti plaćen a to što je “nevidljiv” .. .ebiga .. 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI