Velika Britanija će poslati 20.000 vojnika na vježbu NATO-a

Britanska vojska
15 komentara

Britanska vojska sudjelovat će u jednoj od najvećih vježbi bloka od kraja Hladnog rata

Ujedinjeno Kraljevstvo je spremno rasporediti oko 20.000 pripadnika, kao i moderne ratne brodove i borbene zrakoplove, koji će sudjelovati u velikoj vježbi NATO-a u jeku rastućih napetosti s Rusijom, objavilo je Ministarstvo obrane u Londonu. U priopćenju od ponedjeljka, ministarstvo je, pozivajući se na izvatke iz govora ministra obrane Granta Shappsa, reklo da će se oko 16.000 vojnih vojnika, zajedno s tenkovima, topništvom i helikopterima, pridružiti ostalim članicama bloka na kontinentu kako bi sudjelovali u vježbi ”Steadfast Defender 24” ili ”Nepokolebljivi branitelj 24”, koja bi se trebala održati u prvoj polovici ove godine. Napore će podržati osam ratnih brodova i podmornica, kao i 2000 mornara Kraljevske mornarice. Ujedinjeno Kraljevstvo će također rasporediti niz zrakoplova, uključujući lovce F35B Lightning i promatračke zrakoplove Poseidon P8, priopćilo je Ministarstvo.

U međuvremenu, očekuje se da će Shapps ovu vježbu nazvati “jednom od najvećih NATO-ovih razmještanja od završetka Hladnog rata”, dodajući da su se Velika Britanija i njeni saveznici našli “u novoj eri” i “moraju biti spremni odvratiti svoje neprijatelje”, stoji u priopćenju. Izjava se posebno odnosila na mogućnost ruske prijetnje.

NATO je prvo počeo jačati svoj vojni trag u Europi nakon što je državni udar u Kijevu koji je podupro Zapad izazvao neprijateljstva u Donbasu, koji je sada dio Rusije. Međutim, najdrastičnije jačanje dogodilo se nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju protiv Ukrajine u veljači 2022. U lipnju iste godine, vojni blok predvođen SAD-om pristao je staviti 300.000 vojnika u stanje visoke pripravnosti, u odnosu na 40.000, kako bi odvratili Moskvu. Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da Moskva ne planira napasti NATO, tvrdeći da ne postoji “geopolitički, ekonomski niti vojni interes” za vođenje rata protiv bloka. Ipak, Moskva je također više puta upozorila da vojne aktivnosti saveza u blizini njezine granice zahtijevaju dodatne sigurnosne mjere. Putin je također rekao da je želja Ukrajine za pridruživanjem NATO-u jedan od ključnih razloga za sadašnji sukob.

NATOUKVojna vježba
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
3 mjeseci prije

Ovi jedino mogu vježbati gumi-gumi, preskakanje štrika i kolut unatrag.

NOME
3 mjeseci prije

upravljači svijeta…….vele da su englezi pravi nasljednici iskonskog zloduha rimskog carstva…

tuf
3 mjeseci prije

Da li će ih uspjeti skupiti toliko? Čak su i britanski generali baratali s manjim brojkama po pitanju mogućnosti kompletnog opremanja vojnika. Ovih dana izlazi u javnost da mornarici toliko fali ljudi da odustaju od korištenja nekih razarača i nisu mogli otisnuti nosač zrakoplova zbog istog problema.

ogo
3 mjeseci prije

Dok 20000 nestetnika budu poslani u ukrainu 20000 Africkih dobro naoruzanih potentnih muzjaka
zabavljat ce Britanke.
Mnoge prezivjele heroje docekat ce prinove nekako tamnije puti ali ruku na srce to je posljedica
klimatskih promjena

Max
3 mjeseci prije

Bit će muških trudnoća.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Palo mi je na pamet da će u skoroj budućnosti čitava Europa biti obuhvaćena velikom vojnom vježbom protiv baba roge Rusije u kojoj će biti stotinu (ili stotine) tisuća vojnika i ogroman broj ratne tehnike na granici sa Ukrajinom i Bjelorusijom, a dok će oni biti zabavljeni igrokazom za mase, netko će za to vrijeme napasti Europu iz drugog pravca.
Italija, Španjolska i Grčka mi prve padaju na pamet.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Odakle UK toliko vojske 🤔 ?! Teško da ih toliko ima sa sve Generalima 🤔 .. 🤷

Josip
3 mjeseci prije

Konjine glupe

Jere
3 mjeseci prije

Ajdeeeeee!?!?! Poslat će obje divizije? Prava šteta što Rusi nisu zainteresirani da idu zapadno od Dnjepra (osim crnomorskog pojasa). Bilo bi veselo slušati Brite kako britko intoniraju “Rule, Britannia” misleći da ih u najgoru ruku mogu dopasti leteće lopate, a kad ono im Rusi kontriraju sa “Rule Britannia” (bez zareza između te dvije riječi). 😀

3 mjeseci prije

Di ce se vjezbe odrzati? Di?
Ili informiraj ili prestani pisati.

gargamel
3 mjeseci prije

Pa biče kao kad im igra reprezentacija, 9 garavih i dva bjela

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI