Velika Britanija nastavlja s prodajom oružja Saudijskoj Arabiji i tvrdi kako su potencijalni ratni zločini u Jemenu “izolirani incidenti”

saudijske zrtve jemen
10 komentara

Vlada Velike Britanije našla se ”pod vatrom” nakon što je najavila da će započeti prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, unatoč priznanju da bi ih kraljevstvo moglo koristiti za činjenje ratnih zločina u Jemenu.

U pisanoj izjavi objavljenoj u utorak, međunarodna trgovinska tajnica Liz Truss potvrdila je da će Velika Britanija nastaviti vojno trgovati sa svojim ključnim saveznikom u zaljevskoj regiji. Važna presuda Žalbenog suda u Velikoj Britaniji od lipnja 2019. glasila je da je prodaja oružja kraljevstvu bila nezakonita, što je prisililo vladu da obustavi prodaju novih oružja, dok je obavljala reviziju.

Truss je rekao da su zaključili da, iako su ”neke situacije potaknule zabrinutost i prepoznate kao moguća kršenja međunarodnog humanitarnog prava (IHL), vlada Velike Britanije na njih gleda kao na ”izolirane incidente”.

Incidenti za koje je procijenjeno da su moguće povrede IHL-a dogodili su se u različito vrijeme, u različitim okolnostima i iz različitih razloga.

Objašnjavajući daljnju odluku, Truss je tvrdila da je, bez obzira na potencijalna povijesna kršenja, Saudijska Arabija imala “istinsku namjeru” i “sposobnost poslušnosti prema IHL-u”.

Najava je mnoge uznemirila, a uslijedila je samo dan nakon što se ministar Ministarstva vanjskih poslova Dominic Raab nemilosrdno rugao internetu zbog uvođenja novog „globalnog režima sankcija“, čija je namjena „ciljanje na ljude koji su počinili najteža kršenja ljudskih prava“.

Britanski ministar vanjskih poslova najavio je u ponedjeljak da će protiv 20 saudijskih državljana, koji su odgovorni za ubojstvo novinara JamalaKhashoggija, biti uvedene nove sankcije, uključujući zamrzavanje imovine i zabrane izdavanja viza.

Međutim, nastavak prodaje oružja u Rijadu natjerao je jednog komentatora da se veselo zapita: “Hoće li bilo koja ministrica vlade Velike Britanije biti sankcionirana od strane vlada Velike Britanije”?

Ostali su na Internetu zbunjeni odlukom, pri čemu jedna osoba naizgled pokušava otkriti je li Velika Britanija sada “negativac”. Bilo je i onih koji su sugerirali da nikoga ne treba šokirati preokret događaja, što je pokazala jedna objava na Twitteru: ”Ljut, da. Iznenađen? Ne”.

Humanitarne skupine i UN optužili su snage, koje su pod vodstvom Saudijske Arabije, za kršenje međunarodnog humanitarnog prava, zbog bombardiranja škola, bolnica, mjesta održavanja svadbi i prehrambene infrastrukture u Jemenu, što se događalo od početka rata s Houthi pobunjenicima, koji traje od 2015. godine.

Sukob je koštao oko 100.000 života, dok 80 posto teritorija Jemena traži humanitarnu pomoć. Međunarodni dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) opisao je to kao krizu “kataklizmičkih razmjera”.

IHLrat u JemenuUNICEF
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hollande
3 godine prije

Kad bi Rusija prestala biti konkurent u prodaji oruzja Engleskoj, Americi i Izraelu i kad si prebacila na kupovanje njihovog oruzja onda bi prestalo i demoniziranje i destabiliziranje Rusije.
Izrael je na osmom mjestu liste svjetskih izvoznika oruzja.
Godisnje izveze oruzja u vrijednosti 10 miljardi dolara.

Cudo
3 godine prije

Kada prodaješ oružje kojim se ubijaju civili i uništavaju civilni ciljevi, a uz sve to podržavaš prodajom oružja agresiju jedne države na drugu ( dakle napad na tuđi suverinitet ) i to sve sa znanjem i svješću, tada sudjeluješ u agresiji i ubojstvu civila neizravno. Odgovornost je ista, dakle Velika Britanija sa premijerom i Vladom, kao i kraljicom odgovaraju za ratni zločin. Tako je bar bilo kod nas na Balkanu.
Ali biznis je biznis…….

*Ime
3 godine prije

Dakle ratni zločin je ratni zločin samo ako ga vršiš uvijek u isto vrijeme, uvijek u istim okolnostima i uvijek s istim razlogom?!?
Ima smisla, prehebeno…

Max
3 godine prije

Ako su to izolirani” Incidenti” onda Houtijima treba poslati humanitarnu””pomoć” da to riješe

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI