Saudijski princ očito nije čuo za Jemen: „Za osam sati možemo pregaziti Iran“

Abdullah bin Sultan bin Nasser al-Saud

Saudijski princ je izjavio kako je njegova zemlja vojno nadmoćna nad Iranom i da bi, ako bi izbio rat, potpuno uništila Islamsku Republiku za nekoliko sati.

“Saudijska Arabija može uništiti Iran u osam sati”, izjavio je u četvrtak saudijski princ Abdullah bin Sultan bin Nasser al-Saud, objavljujući citat iz videa jednog od saudijskih analitičara.

Video je izvorno emitiran na Kanalu 24 Saudijske Arabije 2016. godine i prikazuje saudijske ratne avione F-15 i iranske zrakoplove F-4 „Phantom“, rekavši kako kraljevstvo posjeduje napredne mlazne zrakoplove i naoružanje, dok su oni u Iranu stari i zastarjeli.

U svojoj četvrtoj objavi na Twitteru tog dana, princ je rekao: “Naravno, ovo je video prije dvije godine, prije kupnje i razvoja našeg sustava protuzračne obrane, mornaričkih, kopnenih i zračnih snaga s naprednim raketama.”

“Nema na svijetu sile koja se može suprotstaviti našem jedinstvu, odlučnosti i zahvalnosti Bogu”, dodao je saudijski princ.

Podsjetimo da je pod kraljem Salmanom i njegovim ratobornom sinom Muhamedom Saudijska Arabija slijedila konfrontacijski pristup. Rijad je prekinuo diplomatske odnose s Teheranom zbog protesta u Iranu koji su izbili nakon pogubljenja šiitskog svećenika u Saudijskoj Arabiji u siječnju 2016. godine.

Kraljevstvo vodi i genocidni rat protiv Jemena, najsiromašnije zemlje arapskog svijeta. Agresija je pokrenuta  2015. godine, ali nakon četiri godine je saudijska Arabija zaglavila u živom pijesku Jemena.

Dužnosnici Pentagona su zaključili da se rat razvio u nezavidnom smjeru i mjesecima pozivaju Saudijce da pokušaju pregovarati o prekidu borbi.

Saudijci, koji su započeli rat u svom stilu “šok i strahu”, s navodnom “koalicijom” od devet zemalja, sada vide da se plima sukoba okrenula protiv njih.

Jemenski Huti borci i njihovi saveznici iz redova jemenske vojske sada koriste bespilotne letjelice i rakete, čime su uspjeli umanjiti veliku vojnu prednost Saudijaca.

Osim toga, povlačenje najbližeg saveznika Saudijske Arabije iz rata, Ujedinjenih Arapskih Emirata, u lipnju je potaknulo frustrirane Saudijce da se okrenu dodatnoj podršci SAD-a, nadajući se da će ostvariti proboj na frontu.

Bilo kakva pomoć SAD-a, međutim, nije stigla bez poniženja.

Američki senator Lindsey Graham je ranije za Fox News rekao da se vojska Saudijske Arabije, kada se suoči s izazovima na Bliskom istoku, uključujući Iran, “ne može boriti iz svoje papirnate vrećice”.

“Dozvolite mi da kažem ovako. Da nije bilo Sjedinjenih Država, oni bi za otprilike tjedan dana u Saudijskoj Arabiji govorili perzijski”, rekao je Graham, misleći na iranski farsi jezik.

Američki predsjednik Donald Trump je rekao da će Saudijska Arabija, bez zaštite od SAD-a, pasti za dva tjedna.

Tada je Iran ponudio ruku pomirenja Rijadu.

“Ponovno pružamo ruku susjedima. Izgradimo snažnu regiju i zaustavimo ove zabrinutosti”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, nakon što je Trump prepričao sadržaj telefonskog razgovora s kraljem Salmanom.

Trump, koji je sa saudijskim čelnicima potpisao ugovor o oružju vrijedan 110 milijardi dolara, pozvao je Rijad i ostale “bogate” arapske zemlje u Perzijskom zaljevu da mu daju novac za američku potporu.

“Volim kralja, kralja Salmana. Ali rekao sam: “Kralju, štitimo te, možda nećeš preživjeti ni dva tjedna bez nas. Morate platiti za vojsku”, rekao je Trump na skupu u Mississippiju, ne navodeći kada je to rekao saudijskom monarhu.

Međutim, vraćajući se na izjavu saudijskog princa Abdullaha bin Sultana bin Nassera al-Sauda, koji je uvjeren da bi vojska saudijske Arabije „pregazila Iran za osam dana“, logično je posumnjati da princ zna za postojanje Jemena, male siromašne zemlje koja je desetkovala saudijske kopnene snage i uništila veliki broj jedinica teške vojne opreme, koje su s lakoćom trebale poraziti Huti borce.

Osim toga, iz Jemena svakodnevno pristižu bespilotne letjelice i projektili protiv kojih saudijsko “napredno oružje” ne može učiniti ništa. „Zlobnici“ na internetu tvrde kako je princ Abdullah bin Sultan bin Nasser al-Saud izjavu vjerojatno dao nakon obilne konzumacije viskija i kokaina.

Što god da je bilo, Jemen je dokaz da je najskuplja vojska na Arapskom poluotoku i jedna od najboljih u arapskom svijetu općenito ništa više od gomile skupe i visoko sofisticirane tehnologije, ali s vojnim osobljem i trupama kojima je najveća „pobjeda“ bila gaženje tenkovima bahreinskih prosvjednika 2011. godine. Sad je već svima jasno da u Jemenu neće ostvariti vojnu pobjedu, a kako dani prolaze, rat se sve više seli na teritorij Saudijske Arabije.

Twitter /ASNA

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Ništa neobično.Od drogiranih potomaka ćoravog beduina očekivati nešto suvislo je previše.Bez obzira što vrlo vjerovatno kao i gazde iz TelAviva posjeduju neprijavljeno nuklearno oružje,Iranu ne mogu ništa Bosonogi Huti ih ubiše sovjetskim arsenalom i mislim da je bar na ovom portalu smiješno napisati o njima kao najboljoj arapskoj armiji.O najskupljoj može,vođenoj od strane beskorisnih
idiota.

Max
Gost
Max

On bi za osam dana bio u inozemstvu a Iranska vojska u Riyadu.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Saudijski gadovi!
Živio Iran!
Živjela Sirija!
Živio Libanon!
Na kraju živjela majka Jugoslavija!

Macchiato
Gost
Macchiato

Živela Jugoslavija!

Viki
Gost
Viki

Jugoslavija je mrtva !
Živjeli južno slavenski narodi u miru i slozi !

žile40
Gost
žile40

tako je!!

xyx
Gost
xyx

Ne može ti živit Jugoslavija niti išta od toga,ako slaviš prvospomenute.SFRJ je mogla opstat jedino ako je uz NATO i USA.
I opstajala je.Danas je jedini jugoslavenski tv program opet USA program,N1 televizija.Prvu Jugoslaviju nije želija nitko osim tadašnje USA.Uglavnom,bivša i eventualna ikakva buduća zajednica može postojat jedino uz podršku i savezništvo USA.
To konkretno znači da sve te islamske države ne mogu bit saveznici.Jer je USA u trajnom ratu sa islamom.Koji će trajat još desetljećima ,možda i stotinama godina.

Gungula1950
Gost
Gungula1950

Zidomuslimanska prcija

Mile
Gost
Mile

Ispravak; JEVREJSKO-SUNITSKA kombinacija!!!

Gungula1950
Gost
Gungula1950

Dlaka u jajetu

Dodumavanje
Gost
Dodumavanje

Treba reći cio-vehabijska. Za one koji poznaju stvarno stanje stvari udaljenost između aktera ovih imenovanja je kao udaljenost od neba do zemlje a za one koji ne, to je dlaka u jajetu.

FATIH
Gost
FATIH

ISPRAVKA; HAZARSKO-ANGLOSAKSONSKA KOMBINACIJA OBOJENA KOKAINOM!

FATIH
Gost
FATIH

PRINC NEMA VEZE SA ISLAMOM!!!!!!!!!!!!!!!!!!

xyx
Gost
xyx

Ako nema ,onda mu svaka čast.Ako je još i ateist,onda je ritki dragulj u tim prostorima .

Cirkon
Gost
Cirkon

Ovo je kao onaj vic kad slon i miš idu preko mosta i miš odvali “Ala tutnjimo”. Slon je ovdje SAD+Izrael a KSA je miš.
Istina da bi svi skupa mogli strašno razoriti Iran ali pregaziti …., tu se malko zajebunio, tim prije što ima još “slonova” (Kina i RF) i niko ne zna kako će se oni postaviti.

xyx
Gost
xyx

Naročito će Kina doć u pomoć islamskim državama???Pa ako je netko dežurni policajac za islam ,to je Kina.A Rusija ,bez dozvole USA,ne smi ni vojne novine izdavat.Ona je potpuno amerikanizirana.

Cirkon
Gost
Cirkon

Šta sad, dana ili sati?

Mile
Gost
Mile

Sekunde!!!

Tuf
Gost
Tuf

Godina

Cirkon
Gost
Cirkon

Ma neće nikad, ali iz teksta ne mogu da dokučim šta je bleso izjavio 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

“Saudijska Arabija može uništiti Iran u osam sati, ima dolje Twitter link i Google prevod s arapskog, ali je potpuno nevažno, čak i da je rekao dana

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Saudijski princ očito nije čuo za Jemen, ali je admin čuo Vas, da do jutra ne komentirate jel bilo dani ili sati 😀

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Možda ipak desetljeća!?!

Z.A.
Gost
Z.A.

Ovaj princ kako se god cinilo na prvi mah nije iznio nikakvu glupost.Poruka je vrlo jasna a pomeni i zabrinjavajuca jer se govori o satima a ne danima ili mjesecima zakoliko bi Iran mogao biti unisten.Princ niti je glupan a niti pijan da daje ovakvu izjavu. I mislim da je ovom izjavom poruceno Iranu da SA ima nuklearno oruzije ko sto u svom komentaru navodi i T.P. Ovakvu poruku iz SA imali smo i u minulom periodu od ministra vanjskih poslova SA gdje on govori o mogucnosti upotrebe nuklearnog oruzija od strane SA. Ovo samo navodim iz razloga da SA kao vojna sila i arsenalom koji posjeduje(a naoruzanje SA je impozantno) bila bi porazena od strane Irana.Jer Iran ima sve karakteristike militaristicke drzave dok bi vojsku SA vise opisao kao paradnog konja.A ako se u dogledno vrijeme utvrdi da je SA zbilja u posjedu nuklearnog oruzija onda tu utrku da se i ostale zemlje BI nuklearno naoruzaju niko nece moci zaustaviti.

žile40
Gost
žile40

ma ovi devojebci ne pregaze iran ni sa atomskom bombom da je imaju!!!!!!

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra

#„Za osam dana možemo pregaziti Iran“

Mda.

To je i Saddam svojevremeno mislio…fijasko je potrajao osam godina.

Weteran
Gost
Weteran

Ako ne folira, onda su kupili A bombu ?!

Jomla
Gost
Jomla

Nešto se pitam: zar ovakvi mogu biti “čuvari” Kabe?

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra

#Nešto se pitam: zar ovakvi mogu biti “čuvari” Kabe?

Mda.

A pitanje je i koliko imaju ” povijesno pravo” na to…
Postoji (zanimljiva) teorija po kojoj se Bayt Allāh zapravo nalazio u Petri, u Jordanu i da je Kaaba tek kasnije prenesena u Meccu.

FATIH
Gost
FATIH

SAMOPROGLASENI UZ POTPORU ENGLESKE KRUNU.TO JE NAJOMRZENIJA PORODICA U ISLAMSKOJ POPULACIJI.

Maus
Gost
Maus

Realno gledajuci svaka zemlja s 20tak hidrogenskih moze svaku zemlju unistiti… bez da ima tenkove ,avione ,pjesadiju… razarace ,nosace ,samo dobre rakete s pravim teretom 😀

Lurker
Gost
Lurker

Pa koji je khurac ovima na bliskom istoku? Trose pare na Americko (i drugo) oruzje a zasto? Svjetom ionako vlada USA (trenutno), bolje da uloze u ekonomiju i tehnologiju, nafta nece vjecno trajati a ne mozes jesti metke.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko

Joj, šta sve radi droga. Jadnik halucinira.

Perun
Gost
Perun

Ameri reketireju i iskoristavaju beduine i gonice kamila ….Kad im fali para u proracunu uvaljuju Saudima vojnu opremu po cijeni koju sami odrede a Saude ucjenjuju da ne prodaju drzavne obveznice od USA ratom sa Iranom i sukobom u Jemenu,Siriji ,Afganistanu etc…Perverzna politicka mucka anglo ,sunitskih i judeo punoglavaca ……

samo tako
Gost
samo tako

Za invaziju devama je 8 sati prekratak rok , glupi prinče

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

….prejeo se cvaraka…

burt
Gost
burt

zašto se u Irak iz Irana dopremaju i instaliraju balističke rakete koje imaju domet do Tel Aviva, Haife i Rijada? očigledno je da IRGC pripremaju iračke milicije za mogući totalni rat na bliskom istoku jer po tom scenariju iračke milicije trebaju napasti SAD baze u Iraku i ciljeve u Izraelu i Saudijskoj Arabiji, Izrael je već opkoljen a sada se opkoljava i Saudijska Arabija, čiji su to scenariji nego vjerskih fanatika u Teheranu

Mile
Gost
Mile

Govore iranci od 1978. A.D: da će uništiti Izrael kao državu i naciju pa SVI vidimo kako im to polazi za rukom!!!

Miro
Gost
Miro

Ovaj sigurno ne, ali realno ako im neko od velikih baci EMP ili masovni raketni udari na sve vazne objekte, za mjesec dana dođe do kompletnog razpada drzave.

Stojzin
Gost
Stojzin

Razneli cijelu Siriju i to ne raketama nego “cizmom”, a gle cuda, Sirija izlazi kao pobjednik!

Miro
Gost
Miro

Izlazi al za kakvu cjenu? Rusi, Iranci, Kinezi svi im određuju zivot samo ne oni sami. Razmisljaj realno a ne emocionalno

Zadranin
Gost
Zadranin

@Miro

Reci ti nama: jel i u tvojoj državi vi sami određujete život i sudbinu, ili vam neko od “drugih” određuje to?

Što misliš kako je Ukrajincima nakon 2014. godine.. sada kad im život i sudbinu određuju zapadnokenjski “partneri”?

Je li im bolje ili lošije?

Bi li i Siriji bilo bolje da im se dogodi ukrajinski scenarij?

Miro
Gost
Miro

Ja ti samo kazem sta moze realno i logicno da se desi, i kako stvari stoje, bez emocija. Inace necu nikad da zaboravim, 1994 razgovaram sa nekim covekom iz Afrike (JAR), pricamo o svim stvarima pa ga pitam sta si misli o ratu na nasim prostorima, ladno kaze covek bas me briga, imamo mi dosta svojih problema. “Je li im bolje ili lošije?” Ako sam iskren svako sam sebi određuje zivot. Nismo ni ja ni ti kompetentni da razgovaramo o tome il je njima bolje ili losije. Nekima je al nekima nije, tako je to

Zadranin
Gost
Zadranin

@Miro
Ja sebe smatram “kompetentnim” da, uz dostupne podatke o ukrajinskoj ekonomiji.. dam svoje “kompetentno” mišljenje o tome da li im je, nakon 2014. bolje ili ne.

Meni je dovoljan samo jedan podatak:

2014. u Ukrajini je bilo 15 % siromašnih, a 2018. se taj broj popeo na 25%.

P***!

Opet te pitam, je li Ukrajini bolje nakon 2014. godine, i sada kad ih “vode i savjetuju” njihovi zapadnokenjski “partneri”?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

LOL !!

Mercury
Gost
Mercury

@ Miro

Konstatirao si činjenicu koaj vrijedi za svaku državu na ovome svijetu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik