Novo izvješće otkriva da su SAD aktivno sudjelovale u saudijskoj agresiji na Jemen

Panavija Tornado F3
16 komentara

Usprkos službenim tvrdnjama Washingtona da američka vojska ni na koji način ne sudjeluje u saudijskoj agresiji na Jemen, najnovije izvješće koje je procurilo u medije otkriva da Sjedinjene Države podupiru saudijsku agresiju i njezine saveznike u Jemenu obučavajući pilote u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Internetska stranica Yahoo News je objavila  službeni dokument iz Središnjeg zrakoplovnog  zapovjedništva SAD-a iz prosinca 2017. godine, koje otkriva kako su Amerikanci pratili šest zrakoplova F-16 Ujedinjenih Arapskih Emirata i vodili obuku 150 pilota UAE u pripremama  za provođenje zračnih udara na Jemen.

Dosje također navodi dodatnu potporu koju je američka vojska pružila vojsci UAE u zračnoj bazi Al-Dhafra  u blizini Abu Dhabija, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tijekom 323 sata obuke su tri američka pilota vojno pomogla obučiti 4 instruktora i 29 kopilota Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je izvor.

Nakon objave izvješća je William Hartung, direktor Projekta za naoružanje i sigurnost u Centru za međunarodnu politiku Sjedinjenih Država, rekao da je ovaj program obuke još jedan primjer dubokog sudjelovanja Sjedinjenih Država u agresiji Saudijske Arabije na Jemen.

 “Obuka pilota koji bombardiraju civilne ciljeve u Jemenu još je jedan oblik američkog sudjelovanja u brutalnom ratu koji predugo traje”, kazao je Hartung.

U izvješću Skupine regionalnih i međunarodnih istaknutih stručnjaka Ujedinjenih naroda za Jemen je utvrđeno da je do kolovoza 2018. ubijeno ili ranjeno najmanje 16 706 civila, premda je zabilježeno da će “stvarne brojke vjerojatno biti znatno veće”. Zračni udari saudijskog i zrakoplovstva UAE koji su pogodili stambena područja su “uzrokovali većinu dokumentiranih civilnih žrtava”, navodi se u izvješću, ali je njihov broj puno veći. UAE nisu jednako odgovorni kao Saudijska Arabija za pokolj u Jemenu, niti odgovaraju za svoje postupke na bilo koji način.

Naravno, to ima svoju cijenu. Između 2000. i 2013. godine su UAE kupili 110 borbenih zrakoplova tipa F-16, uključujući 30 opremljenih projektilima zrak-zemlja. Krajem prošle godine su Lockheed Martin i UAE dogovorili su nadogradnju njihovih originalnih 80 zrakoplova F-16, a UAE je američkoj kompaniji za taj posao platiti 1,6 milijardi dolara.

Yahoo News

Saudijska koalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
5 godine prije

Ami su kao vegeta ima ich U svakom ratu.Umijesani U sve ratne zlocine proslog i ovog vijeka

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kada god i gdije god da je pljacka u pitanju amerikenjci su uvijek upleteni, oni cak imaju i pozdarav koji pomalo slici na ustaski; ZA PLJACKU, UVIJEK SPREMNI.

Miljenko
5 godine prije

Niko nije obracao paznju na tu siromasnu drzavu sve dok ameri nisu iz satelitskih snimaka otkrili velike izvore nafte
i tada je nastao pakao u ovoj drzavi …sve ostalo svi znamo da su ameri zlo ovoga sveta ,ustvari oni su jedna naftna kompanija koja ima svoju vojsku i sa njom ubija slobodarske narode planete…sa ciljem pljackanja izvora nafte :Irak.Libija .deja vu

nekoime
5 godine prije

Jesu li ih obučavali isti instruktori kao i za napad na Twinse?

anxi
5 godine prije

Cionisti i ameri najvece zlo na planeti i ako ikada dodje do veceg medjunarodnog sukoba mislim da ce oni biti najveci gubitnici… Mnogi sve cesce pominju hitlera samo zbog zidova evo pogledajte sada ko su oni ali tada je izgleda hitler znao sve o njima a evo kako vidimo zidovi su glavni planeri sada na bliskom istoku …

Zagor
5 godine prije

Off topic.
Dali je još netko pročitao Trumpovo pismo za Nancy Pelosi?
Hahaha, pismo je čudo. Nadam se da će ga Logično spomenuti.

Amater
5 godine prije

Neznam što je tu čudno … nema već dugo rata ni “demokratske” revolucije a da posebni nisu u najmanju ruku moderatori

Emiliano Zapata
5 godine prije

Tko?, ameri upetljani u neki rat? Ma nemoguce…Oni samo stite svoje granice

Blatanko
5 godine prije

Nevjerujem sto ima SAD od toga da napada neduzne civile sjevernog Jemena. SAD se nikad u povijest nije svrstao na stranu agresora zasto bi to radili danas. 80 godina grade reputaciju u svijetu i sada da ju ugroze napadom na Iranske falangiste. Ovo mi mirisi sve na Putinovu kuhinju.

Miki
5 godine prije

Važno je to da se sve desilo za vreme Obame, H.Clinton i Demokrata u administraciji! Trump je smanjio ulogu SAD u konfliktima. Trump je ispunio 50% svojih obečanja u predsedničkoj kampanji, Obama ni 10%.

Majk Majers
5 godine prije

Ma nev’rujen! Ka’ su oni to tako radili?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI