Al-Hudayda – Najveća noćna mora i groblje moćne ratne mašinerije saudijskog režima

Saudijska arabija
26 komentara

U utorak, 6. studenog, kopnene snage saudijske koalicije su pokušale probiti linije obrane jemenskih Huti boraca i pokreta Ansarullah u sjeveroistočnom dijelu lučkog grada Al-Hudayde, kojeg su u zapovjednim stožeru saudijske koalicije 13. lipnja obećali zauzeti u tri dana.

Nakon tri sata bitke, Huti su uspjeli odbiti napade snaga Sudana i UAE s trga Matahin, a nakon što su iz protjerali iz nekoliko zauzetih zgrada, potisnuli su neprijatelja oko pola kilometra od njihovih početnih položaja.

Vojnici Sudana i UAE, te borci lokalnih južnih plemena koji se bore na strani Saudijske Arabije, nisu očekivali da će protunapad biti tako jak i izgubili su najmanje 8 vojnika, imali su oko dvadeset ranjenih i dva uništena borbena oklopna vozila.

Na snimkama koje su jemenski borci objavili na internetu se vide dvije manje skupine agresorskih snaga kako se potpuno dezorijentirane kreću na prvoj crti bojišta, dok iz Huti gađaju navođenim projektilima.

VIDEO – Pokušaj proboja saudijske koalicije prema Al-Hudaydi

Nakon ovog neuspjeha su snage saudijske koalicije pokušale napasti stambeni kompleks Saleh na istočnoj obali grada, ali su se i tamo susreli sa žestokim otporom Hutija, ponovno su pretrpjeli gubitke i bili su prisiljeni na povlačenje na svoje prvobitne pozicije

Saudijska vojska ne sudjeluje u borbama na kopnu i pruža zračnu podršku svojim saveznicima. Zrakoplovstvo saudijskog režima nastavlja provoditi masovne udare na Al-Hudaydu, grad koji je sada prioritetni cilj zračnih snaga Rijada, na kojeg je provedeno više od 70% svih zračnih udara u Jemenu.

Prema izvorima iz Jemena, od 4. do 6. studenog je na Al-Hudaydu i okolicu provedeno oko 200 zračnih udara. No, zračna podrška nije pomogla kopnenim snagama da zauzmu ijedno važno uporište u gradu. Pomorska luka i grad su pod punom kontrolom jemenskih boraca, a saudijske snage se nisu uspjele probiti ni u područje nekada  međunarodne zračne luke, smještene južno od grada.

VIDEO – Gubici saudijske koalicije u najnovijem pokušaju proboja u Al-Hudaydu

https://www.youtube.com/watch?v=5PygHgd50HE

U srijedu, 7. studenoga, jemenski borci su uspjeli dodatno potisnuti snage  saudijske koalicije u dva smjera odjednom. Na sjeveru su se agresori morali povući do zgrade inženjerskog fakulteta u području Al-Khali, gdje su specijalne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata zaustavile protunapad Hutija.

Na zapadu, u obalnoj zoni, Huti su ponovno preuzeli nadzor nad više od polovine kompleksa sveučilišnih zgrada. Posljednja tri dana su se u tom području vodile teške bitke, takoreći prsa o prsa, ali su se prosaudijske snage konačno morale povući.

Na istočnoj obali grada Huti su uspjeli uništiti konvoj sudanskog kontingenta i dva borbena oklopna vozila jemenskih boraca odanih Rijadu. Nakon toga su jemenski borci opet preuzeli kontrolu nad ključnim raskrižjem i kontrolnim punktom Kilo 16.

Nakon najnovijeg poraza u akciji u koju su Saudijci i UAE poslali svježe snage i dodatne jedinice se može reći da je napredovanje prosaudijskih snaga pod Al-Hudaydom zaustavljeno. Saudijska koalicija ni ovaj put nije postigla značajne rezultate, a treći pokušaj da se 6. studenog probije na put koji vodi do Sane nije uspio. U napad su poslane trupe UAE, Sudana i sva raspoloživa južna plemena, ali su pretrpjeli gubitke i povukli se.

Zapovjedništvo koalicije i dalje prisiljava vojnike na terenu da zaokruže Al-Hudaydu i zauzmu grad, ali se čini da je to za ove vojnike i njihove zapovjednike nemoguća misija.

Ukupan broj prosaudijskih snaga je dosegao čak 12 000 ljudi. Grad se nemilosrdno bombardira iz zraka, a diljem Al-Hudayde bukte požari i umiru civili.

al-Hudayda 08.11.2018
FOTO – Početak najnovijeg pokušaja zauzimanja Al-Hudayde i vraćanje saudijske koalicije na početne položaje
Saudijska koalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Hutiji, su hebeni borci… Da jim je ozbiljno naoružanje, eto jih za tri dana u Rijadu…

Siniša
5 godine prije

Moram priznati da sam se utrtao prateći dešavanja!!!

Stephen.
5 godine prije

Izgleda da su im sponzori dali jadnu obuku, mislim na Mosad i CIU

nisam US-ranac
5 godine prije

Pravda je vašoj strani a saveznike-topovsko meso ”najdemokratskije zemlje svijeta” kao i gazde potamanite

spartak
5 godine prije

Ovi iz tzv, koalicije su plaćenici, sirotinja iz Sudana i drugih jadnih zemalja, ai ne gine im se za novac. Jer, što će ti novac kad si mrtav. Otkad je svijeta i ratovanja, plaćenicima je uvijek na prvome mjestu njihova koža a tek onda novac. Dok se ljudi koji se bore za svoj dom ili ideale mogu i žrtvovati ili biti barem hrabri u boju. Dakako, ako je plaćenika mnogo i superiorno su naoružani, ponekad ne pomaže ni herojstvo branitelja.

Arcibald Rajs
5 godine prije

Bedni crvi iz UAE, pa oni ne znaju ni pertle da vezu, sve im rade radnici iz Pakistana i Bangladesa, a koliko imaju stanovnika cudi me i da imaju neku vojsku. Ne mogu ni da zamislim stanovnika Dubaija koji sluzi vojsku…

Laki Topalović
5 godine prije

lete u zrak , kao glineni golubovi. Prvi video mi je nevjerojatan. Dve skupine od desetak vojnika bauljaju jedno prema “lijevo”, a drugi se vraćaju desno, iza njih. Kakva je to taktika? Nisam bio u vojsci ni ratu, ali je ovo apsolutno suludo. I to na terenu gdje Huti iskaču, ko Indijanci, doslovno iz svake rupe. Na cesti Moka-Hudajda su već izgubili stotine MRAP-ova i BOV-ova, za tenkove ne znam, ali vjerojatno i toga, podosta. Jer Saudi ne objavljuju gubitke.

Pero
5 godine prije

Huti drzite se , izdrzite .

kiki
5 godine prije

Bog je na strateški važna mjesta na svijetu stavio dobre ratnike: Afganistan, Jemen…napisala bi i nešto treće, ali…sram me…možda i bude što prije smrti…

bbbb
5 godine prije

Eh da je pravde Rusija i Kina bi hute naoružale da osvanu u Rijadu………

Miki
5 godine prije

Neka samo rokaju sandaljerosi vahabitske majmune.

Dub Miroslav
5 godine prije

O postanku Saudijske Arabije su dvije lijepe emisije na hrvatskom radiju u emisiji “Povijest četvrtkom”. Lakše se razumije cijela zbrka na bliskom istoku.

Baba Vanga
5 godine prije

Ja citam na drugim portalima da je grad pred padom???

Chudo-Yudo
5 godine prije

Uvijek veseli kad agresorska pseta stradavaju. Jos cemo se nagledati previranja i na raznim drugim frontovima osim vojnih sukoba. Anglo-cionizam vlada u sijeni mora propasti, patiti i platiti.
Pozdravio bih vise da se pise i o domacim temama s ciljem da se narod osvijesti protiv hazarskog poretka jer mi je tesko gledati budalastine pojedinaca koji uvijek generaliziraju nacije. Nacije su same zrtve hazarskog otrova zbog pomanjakanja istinitih vijesti i osvjescivanja nacija.

Ara
5 godine prije

Ne sviđa mi se, situacija je još kritična.
Masovni zračni udari uz konstantni pritisak oklopno mehaniziranih jedinica. Napadač unatoč gubicima ima još znatne rezerve …a sa ovim sjevero-istočnim krakom su oko 3 km udaljeni od zadnjeg slobodne ceste koja vodi u grad, te od stavljanja branioca u operativno okruženje
Gubici se procjenjuju na oko 800 napadači cca 300 Hutji ( poginuli /ranjeni), te unatoč uspješnim napadima po bokovima Hutiji još nisu uspjeli slomiti recentnu ofanzivu te napadači za sada nastavljaju pritisak uz stalno uvođenje svježih snaga

dr drug
5 godine prije

Cestitke hrabrim braniocima i velika podrska… neznam od kad su snimci al meni se po ovim snimcima cini puno vise mrtvih od navedenog broja

Nick
5 godine prije

Zna li netko koji je razlog da Iran ne opskrbi Hute sa solidnom PZO (kako ručnom tako i teškom)? To bi bio rusvaj samo takav…

Jurišić maja
5 godine prije

da ih se ozbiljno naoruža istirali bi huti ovu jadnu koaliciju vrlo brzo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI