Al-Hudayda – Najveća noćna mora i groblje moćne ratne mašinerije saudijskog režima

Saudijska arabija
28 komentara

U utorak, 6. studenog, kopnene snage saudijske koalicije su pokušale probiti linije obrane jemenskih Huti boraca i pokreta Ansarullah u sjeveroistočnom dijelu lučkog grada Al-Hudayde, kojeg su u zapovjednim stožeru saudijske koalicije 13. lipnja obećali zauzeti u tri dana.

Nakon tri sata bitke, Huti su uspjeli odbiti napade snaga Sudana i UAE s trga Matahin, a nakon što su iz protjerali iz nekoliko zauzetih zgrada, potisnuli su neprijatelja oko pola kilometra od njihovih početnih položaja.

Vojnici Sudana i UAE, te borci lokalnih južnih plemena koji se bore na strani Saudijske Arabije, nisu očekivali da će protunapad biti tako jak i izgubili su najmanje 8 vojnika, imali su oko dvadeset ranjenih i dva uništena borbena oklopna vozila.

Na snimkama koje su jemenski borci objavili na internetu se vide dvije manje skupine agresorskih snaga kako se potpuno dezorijentirane kreću na prvoj crti bojišta, dok iz Huti gađaju navođenim projektilima.

VIDEO – Pokušaj proboja saudijske koalicije prema Al-Hudaydi

Nakon ovog neuspjeha su snage saudijske koalicije pokušale napasti stambeni kompleks Saleh na istočnoj obali grada, ali su se i tamo susreli sa žestokim otporom Hutija, ponovno su pretrpjeli gubitke i bili su prisiljeni na povlačenje na svoje prvobitne pozicije

Saudijska vojska ne sudjeluje u borbama na kopnu i pruža zračnu podršku svojim saveznicima. Zrakoplovstvo saudijskog režima nastavlja provoditi masovne udare na Al-Hudaydu, grad koji je sada prioritetni cilj zračnih snaga Rijada, na kojeg je provedeno više od 70% svih zračnih udara u Jemenu.

Prema izvorima iz Jemena, od 4. do 6. studenog je na Al-Hudaydu i okolicu provedeno oko 200 zračnih udara. No, zračna podrška nije pomogla kopnenim snagama da zauzmu ijedno važno uporište u gradu. Pomorska luka i grad su pod punom kontrolom jemenskih boraca, a saudijske snage se nisu uspjele probiti ni u područje nekada  međunarodne zračne luke, smještene južno od grada.

VIDEO – Gubici saudijske koalicije u najnovijem pokušaju proboja u Al-Hudaydu

https://www.youtube.com/watch?v=5PygHgd50HE

U srijedu, 7. studenoga, jemenski borci su uspjeli dodatno potisnuti snage  saudijske koalicije u dva smjera odjednom. Na sjeveru su se agresori morali povući do zgrade inženjerskog fakulteta u području Al-Khali, gdje su specijalne snage Ujedinjenih Arapskih Emirata zaustavile protunapad Hutija.

Na zapadu, u obalnoj zoni, Huti su ponovno preuzeli nadzor nad više od polovine kompleksa sveučilišnih zgrada. Posljednja tri dana su se u tom području vodile teške bitke, takoreći prsa o prsa, ali su se prosaudijske snage konačno morale povući.

Na istočnoj obali grada Huti su uspjeli uništiti konvoj sudanskog kontingenta i dva borbena oklopna vozila jemenskih boraca odanih Rijadu. Nakon toga su jemenski borci opet preuzeli kontrolu nad ključnim raskrižjem i kontrolnim punktom Kilo 16.

Nakon najnovijeg poraza u akciji u koju su Saudijci i UAE poslali svježe snage i dodatne jedinice se može reći da je napredovanje prosaudijskih snaga pod Al-Hudaydom zaustavljeno. Saudijska koalicija ni ovaj put nije postigla značajne rezultate, a treći pokušaj da se 6. studenog probije na put koji vodi do Sane nije uspio. U napad su poslane trupe UAE, Sudana i sva raspoloživa južna plemena, ali su pretrpjeli gubitke i povukli se.

Zapovjedništvo koalicije i dalje prisiljava vojnike na terenu da zaokruže Al-Hudaydu i zauzmu grad, ali se čini da je to za ove vojnike i njihove zapovjednike nemoguća misija.

Ukupan broj prosaudijskih snaga je dosegao čak 12 000 ljudi. Grad se nemilosrdno bombardira iz zraka, a diljem Al-Hudayde bukte požari i umiru civili.

al-Hudayda 08.11.2018

FOTO – Početak najnovijeg pokušaja zauzimanja Al-Hudayde i vraćanje saudijske koalicije na početne položaje

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Trubadur
Gost
Trubadur

Hutiji, su hebeni borci… Da jim je ozbiljno naoružanje, eto jih za tri dana u Rijadu…

deno
Gost
deno

spalili su do sada barem stotinu oklopnih vozila koji su bili u funkciji jednostavno im ne treba ……jedino da Iranci pošalju ručni PZO da počnu padat avioni

jezevakucica
Gost
jezevakucica

Stari moj,sredili bi Huti njih u prvih 90min.Ne bi bilo ni produžetaka ni penala.I za kraj ,dok amer.slugane drže u garaži,Huti su mi miliji i draži!

spartak
Gost
spartak

Ovi iz tzv, koalicije su plaćenici, sirotinja iz Sudana i drugih jadnih zemalja, ai ne gine im se za novac. Jer, što će ti novac kad si mrtav. Otkad je svijeta i ratovanja, plaćenicima je uvijek na prvome mjestu njihova koža a tek onda novac. Dok se ljudi koji se bore za svoj dom ili ideale mogu i žrtvovati ili biti barem hrabri u boju. Dakako, ako je plaćenika mnogo i superiorno su naoružani, ponekad ne pomaže ni herojstvo branitelja.

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Ima tamo i dosta plaćenika iz Europe (klasični psi rata).

Pero
Gost
Pero

Huti drzite se , izdrzite .

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs

Bedni crvi iz UAE, pa oni ne znaju ni pertle da vezu, sve im rade radnici iz Pakistana i Bangladesa, a koliko imaju stanovnika cudi me i da imaju neku vojsku. Ne mogu ni da zamislim stanovnika Dubaija koji sluzi vojsku…

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg

U Emiratima vojnike rekrutiraju u drugim muslimanskim zemljama,…, samo im je oficirski kadar domaći. U glavnom se oficiri školuju u Engleskoj.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg

Ne znam kako je sa Saudijskom vojskom, al mislim da i oni imaju plačenike. Al kako komentatori prije mene kažu,…, ti plačenici su jadna vojska. Hutiji u sandalama odoljevaju ratnoj mašineriji Saudijaca.

Roko Paic
Gost
Roko Paic

Imaju dosta plaćenika, čak i iz Europe.

bbbb
Gost
bbbb

Eh da je pravde Rusija i Kina bi hute naoružale da osvanu u Rijadu………

Šule
Gost
Šule

Kad bi smijeli od USA..ipak je on saveznik od S.Arabije,on štiti svog hranioca-SATIRE objasni ljudima zašto 100 puta spominješ Nosferatu i Putina,,ipak je tvoja tema 3.svjetski rat na forumu…

Stephen.
Gost
Stephen.

Izgleda da su im sponzori dali jadnu obuku, mislim na Mosad i CIU

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

lete u zrak , kao glineni golubovi. Prvi video mi je nevjerojatan. Dve skupine od desetak vojnika bauljaju jedno prema “lijevo”, a drugi se vraćaju desno, iza njih. Kakva je to taktika? Nisam bio u vojsci ni ratu, ali je ovo apsolutno suludo. I to na terenu gdje Huti iskaču, ko Indijanci, doslovno iz svake rupe. Na cesti Moka-Hudajda su već izgubili stotine MRAP-ova i BOV-ova, za tenkove ne znam, ali vjerojatno i toga, podosta. Jer Saudi ne objavljuju gubitke.

nisam US-ranac
Gost
nisam US-ranac

Pravda je vašoj strani a saveznike-topovsko meso ”najdemokratskije zemlje svijeta” kao i gazde potamanite

Siniša
Gost
Siniša

Moram priznati da sam se utrtao prateći dešavanja!!!

Dunja
Gost
Dunja

Nešto i nisam, kad se setim onih bosonogih što pod kišom metaka izvlače saborce…oni sigurno pobeđuju, samo je pitanje vremena….”ne može im niko ništa…”

kiki
Gost
kiki

Bog je na strateški važna mjesta na svijetu stavio dobre ratnike: Afganistan, Jemen…napisala bi i nešto treće, ali…sram me…možda i bude što prije smrti…

Chudo-Yudo
Gost
Chudo-Yudo

Uvijek veseli kad agresorska pseta stradavaju. Jos cemo se nagledati previranja i na raznim drugim frontovima osim vojnih sukoba. Anglo-cionizam vlada u sijeni mora propasti, patiti i platiti.
Pozdravio bih vise da se pise i o domacim temama s ciljem da se narod osvijesti protiv hazarskog poretka jer mi je tesko gledati budalastine pojedinaca koji uvijek generaliziraju nacije. Nacije su same zrtve hazarskog otrova zbog pomanjakanja istinitih vijesti i osvjescivanja nacija.

Ara
Gost
Ara

Ne sviđa mi se, situacija je još kritična.
Masovni zračni udari uz konstantni pritisak oklopno mehaniziranih jedinica. Napadač unatoč gubicima ima još znatne rezerve …a sa ovim sjevero-istočnim krakom su oko 3 km udaljeni od zadnjeg slobodne ceste koja vodi u grad, te od stavljanja branioca u operativno okruženje
Gubici se procjenjuju na oko 800 napadači cca 300 Hutji ( poginuli /ranjeni), te unatoč uspješnim napadima po bokovima Hutiji još nisu uspjeli slomiti recentnu ofanzivu te napadači za sada nastavljaju pritisak uz stalno uvođenje svježih snaga

Ara
Gost
Ara

10.11.2018
Jučer su Huti na dva mjesta prekinuli liniju snadbjevanja koja se proteže dosta uskom linijom obalom crvenog mora . Napadači su morali reagirati uvođenjem specijalnih jedinica uz podršku napadačkih helikoptera.
U samom gradu izgleda sa su odustali , za sada, od pokušaja da sjevero istočnim pravcem zaobiđu i okruže grad već se pokušavaju probiti najkraćim putem kroz centar

dr drug
Gost
dr drug

Cestitke hrabrim braniocima i velika podrska… neznam od kad su snimci al meni se po ovim snimcima cini puno vise mrtvih od navedenog broja

Miki
Gost
Miki

Neka samo rokaju sandaljerosi vahabitske majmune.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

O postanku Saudijske Arabije su dvije lijepe emisije na hrvatskom radiju u emisiji “Povijest četvrtkom”. Lakše se razumije cijela zbrka na bliskom istoku.

Nick
Gost
Nick

Zna li netko koji je razlog da Iran ne opskrbi Hute sa solidnom PZO (kako ručnom tako i teškom)? To bi bio rusvaj samo takav…

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja

da ih se ozbiljno naoruža istirali bi huti ovu jadnu koaliciju vrlo brzo

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

Ja citam na drugim portalima da je grad pred padom???

Siniša
Gost
Siniša

Jutros sveže, ipak ih Huti lupaju…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik