Saudijci ostaju u vojnim akademijama Njemačke, unatoč ratu u Jemenu i ubojstvu Khashoggija

Saudijska Arabija njemačka
24 komentara

Nedavno se saznalo da je njemačka kancelarka Angla Merkel na summitu o Siriji u Istanbulu, gdje je razgovarala s turskom predsjednikom Erdoganom, ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i  svojim europskim kolegom Emmanuelom Macronom, pregovarala s figom u džepu i da je Njemačka islamistima u Idlibu poslala pomoć od 50 milijuna eura. Iako izgleda da se drži podalje od Bliskog istoka, čini se da Berlin, koliko god je moguće, pokušava penetrirati u ovu regiju i imati određeni utjecaj na procese koji se tamo odvijaju.

Sada se saznaje da savezna vlada u Berlinu, iako je zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu obustavila isporuke oružja Rijadu i njegovim saveznicima, nastavlja vojnu suradnju sa saudijskim režimom. Naime, ranije dogovorena obuka saudijskih kadeta na Vojnoj akademiji u Hamburgu nije obustavljena i po završetku školovanja će se polaznici vratiti u kraljevstvo kao časnici raznih rodova saudijske vojske.

Unatoč ubojstvu Khashoggija i saudijskih zločina u Jemenu, Bundeswehr nastavlja trenirati saudijske vojnike i na Vojnoj akademiji u Hamburgu obuku trenutno pohađa sedam kandidata za časnički kadar oružanih snaga Saudijske Arabije, piše nedjeljno izdanje njemačkog lista Bild.

Ministarstva obrane Njemačke je potvrdilo kako saudijski kadeti trenutno pohađaju tečaj jezika, što je uvjet za obrazovanje za časnike planirano za 2019. godinu. Ministarstvo nije odlučilo prekinuti obrazovanje saudijskih kadeta zbog napetosti s Rijadom.

Službeni predstavnik ministarstva je na zahtjev tiska objasnio da će se obrazovanje nastaviti prema planu i programu, osim ako relevantna politička tijela ne odluče drugačije.

Sljedeće godine bi njemačka vojna akademija trebala primiti još sedam saudijskih kandidata. Međutim, konačna odluka o tom pitanju treba biti donesena tek početkom 2019. godine.

Kao što podsjeća njemački list, obuka saudijske vojske je počela nakon posjete njemačke ministrice obrane Ursule von der Layen glavnom gradu Saudijske Arabije u prosincu 2016. godine, kada je dogovoreno da će pripadnici saudijske vojske proći obuku u Vojnoj akademiji u  Hamburgu. Ugovor u slanju saudijskih kadeta u Njemačku je potpisan 30. travnja 2017. godine.

Prema sporazumu, nakon što prođu tečaj jezika, saudijski kadeti će proći obuku u školama pješaštva ili za časnike zrakoplovnih snaga, a nakon toga će tri ili četiri godine pohađati nastavu na Sveučilištu Bundeswehra.

Naravno, sve troškove obuke u potpunosti snosi saudijska strana. U prvom se sporazumu ne spominje točan broj pripadnika saudijske vojske koji će biti poslani na vojnu akademiju u Njemačku. U početku je to bilo oko tri ili četiri kandidata za časnike godišnje, a onda se brojka povećala na sedam.

Podsjetimo, od 2015. Saudijska Arabija vodi savez od devet država koje se bore protiv siromašnog Jemena, ali u više od tri godine genocidne agresije i pomorske, zračne i kopnene blokade, saudijska koalicija ne uspijeva poraziti jemenske borce. Rat je doveo do humanitarne katastrofe, koju UN trenutno smatra najgorom u svijetu.

Nakon ubojstva novinara Khashoggija u generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, njemačka je vlada priopćila kako će tijekom trajanja istrage prestati izdavati izvozne dozvole za isporuku oružja zemljama uključenim u sukob u Jemenu. Međutim, nastavlja se obuka saudijskih kadeta, koji bi kasnije trebali biti časnici saudijske vojske, kojoj kronično nedostaju ljudi s vojnim znanjima i vještinama kakva samo mogu steći na vojnim akademijama Ministarstva obrane Njemačke.

Bild

Berlin islamistima u Idlibu poslao 50 milijuna eura “pomoći”

BundeswehrSaudijska koalicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
velebit2
5 godine prije

Spremaju se arapi jurišat na rusiju.
Pa su upisali gubitničku školu.
He he he….

m.ivanisevic
5 godine prije

Džabe im sve škole i 80milijardi dolara vojnog proračuna kad ne mogu Hute u sandalama poraziti. Kakva je to vojska?

Ivan
5 godine prije

Prvo sto sam pomislio da su se susreli Brnabicka i Conchita Wurst. Nesto sto lici pomalo na zensko u muskoj odeci i bradata “zena” u haljini. Neverovatno sta se sve danas moze videti.

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Nema Saša nikakvih napetosti kako navodiš u tekstu između Rijada i Berlina. Saradnja je potpuna. I ova Ursula bi mogla poput Mogerinijeve put Rijada na “ljudsku”.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Ilustracije radi.
Saudi su između 2011. i 2017.g. dali, pod raznim stavkama, više od 600 milijuna dolara američkim sveučilištima.
Izvor: Department of Education Institution.

Massachusetts Institute of Technology $77,675,000
George Washington University $76,017,693
George Mason University $63,136,496
Tufts University $46,065,215
Johns Hopkins University $40,295,468
University of Kansas $30,066,721
Harvard University $28,167,613
Stanford University $27,759,040
University of Southern California $22,670,154
Northwestern University $14,408,243
Georgia Institute of Technology $13,433,882
University of California, Berkeley $13,385,510
Eastern Washington University $13,079,062
New York Institute of Technology $12,260,853
University of California, Los Angeles $12,032,553
Ball State University $10,386,082
University of Washington – Seattle $10,150,738.

Lova se daje kao novčana donacija, neki ugovor o nečemu, itd.
Uplaćuju pojedinci, Royal Embassy of Saudi Arabia, Saudi Arabian Cultural Mission, King Abdulaziz City for Sci/Tech i tako to…..
Pa ti vidi oće li mali past godinu!

DAWOR
5 godine prije

Iritirajuća vijest….ali kad se malo bolje sagleda čak niti ne mogu kriviti jadne nijemce……strah od američkih i izraelskih “prijatelja” i “saveznika” je prevelik…a i sjećanja na 1945 i mogućnost ponavljanja…….

Cvicoka
5 godine prije

Ko da njih briga za jemence sto ginu svaki dan… A puna usta ljudskih prava itd itd ko ima love za njih moze sta hoce! Fuj ?

Ime amatera
5 godine prije

Pazi nazivati ove kadete časnicima a gaze sirotinju u pustinji….
Sotonske igre novca.

Ivi tz
5 godine prije

A nema sankcija za ove bradonje iz sa. Tri god napadaju JEMEN i ubijaju bijedu. Hehehe. Toliko o tom leglu poštenja i demokratije, njemačke. Fujjjj

Maja
5 godine prije

za nedokazan slucaj skripal su cak i prije javne “istrage ” vec tjerali ruske diplomate. U slucaju jasnog ubojstva, plus klanje u s. arabiji gotovo svakodnevno, plus klanje po jemenu, nema vike niti sankcija. bolje se dekadentnost zap. politike ne moze dokazati.

Lobos
5 godine prije

Uff, slike. Izgleda k’o napravljena u Photoshopu. A nije! Arghhhh

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI