Hoće li Njemačka poslati nove trupe u Siriju?

Bundeswehr Afganistan njemacka vojska
2 komentara

Specijalni izaslanik SAD za Siriju James Jeffeey proslijedio je zvanični zahtjev Berlinu pozivajući Njemačku da rasporedi svoje trupe u Siriju kako bi “djelomično” zamjenio američke snage i pomogao u borbi protiv terorista.

Njemačka vlada odbacila je ovaj poziv Washingtona navodeći da takav potez ne odgovara usvojenoj strategiji zemlje za borbu protiv terorista. “Njemačka vojska će ostati u istom sastavu angažovana u američkoj koaliciji, a kako znamo to ne uključuje kopnene trupe” rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik vlade.

On je još jednom podsjetio da je Njemačkja odavno napravila značajan i međunarodno priznat doprinos” u borbi protiv terorista u Siriji.

Ova izjava dolazi kao odgovor na zvanični zahtjev za raspoređivanje kopnenih trupa u Siriji. Prema Jeffrey njemačke trupe bi pomagale svojim američkim saveznicima i pružale tehničku podršku kurdskim snagama boreći se sa ostacima terorističkih grupa.

Posebno je zatraženo razmještanje njemačkih vojnih instruktora, tehničara i specijalista za logistiku kako bi pomogli kurdskim snagama (SDF-u). Trenutno Njemačka obezbjeđuje izviđačke avione, avione za dopunu gorivom u letu i avione za obuku stacionirane u Iraku, kao dio svojih obaveza prema koaliciji zapadnih država.

Mandat njemačkih snaga za operacije u Siriji ističe 31. oktobra ali se može produžiti odlukom parlamenta. Vlada Njemačke je trenutno spremna produžiti mandat ali zakonodavno tijelo zemlje će imti konačnu riječ po tom pitanju.

Istovremeno, SAD vrše pritisak na Berlin da proširi svoje prisustvo u Siriji ali pritisak nailazi na oštro neogodovanje njemačke Socijaldemokratske partije, članice vladajuće koalicije spremne da okonča vojnu operaciju zemlje u Siriji.

Bundeswehr
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kile
4 godine prije

Neće, još su jučer rekli NEIN

Max
4 godine prije

Taj Bundeswehr nije nizašto osim afera i rugla Borba protiv terorizma? Ma dajte molim vas: Sirijski narod i vojska i njihovi saveznici se bore protiv terorizma a da se pitalo “zapadne” ” partnere” teroristi bi već bili na ulicama Berlina i Beča!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI