Američki pritisak daje plodove – Njemačka se obvezala uplaćivati više novca u NATO

Nato HQ njemacka
14 komentara

Unatoč smanjenju poreznih prihoda, Njemačka je ipak obećala Sjevernoatlantskom savezu da će povećati izdvajanje za vojnu potrošnju na 1,5% BDP-a, piše Der Spiegel. Tako je vlada Angele Merkel odgovorila na stalne optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da Berlin troši premalo na obranu i sukladno tome “duguje NATO paktu mnogo novca”.

Njemačka vlada je uvjerila Sjevernoatlantski savez da će nastaviti povećavati izdatke za obranu, piše Der Spiegel.

Berlin je obećao NATO paktu povećanje vojne potrošnje na 1,5% BDP-a do 2024. godine, objavio je njemački časopis.

Međutim, takvo je obećanje savezne vlade kancelarke Angele Merkel  dano “unatoč smanjenju poreznih prihoda”, ističu autori članka Markus Becker i Matthias Gebauer.

Upravo jučer, prema informacijama novinara Der Spiegela, stalni predstavnik Njemačke u NATO paktu je glavnom tajniku Sjevernoatlantskog saveza Jensu Stoltenbergu predao takozvano godišnje strateško izvješće u kojem se Berlin obvezuje povećati izdvajanja za vojnu potrošnju.

Štoviše, Njemačka će nastaviti povećavati vojnu potrošnju i nakon 2024. godine, navodi se u dokumentu.

“Zapravo, vojni proračun Njemačke od sadašnjih 43,2 milijarde eura bi trebao rasti, ovisno o rastu bruto domaćeg proizvoda, na više od 60 milijardi eura”, istaknuli su Becker i Gebauer.

Obećanjem Sjevernoatlantskom savezu da će povećati izdvajanja za obranu je vlada Angele Merkel zapravo odgovorila na kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa, tvrde autori.

“Njemačka je često u središte pozornosti čelnika Bijele kuće, Donalda Trumpa, koji stalno okrivljuje Berlin da zbog premale vojne potrošnje duguje puno novca NATO-u. Savezna vlada tvrdi suprotno i brani se da je budžet Bundeswehra snažno porastao, posebno zbog izmijenjene sigurnosne situacije na istoku saveza”, objasnili su novinari njemačkog izdanja.

Der Spiegel

 

BundeswehrNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

znao sam ja to prije godinu dana, a znali su I ostali:)

ps. njemačka bi mogla imati najjaču vojsku u europi i jednu među najjačim u svijetu kada bi kupovala za te novce oružje u rusiji a ne u americi. ali šta’š kada su ovo mali ljigavi …

preseren3
5 godine prije

Ništa novo.
Ko se pita zašto?
Tenkovi ne voze, avioni ne lete, brodovi ne lete, podmornice….., raspad sistema, totalan.

Pitanje je, da li če 1,5% biti dovoljno, da vojsku steraju na operativnost…

Miki maus
5 godine prije

Nemoraju ni kupovati oruzje, mogu direktno uplatiti na racun US Army 2% BDP i stvar rijesena. U tome je i bit cijele price inace ce Ameri , za pocetak, otkriti da nevara samo Ww na Co2, nego i Mercedes, Bmw…

Siniša
5 godine prije

Šolde jesu domaće ali gdje se troše te šolde…..na domaća jaja sigurno ne.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Njemačka je u velikoj zabludi. Misli da će politikom malih ustupaka zadovoljiti apetite anglosaksonskog svijeta, tj. SAD i V. Britanije. Politički krug oko Angele Merkel je faktički nametnuo svoje vodstvo nad EU i time odredio geopolitičku dinamiku cijele Europe. Sve što se trenutno događa u Europi i EU u najvećoj je mjeri rezultat djelovanja upravo njemačke politike. Merkel ju je preko bruxelleske birokracije prenijela u centre moći EU. Do dolaska na vlast novog francuskog predsjednika Macrona, europskom politikom je vladao Berlin. Macron, važno je razumjeti, u dogovoru s Berlinom i Bruxellesom, pokušava smanjiti toliko očitu glavnu ulogu njemačke politike i barem na nekim pitanjima EU uspostaviti nekakvu francusko-njemačku podjelu moći. Zbog politike Angele Merkel, isključivo u interesu njemačke geoekonomije i geopolitike, agende o proračunskoj štednji, rezanju socijalnih transfera, nekontroliranoj najezdi emigranata, kao stranom tkivu u tijelu kršćanske Europe, EU je ovo što je danas. Podjeljena na sjever i jug, na… Čitaj više »

Emiliano Zapata
5 godine prije

Hahahhhah, pa o ovome sam jucer pisao…Ispadam prorok sto uopce nisam. Vec je i pticama na grani jasno sto slijedi kad mediji pocnu pisati kako im je vojska slaba itd. itd….

Crodaemon
5 godine prije

Velika je razlika od placanje NATO i drzavne vojne potrosnje.

Fatih
5 godine prije

PUVECAJTE BUDZET I ODMAH GA PROSLIJEDITE PREKO BARE ZA BOF ROBU.

Don
5 godine prije

U većini Njemaca žive dvije Njemačke. Jedna je pozitivna, srdačna i pametna (uglavnom). A druga je skrivena, duboko potisnuta, koja samo čeka da centralna “Baza” pošalje signal, i u trenu će se upaliti ( ne znam bolje objasniti). Može prespavati cijeli život, i generacije, ali kada se “Baza” javi, pretvara Njemca u zombija, hipnotiziranog, biće ideala spremno na sve žrtve i samoodricanja da bi se neka njegova bajka ostvarila. On je biće bajki, obožava ih. Raskrstio sa religijom davno i zamijenio je Tolkienom. Plaćat će reket amerima (koje ne podnose i šute) kad ga ionako uzmu od ostatka EU, ali sa vremenom i godinama će to izazivati prkos. I mislim da masterumovi tamo to i žele (oni iznad Angele), mudro tempiraju, da se euroazija poveže na bilo koji način, da se stvori klima za to. Ako treba plaćat će svu zaradu od sjevernog toka, i više, samo da poteče. Novac… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI