fbpx

Američki pritisak daje plodove – Njemačka se obvezala uplaćivati više novca u NATO

Nato HQ njemacka

Unatoč smanjenju poreznih prihoda, Njemačka je ipak obećala Sjevernoatlantskom savezu da će povećati izdvajanje za vojnu potrošnju na 1,5% BDP-a, piše Der Spiegel. Tako je vlada Angele Merkel odgovorila na stalne optužbe američkog predsjednika Donalda Trumpa da Berlin troši premalo na obranu i sukladno tome “duguje NATO paktu mnogo novca”.

Njemačka vlada je uvjerila Sjevernoatlantski savez da će nastaviti povećavati izdatke za obranu, piše Der Spiegel.

Berlin je obećao NATO paktu povećanje vojne potrošnje na 1,5% BDP-a do 2024. godine, objavio je njemački časopis.

Međutim, takvo je obećanje savezne vlade kancelarke Angele Merkel  dano “unatoč smanjenju poreznih prihoda”, ističu autori članka Markus Becker i Matthias Gebauer.

Upravo jučer, prema informacijama novinara Der Spiegela, stalni predstavnik Njemačke u NATO paktu je glavnom tajniku Sjevernoatlantskog saveza Jensu Stoltenbergu predao takozvano godišnje strateško izvješće u kojem se Berlin obvezuje povećati izdvajanja za vojnu potrošnju.

Štoviše, Njemačka će nastaviti povećavati vojnu potrošnju i nakon 2024. godine, navodi se u dokumentu.

“Zapravo, vojni proračun Njemačke od sadašnjih 43,2 milijarde eura bi trebao rasti, ovisno o rastu bruto domaćeg proizvoda, na više od 60 milijardi eura”, istaknuli su Becker i Gebauer.

Obećanjem Sjevernoatlantskom savezu da će povećati izdvajanja za obranu je vlada Angele Merkel zapravo odgovorila na kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa, tvrde autori.

“Njemačka je često u središte pozornosti čelnika Bijele kuće, Donalda Trumpa, koji stalno okrivljuje Berlin da zbog premale vojne potrošnje duguje puno novca NATO-u. Savezna vlada tvrdi suprotno i brani se da je budžet Bundeswehra snažno porastao, posebno zbog izmijenjene sigurnosne situacije na istoku saveza”, objasnili su novinari njemačkog izdanja.

Der Spiegel

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

znao sam ja to prije godinu dana, a znali su I ostali:)

ps. njemačka bi mogla imati najjaču vojsku u europi i jednu među najjačim u svijetu kada bi kupovala za te novce oružje u rusiji a ne u americi. ali šta’š kada su ovo mali ljigavi …

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

i naručuje nove f35
toliko o samostalnosti i suverenosti švaba

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Ništa novo.
Ko se pita zašto?
Tenkovi ne voze, avioni ne lete, brodovi ne lete, podmornice….., raspad sistema, totalan.

Pitanje je, da li če 1,5% biti dovoljno, da vojsku steraju na operativnost…

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

Odličan komentar! Daj mi samo molim te malo potkrijepi te izjave brojevima i izvorom informacija. Probao sam nešto naći na internetu, ali ne ide. Baš me interesiraju detalji.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Nemojte se rugati, ljepiti minuse ad astri. Samo pita. I evo joj iz prve ruke. Piše DOSLOVCE:
https://www.welt.de/debatte/kommentare/article173603123/Zustand-der-Bundeswehr-Nicht-nur-von-der-Leyen-ist-schuld.html

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Dok administrator ne odobri link, evo citat iz časopisa Die Welt:

Ja, die Bundeswehr ist in keinem guten Zustand, und es ist beklagenswert, wenn Flugzeuge nicht fliegen, U-Boote nicht tauchen und Panzer nicht fahren.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Nemoraju ni kupovati oruzje, mogu direktno uplatiti na racun US Army 2% BDP i stvar rijesena. U tome je i bit cijele price inace ce Ameri , za pocetak, otkriti da nevara samo Ww na Co2, nego i Mercedes, Bmw…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Šolde jesu domaće ali gdje se troše te šolde…..na domaća jaja sigurno ne.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Njemačka je u velikoj zabludi. Misli da će politikom malih ustupaka zadovoljiti apetite anglosaksonskog svijeta, tj. SAD i V. Britanije.
Politički krug oko Angele Merkel je faktički nametnuo svoje vodstvo nad EU i time odredio geopolitičku dinamiku cijele Europe. Sve što se trenutno događa u Europi i EU u najvećoj je mjeri rezultat djelovanja upravo njemačke politike. Merkel ju je preko bruxelleske birokracije prenijela u centre moći EU. Do dolaska na vlast novog francuskog predsjednika Macrona, europskom politikom je vladao Berlin. Macron, važno je razumjeti, u dogovoru s Berlinom i Bruxellesom, pokušava smanjiti toliko očitu glavnu ulogu njemačke politike i barem na nekim pitanjima EU uspostaviti nekakvu francusko-njemačku podjelu moći. Zbog politike Angele Merkel, isključivo u interesu njemačke geoekonomije i geopolitike, agende o proračunskoj štednji, rezanju socijalnih transfera, nekontroliranoj najezdi emigranata, kao stranom tkivu u tijelu kršćanske Europe, EU je ovo što je danas.
Podjeljena na sjever i jug, na zapad i istok, ”staru i novu Europu”, na centar i periferiju, EU različitih brzina. Pa tako nastale probleme pokušavaju riješiti nametanjem još veće centralizacije i kontrole. Što opet izaziva kontra efekt, koji se očituje u jačanju suverenističkih pokreta i socijalnih nemira. U biti Njemačka uz, doduše u manjoj mjeri, Francusku, Belgiju i Nizozemsku, (to su oni što su tzv. ”prvoj brzini”) preko EU, reketari ostatak Europe.
Jačanjem gopodarske moći porasli su apetiti njemačke elite, da se preko EU prometnu u globalnog igrača, jer sama Njemačka ima kapacitet tek regionalne sile. Velike, ali ipak samo regionalne.
To sve nije ostalo nezamjećeno od strane Anglosaksonaca. Da se kontinentalna sila prometne u svjetskog igrača, to pomorske anglosaksonske sile nisu dozvolile već nekoliko puta u povijesti. Pa neće ni sada. I izborom Trumpa, krenulo je sa optužbama o njemačkom trgovinskom suficitu prema SAD, o nekontroliranom uvozu njemačke robe na američko tržište, a to je polovina ukupnog američkog trgovinskog deficita. Pa američka politika prijeti trgovinskim ratom EU, čitaj Njemačkoj. A sve u trenutku političke krize i oslabljenoj poziciji Angele Merkel. Pa je ova prisiljena na uzmak. Čineći za početak male, a u perspektivi sve veće ustupke. Pa tako i najnovijom izjavom o kompromisu oko ugovora o Brexitu, iako je do juče Theresi May decidirano poručivano uzmi ili ostavi.
Velika Britanija je posjetom Therese May SAD i sastankom sa Trumpom početkom 2017. g., počela novu dionicu u njihovim ”posebnim odnosima”, tj. jačanju njihovog tradicionalnog partnerstva.
Doduše EU i Njemačku ne treba žaliti, jer su sve do sada, a i još uvijek to čine, puhali u iste diple s američkom i britanskom politikom, prema ostatku svijeta, grabeći med. Dolazi vrijeme kad će im SAD ispostaviti račune. A ovo sa troškovima za NATO je samo jedan od njih. I to manji. Bit će i u naturi. A kad krene postavljanje raketa, kao pozornica za novi rat,još većeg skladištenja nuksica, Nijemci će biti sretni da to ode u Poljsku, a da oni budu samo ”logistički centar”, misleći da će time dobiti ispričnicu kod Rusa.
Bude li danas sutra zagustilo Rusiji, Njemačka će morati brzo odlučiti da li im je jača briga za preživljavanje vlastite gu*ice, od straha i bespogovornog služenja SAD. I morati će u tome biti vrlo uvjerljivi. Jer Rusima u takvim stvarima ne možeš prodati muda pod bubrege.
.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Hahahhhah, pa o ovome sam jucer pisao…Ispadam prorok sto uopce nisam. Vec je i pticama na grani jasno sto slijedi kad mediji pocnu pisati kako im je vojska slaba itd. itd….

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Velika je razlika od placanje NATO i drzavne vojne potrosnje.

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

PUVECAJTE BUDZET I ODMAH GA PROSLIJEDITE PREKO BARE ZA BOF ROBU.

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

mala smo zemljica, majušna kiflica, ali sladak i ukusan
zalogajčić. Kad veliki ogladne, zgrabe nas i pojedu
u jednom zalogaju. Ponekad mi je zao sto mi karma
nije namijenila rodjenje u Liechtensteinu, Andorri,
Monacu ili San Marinu, koji su tek mrvice, pa nas
veliki predatori ne bi niti primijetili. AH, kompleks
manje vrijednosti, znam.

Don
Gost
Don
1 godina prije

U većini Njemaca žive dvije Njemačke. Jedna je pozitivna, srdačna i pametna (uglavnom). A druga je skrivena, duboko potisnuta, koja samo čeka da centralna “Baza” pošalje signal, i u trenu će se upaliti ( ne znam bolje objasniti). Može prespavati cijeli život, i generacije, ali kada se “Baza” javi, pretvara Njemca u zombija, hipnotiziranog, biće ideala spremno na sve žrtve i samoodricanja da bi se neka njegova bajka ostvarila. On je biće bajki, obožava ih. Raskrstio sa religijom davno i zamijenio je Tolkienom.
Plaćat će reket amerima (koje ne podnose i šute) kad ga ionako uzmu od ostatka EU, ali sa vremenom i godinama će to izazivati prkos. I mislim da masterumovi tamo to i žele (oni iznad Angele), mudro tempiraju, da se euroazija poveže na bilo koji način, da se stvori klima za to. Ako treba plaćat će svu zaradu od sjevernog toka, i više, samo da poteče. Novac nije problem, ako zafali uzet će ga Grcima naprimjer.
Šta je Njemcu trebala Rusija ikada, ali kad je on zaljubljen u nju, nepotpun je bez nje (tako ga odgajaju dugo), a u ljubavi i opsesiji nema racia.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
14
0
()
x