Zbog hitne modernizacije „Leoparda“, Bundeswehr ostaje bez tenkova

tenk Leopard
19 komentara

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je donedavno bila njemačka ministrica obrane i vijesti koje stižu iz Bundeswehra nakon njenog odlaska nisu ohrabrujuće za Europljane.

Naime, vozni park njemačkih tenkova “Leopard” uvelike je zastario i treba ga ponovno opremiti. U sljedeće dvije godine planira se hitno nadograditi 204 od 222 tenka starog modela, javlja Bild. Stručnjaci upozoravaju da će ovo biti ozbiljan izazov za Bundeswehr, jer će velik dio vojne opreme biti nedostupan vojsci. Međutim, ovo je kroničan problem u njemačkoj vojsci, jer je u 2019. godini od svih njemačkih leoparda samo 38% bilo u stanju borbene gotovosti, napominje publikacija.

Zbog zakašnjelog programa naoružavanja, Bundeswehr se suočava s velikim nedostatkom borbenih tenkova “Leopard 2”, izvještava Bild. Modernizacija najstarijih jedinica vojne opreme je “nužna“, a dijelom bi se trebala odvijati istovremeno, navedeno je u tajnom dokumentu samo za službenu upotrebu Bundeswehra.

U dijelu koji je uspio procuriti u javnost stoji kako Bundeswehr u sljedeće dvije godine planira nadograditi 204 od 222 tenka Leoparda starog modela A6. Tenkovi će biti premješteni u radionice i kao takvi će biti nedostupni  za upotrebu u vojnim postrojbama, naglašava publikacija.

Stručnjaci zbog toga predviđaju nedostatke u opremanju vojske tijekom ključne faze naoružavanja u veljači 2021. godine. U međuvremenu, njemački tenkovi su odavno “problematična djeca” Bundeswehra, navodi se u članku.

U 2019. godini je od 245 tenkova Leopard različitih modifikacija samo 94 bilo spremno za borbu, a to je samo 38%. Stoga Bundeswehr sada analizira kako umanjiti posljedice nužne modernizacije i njen utjecaj na mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja novog kadra u oklopno-mehaniziranim postrojbama.

Osim toga, modernizacija opreme bit će ozbiljan izazov za njemačke oružane snage, upozoravaju stručnjaci. Nažalost, ovo je samo jedan od mnogih ozbiljnih izazova s kojima se suočava njemačka vojska, zaključuje Bild, koji kao da amnestira svoju miljenicu, bivšu ministricu Ursulu von der Leyen, iako se je najviše problema za Bundeswehr nastalo za vrijeme njenog mandata u ministarstvu obrane, kojeg je vodila od prosinca 2013. do srpnja 2019. Predsjednica Europske komisije je postala 1. prosinca 2019. i ako EU bude vodila kao Bundeswehr, a kako bi drugačije, neka nam je Bog u pomoći.

Bild

BundeswehrLeopard tenk
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
4 godine prije

Njemacka ima punoooo vecih problema od ovog, pa se zapitajte kome itekako odgovara da se o ovome pise…

Max
4 godine prije

Pa da To je to jedna osoba upropasti Bundeswehr a onda joj daju da vodi cijelu Europsku Uniju?!

Alex
4 godine prije

Možda bi se Ugroza mogao kandidirati,on je shebao avione.

Zvrk
4 godine prije

Leopardi su doživjeli impozantnu transformaciju. Od ubojitih zvijeri sirijsko blato ih je pretvorilo u glinene golubove.

politicki nekorektan
4 godine prije

…ovi svabe su neka cudna ekipa …ameri ih stalno nutkaju i gurkaju da krenu jos jednom na ruse…ali…te nema tenkova, helokopteri ne rade , nema rezervnih djelova za avione, vojska vjezba sa drskama od metli,itd, itd……mozda je ipak proradio nagon za prezivljavanje?….pricao im deda i matori kako je to bilo prosli put, pa kazu neka nas ovdje, neka poljaci, balti i oni bezerk ukri krenu prvi , pa da vidimo…..izgleda da nitko ne zeli biti prvi medi na jazbinu….

Za mir
4 godine prije

Za mir ne treba tenkova

mane
4 godine prije

greska u naslovu.vesti iz bundesvera su ohrabrujuce za evropu

AJeTo
4 godine prije

Najbezbolnije bi bilo krenuti u modernizaciju onih tenkova koji trenutno nisu borbeno gotovi. Problem nije tehnicke nego politicke naravi.

opet ja
4 godine prije

Uh čuveni Panceri… Nije problem samo u tenkovima. U nemačkoj vojsci je sve na 10-30%, a jedino podmornice su na 0% haha nemaju ni jednu u upotrebi. Eurofighteri su operativni max 15%. Kao što vidite proizvodnja tenkova više ne postoji. Kao i u slučaju američkog M1 Abramsa, tako se i starii Leo 2 prepravljaju u bolju varijantu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI