fbpx

Zbog hitne modernizacije „Leoparda“, Bundeswehr ostaje bez tenkova

tenk Leopard

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je donedavno bila njemačka ministrica obrane i vijesti koje stižu iz Bundeswehra nakon njenog odlaska nisu ohrabrujuće za Europljane.

Naime, vozni park njemačkih tenkova “Leopard” uvelike je zastario i treba ga ponovno opremiti. U sljedeće dvije godine planira se hitno nadograditi 204 od 222 tenka starog modela, javlja Bild. Stručnjaci upozoravaju da će ovo biti ozbiljan izazov za Bundeswehr, jer će velik dio vojne opreme biti nedostupan vojsci. Međutim, ovo je kroničan problem u njemačkoj vojsci, jer je u 2019. godini od svih njemačkih leoparda samo 38% bilo u stanju borbene gotovosti, napominje publikacija.

Zbog zakašnjelog programa naoružavanja, Bundeswehr se suočava s velikim nedostatkom borbenih tenkova “Leopard 2”, izvještava Bild. Modernizacija najstarijih jedinica vojne opreme je “nužna“, a dijelom bi se trebala odvijati istovremeno, navedeno je u tajnom dokumentu samo za službenu upotrebu Bundeswehra.

U dijelu koji je uspio procuriti u javnost stoji kako Bundeswehr u sljedeće dvije godine planira nadograditi 204 od 222 tenka Leoparda starog modela A6. Tenkovi će biti premješteni u radionice i kao takvi će biti nedostupni  za upotrebu u vojnim postrojbama, naglašava publikacija.

Stručnjaci zbog toga predviđaju nedostatke u opremanju vojske tijekom ključne faze naoružavanja u veljači 2021. godine. U međuvremenu, njemački tenkovi su odavno “problematična djeca” Bundeswehra, navodi se u članku.

U 2019. godini je od 245 tenkova Leopard različitih modifikacija samo 94 bilo spremno za borbu, a to je samo 38%. Stoga Bundeswehr sada analizira kako umanjiti posljedice nužne modernizacije i njen utjecaj na mogućnosti obrazovanja i osposobljavanja novog kadra u oklopno-mehaniziranim postrojbama.

Osim toga, modernizacija opreme bit će ozbiljan izazov za njemačke oružane snage, upozoravaju stručnjaci. Nažalost, ovo je samo jedan od mnogih ozbiljnih izazova s kojima se suočava njemačka vojska, zaključuje Bild, koji kao da amnestira svoju miljenicu, bivšu ministricu Ursulu von der Leyen, iako se je najviše problema za Bundeswehr nastalo za vrijeme njenog mandata u ministarstvu obrane, kojeg je vodila od prosinca 2013. do srpnja 2019. Predsjednica Europske komisije je postala 1. prosinca 2019. i ako EU bude vodila kao Bundeswehr, a kako bi drugačije, neka nam je Bog u pomoći.

Bild

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Njemacka ima punoooo vecih problema od ovog, pa se zapitajte kome itekako odgovara da se o ovome pise…

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Evo sanse poljacima da ih zgaze za 10-15 dana.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
8 mjeseci prije

@Tihobl
O.T.
Što nema novih analiza od Rukoslava?
Sve se prebrzo odvija a on sistematičan kakav je dok sve analizira, pa dok ti to proslijedi sve već zastari?

Volio sam čitati te njegove uratke i bio je dobro predvidio neke stvari.

bbb
Gost
bbb
8 mjeseci prije

Dobiti će novi WiFi da mogu brže surfati.

Franjo Tahi
Gost
Franjo Tahi
8 mjeseci prije

Kao npr.?

Njemacki dug
Gost
Njemacki dug
8 mjeseci prije

2085 mlrd duga

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Pa da To je to jedna osoba upropasti Bundeswehr a onda joj daju da vodi cijelu Europsku Uniju?!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije

Ursula :
Neka se gusjenice
pretvore u leptire ?

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Možda bi se Ugroza mogao kandidirati,on je shebao avione.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Leopardi su doživjeli impozantnu transformaciju. Od ubojitih zvijeri sirijsko blato ih je pretvorilo u glinene golubove.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
8 mjeseci prije

LOL Zvrk 🙂
Bogme su ih Kurdi dobro “otvarali”.
Dojma sam da danas bez dodatnog ERA oklopa je sve voda.
Jučer sam gledao video kako je devedesetka popila TOW i nastavila voziti . ERA odradila svoje

Mr.No
Gost
Mr.No
8 mjeseci prije

Leopard je i dalje dobra zaprega,nisu nešto bili ni namijenjeni za ekstremne pustinjske uslove,a i tu mogu proći.Postavlja se drugo pitanje.Kako to da njemačko naoružanje funkcionira svugdje po svitu ,a funkcioniše,samo u Njemačkoj eto u hendeku i problemima? Djelomičan odgovor:treba Trampov(NATO) zahtjev o 2,5% ispuniti,a i odriješiti kesu za svoje prohtjeve,znane i neznane.!

MDM
Gost
MDM
8 mjeseci prije

A24 odslužio svoje izgleda. A25 ,A26 u Afganistanu uz dosta akcije bez gubitaka.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
8 mjeseci prije

…ovi svabe su neka cudna ekipa …ameri ih stalno nutkaju i gurkaju da krenu jos jednom na ruse…ali…te nema tenkova, helokopteri ne rade , nema rezervnih djelova za avione, vojska vjezba sa drskama od metli,itd, itd……mozda je ipak proradio nagon za prezivljavanje?….pricao im deda i matori kako je to bilo prosli put, pa kazu neka nas ovdje, neka poljaci, balti i oni bezerk ukri krenu prvi , pa da vidimo…..izgleda da nitko ne zeli biti prvi medi na jazbinu….

MDM
Gost
MDM
8 mjeseci prije

Prosli put ameri im razbili infrastrukturu pa im stao ratni stroj.

Za mir
Gost
Za mir
8 mjeseci prije

Za mir ne treba tenkova

mane
Gost
mane
8 mjeseci prije

greska u naslovu.vesti iz bundesvera su ohrabrujuce za evropu

AJeTo
Gost
AJeTo
8 mjeseci prije

Najbezbolnije bi bilo krenuti u modernizaciju onih tenkova koji trenutno nisu borbeno gotovi. Problem nije tehnicke nego politicke naravi.

opet ja
Gost
opet ja
8 mjeseci prije

Uh čuveni Panceri… Nije problem samo u tenkovima. U nemačkoj vojsci je sve na 10-30%, a jedino podmornice su na 0% haha nemaju ni jednu u upotrebi. Eurofighteri su operativni max 15%. Kao što vidite proizvodnja tenkova više ne postoji. Kao i u slučaju američkog M1 Abramsa, tako se i starii Leo 2 prepravljaju u bolju varijantu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
19
0
()
x