fbpx

ANALIZA: Anglo-saudijska koalicija u Jemenu i genocid kojeg treba sakriti

Jemen

Na kraju je i CNN morao priznati da je bomba koalicije saudijskog režima, koja je u zračnom udaru uništila školski autobus u Jemenu i ubila 41 dijete, bila američke proizvodnje i prodana je u sklopu sporazuma o vojnoj nabavi kojeg su SAD sklopile sa Saudijskom Arabijom.

U suradnji s lokalnim jemenskim novinarima i stručnjacima za streljivo, CNN je utvrdio da je oružje koje je 9. kolovoza masakriralo desetke djece bila bomba MK82 koju je proizveo Lockheed Martin, jedna od glavnih američkih vojnih korporacija.

Bomba je vrlo slična onoj koja je korištena u ubojitom napadu na pogrebnu dvoranu u Jemenu u listopadu 2016. godine, kada je ubijeno 155 ljudi, a ranjeno više stotina. Saudijska koalicija je za taj udar krivnju prebacila na “netočne informacije”, priznala je da je to bila pogreška i preuzela odgovornost.

Ali kakvu odgovornost? Nikakvu. Nisu čak ni rekli da im je žao ili se ispričali nevinim žrtvama. Sve je ostalo na “pogrešnim obavještajnim informacijama”.

U ožujku iste godine su Saudijci zračnim udarom na jemensku tržnicu, ovaj put navodnom uporabom američke precizne navođene bombe MK82, ubili 97 ljudi.

Nakon napada na pogrebnu dvoranu, gdje se komemorirala smrt jednog od lokalnih jemenskih vođa, bivši američki predsjednik Obama je zabranio prodaju precizno navođene vojne tehnologije Saudijskoj Arabiji zbog “zabrinutosti za kršenje ljudskih prava”.

Zabranu je u ožujku 2017. ukinuo bivši državni tajnik Trumpove administracije Rex Tillerson.

Neovisno o jasnoj krivnji Sjedinjenih Država, pod čijim pokroviteljstvom koalicija saudijskog režima provodi agresiju na Jemen, Washington tvrdi kako nije on taj koji donosi  odluke o metama koalicije saudijskog režima.

Ipak, prešutno odobravanje i prodaja oružja Rijadu za milijarde dolara, punjenje gorivom saudijskih borbenih zrakoplova i dijeljenje obavještajnih podataka dokazuje vrlo visoku razinu američke angažiranosti u genocid nad jemenskim narodom.

“Mi im pomažemo da planiraju ono što zovemo “vrsta mete” i ne provodimo aktivno ciljanje za njih”, izjavio je američki ministar obrane James Mattis.

Ministar “Mad Dog” Mattis vjerojatno nije gledao snimke mjesta zločina, a posebno se nije zamarao snimkama pogreba jemenske djece.

“Ja sam vrištala od srdžbe, a sve žene oko mene su se bacale na zemlju”, rekla je jedna od žena za CNN.

“Ljudi su vrištali imena svoje djece. Pokušavala sam reći ženama da to ne bi moglo biti istinito, no tada je jedan čovjek proletio kroz gomilu urlajući da je zrakoplov pogodio dječju autobus”, prenosi CNN.

Tijela su bila razbacana posvuda

mk-82 bomba
FOTO: Dio bombe kojom je proveden udar na školski autobus u Jemenu

Posljedice udara bombe na autobus pun školaraca, veselih što idu na jednodnevni izlet, bile su užasne. Od 51 osobe, koje su ubijene u udaru, bilo je 41 dijete, rekao je ministar zdravstva slobodnog dijela Jemena, Taha Al-Mutawakil. Dodao je i kako je među 79 ranjenih osoba bilo 56 djece. CNN je uspio dobiti i izjave preživjelih očevidaca.

“Vidio sam kako je bomba pogodila autobus. Raznijela ga je, čak i one trgovine, a tijela su preletjela na drugu stranu tih zgrada. Pronašli smo dijelove tijela posvuda. U krateru se nalazila otkinuta glava. Kad smo to vidjeli, tada sam od straha počeo trčati”, rekao je jedan očevidac.

Neka su tijela bila tako izmasakrirana da ih je bilo nemoguće identificirati. Posvuda je bilo komada školskih knjiga, metala i ruksaka.

Stručnjaci za streljivo su rekli su da brojevi na pronađenom komadu projektila potvrđuju da je tvorac bombe bio Lockheed Martin. Komad je snimljen neposredno nakon napada i poslan u CNN putem kontakta u Saadi. Nakon toga je snimatelj, koji je radio za CNN, napravio snimku dijela bombe. Stručnjaci su nedvojbeno potvrdili da je riječ bombi MK82 s laserskim navođenjem, proizvođača Lockheeda Martin.

Zamoljen da za CNN komentira dokaze, glasnogovornik koalicije saudijskog režima je izbjegao odgovor.

“Demokratski izabrana vlada Jemena je protjerana od strane iranskih pobunjeničkih manjinskih Huti milicija”, rekao je pukovnik Turki Al-Maliki.

“Koalicija je u Jemenu uz potporu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da obnovi legitimnu vladu i djeluje u skladu s međunarodnim humanitarnim zakonima, poduzimajući sve praktične mjere kako bi se civilne žrtve svele na najmanju mjeru. Ne bi bilo prikladno da koalicija dalje komentira incident dok je istraga u tijeku”, dodao je pukovnik Al-Maliki.

Saudijska Arabija opovrgava da je gađala civile i tvrdi da je napad bio “legitimna vojna operacija” i odgovor odmazde na lansiranje balističkog projektila od strane Huti boraca dan ranije.

Jemen bombardovanje
FOTO: Ilustracija, bombardovanje Jemena

Glasnogovornica Pentagona, Rebecca Rebarich, odbila je potvrditi porijeklo bombe.

“SAD su surađivale s koalicijom saudijskih saveznika kako bi im pomogli da poboljšaju postupke i mehanizme nadzora, kako bi se smanjile civilne žrtve”, rekla je poručnica Rebecca Rebarich.

“Iako neovisno potvrđujemo tvrdnje o civilnim žrtvama za koje nismo izravno odgovorni, pozivamo sve strane da smanje takve žrtve, uključujući one uzrokovane napadima balističkih raketa na civilna naselja u Saudijskoj Arabiji”, dodala je poručnica Rebarich.

Međutim, koliko je civilnih žrtava bilo i balističkim napadima o kojima govori Rebecca Rebarich? U takvim napadima je poginula jedna osoba u Rijadu, a nekoliko ih je ozlijeđeno i to od dijelova projektila koji je uništen dok se u ožujku ove godine približavao saudijskoj prijestolnici.

Dakle, Pentagon u priopćenju poistovjećuje jednu osobu stradalu u Rijadu u više od tri godine agresije i 41 dijete, namjerno raskomadanih i živih spaljenih američkom precizno navođenom bombom samo u posljednjem napadu na Saadu, za kojeg i saudijski pukovnik priznaje da je bio “osvetnički napad”.

U prošli ponedjeljak je američki predsjednik Trump potpisao zakon o obrani, koji uključuje klauzulu kojom Pentagon i State Department moraju potvrditi da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati “čine dovoljno” za smanjenje civilnih žrtava. Ovo izvješće mora biti poslano Kongresu u roku od 180 dana.

Tehnički, to znači da u međuvremenu saudijsko zrakoplovstvo imaju odriješene ruke za nastavak provođenja genocida nad jemenskim narodom.

SAD su, uz Veliku Britaniju i Francusku, glavni dobavljač oružja Saudijskoj Arabiji. Nakon ukidanja odluke o zabrani, Trumpova vlada je ponovno odobrila izvoz pametnih bombi u Saudijsku Arabiju.

John Kirby, glasnogovornik State Departmenta i Pentagona pod Obamom, izjavio je “kako se Saudijci imaju pravo braniti od raketnih napada od iranskih Huti pobunjenika, ali da bivša uprava nije  vjerovala da ovakvi udari mogu naći ravnotežu između te potrebe i brige za civilne živote”.

Upitan jesu li SAD odgovorne za ove smrti u Jemenu, rekao je: “Pitanje sudioništva će vjerojatno najbolje riješiti međunarodni odvjetnici, a ne netko poput mene.”

“Ono što vam kažem jest da smo pod Obaminom administracijom imali duboke zabrinutosti o načinu na koji su Saudijci djelovali, a mi smo odgovorili ograničavajući isporuke nekih vrsta streljiva i pokušavali smo raspravljati s njima da budu oprezniji”, rekao je John Kirby.

“Legitimna vojna akcija”

Panavija Tornado F3
FOTO: Saudijski višenamjenski avion, Panavija Tornado F3

Neposredno nakon udara je glasnogovornik koalicije saudijskog režima, pukovnik Turki Al-Maliki, izjavio za CNN da je gađan “legitiman cilj”.

“Ne, ovo nisu bila djeca u autobusu. Imamo visoke standarde pro gađanju”, rekao je pukovnik Al-Maliki.

Saudijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima, Abdullah Al-Mouallimi, rekao je u Vijeću sigurnosti da je udar bio  “legitimna vojna akcija” i da su “gađane Huti vođe koji su krivi za regrutiranje i obuku male djece i njihovo slanje na bojišta”.

“Mi ne sudjelujemo u ovom građanskom ratu i pomoći ćemo da se spriječe ubojstva nevinih ljudi. Zabrinut sam zbog humanitarne situacije. Ratovi su uvijek tragični, ali moramo pronaći način da zaštitimo nedužne ljude poput ovih”, izjavio je američki ministar obrane James Mattis.

Unatoč nedostatku javne osude zbog zračnog udara na školski autobus u Jemenu, CNN navodi kako postoje naznake da je Trumpova uprava poduzela neke korake iza kulisa. Američki državni tajnik Mike Pompeo je razgovarao je o udaru sa saudijskim krunskim princem Mohammedom bin Salmanom. Jedan američki general je otvorio ovo pitanje dok je u Saudijskoj Arabiji razgovarao sa saudijskom vladom i drugim koalicijskim partnerima, rekao je Pentagon.

“Ključno je pitanje može li ili ne Pentagon pomoći da se promijeniti način razmišljanja unutar saudijske vojske”, rekao je John Kirby.

Agresija na Jemenu rezultirala najgorom humanitarnom krizom na svijetu u kojoj više od 22 milijuna ljudi, tri četvrtine stanovništva zemlje, očajnički treba pomoć i zaštitu, priopćio je UN. U međuvremenu broj civilnih žrtava raste, koje se broje u desecima tisuća. U svibnju su Ujedinjeni narodi objavili priopćenje da je između 26. ožujka 2015. i 10. svibnja 2018. dokumentirano ukupno 16 432 civilnih žrtava, 6 385 poginulih i 10 047 ranjenih ozlijeđenih, od kojih je 10 185 stradalo u zračnim udarima koalicijskih saudijskog režima.

Brojke koje iznose jemenske vlasti u Sani su puno veće, ali čak i ako ćemo prihvatiti “dokumentirane slučajeve” Ujedinjenih naroda, jasno je da se nad jemenskim narodom provodi zločin koji poprima oblik genocida, a većina medija ovome ne posvećuje više od nekoliko agencijskih redaka.

“Barel bombe” u Jemenu nisu vijest

Sirija - bombardiranje

Ovdje treba podsjetiti na poznate “barel bombe Al-Assada”. Te su bombe postale planetarno popularne u izvješćima zapadnih i medija zaljevskih monarhija o ratu u Siriji.

Međutim, je li Bashar Al-Assad zaista naredio da se proizvode takve bombe? Je li to čisto sirijsko pitanje ili postoji više takvih slučajeva?

Koncept “barel bombe” je senzacionalizam kako bi se slikovito opisalo određeno oružje. Govorimo o bombama opće namjene koje se bacaju iz zraka, a koje od Drugoga svjetskog rata koriste apsolutno sve zemlje i stoga sumnjivu čast njihovog stvaranja ne možemo pripisati Siriji.

Zapravo, prva bomba napravljena od metalnog omotača je bio britanski izum. Moramo pojasniti da bombe opće namjene obično imaju više osobina i nemoguće ih je usporediti s “metalnim bačvama ili bojlerima punim eksploziva”, koje su postale poznate kao “barel bombe”.

Bilo je slučajeva kada su se u sukobima koristile bombe “kućne proizvodnje”, ali one nisu sirijski izum.

Ova vrsta bombe je izum zločinačkog izraelskog vojnog inženjeringa koji ih je koristio u Palestinskom ratu 1948.  Nakon palestinskog egzodusa i genocida, mnoge druge zemlje su htjele ponoviti uspjeh tih oružja, koja su bila prilično precizna, ali vrlo jeftina i učinkovita u uništavanju neprijateljskih objekata i utvrda.

SAD su zasipale Vijetnam ne samo zrakoplovnim bombama opće namjene, nego su ih punili bojnim otrovima. NATO je posebne bombe koristio u Jugoslaviji, one s osiromašenim uranom, kasnije u Libiji, Francuska u Maliju i na kraju anglo- saudijska koalicija u Jemenu.

Budući da govorimo o Jemenu treba reći zašto je tamo stvorena koalicija koju čine SAD, Francuska, Velika Britanija, Izrael, Saudijska Arabija ili Ujedinjeni Arapski Emirati? Rezultat ove zločinačke organizacije su tisuće masakriranih, milijuni gladnih i raseljenih i genocid koji se provodi više od 3 godine.

Tek kada se mora, agencije izvijeste o vjenčanju na kojem je ubijeno 237 ljudi, bombardiranom sprovodu s 317 ubijenih, uništenim sustavima za pročišćavanje voda, nekoliko centara za hranu i medicinu skrb koji su nestali u vatri i eksploziji. Ukupna opsada zemlje s mora, zraka i kopna je uzrokovala bolest i glad milijuna ljudi. Bombardiraju se autobusi sa školarcima, koji postaju “legitimni vojni ciljevi”. Rezultat, kao što smo rekli, 51 ugašeni život, od čega 41 dijete, 79 ranjenih, raskomadanih i doživotno osakaćenih. Tko ili što je iza svega toga da gotovo nitko o tome ne govori?

VIDEO: Naoružavanje F-16 sa bombom MK82

Na primjer, CNN je nešto rekao, ali ništa nije pojasnio o posljednjem slučaju napada u Saadi. Bombardirani autobus je krenuo u ljetni kamp, pokušavajući udaljiti djecu od rata i bijede barem nekoliko dana. Samo što su krenuli na put, saudijski bombarder je pogodio autobus i masakrirali desetke ljudi. Saudijsko zrakoplovstvo već godinama ubije uz nevjerojatnu šutnju medija. Čak ni CNN, koji je u svrhu međustranačke borbe u Americi potvrdio da je bombu MK82 proizveo Lockheed Martin i prodana je Saudijskoj Arabiji, nije jasno i nedvosmisleno osudio napad.

Nijedan od zapadnih medija to nije učinio, a još gore je što će pokušaji biti ušutkani od Al-Jazeere ili Al-Arabiye, a Twitteru, Facebooku  i You Tube se trude kako se ne bi dijelio neželjeni sadržaj,  kao što su učinili u sirijskom, libijskom ili ukrajinskom slučaju.

O Jemenu vlada apsolutni muk. Petrodolari vrijede kao zlato, a energetski putevi i prodaja oružja su nagrada kojom se nekome uskraćuje pravo da brani narode svijeta koje je takozvana “međunarodna zajednica” proglasila “Osovinom zla”.

I dok neke europske zemlje i ministarstva objave nešto na Twitteru agresiji na Gazi, uvijek uz osudu “naoružanog palestinskog otpora”, kao da može biti drugačiji, za Jemen ne govore ništa. Ništa o djeci koja su spaljena ili ubijena u autobusu. Ništa o oružju koje se koristilo za taj napad, što bi bio ekvivalent “barel bombu”.

Da, upravo tako. “Barel bomba” ili obična bomba za opću namjenu MK82, izrađena u Sjedinjenim Državama od korporacije Lockheed Martin. Ali neće biti glasnih napisa na naslovnicama ili videozapisa na Facebooku, Twitteru ili YouTubeu. Neće biti ni posebnih primjedbi i sve će završiti izvješćem kojeg netko mora sastaviti za 180 dana predati američkom Kongresu.

Nikakvih primjedbi neće biti ni od pseudo-progresivnih snaga. Neki kažu da su previše zaokupljeni i zabrinuti za aferu s migrantima, a istodobno izostavljaju najvažnije – razlog raseljavanja milijuna ljudi zbog kolonijalnih planova i ratovima samo kako bi se održalo atlantsko carstvo i njegovi vazali.

Dovoljno je prodati oružje saudijskim ubojicama – vladarima Al-Qaede i terorista “Islamske države”. Dovoljno je prodati oružje “umjerenoj opoziciji” ili “obojenim revolucionarima” kako bi se svrgnule vlade koje ne poštuju zapadne interese. Dovoljno je isporučiti oružje kriminalcima ili neonacističkim plaćenicima širom svijeta. Za prikriti smrt, bijedu, bol, patnju i stradanja koje uzrokuje imperijalistički ekspanzionizam i kolonijalizam će se pobrinuti mediji.

CNN / Middle East Monitor

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
10 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tedi
Gost
tedi
3 godine prije

SADEe,SA i Izrael ne cine genocid,jelda?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  tedi

Šta si ti razumio, tako ti svega?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ovaj rat nikoga ne zanima, iako je jednako važan kao onaj u Siriji. Problem je što se Adbul Malik Huti ne zna nametnuti kao sugovornik, kao Assad, koji je u Damasku primao sve medijske kuće, čak i one koje su pisale gadarije o njemu. zapravo, još bolje, jer uvjeravati RT… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
3 godine prije

ne samo to,vec sto su Rusi uletili u sesnajsterac.Nebi njefa nitko nista pitao ko ni SADAMA,DA SU GA KOKNUL.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

” demokratski izabrana vlada Jemena protjerana je od strane proiranskih manjinskih Hutiji milicija”..saudi stali u odbranu demokratije?!?Vrijeme je da ova planeta pukne po pola pa da se svi istopimo u zemljinom jezgru.* Bmte živote!!! Ovo gov* od čovjeka onako lagano plasira laži jer zna da će svi bezrezervno povjerovati u… Pročitaj više »

pippo444
Gost
pippo444
3 godine prije

…demokratski izabrana vlada…Pitam se, na kojim izborima!

Acrobat
Gost
Acrobat
3 godine prije

Bravo Babicu ! Zasto niko ne podrzava Huse? Dobro. Rusi sebe ne vide u Jemenu a Saudi snaga u odlucivanju oko cijene nafte im je mnogo prioritetnija od nekih Husa ,ali zar su Kini prece Saudi pare od gubitka kontrole na Crvenim morem (osobito tjesnaca Bab al Mandeb). A o… Pročitaj više »

Ivi tz
Gost
Ivi tz
3 godine prije

Da se čovjeku zgadi život. Nemam riječi kojim bi opisao ove hijene iz usa & comp. A evropa ko evropa stara kurva. Fujjjj

Valter
Gost
Valter
3 godine prije

Trump je posebno osjetljiv na djecu. Nakon navodnog trovanja djece bojnim otrovima u Siriji odmah je naredio raketiranje sirijskih položaja. Tako da će sada pokazati koliko je dosljedan i nerediti raketiranje saudijske vojske.

White patriarch
Gost
White patriarch
3 godine prije

E Huti, Huti… Ne bori se ovako protiv supersile, pogotovo ako na svojoj strani nemaš moćnog saveznika kao što je imao Vijetnam, Sirija, Sj.Koreja… Morate rat donijeti u Saudijsku Arabiju, u njihove kuće, njihovoj djeci, njihovim ženama. Znam, netko bi to nazvao terorizmom, ali kad te netko kolje iz zraka,… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik