Umjesto „šetnje do Adenskog zaljeva“ Rijad je dobio „saudijski Vijetnam“

Saudijske žrtve
16 komentara

Čini se da se, nakon zastoja, rat u Jemenu nastavlja punom žestinom. Gotovo pet godina od početka agresije na Jemen najskuplje ratne mašinerije u arapskom svijetu nijedna strana nije mogla prevladati i činilo se da su linije fronta fiksirane i zamrznute, bez značajnih pomala na teritorijalnoj razini. Često zaboravljeni i postavljen na marginu medijskih krugova, sukob prousaudijskih snaga na jednoj strani i Huti boraca s druge strane u posljednjih nekoliko dana bilježi neke značajne novosti. Iako se čini da one neće dovesti do konačne prekretnice i pobjede Jemenaca, ipak djeluju senzacionalno, jer su snage Hutije trenutno nekoliko kilometara od strateškog grada Mariba .

U početku se sve činilo kao obrambena akcija, usmjerena na stvaranje šire sigurnosne zone oko Sane, jemenske prijestolnice u rukama Hutija od 2014. Godine. A onda se otpor Hutija pretvorio u pravu ofenzivu u kojoj su jemenski borci uspjeli odgurati napadače, koji su imali snažnu podršku saudijskog zrakoplovstva, nekoliko kilometara dalje na istok.

U nekoliko dana su pripadnici milicije povezane sa strankom Ansarullah, poznatiji kao pokret Huti, po imenu svog osnivača, oslobodili nekoliko područja iz kojih su protjerali prosaudijske borce odane prognanom predsjedniku Mansuru Hadiju, koje pomaže saudijska koalicija. Usprkos svim raspoloživim sredstvima, od vojske do saudijskog zrakoplovstva, koje neprestani provodi udare po položajima Hutija i civilnim ciljevima, jemenski borci su uspjeli zabilježiti teritorijalne dobitke.

VIDEO: Borbe zapadno od Mariba tijekom vikenda

Tijekom napredovanja također su zarobili na desetine vojnih vozila napuštenih od strane saudijske vojske i njihovih savezničkih milicija, što je očiti znak paničnog i neplaniranog povlačenja. Nakon barem deset dana prodiranja prema istoku, kako su sami rekli, sada je Hutima glavni cilj osloboditi Marib.

Kako prenosi IWS News, danas su  se prosaudijske snage povukle iz područja Al-Jaruf na zapadu provincije Marib, a nakon napretka Huti boraca je oslobođen i  okrugu Majzar, a vode se bitke na frontovima Madghala, Sarawaha i Raghvana diljem zapadnog dijela provincije Marib.

To je jedno od najvažnijih mjesta u Jemenu, strateški važno zbog nafte. Ovdje je otkriće crnog zlata Marib iz malog sela pretvorilo u gradić s gotovo dvadeset tisuća stanovnika, a okolni krajolik posljednjih godina je počela karakterizirati prisutnost bušenja i naftnih postrojenja.

Trenutno se Huti nalaze oko 2 kilometra od grada, a na društvenim medijima su se pojavile fotografije na kojima se vidi kako Huti borci mogu vidjeti Marib s brda iznad prikazane lokacije. Sada se hipotetizira, barem prema stranici Al-Masdar News, pokretanje velikog napada svih skupina povezanih s pokretom Ansarullahom s ciljem što bržeg ulaska u Marib, gdje vlada opće rasulo saudijskih snaga.

Njegovo osvajanje imalo bi za Hutije vrlo snažnu simboličku i vojnu vrijednost. Ne samo da bio šiitski borci pokazali da su u stanju napasti provladino uporište, nego bi uskoro mogli imati na raspolaganju i važne izvore nafte koji trenutno drži „vlada“ Mansura Hadija i s kojima financira borce koji se bore za ciljeve Rijada.

Kao što je poznato, kaos u Jemenu uglavnom je rezultat posredničkog rata između dviju suparničkih zemalja, Saudijske Arabije s jedne strane i Irana s druge. Rijad je u ožujku 2015. Pokrenuo ofenzivu za koju je mislio da će biti „šetnja do južnih obala Jemena“ i Adenskog zaljeva, ali se rat pretvorio u noćnu moru za vehabijsku dinastiju.

Huti borci su većinom šiiti i uživaju podršku, iako neslužbenu, Teherana i svih iranskih saveznika u regiji. Kada su Huti 2014. uspjeli zauzeti Sanu, iz Rijada je odmah pokrenuta agresija s velikom koalicijom sunitskih zemalja.

U ožujku 2015. su Saudijci i njihovi saveznici napade provodili uglavnom zrakoplovstvom. Na papiru je saudijska koalicija bila je daleko bolje naoružana i ima na raspolaganju više dokazanih sredstava. Međutim, sukob se sada pretvorio u pravi “saudijski Vijetnam”.

Zahvaljujući poznavanju neprohodnog teritorija i planinskih vrleti, ali i zbog pomoći predsjedničke garde koja je ostala vjerna bivšem predsjedniku Salehu i bori se zajedno s Hutima protiv saudijskih agresora, Huti su, prije saudijskog napada, uspjeli sačuvati veći dio osvojenog teritorija nekoliko mjeseci. I danas se, kao što je već spomenuto, čini da mogu napredovati duž strateške osi Mariba.

Poteškoće Rijada nisu samo vojne, već i političke naravi, jer se koalicija uspostavljena 2015. godine danas uglavnom raspala i tijekom rata se istrošila. Na primjer, glavni saveznici Saudijaca, Ujedinjeni Arapski Emirati, , u Adenu više ne podržavaju predsjednika Hadija, već lokalne neovisne skupine.

U međuvremenu, tisuće ljudi širom zemlje zbog sukoba pate od nedostatka osnovnih usluga i robe. Izgleda da se slučajevi neuhranjenosti povećavaju, dok je u Jemenu teško podijeliti čak i pojedinačnu humanitarnu pomoć, a gospodarstvo, ako se uopće može govoriti o nekakvoj ekonomiji Jemena,  u zastoju je zbog sukoba. Ova ekstremna situacija u ovom trenutku ne potiče stranke na definiranje političkog rješenja sukoba i konačni prekid neprijateljstava. Uostalom, ako su Huti korak do oslobađanja Mariba i zauzimanja naftnih polja, a sve govori da jesu, iako se na društvenim medijima sustavno obaraju stranice koje izvještavaju o napretku jemenskih boraca, nakon što ostvare taj cilj, Huti će imati puno jače pregovaračke pozicije. Marib, kao strateški grad na putu do Adenskog zaljeva, uz naftu, jamčit će im bolje uvjete političkog dogovora, a kako su Saudijci i njihove milicije pokazali da nisu u stanju vojno se nositi s jemenskim borcima, zaustaviti kampanju nadomak pobjede bi bilo kontraproduktivno i apsolutno besmisleno. Konačno, Saudijci bi takav potez protumačili kao znak slabosti i samo bi povećali zračne udare, ubvjereni da će ipak uspjeti poraziti Huti borce i slomiti pokret Ansarullah.

Hutirat u Jemenu
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
4 godine prije

Šta li se dešava sa zarobljenicima, nisam primjetio da ih ubijaju.

Kgfjč
4 godine prije

Rollsevi sa zlatnim felgama slabo pomazu u ratu. Možda maybach sa platinastim? A možda će vas hutiji potamniti ko pese?

Ivo
4 godine prije

Neozbiljan članak, kojim se implicira da država s najvišim BDP-om u svemiru gubi rat od nezaposlenih Houthija čiji BDP je na razini omanjeg mjesnog odbora.
Ad zasra, postavi stvari malo u perspektivu. Daj i osvrt na ovaj čudni disparitet u naoružanju – Houthiji nemaju avijaciju, mornaricu, tenkove. MRL-ove i ostalo, dakle nešto tu smrdi.

politicki nekorektan
4 godine prije

….sandale u napadu….

Alex
4 godine prije

Ako bude pravde,uslijedit će šetnja do Crvenog mora preko SA.

J B TITO
4 godine prije

Pozdrav ma meni najviše žao kada zapale one oklopnjaka i sve drugo.Kolko oružja i municije unište

Max
4 godine prije

Hutiji su dobro vođeni domoljubi rodoljubi koji imaju podršku saveznika tako da je plaćenicima i pljačkašima koji rade za Saudijce uzalud moderno zapadno oružje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI