Velika pobjeda republikanaca – Američki ‘Odbor za dezinformacije’ ipak neće krenuti s radom

Nina Jankowicz
14 komentara

Ministarstvo domovinske sigurnosti u srijedu je pauziralo rad novog i kontroverznog odbora za dezinformacije i prihvatilo ostavku njegove direktorice, čime je završena zabrinutost oko narušavanja prava na slobodu govora.

Bivša direktorica Uprave za dezinformacije Nina Jankowicz rekla je za Associated Press nekoliko sati nakon što je dala ostavku u srijedu da je val napada i nasilnih prijetnji koje je dobila od pokretanja odbora neće spriječiti da progovori o kampanjama dezinformacija koje pulsiraju na društvenim mrežama Amerikanaca.

“Moramo voditi odrasli razgovor o tome kako se nositi s prijetnjama našoj nacionalnoj sigurnosti, a to se ovdje nije dogodilo”, rekao je Jankowicz. “Neću biti ušutkana.”

O kakvoj se osobi radi najbolje prikazuje ovaj bizarni video kakve je Ukrajinka Jankowitz stavljala na Tik-Tok.

Ono što ostaje za vidjeti je kako će katastrofalno uvođenje odbora i kritike koje su uslijedile naštetiti tekućim naporima SAD-a da se suprotstave dezinformacijama koje Rusija i drugi protivnici koriste kao oružje. Ministar Alejandro Mayorkas priznao je da je kontroverza oko odbora postala smetnja radu odjela.

Iako odbor nije službeno zatvoren, pregledat će ga članovi savjetodavnog vijeća DHS-a za koje se očekuje da će dati preporuke za 75 dana. Washington Post je prvi izvijestio o pauzi odbora.

Federalne i državne agencije tretiraju dezinformacije kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti. U priopćenju u kojem je najavljeno pokretanje, DHS je rekao da će nova inicijativa koordinirati napore oko prijetnji ruskih kampanja dezinformacija usmjerenih na SAD i lažnih tvrdnji koje potiču migrante da putuju na američko-meksičku granicu.

Novi odbor je od samog početka bio sputan pitanjima o njegovoj svrsi, financiranju i radu na koja se Mayorkas trudio odgovoriti čak i kada se pojavio pred zastupnicima na Capitol Hillu ranije ovog mjeseca.

Mayorkas je donio odluku da pauzira odbor nakon negativne reakcije i sve veće zabrinutosti da ometa drugi rad DHS-a na dezinformacijama, prema dvojici službenika odjela koji su govorili pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o internim razmatranjima.

“Odbor je grubo i namjerno pogrešno okarakteriziran: nikada se nije radilo o cenzuri ili policijskom govoru na bilo koji način”, stoji u priopćenju odjela. Osmišljen je kako bi se osiguralo da ispunimo našu misiju zaštite domovine, istovremeno štiteći temeljna ustavna prava.

Tiskovna tajnica Bijele kuće Karine Jean-Pierre istaknula je da se odbor nikada nije sastao i da ni odjel ni Jankowicz nisu imali ovlasti cenzurirati ili ukloniti sadržaj označen kao dezinformacija.

Dužnosnici DHS-a pokušali su otkloniti zabrinutost o tome kako će odbor utjecati na pitanja slobode govora i privatnosti na internetu opisujući ga kao internu radnu skupinu namijenjenu proučavanju definicija dezinformacija u cijelom odjelu.

Ali protivnici su ostali neuvjereni u rad i svrhu odbora.

Najviši republikanci u odborima Predstavničkog doma za obavještajne poslove i domovinsku sigurnost objavili su u srijedu zajedničko priopćenje u kojem su odbor nazvali “političkim oruđem kojim će upravljati stranka koja ima kontrolu”.

“Ovaj odbor uspio je samo učvrstiti uvjerenje da su prioriteti Ministarstva domovinske sigurnosti ozbiljno pogrešni”, napisali su predstavnici Mike Turner iz Ohia i John Katko iz New Yorka, koji su prethodno rekli da im DHS nije otkrio informacije o programu.

Senator Mitt Romney, republikanac iz Utaha, rekao je Mayorkasu da je odbor “užasna ideja” koja “poručuje svijetu da ćemo širiti propagandu u svojoj zemlji.”

Dvadeset republičkih državnih odvjetnika, predvođenih Jasonom Miyaresom iz Virginije, zaprijetilo je Mayorkasu pravnim postupkom zbog odbora “osim ako se sada ne vratite i odmah raspustite ovaj Orwellovski odbor za upravljanje dezinformacijama”, rekao je Miyares u priopćenju.

Prijem online i u konzervativnim televizijskim emisijama u odboru bio je još gori.

Fraza “Ministarstvo istine” – referenca na “1984” Georgea Orwella – bila je u trendu na Twitteru u raspravama o odboru. Konzervativni stručnjaci i korisnici društvenih mreža gurali su teorije zavjere i laži oko njegove svrhe, a neki su lažno tvrdili da je ploču brzo razvio DHS kao odgovor na potragu milijardera Elona Muska da kupi Twitter.

“Od početka je bilo stvarno pogrešno okarakterizirano”, rekla je Cindy Otis, bivši analitičar CIA-e.

Stručnjaci za dezinformacije upozorili su da bi kontroverza oko odbora mogla naštetiti postojećim naporima da se identificiraju i zaustave širenje lažnih narativa o izborima i hitnim pitanjima u američkom društvu.

Drugi kritičari sugerirali su da je Jankowicz bila previše pristrasna za taj posao, ukazujući na njezine izjave koje dovode u pitanje porijeklo prijenosnog računala za koje se tvrdi da pripada Hunteru Bidenu, predsjednikovu najstarijem sinu, i reproducirajući TikTok video koji je snimila o dezinformacijama uz melodiju pjesme iz “Mary Poppins”.

demokrateDezinformacijerepublikanciSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Ima li još uopće Amerikanaca u Americi?

tihobl
1 godina prije

Jaka stvar, sto neko ne ukine ministarstvo istine u EU?

Antisionista
1 godina prije

Izraelski radar: stotine plaćenika iz Izraela bore se na strani ukrajinskih oružanih snaga S vremenom se pojavljuje sve više informacija da se plaćenici iz Izraela bore na strani ukrajinskih oružanih snaga. Publikacija Israel Radar ne navodi točan broj izraelskih vojnika koji se trenutno nalaze u Ukrajini, međutim, prema njihovim podacima, riječ je i o bivšim časnicima i vojnicima izraelskih specijalnih snaga. Izvještaj Kan News pokazao je veterane izraelskih specijalnih snaga koji obučavaju ukrajinske elitne jedinice. U izvješću se navodi da Izraelci također aktivno sudjeluju u borbama protiv ruskih vojnika. U izvješću je instruktor rekao da se Ukrajinci obučavaju u izraelskoj borbenoj taktici, koja je “najbolja na svijetu”. Izraelski radar piše da bivša vojska Izraelskih obrambenih snaga (IDF) također služi kao zapovjednici na bojnom polju. U izvješću se navodi da je glavni zapovjednik u izvješću izraelski veteran koji je služio na tajnom zadatku u elitnoj postrojbi. Na internetu se također pojavio video na kojem… Čitaj više »

Hamilton
1 godina prije

Imaju oni vec na 100tine izvora za dezinformacije. To je trade mark state department-a

Max
1 godina prije

Jankovicz se čini sumanutom.

mrdo
1 godina prije

Poslije drugog svjetskog rata amerikanci su pokupili najgore nacističko smeće iz ukro galicije i dovukli ih u usa i kanadu. Ovo su im potomci.

Miško
1 godina prije

Psihijatrija…

fdsdexhhrfsdhz
1 godina prije

kva kva kokoda
ima takve isprane agresivne vulgarne peradi i ovdje
koja bi svima zabranila ono što daje za pravo samo sebi

Dupla Kamilica
1 godina prije

Ili ipak još neće krenuti s radom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI