fbpx

Venecuelska nova kriptovaluta može biti korištena za vanjsku trgovinu

Kriptovalute

Venezuela već ima kriptovalutu Petro, koju je lansirala 2018. godine, ali njezin trenutni status održive alternativne valute nije poznat.

Predsjednik Nicolas Maduro obećao je Venezuelcima “iznenađenje” novom kriptovalutom poznatom kao digitalni bolivar, rekavši da će uskoro objaviti važnu najavu o valuti.

“Imamo iznenađenje: digitalni bolivar. Više detalja o tome pružit ćemo kasnije“, rekao je predsjednik u obraćanju nacionalnoj televiziji u srijedu.

Maduro je rekao da je Venezuela postigla stopu digitalizacije od 77 posto za plaćanja u 2020. godini u obliku korištenja debitnih kartica za plaćanje te da je ponovila zalog koji je bio obećan prošlog mjeseca i koji se odnosio na to da će do kraja godine postići stopu od 100 posto i da će tako u potpunosti potisnuti gotovinska plaćanja u papirnatim bolivarima i inozemnim valutama.

Ostali detalji o digitalnom bolivaru nisu poznati, ali Jose Angel Alvarez, predsjednik venecuelskog Nacionalnog udruženja za kriptovalute, vjeruje da bi nova kriptovaluta mogla nadopuniti Petro, rekavši za decrypt.co da će se jedan koristiti za domaće transakcije, a drugi za vanjsku trgovinu.

Ray Falconi, drugi član udruge, rekao je za novinsku kuću da bi se nova valuta mogla koristiti za nastavak ”dolariziranja” gospodarstva kao dio nedavne državne inicijative za stabilizaciju fiskalne situacije i stavljanje inflacije pod kontrolu. “Moglo bi biti moguće pretvoriti digitalne dolare, kojima upravljaju banke, i platiti našim digitalnim novčićem u bilo kojoj banci“, objasnio je.

“Zbog toga vlada provodi prvi korak otvaranja računa u dolarima: kako bi mogla prikupiti gotovinu i digitalnu valutu i pretvoriti ih u novac poduprt tim dolarima”, predložio je Falconi.

Prošlog mjeseca Caracas je ukinuo kontrolu deviza, omogućujući građanima uspostavu debitnih računa u dolarima (s transakcijama obrađenim u bolivarima) i tako podižući službeni tečaj koji se podudara s onim koji se nalazi na crnom tržištu.

“Stvorili smo ekonomiju otpora. Zbog toga sam odobrio otvaranje računa u konvertibilnim valutama“, rekao je Maduro u svojoj primjedbi u srijedu.

Fernando Medina, glavni tehnički direktor u Vlockchainu, savjetodavnom Blockchainu sa sjedištem u Caracasu, vjeruje da bi digitalni bolivar mogao postati punopravna valuta Središnje banke, koja bi uživala status zakonskog sredstva plaćanja, što Petro trenutno nema.

Ideja predsjednika Madura, Petro je navodno vezan za košaru roba, uključujući naftu, plin, zlato i dijamante, a izvorno je zamišljen kao sredstvo temeljeno na Blockchainu, za zaobilaženje američkih sankcija. Kako bi se potaknula njegova upotreba, valuta se dijelila građanima u malim količinama i dopuštala se za plaćanje poreza i druga plaćanja. Caracas se također nadao da će Petro koristiti za olakšavanje vanjske trgovine, uključujući trgovinu naftom s drugim zemljama.

Međutim, o Petrou ima malo vijesti od njegovog lansiranja, a SAD je preventivno zabranio njegovu upotrebu 2018. godine i nazvao ga “prijevarom.” Čini se da inozemni trgovci nisu sigurni u njegov trenutni status.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
9 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije

kad odjedanput propadne,svi ce biti shokirani..biti ce suza.pazi ovo..digitalna valuta.pa vecina novca je digitalni zapis na ekranu.prevara.jedini papir koji je mogao imati vrijednost bio je kennedyev dolar,ostalo je iluzija.sve je super a onda netko odluci da vise nece tako,eto ekonomskog kolapsa.hvala.

crodaemonx
Gost
crodaemonx
1 mjesec prije

super to šta rade na tome da se sve placa karticama, tako ljudima olašavaju život i ublažavaju utjecaj inflacije na poslovanje

Zabrinuti
Gost
Zabrinuti
1 mjesec prije
Reply to  crodaemonx

Dokle god je moguce,samo papirni novac koristim.Iako sam svjestan da taj novac nema pokrice,bolje i tako nego ciniti lavovsku uslugu bankama,kojima je i cilj povlacenja novca iz opticaja da bi mogli zaradjivati.
Kad bi se novac povukao iz opticaja,tek onda bi banke pokazale pravo lice i na svaku transakciju zaracunavala neku proviziju.
Posto drugog nacina placanja ne bi bilo,bio bi im prepusten na milost i nemilost.

crodaemon1
Gost
crodaemon1
1 mjesec prije
Reply to  Zabrinuti

Vidim ja da ste vi sve krivo skontali. Moj komentar se odnosi iskljucivo na Venecuelu di je inflacija u desecima tisuća posto godišnje. To papirni novac ne može pratit. Al bravo neka ste vi nabili minuse i pravite se informirani.

Tucker Carlson
Member
Famed Member
Tucker Carlson
1 mjesec prije
Reply to  crodaemonx

ovo razumljivo i za idiote tvog kalibra..volio bi da imam vas optimizam.hvala.

Max
Member
Famed Member
Max
1 mjesec prije

Bolivarski otpor se nastavlja.

Boba Lazarević
Gost
Boba Lazarević
1 mjesec prije

I ja imam kriptovalutu. Isprintao sam si milijarde već. Samo čekam da svi prihvate baš moju i na konju sam.

davor
Gost
davor
1 mjesec prije

Cilj mi je kilogram zlata u težini 1 mali dukat…na pola puta sam 😉

admir huskic
Gost
admir huskic
1 mjesec prije

citajuci ove komentare na Logicno , kao i sve druge , dolazim do zakljucka da su u komentarima vecinom sve “strucnjak ” do ” strucnjaka ” cesto mi se gadi sto to uopce citam ,, ali .. znamo da je njima stalo samo do “naklade ” .. pametnom dosta ,, ako ih ima na portalima .. cast pojedincima…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik