Venecuelska nova kriptovaluta može biti korištena za vanjsku trgovinu

Kriptovalute
9 komentara

Venezuela već ima kriptovalutu Petro, koju je lansirala 2018. godine, ali njezin trenutni status održive alternativne valute nije poznat.

Predsjednik Nicolas Maduro obećao je Venezuelcima “iznenađenje” novom kriptovalutom poznatom kao digitalni bolivar, rekavši da će uskoro objaviti važnu najavu o valuti.

“Imamo iznenađenje: digitalni bolivar. Više detalja o tome pružit ćemo kasnije“, rekao je predsjednik u obraćanju nacionalnoj televiziji u srijedu.

Maduro je rekao da je Venezuela postigla stopu digitalizacije od 77 posto za plaćanja u 2020. godini u obliku korištenja debitnih kartica za plaćanje te da je ponovila zalog koji je bio obećan prošlog mjeseca i koji se odnosio na to da će do kraja godine postići stopu od 100 posto i da će tako u potpunosti potisnuti gotovinska plaćanja u papirnatim bolivarima i inozemnim valutama.

Ostali detalji o digitalnom bolivaru nisu poznati, ali Jose Angel Alvarez, predsjednik venecuelskog Nacionalnog udruženja za kriptovalute, vjeruje da bi nova kriptovaluta mogla nadopuniti Petro, rekavši za decrypt.co da će se jedan koristiti za domaće transakcije, a drugi za vanjsku trgovinu.

Ray Falconi, drugi član udruge, rekao je za novinsku kuću da bi se nova valuta mogla koristiti za nastavak ”dolariziranja” gospodarstva kao dio nedavne državne inicijative za stabilizaciju fiskalne situacije i stavljanje inflacije pod kontrolu. “Moglo bi biti moguće pretvoriti digitalne dolare, kojima upravljaju banke, i platiti našim digitalnim novčićem u bilo kojoj banci“, objasnio je.

“Zbog toga vlada provodi prvi korak otvaranja računa u dolarima: kako bi mogla prikupiti gotovinu i digitalnu valutu i pretvoriti ih u novac poduprt tim dolarima”, predložio je Falconi.

Prošlog mjeseca Caracas je ukinuo kontrolu deviza, omogućujući građanima uspostavu debitnih računa u dolarima (s transakcijama obrađenim u bolivarima) i tako podižući službeni tečaj koji se podudara s onim koji se nalazi na crnom tržištu.

“Stvorili smo ekonomiju otpora. Zbog toga sam odobrio otvaranje računa u konvertibilnim valutama“, rekao je Maduro u svojoj primjedbi u srijedu.

Fernando Medina, glavni tehnički direktor u Vlockchainu, savjetodavnom Blockchainu sa sjedištem u Caracasu, vjeruje da bi digitalni bolivar mogao postati punopravna valuta Središnje banke, koja bi uživala status zakonskog sredstva plaćanja, što Petro trenutno nema.

Ideja predsjednika Madura, Petro je navodno vezan za košaru roba, uključujući naftu, plin, zlato i dijamante, a izvorno je zamišljen kao sredstvo temeljeno na Blockchainu, za zaobilaženje američkih sankcija. Kako bi se potaknula njegova upotreba, valuta se dijelila građanima u malim količinama i dopuštala se za plaćanje poreza i druga plaćanja. Caracas se također nadao da će Petro koristiti za olakšavanje vanjske trgovine, uključujući trgovinu naftom s drugim zemljama.

Međutim, o Petrou ima malo vijesti od njegovog lansiranja, a SAD je preventivno zabranio njegovu upotrebu 2018. godine i nazvao ga “prijevarom.” Čini se da inozemni trgovci nisu sigurni u njegov trenutni status.

KriptovalutePetro kriptovaluta
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 godine prije

kad odjedanput propadne,svi ce biti shokirani..biti ce suza.pazi ovo..digitalna valuta.pa vecina novca je digitalni zapis na ekranu.prevara.jedini papir koji je mogao imati vrijednost bio je kennedyev dolar,ostalo je iluzija.sve je super a onda netko odluci da vise nece tako,eto ekonomskog kolapsa.hvala.

crodaemonx
3 godine prije

super to šta rade na tome da se sve placa karticama, tako ljudima olašavaju život i ublažavaju utjecaj inflacije na poslovanje

Max
3 godine prije

Bolivarski otpor se nastavlja.

Boba Lazarević
3 godine prije

I ja imam kriptovalutu. Isprintao sam si milijarde već. Samo čekam da svi prihvate baš moju i na konju sam.

davor
3 godine prije

Cilj mi je kilogram zlata u težini 1 mali dukat…na pola puta sam 😉

admir huskic
3 godine prije

citajuci ove komentare na Logicno , kao i sve druge , dolazim do zakljucka da su u komentarima vecinom sve “strucnjak ” do ” strucnjaka ” cesto mi se gadi sto to uopce citam ,, ali .. znamo da je njima stalo samo do “naklade ” .. pametnom dosta ,, ako ih ima na portalima .. cast pojedincima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI