Vijeće EU usvojilo je potpunu suspenziju viznih olakšica s Rusijom

EU vijece
8 komentara

Europsko vijeće objavilo je potpunu suspenziju sporazuma o viznim olakšicama između EU i Rusije, kojim su pojednostavljene procedure podnošenja zahtjeva za vizu za ruske državljane.

U saopštenju na svojoj internet stranici u petak, Vijeće je navelo da će odluka rezultirati povećanjem taksi za podnošenje zahtjeva za vizu sa 35 na 80 eura, uvesti potrebu za podnošenjem dodatnih dokumentarnih dokaza za sve podnosioce zahtjeva, produženo vrijeme obrade vize i druga restriktivna pravila za izdavanje viza za više ulazaka.

“Današnja odluka je direktna posljedica ruskih akcija i dodatni dokaz naše nepokolebljive privrženosti Ukrajini i njenom narodu”, rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan u saopćenju. Odluka Vijeća stupa na snagu u ponedjeljak sljedeće sedmice.

Taj potez uslijedio je nakon što je Komisija EU ranije ove sedmice podržala prijedlog ministara vanjskih poslova EU o ukidanju viznog sporazuma s Rusijom, navodeći tekuću vojnu kampanju Moskve u Ukrajini. Nekoliko država EU također je pokušalo progurati potpunu zabranu izdavanja viza za sve ruske turiste, ali prijedlog nije uspio dobiti jednoglasnu podršku u bloku.

Baltičke države i Poljska su ipak najavile da više neće izdavati vize ruskim državljanima, niti dopuštati ruskim vlasnicima šengena da uđu u svoje zemlje.

Moskva neće uvesti uzvratne vizne restrikcije za strane državljane, rekao je predsjednik Vladimir Putin, koji je u srijedu na Istočnom ekonomskom forumu objasnio da bi to bilo protiv interesa Rusije.

eurusijaVizna suspenzija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nena
1 godina prije

Sada je problem sa rusima koji se vrzmaju po Beogradu mjesecima cekajuci priliku za ulazak u EU , znaci definitivno ostaju u srbiji ili nazad rusija.

nepoželjni
1 godina prije

Šizofrenija i sadomazohizam…!

tihobl
1 godina prije

Sta ce sad rusi koji su pokupovali vile po azurnoj obali?

Meca
1 godina prije

Ama ljudi, ne cackate mecku!

Nekoime
1 godina prije

Vijeće EU ispunilo nalog iz Washingtona.

Praetorian
1 godina prije

A sve u sarenim bojama Velikog Reseta fasisticke organizacije WEF i njihovog zlikovca Klausa Schwaba

Max
1 godina prije

Beznačajno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI