Visoki dužnosnik NATO-a upozorava na opći rat s Rusijom u roku od 20 godina

Putin - NATO i Ukrajina
197 komentara

Visoki dužnosnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) upozorio je na sveopći rat s Rusijom u sljedeća dva desetljeća.

Nizozemski adm. Rob Bauer, predsjednik Vojnog odbora NATO-a, izdao je ovo upozorenje novinarima u Bruxellesu. Naglasio je kritičnu važnost spremnosti na nepredviđene događaje, rekavši: “Moramo shvatiti da nije zadano da smo u miru. Zato se mi [snage NATO-a] pripremamo za sukob s Rusijom.”

Bauerovo upozorenje dolazi u trenutku kada se NATO priprema za svoje najopsežnije vojne vježbe u posljednjih nekoliko desetljeća, koje uključuju približno 90.000 vojnika i traju nekoliko mjeseci. Vježbe nastoje prikazati sposobnost saveza da obrani svoj teritorij do ruske granice.

Međutim, dužnosnik NATO-a nije bio sam u toj zabrinutosti. Njemački ministar obrane Boris Pistorius također je izrazio sličnu zabrinutost, ističući da bi ruski predsjednik Vladimir Putin potencijalno mogao pokrenuti napad na zemlje članice NATO-a u sljedećem desetljeću. Procurili njemački vojni dokumenti opisuju scenarij koji predviđa značajnu rusku ofenzivu ovog proljeća, iskorištavajući sve manju potporu Zapada Ukrajini.

Gabrielius Landsbergis, litvanski ministar vanjskih poslova, izrazio je ovu zabrinutost. Pozvao je Europu da ubrza pripreme za potencijalni napad, naglašavajući strašne posljedice za kontinent ako Ukrajina ne uspije. “U ovome nema scenarija da bi to moglo dobro završiti za Europu, ako Ukrajina ne pobijedi”, rekao je Landsbergis.

Visoki dužnosnici NATO-a postaju sve više zabrinuti zbog toga što njihove vlade i privatni proizvođači oružja zaostaju u pripremama za potencijalni sukob.

Ova zabrinutost se povećava kako se zalihe oružja i streljiva smanjuju zbog tekućeg sukoba u Ukrajini. Rusija je značajno povećala svoje vojne izdatke na 40 posto državnog proračuna i odbacila prijedloge za dijalog o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Državama.

Civili bi se mogli mobilizirati za borbu protiv Rusije

U svojoj poruci upozorenja, Bauer je naglasio sveobuhvatnu spremnost – uključujući sposobnost mobiliziranja više ljudi, oslonac na industrijsku bazu sposobnu za brzu proizvodnju oružja i streljiva i održavanje pripravnosti u cijelom spektru sukoba.

Dok se oružane snage pripremaju za potencijalni sukob, dužnosnik NATO-a naglasio je važnost spremnosti građana na značajne promjene u njihovim životima u slučaju rata. Naglasio je potrebu da vlade uspostave sustave za upravljanje mobilizacijom velikog broja civila.

S obzirom na to, pohvalio je Švedsku što proaktivno traži od svojih građana da se spreme za rat dok se zemlja formalno pridružuje NATO-u. Ovaj potez rezultirao je povećanjem volontera za civilnu obranu i porastom prodaje osnovnih potrepština poput baklji i radija na baterije.

Pomoć Zapada Ukrajini je smanjena, suočena s povećanim protivljenjem javnosti u SAD-u i Europskoj uniji. EU, posebno, nije ispunila svoju obvezu slanja milijun 155 mm topničkih granata u Kijev do sljedećeg mjeseca, što je rezultiralo primjetnim smanjenjem stope gađanja ukrajinskog topništva.

Napori američkog predsjednika Joea Bidena da pridobije potporu republikanskih čelnika za dodatnu financijsku pomoć Ukrajini naišli su na otpor. Protivnici tvrde da bi sredstva trebala biti usmjerena prema domaćim prioritetima, kao što je jačanje granične sigurnosti, umjesto izdvajanja dodatnih sredstava za potporu opkoljenoj zemlji.

U konačnici, upozorenja Bauera i drugih odražavaju rastuću nelagodu među dužnosnicima NATO-a zbog geopolitičkog krajolika koji se razvija i potrebe za sveobuhvatnom pripravnošću u susretu s neizvjesnostima.

europaNATORatrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
197 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 mjeseci prije

Велика Британија жели да купи ракете Таурус дугог домета од Немачке како би пренела више својих пројектила Сторм Схадов у Украјину

Handelsblatt пише да преговори трају већ неколико недеља.

Судећи по вестима, залихе ракета дугог домета су на измаку, а како не би потпуно изгубио борбену способност британске војске Лондон тражи могућност куповине оружја из кризне Немачке.

Britanci zele eskalacuju sukoba i dace Kijevu i poslednju raketu, a zatim i ove kupljene od Solca.

tihobl
3 mjeseci prije

Foreign Policy – САД разматрају могућност повлачења трупа из Сирије.

tihobl
3 mjeseci prije

Пентагон процењује да је операција на Блиском истоку коштала 1,6 милијарди долара, које министарство није у могућности да плати због неуспеха посланика да донесу буџет, преноси Политико.

A sto ne dignu kredit kod Sberbanke?

tihobl
3 mjeseci prije

Спор око бодљикаве жице за обуздавање протока илегалних миграната претворио је политичку борбу у физички сукоб између савезне и државне владе.

Национална гарда Тексаса, као одговор на наредбу Врховног суда САД да уклони жицу са границе, издала је изјаву о намери да “заштити суверенитет државе” и поставила још једну жичану ограду.

Rapadaju se kao SFRJ.

nastran
3 mjeseci prije

bolesnik, ili bolje rečeno bolesnici!

DZuro DZak_ovic
3 mjeseci prije

Upozoravam da cu u sledecih 20 godina biti isto toliko star, i verujem da cu docekati kad Rusija hebla ostatak zapada.

JoeP
3 mjeseci prije

Neznam zašto utjerujete strah prenoseći zapadnu propagandu. Već u zadnjih tjedan dana veliko je širenje straha pričom ako Rusi osvoje Ukrajinu neće se zaustavit. Strah je negativna emocija koja inicira sve negativno i blokira sve pozitivno. U Skandinavskim zemljama stanovništvo se poziva na pripreme za rat ne specifirajući točno šta bi trebalo napravit. Kako je Mađarska blokirala EU pomoć u eurima Ukrajini, EU je našla novi način da se Mađarska zaobiđe i da države same daju novac za Ukrajinu, a da im EU naknadno isplati te iznose, sumnja li iko kako će to bit iz zraka proizvedenih eura, a šta će financirat doslovno svi uključujući i beskućnike koji kupe dnevno po koje pivo dnevno i plate PDV na to. Važno je da se sad ljudi iz svih EU država pristraše i bez ikakvog pitanja i otpora dopuste vladama da ih obavežu na financiranje ovog rata koji se kao i svaki… Čitaj više »

3 mjeseci prije

Ključni deo u tim izjavama je sledeći: “…važnost spremnosti građana na značajne promjene u njihovim životima u slučaju rata”… ali i pojave opasnog zaraznog patogena, nedostatka hrane, klimatskoh promena – duga je lista mogućih(?) uzroka značajnih promena. Na koje se unapred moramo pripremiti. Na žalost, dolazak tih značajnih promena je realnost (već su počela) iako je uzrok veštački kreiran. Još 2014. je bilo jasno da počinje konfrontacija između Rusije i Zapada i izgledalo je kao da će sukob odmah početi. Svi znaci su bili tu, jedino je nedostajao onaj najvažniji – masa na Zapadu nije bila psihološki pripremana za to. Sada vidimo na delu pranje mozga ali je ono još uvek u fazi predpranja – tek kad slika Putina bude na svakoj drugoj naslovnoj strani najčitanijih medija uz tekst u kome se do detalja iznose njegovi “krvoločni porivi” ali i kada Rusi kao nacija počnu da se prikazuju u istom… Čitaj više »

tihobl
3 mjeseci prije

„Дајемо Украјини смеће“: Војни колумниста Билда Јулиан Ропке критиковао је транспортне хеликоптере Sea King које ће Немачка пребацити Кијеву.

Он је напоменуо да су ове летелице старе већ 50 година, а немачка војска их повлачи из употребе од 2020. године.

Према његовим речима, постоји проблем са одржавањем хеликоптера: још 2014. године било је потребно 120 сати одржавања да би се обезбедио један сат њиховог лета. Истовремено, норме су израчунате за мирнодопско време, приметио је новинар.

eks
3 mjeseci prije

Bivši savetnik Pentagona, Daglas MekGregor izjavio je na društvenim mrežama : “Senator Lindzi Grejem rekao je da nijedan Amerikanac nije poginuo u Ukrajini. To je laž. Mi znamo da je poginulo najmanje 400 Amerikanaca , bez obzira da li su bili profesionalni vojnici, ili su samo nosili uniformu. … Zelenski je pravi prevarant koji ne zastupa interese svog naroda , već trči naokolo pokušavajući da proda svoju zemlju”.

eks
3 mjeseci prije

Raketnim udarom na Harkov sinoć je likvidirano više od 30 pripadnika formacije Kraken i “Ruskog dobrovoljačkog korpusa” ( grupacija ruskih kvislinga ) , kao i oko 100 Ukro vojnika u gradu Balakleja .

Hogar Strašni
3 mjeseci prije

Nije mi jasna za mržnja prema Rusiji. Zar se ne mogu pomiriti s tim da ruska prirodna bogatstva ostaju ruska i neće ih dati po pitanju uništenja svijeta

Željko
3 mjeseci prije

“Slijepac bi vidio” da mi svi već “živimo” u WW III koji samo nije objavljen!

tihobl
3 mjeseci prije

Амерички пуковник у пензији Мекгрегор тврди да је, према његовим подацима, у Украјини већ страдало више од 400 Американаца.

Mrčikola
3 mjeseci prije

Rat će stari
Ne treba da brineš
Sigurno ćeš da pogineš…optimistično-pesmistično viđenje budućnosti splitskog benda SDK s početka 80-ih.😁
Ima u nama koji “svraćamo” na, tkz. alternativne pohrtale, lijepa doza mazohizma i sigurno je da nismo, tkz. kolateralne žrtve udarnih ili neudarnih vijesti i izvještaja svake vrste.😁

Metabaron
3 mjeseci prije

Za 20 godina covjecanstvo ce mozda i shvatiti da je nuklearni rat s Rusijom najmanji problem …

tihobl
3 mjeseci prije

Медведев:

Прича о уништењу авиона Ил-76 је прича о унутрашњој политичкој борби неонацистичких елита у Кијеву, “борба свиња у кориту”.

“Биће још горе. Ови изроди, да би се одржали на власти, с лакоћом ће убијати своја војна лица и ратне заробљенике, што су научили за 700 дана Специјалне војне операције. Они ће немилосрдно бомбардовати своје градове и села, претварајући у пепео њихове домове и спаљујући старије људе и децу. За њих не постоје никаква ограничења, јер се ради о новцу и власти”.

iiiistina
3 mjeseci prije

i n f o…….za……nessy……….i ostale radoznalce jer postovi zatrpavaju počete razmjene te je upitno vraćanje zainteresiranih a uostalom ovo je koristan info u širem sagledavanju zbivanja jer ova naprava djeluje i daleko od očiju javnosti.
Ukucati tražilici………atom tunnel boring machine big bertha…..ponuda je bolja nego kad sam davno prvi put tražio

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Jel’ jučer Stoltenberg rekao ništa od rata? 🙄

Točnije, bio članak.
Šta? Da sad stavljam Hannah Ardent opet?

Гавран
3 mjeseci prije

Reklamna kampanja:
Postojaćemo još 20 godina.

dulebg
3 mjeseci prije

Mislim da Rusi, Kinezi i BRICS neće sedeti skrštenih ruku sledećih 20 godina, već će se potruditi da osiguraju svoje pozicije, metodama možda sličnim američkim: vojhnim bazama, klijentelističkim vladama, sveobuhvatnom špijunažom, cepanjem nezgodnih država na više suprotstavljenih parčića, vladavinom nad finansijama, kulturom i medijima.

Neki kažu: pa onda smo isti kao Oni – međutim neke mere moraju da se preduzmu, bez obzira na ideologiju. Bilo bi divno da živimo u besklasnom društvu bez ratova, ali zasad moramo da čuvamo makar ovo što imamo.

Lucija, prva
3 mjeseci prije

Ono što sam tražila jest dodatni cilj propagande u totalitarizmu; učiniti čovjeka potpuno nesposobnim za donošenje odluka:

In an ever-changing, incomprehensible world the masses had reached the point where they would, at the same time, believe everything and nothing, think that everything was possible and that nothing was true. …
Mass propaganda discovered that its audience was ready at all times to believe the worst, no matter how absurd, and did not particularly object to being deceived because it held every statement to be a lie anyhow.
The totalitarian mass leaders based their propaganda on the correct psychological assumption that, under such conditions, one could make people believe the most fantastic statements one day, and trust that if the next day they were given irrefutable proof of their falsehood, they would take refuge in cynicism;…”

3 mjeseci prije

Aha, frka. Vidite kakao se rusija osjeca vec 20 godina. sad kad su sve naznake pobjede u ukrajini, sad vam frka.

Observeterius
3 mjeseci prije

Ovo je staro već nekih tjedan dana. Canadian prepper je dosta govorio o tom videu. Smislena mi je opaska bila da Bauer stavlja taj vremenski kontekst u neodređeno vrijeme i da se 20 godina odnosi na razdoblje obnove poslije globalnog rata.

Tim više što je u videu Bauer ulovljen u kotradiktoj izjavi kako se situacija otela kontroli, ali da NATO drži situaciju pod kontrolom. Druga je nedosljednost da preporučuje civila već sada pripremiti nužne stvari.
Za to vrijeme drugi dužnosnici daju puno kraći vremenski okvir za početak globalnog sukoba.

tuf
3 mjeseci prije

Sinkroniziran napad na zapadnu javnost iz područnih ministarstava obrane država članica s medijskim istupima o Neminovnoj Ruskoj Prijetnji govori nam samo da je došla direktiva s vrha kako treba osigurati podršku javnosti za daljnja izdvajanja stotina milijardi dolara nauštrb svih civilnih/socijalnih potreba.

3 mjeseci prije

rekal merkel da ce do 20230 biti jasnije zasto prima tolike imigrante. mozda je mislila na mobilizaciju? svaka zemlja ce dobiti kvotu koliki postotak da mobilizira?
sa dobrovoljcima je pocelo odmah, sad vec vjerojatno aktivno i tiho vrbuju po vojsci, moglo bi nastaviti sa slanjem robijasa, kao kod prigozina ili sto latvijci plijene aute i salju ukrima.

Гавран
3 mjeseci prije

Eskadrila NATO aviona je pratila Putinov avion dok je preko NATO teritorija leteo za
Kalinjingrad:
:
– Beech 350 King Air ALSR француског ратног ваздухопловства – авион за електронско извиђање;
– Boeing RC-135W Rivet Joint Британског краљевског ваздухопловства – велики стратешки извиђачки авион;
– Boeing RC-135W Rivet Joint НАТО – авион за радарско откривање и контролу великог домета;
– два авиона Еурофигхтер Типхоон немачког ратног ваздухопловства;
– Airbus A330-243MRTT НАТО – подршка за пуњење горивом за борбене авионе;
– Saab S100D Argus из шведског ваздухопловства – авион за радио детекцију и навођење великог домета;
– Gulfstream IV S102B Korpen шведског ратног ваздухопловства – авион за електронско извиђање.

Jadranka S.
3 mjeseci prije

Na svijetu tek nekolicina ljudi želi rat i ta ista nekolicina ne planira ići u rat.
Kad nebi bilo sljedbenika, što bi se dogodilo sa vođama? Kada bi oni sami vikali: “Neka se naše zastave vijore!”, izgledali bi kao idioti, kao maloumni.
Dakle, gledaoci su potrebni; tada čak i ludost izgleda u redu. 

Darko
3 mjeseci prije

NATO se mora istjerati iz europskog azijskog kontinenta kao stetna i opasna kriminalna organizacija

tihobl
3 mjeseci prije

Бивши министар одбране ДНР Игор Гиркин (Стрелков) осуђен је на 4 године затвора због позивања на екстремизам

Осуђени ће казну издржавати у колонији општег режима.

Max
3 mjeseci prije

U Europi nema tko ratovati protiv Rusije jer je sve u njoj gej lezbijsko pedo , trans i slično.

tihobl
3 mjeseci prije

Убица Владлена Татарског, Дарија Трепова, добила је 27 година затвора.

tihobl
3 mjeseci prije

Руска војска тестирала је дрон опремљен противтенковским ракетним системом ,,Фагот”.

E ovo postaje zanimljivo – dron se moze koristiti vise puta, ne ulazi u zonu protivelektronske borbe, ljudstvo je na bezbjednom.

tihobl
3 mjeseci prije

Русија је извезла рекордну количину говедине 2023

Русија је 2023. извезла 41 хиљаду тона говеђег меса – ali i dalje uvoze jaja.

tihobl
3 mjeseci prije

Путин :
Матерински капитал за прво дете биће индексиран и износиће око 630 хиљада рубаља.
Председничка стипендија ће бити повећана и износиће 30.000 рубаља.
Државна стипендија износиће 20.000 рубаља.

Nebitno
3 mjeseci prije

Zanimljivo mi je puno konobarica kurvica vidjeti koje glume svetice u krcmi i nebi se jebale ali kad izbije rat necemo ni pitati, hahahahhaaha samo cekam to, ja necu pucat u ljude ali cu jebat droljice i to JAKO

borjana
3 mjeseci prije

Jasna poruka Rusiji:
zapadni demokrati ne kane ostaviti Rusiju i njen narod na miru.

Obzirom na skromne, skoro nikakve rezerve energenata na eu teritoriju, logično je za očekivati da će eu nastaviti kako je to oduvjek radila, pljačkati tuđa bogatstva.
Ali ovoga puta stvari malo drugačije izgledaju,. Zbog usa zabrane bilo kakve suradnje eu protektorata sa Rusijom koji po logici stvari isključuje usa profit, dopuštena je samo ratna opcija i kapitulacija Rusije. Jedino se u tom slučaju mogu svi okoristiti Ruskim energentima. U tu svrhu usa je spremna boriti se, ako treba i do posljednjeg eurpejca, na čije živote silom protektorata, polažu sva prava.
Ali da je nezamislivo i suludo čak i pomisliti bez rata doći do Ruskih energenata, pa to je jasno i posljednjem
priglupom eu žuljoguzu od politikanta.

Тысяча = Tisuću
3 mjeseci prije

Njemacke novine javljaju da je – Fräulein – koja je podmetnula bombu u Petersburgu dobila 27 godina zatvora.
Za njemacke novine ona nije terorista.

tihobl
3 mjeseci prije

Саиџон Холикзода добио је 11 година затвора максималне безбедности због покушаја да се придружи терористичкој организацији.

Тысяча = Tisuću
3 mjeseci prije

Za 20 godina nece biti nista od danasnjeg svijeta i poretka itd
Jedno je sigurno da ce Rusija i dalje BITI i da ce svijet biti podjeljen kao naslijedje anglosaksonskog imperijalizma.

Ico
3 mjeseci prije

Tzv “admiral” Bauer je šaljivdžija, realnost je puno surovija!

Franjo Vinkovski
3 mjeseci prije

Svi kupite po jednu bateriju i baklju, da možete biti spremni za treči svetski rat.
Koja budalaština….

Mamajev Kurgan
3 mjeseci prije

Rusija moze 18 puta cijelu planet Zemlja da unisti…

Mamajev Kurgan
3 mjeseci prije

Kad bi Rusija odlucila da samu sebe unisti I tada bi cijeli svijet stradao…

Hehehe
3 mjeseci prije

Zagađenje s CO2 i ruski napad jako dobro prodaju nove tehnologije i oružje. To je jedini razlog postojanja tih dezinformacija..

istinoljub
3 mjeseci prije

<b>N</b>orth
<b>A</b>merican
<b>T</b>herorist
<b>O</b>rganization

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Zar misle hrvatske školarce poslati na Rusiju nakon mjesec dana obuke, po najnovijem “zakonu”?

Red Dog
3 mjeseci prije

Pfff…
Kroz 20 godina nece vise biti Murike, pa ni NATO-a.

abc
3 mjeseci prije

EU je rado pristala biti američka kurvetina. Čak je bila na to i ponosna. A sad polako shvača, da joj američka mušterija nije ništa platila, nego ju je čak i opljačkala.
Od kurvetine do klošarke je kratak put.

IL Partigiano
3 mjeseci prije

Sama invazija 24. veljače, iako izazvana imperijalizmom, bila je očajnički pokušaj da se poveća njegova moć u pregovorima s imperijalističkim silama. Ali dogodilo se suprotno. Imperijalističke su sile iskoristile invaziju kao prijeko potrebnu izliku za provedbu svojih dugogodišnjih ratnih planova protiv Rusije i eskalaciju svoje vojne izgradnje za novu imperijalističku ponovnu podjelu svijeta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI