Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku: Talibani su pobijedili u ratu, morat ćemo s njima razgovarati i priznati pogrješke

Josep Borrell
60 komentara

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell rekao je da se mogu naučiti mnoge lekcije o Afganistanu i preuzimanju od strane talibana, dodajući da će, s obzirom na to da je militantna skupina pobijedila u ratu, blok morati ući u odnos s tom činjenicom.

Svaka suradnja Bruxellesa s novom vladom Afganistana “bit će uvjetovana mirnim i uključivim rješenjem i poštivanjem temeljnih prava svih Afganistanaca, uključujući žene, mlade i pripadnike manjina”, kao i poštivanje drugih obveza, poput borbe protiv korupcije i sprječavanja terorističke upotrebe afganistanskog teritorija, rekao je Borrell u ponedjeljak.

EU će nastaviti pružati pomoć afganistanskom narodu, dodao je, pozivajući talibane da poštuju međunarodno humanitarno pravo.

Grupa sada ima potpunu kontrolu nad Afganistanom, nakon potpunog sloma afganistanske vlade koju podržavaju SAD, postavljene 2001. “Talibani su dobili rat pa ćemo morati razgovarati s njima”, dodao je Borrell priznajući političku stvarnost.

“Moramo stupiti u kontakt s vlastima u Kabulu, kakve god one bile”, istaknuo je visoki predstavnik EU-a, “kako bismo započeli dijalog što je prije moguće radi sprječavanja humanitarne i potencijalne migracijske katastrofe.”

“Ova nova stvarnost dolazi 20 godina nakon početka vojne operacije koju su pokrenule SAD uz potporu NATO-a u listopadu 2001.”, rekao je Borrell novinarima na internetskoj konferenciji za novinare.

Napomenuo je da se prvotno vojno i političko opredjeljenje, uništenje terorističke skupine Al-Qaede, “prebacilo na izgradnju nacije” moderne države u Afganistanu. “Prvi dio misije je uspio, a drugi nije”, rekao je.

Borrell je to izjavio nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a i njihovih konzultacija s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Iznenadni kolaps afganistanske vojske, za čiju je obuku Zapad potrošio mnogo novca i napora, iznenadio je sve, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku. “Mislim da su čak i talibani iznenađeni njihovom pobjedom.”

“Moramo priznati da su napravljene greške, posebno kada je u pitanju procjena vojne sposobnosti afganistanske vojske da se odupre ofenzivi Talibana”, rekao je Borrell, istaknuvši da je sada vrijeme da pogledamo u budućnost i poradimo na cilj evakuacije osoblja EU-a i njihovih afganistanskih saveznika iz zemlje.

AvganistaneuJosep BorrellTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drug
2 godine prije

Treba priznati i pogrJešku u naslovu. To bi bila velika stvar za ove naše prostore, ako itko razumije o čemu pričam.

Željko
2 godine prije

OFF TOPIC BREAKING NEWS “Ministar” Grlić-Radman potvrdio da će Hrvatska primiti 20.000 izbjeglica iz Afghanistan ! ” Veliki brat ” okom , ” hrvatska vlada ” skokom !

Miro
2 godine prije

Naravno razgovqrat cete vi kako celi Afganistan prebacit u Evropu. To je taj plan

Spacevoodoo
2 godine prije

Ja ne vidim ikakvu grešku. Čini se da je onako kako treba biti. Za akciju Afganistan posisane su tisuće miljardi dolara. Samo Hrvatska je godišnje pušila od političara priznatih više od 100 miljuna eura godišnje što je ukupno najmanje 2,5 mikjardi eura u 20 godina, i za taj novac Hrvatska se zadužila. Stvarne rezultate vidjeti ćemo uskoro kad vidimo da li je proizvodnja heroina ostala na istom nivou, a proizvedeni heroin po svijetu sigurno neće distribuirati nego NATO koji je i do sada imao monopol za distribuxciju heroina, a uhvaćeni bi bili samo oni koji su to pokušavali raditi na svoju ruku. Također tek treba vidjeti tko je s Talibanima u dealu za sisanje prirodnih resursa Afganistana u kojem će i Rusija i Kina imati svoj dio kolača. Sve se svodi na pragmatiku, jer uopće nije bitno da li je neka država šerijat, kalifat ili nešto kao Saudijska Arabija da… Čitaj više »

Mrčikola
2 godine prije

Kada v.p. ovako ležerno izgovara sve ovo, znači da je “neko” s talibanjosima već sve “izrazrgovarao” i dogovorio.
Maske su se nekad stavljale da sakriju, a sada, više manje, otkrivaju sve bitno…pratit ćemo kako će se nove afganistanske vlasti postaviti prema novom, nevidljivom neprijatelju. 😁

Aeronetcz
2 godine prije

Sve jasno receno, samo sto mnogi tome svemu nerazumiju.Talibani i cijeli Afganistan će biti pod kontrolom Irana kao novog globalnog centra upravljanja.Sto je izjavio glava talibana, nema cjepljenja niti u ludilu, tko se cjepi ili slucajno naredi cijepljenja protiv Covida biti streljani.Sto ta poruka znaci muslimanima i Arapima u svijetu.Necijepite se jer kad Iran sa nama preuzme kontrolu novih drzava muslimanskih u Evropi, svi koji Ce cjepili biti Ce likvidirani.Jos jasnija poruka svima, zelite umirati od vakcina ili nas slobodan svijet, birajte,slobodu ili smrt od vakcina i zapadnih politicara.Znaci, slijedi val migranata prema EU, slijedi preformacije EU, nove Drzave, novi narodi, jezici a sve pod kontrolom Irana ili jos bolje Talibana.Mnogi u Evropi radije Ce se okrenuti muslimanima nego da ih truju i ubijaju cijepivom.Jasna poruka kao dan, biti Ce jako vatreno narednih mjeseci u EU.Muslimani i Arapi vec se organiziraju u EU, svijetu protiv pritiska na cijepljenje..a kad krene… Čitaj više »

Njemi svjedok
2 godine prije

Josep se sprema popušit sveti kalumen mira.
Prvom Talibanu koji bude primljen u EU.
Da li je sada jasno da je ovo hibridni rat.
Imali smo kartonu.
Pa onda igle za kartonu.
Klimatske promjene.
Evo sada i novih migracija sa kirurzima iz jebistana.
Što ostaje tri dana mraka ili više zbog hakerski napada.
Sve je kako je rekao herr Klaus.
Dobrodošli u viralno.

burt
2 godine prije

ovo zadnjih dana je bila čista namještaljka, Talibani uopče nemaju podršku većina naroda pogotovo na sjeveru Afganistana a milicije koje su se godinama borile protiv Talibana su promijenile stranu i to je dokaz da je sve to namješteno, uzbečke i tadđičke milicije su imale desetke tisuća vojnika i nemogiuće je da je nekoliko tisuća Talibana bez otpora zauzelo sjever Afganistana, opet će se pojaviti gerila i milicije koje će napadati Talibane

hiber
2 godine prije

Talibani su “pobjedili” u ratu u kojem ni metka nije opaljeno. E sada kako prehraniti 40 miliona drugo je pitanje. Prije 20 godina, područje im je bilo održivo, sad su naj*bali. Samo ukidanje interneta mladima, je izazov bez presedana. A kad nestane hrane, raspodjela, uz toliko oružja će biti sizifov posao. Ovaj licemjer to dobro zna i zato sada odjednom nudi humanitarnu pomoć. Kako ono ide, tko kontrolira hranu…

Njemi svjedok
2 godine prije

Dajte logičari uozbiljite se pa niste djeca.
Ovo je operacija pale zastave.
Što mislim na ratove iz 90 gde su pali pali naši najmiliji u domovinskom ratu.
Da bi sada naseljavali jebistance i ostale diljem Hrvatske.
Zato što je netko digao ili primio dobru lovu da sprovodi plan agendaša i WEF-a i ostale momčadi.
Da li je iko normalan od njih.
Ameri zaspali a mi da kusamo to što su oni skuhali.
A skuhali su dobro.

Max
2 godine prije

Kako lako mijenjaju mišljenje-

Goran savic
2 godine prije

Ne znam šta bi Talibani pričali sa vama(EU)???Popričali su oni sa kim je trebalo

Njemi svjedok
2 godine prije

Dužnost mi je obavjestiti javnost da je Srbijanski obor knez Šizoje veliki samoproklamovani AV po jednoj osobi koja je azilant od EU dobijao zadnji info je 22000 tisuće eura.
Sa tim da im omogući novčanu skrb koja je veća nego za onekoji żive u Srbiji.
Da imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu.
Takođe istima su podeljene platne kartice poštanske štedionice.
Ostatak izvucite sami.

Bosanac
2 godine prije

Očekujem u skorije vrijeme da zapadno europske žene a i većina ovih derpe-a EU političara dočekuju migrante iz avganistana na granici i u znak dobrodočlice im urade Blowjob.
I još da dođe ona Šveđanka Marokanskog porijekla i zapjeva im pjesmu Euforia.

EU dismr
2 godine prije

“Kao što poneki čovjek napravi grešku, tako i poneka greška napravi čovjeka !”
-Broj Jedan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI