Vlada Palestine dala ostavku

Palestinska vlada dala ostavku
3 komentara

Premijer Mohammad Shtayyeh rekao je da novi kabinet mora preuzeti dužnost usred “eskalacije nasilja koja je bez presedana”

Premijer Mohammad Shtayyeh iz Palestinske uprave (PA) objavio je odlazak s dužnosti, usred “eskalacije nasilja bez presedana” na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, kao i zbog “genocida” u Gazi. Visoki dužnosnik podnio je pismo o ostavci predsjedniku Mahmoudu Abbasu u ponedjeljak, šest dana nakon što ga je usmeno obavijestio o namjeri, rekao je na sastanku vlade u Ramallahu istog dana. Shtayyeh je rekao da je odluku donio zbog “političkih, sigurnosnih i gospodarskih događaja povezanih s agresijom protiv palestinskog naroda u Pojasu Gaze i eskalacije bez presedana” na teritorijima pod djelomičnom upravom PA. Imenovao ga je Abbas u ožujku 2019.

Gazu kontrolira suparnička frakcija Hamas i pod izraelskom je opsadom, koja je pokrenuta u znak odmazde za teški napad te militantne skupine, koji se dogodio u listopadu. Zdravstveni dužnosnici u enklavi izvijestili su u ponedjeljak da je broj potvrđenih smrtnih slučajeva u Gazi gotovo dosegao 30.000.

Premijer na odlasku rekao je da se palestinski narod suočava s “genocidom, pokušajima prisilnog raseljavanja, izgladnjivanjem u Gazi, intenziviranjem kolonijalizma, terorizmom kolonizatora i učestalim invazijama na kampove, sela i gradove u Jeruzalemu i na Zapadnoj obali”. Najmanje 399 Palestinaca, uključujući 102 djece, ubijeno je na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem, između 07. listopada i 23. veljače, prema podacima Ureda Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA). Dvije skupine za ljudska prava koje se fokusiraju na palestinske zatvorenike u izraelskom pritvoru izvijestile su prošli tjedan da je oko 7.225 ljudi uhićeno na teritorijima od napada Hamasa.

Shtayyehova ostavka mogla bi biti povezana s pritiskom SAD-a na PA u pogledu poduzimanja reformi, o čemu je izvijestilo i više medijskih izvješća. Nova tehnokratska vlada, koja će potencijalno upravljati i Zapadnom obalom i Gazom u budućnosti, trebala bi biti izabrana kasnije ovog tjedna, prema izvorima na koje se poziva Asharq News sa sjedištem u Dubaiju. Ideje za novo tijelo koje bi moglo pomiriti palestinske frakcije kao moguću odskočnu dasku za prekid vatre u Gazi navodno su iznijele neke arapske zemlje, uključujući Egipat, od prosinca.

gazaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Name*
2 mjeseci prije

Vec 4 mjeseca je 30000 mrtvih ? Hoce li netko zaustaviti te nacisticke zidove vise ?

Max
2 mjeseci prije

To ništa ne znači.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI