Vodeće tehnološke tvrtke pozvale na rigoroznije metode provjere prema Googleu

Google
1 komentar

Skupina vodećih tehnoloških tvrtki pridružila se skupini koja broji više od 100 Googleovih kritičara, pozivajući EU na poduzimanje oštrijih mjera provjera načina poslovanja tvrtke, izjavivši pritom kako tehnološka tvrtka na nepravedan način poboljšava vlastite usluge pretraživanja internetskih stranica.

165 kritičara, uključujući Yelp, Expediju i Trivago, optužili su Google za korištenje internetskih stranica radi samo-promocije. Kritičari zahtijevaju da se takvim postupcima odmah stane na kraj. U pismu se tvrdi da je “Google stekao neopravdane prednosti preferencijalnim tretiranjem vlastitih usluga na stranicama s općim rezultatima pretraživanja.”

Zajedničko pismo potpisale su tvrtke i industrijske skupine iz Velike Britanije i SAD-a, kao i iz 21 zemlje diljem Europske Unije. Pismo je upućeno Margrethe Vestager, potpredsjednici Europske Komisije i glavnom provoditelju provjere pouzdanosti poslovanja.

Google je unutar svoje matične tvrtke Alphabet odbacio sve optužbe. U izjavi stoji: “Ljudi očekuju da će im Google dati najrelevantnije, visokokvalitetne rezultate putem tražilica kojima mogu vjerovati. Ne očekuju da ćemo dati prednost određenim tvrtkama ili komercijalnim konkurentima u odnosu na druge ili da ćemo prestati s pokretanjem korisnih usluga.”

Iako je EU donio nova pravila prema Zakonu o digitalnim tržištima, koja bi trebala zaustaviti tehnološke tvrtke u favoriziranju vlastitih usluga u rezultatima pretraživanja, u pismu se tvrdi kako Googleovi konkurenti nemaju “snage ni resurse čekati” dok novi pravilnik ne stupi na snagu.

U posljednje tri godine, antimonopolsko tijelo EU kaznilo je Google s ukupno 8,25 milijardi eura (9,7 milijardi dolara), zbog tvrdnji da je Google zloupotrijebio moć i kontrolu nad tržištem, kako bi pojačao svoju uslugu kupnje, operativni sustav Android i oglašivačke tvrtke. Nakon prethodnih kazni, Googleovi kritičari tvrde da se ništa bitno nije promijenilo, jer smatraju da je EU, u cjelini, prepustio Googleu da sam otkloni navodne probleme. Međutim, Googleov glasnogovornik osporava to navodeći da su prethodne istrage EU navele tvrtku na uvođenje “intenzivnog praćenja” i generiranja “milijarde klikova za više od 600 usluga usporedne kupovine.”

Pismo je objavljeno nekoliko tjedana nakon što je američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) podiglo tužbu protiv Googlea, na sličan način optužujući tvrtku za zloporabu moći i držanje ilegalnog monopola nad mogućnostima pretraživanja i oglašavanja u pretraživanju.

euGoogle
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Godinama već, google zlorabi položaj,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI