Vojni sukob u Ukrajini trenutno u tijeku

Ukrajinske trupe
55 komentara

23. veljače postrojba ukrajinskih oružanih snaga prešla je Severski Donec i uz topničku potporu napala visove kod Nikolajevke. Tamo su istjerali borce lokalne milicije i pokušali se ukopati, ali su bili podvrgnuti snažnoj odmazdi. Tenkovi iz Luganska uz potporu topništva ubrzo su krenuli u protunapad. Kao rezultat toga, postrojba UAF-a na kraju je odbijena unatoč njihovom ranom uspjehu u zauzimanju visine. Procjena žrtava na prvoj liniji navodi da je poginulo 9 vojnika UAF-a.

Postoje dodatna izvješća o aktivnom korištenju elektroničkog ratovanja (EW). Očekuju se predstojeći prekidi u mobilnoj i internetskoj komunikaciji. Od 01:10 po lokalnom vremenu zabilježen je kvar mobilne komunikacije u Donjecku. Trenutno je u tijeku masovno EW potiskivanje vojnih položaja UAF-a. Prema pisanju medija Russia 24, UAF je angažiran u masovnom topničkom bombardiranju obrambenih položaja milicije duž cijele crte bojišnice. Čuju se eksplozije i paljba iz malokalibarskog oružja.

Izvještava se da je 10 Bayraktar UCAV-a poletjelo s aerodroma Kheinitsky, vjerojatno krenuvši na istok. Međunarodne zračne luke u Harkovu, Dnjepru i Zaporožju zatvorene su za sve dolazne i odlazeće letove do 08:35 po lokalnom vremenu 24. veljače. Uzletno-sletne staze su fizički blokirane vozilima u pokušaju da se spriječe operacije zračnog napada s fiksnim krilima. Zračna luka u Khersonu također se sprema zaustaviti sav zračni promet prema ukrajinskim medijima.

Gradonačelnik Kijeva Kličko proglasio je izvanredno stanje u gradu i uspostavio operativni stožer za koordinaciju.

Ruske oružane snage proglasile su “zonu zabranjenog leta” za cjelokupno civilno zrakoplovstvo koje obuhvaća zračni prostor duž sjeveroistočne granice s Ukrajinom. U tom smislu je izdano upozorenje.

U 03:00 po lokalnom vremenu teško topništvo, Grad i Uragan MLRS baterije UAF-a bombardiraju civilnu infrastrukturu u pokušaju uništavanja što većeg dijela ove infrastrukture prije dolaska naprednih ruskih jedinica raspoređenih u LOC.

Dva turska vojna transportna zrakoplova trenutno su na putu za Odesu.

Ono što se trenutno odvija izravna je posljedica razvoja događaja koji su se dogodili u prethodnih 48 sati nakon što je Rusija službeno priznala dvije odcijepljene republike DPR i LNR kao suverene, neovisne nacije.

Kad je postalo očito da zapadne sankcije koje su uslijedile nisu ispunile obećanu razinu; “Sankcija iz pakla” kao što je obećano, UAF je počeo bombardirati teritorije istočno od LOC-a u sve većem intenzitetu. Ova vojna eskalacija intenzivirala se u pozadini kontradiktornih izjava dužnosnika ruskog ministarstva vanjskih poslova koje su započele oko podneva 22. veljače. Ruski predsjednik Vladimir Putin kasnije je dao izjavu u kojoj je nedvosmisleno razjasnio službeni ruski stav u pogledu suverenih granica dviju republika i prirode novim ugovorima.

Tempo bombardiranja od strane UAF-a potom se pojačao sve do kasnih večernjih i ranih jutarnjih sati 23. veljače. Do poslijepodneva istoga dana jedinice UAF-a pokušale su probiti front na više mjesta uz pomoć pripremnih snaga. Topničko bombardiranje vršeno je s određenim uspjehom. To se dogodilo prije nego što su ruske vojne jedinice mogle napredovati na obrambene položaje. Do ranih večernjih sati, ukrajinske snage koje su se pokušale ukorijeniti bile su izbačene i prisiljene na povlačenje, očito uz pomoć naprednih ruskih vojnih jedinica. Nakon ovih događaja, ukrajinski predsjednik Zelenski obratio se naciji i donio zatvaranje brojnih zračnih luka kako je opisano.

Autor: South Front
Ratrusijasukobukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
2 godine prije

Cijene SVEGA rastu!!!
Što vi ljudi mislite jesti i čime plaćati ogromne račune???
Dokada se mislite zabavljati sa navijanjem za jednu ili drugu stranu u Ukrajini???
Ima li netko prijedloga kako obuzdati divljanje inflacije???
Čime ćete prehraniti vlastitu djecu???

Samo da znate, podržali me ili ispljuvali, svi ste vi “moji”. Yebe mi se i za Ukrajinom i za Rusijom, Amerikom, Britanijom,… Za vas sam zabrinut i vašu djecu.

tihobl
2 godine prije

Nije to okupacija vec oslobadjanje od americke okupacije koja je trajala 8 godina. Rusija je po budimpestanskom sporazumu bila duzna na ovakav korak.

Alen
2 godine prije

Zelinski kaze sami smo , zapad nas je ostavio..Pitao sam sve članice nato , niko ne želi da nam pomogne..
Spreman sam da razgovaram s putinom !

Eto ga , svijet još jednom @realtime svjediči dvoličnosti zapada , kukavičluku , mnaipulaciji…

Peter Tosh
2 godine prije

Joj kako bi ovi nasi politicki stakori rado gurnuli nasu mladost da izgubi glavu tamo, za samo jedan liz cmara

tihobl
2 godine prije

Lako je ukrajinskoj vojsci: trecina je pobjegla kuci, trecina je prebjegla na rusku stranu, a trecina ceka da se preda i da budu zarobljenici.

Venom
2 godine prije

Uspeh ukrajinske vojske samo potvrđuje činjenica, da je Zelenski napustijo Kijev i otišao na odmor u Njemačku.
Tamo ga je dočekao gradonačelnik Kličko vojnik sa prve linije odbrane Kijeva.

Jednostavno receno
2 godine prije

Ako je ovo okupacija što je onda bilo u iraku, siriji, libiji, avganistanu? Ako je darivanje oružija ukraini normalno zašto je onda iran zločinačka organizacija što daruje oružije okupiranoj gazi, libanonu, siriji? Ako je putin hitler šta su onda presjednici amerike, eu, izraela, britanije? Ne želim nikome rat, al nije uredu jedne osuđivati za istu stvar za koju se drugi opravdavaju. Nadam se da će se rat sada zaustaviti i da će samo ovaj dijelić rata biti dovoljan narodima da shvate kakve su im velike vođe.

Mitar
2 godine prije

Ha ha ha ha ha ha
najbolji odgovor do sada,bravo.

Vox
2 godine prije

To sta je cija zemlja je irelevantno od priznanja Kosova te ustanovitve KOSOVSKOG PRESEDANA. Granice svake zemlje se sada mogu mijenjati a gdje ce biti to odlucuju tenkovi i bombe….kao i na Balkanu 1999.

hiber
2 godine prije

Tko je to south front? Valjda Putin osobno pise te fikcije. Ponizavanje glavnog ruskog obavještajca Nuriškina sada se pokazuje u punom svjetlu. Naime Nuriškinova stvarnost i stvarnost Putina uveliko se razlikuju. Putinova Zlatna horda, kao i Werhmacht ranije, nisu docekani cvijećem, sto znači da je stvarnost Nuriškina daleko ispravnija, a Putin vise nije problem Ukraine nego citavog svijeta. Naime, čovjek izvan realnog svijeta, trenutno se nalazi na nuklearnom obaraču. Putinovi planovi tijekom prvog dana djelomično su ostvareni, a tijekom noci na nekim mjestima i anulirani. Ideja je bila da se, uz manji otpor, osvoje veliki djelovi Ukraine, a zatim zemlja federalizira sa proruskim federalnim drzavama, sto je i izvorna Donbas ideja. Dakle, slicno danasnjoj BiH. Međutim, sve se pretvara u rat velikog inteziteta sa barem tisuću mrtvih već u prvom danu, znatan broj i među ruskim vojnicima. S obzirom na gubitke, vrijeme ne ide na ruku Pići pa je prisiljen… Čitaj više »

Vox
2 godine prije

A i vi ste se povlacili i zavlacili po napustenim rudnicima i jamama Slovenije.

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

DPR (Donetsk Peoples Republic), ali odmah zatim imamo LNR (Luganska Narodna Republika). Odlučite se hoćete li prevoditi pojmove ili samo prepisivati s izvora na engleskom. MLRS – Grad i Uragan bi našem čitateljstvu bilo puno jasnije kad bi se ujmjesto engleske kratice MLRS koristila svima poznata kratica VBR. 10 Bayraktar UCAV-a bi se moglo napisati i 10 Baryaktar dronova. UAF? Ukrainian Armed Forces? Je li to službeni naziv ukrajinske vojske? Nije lli se moglo napisati ukrajinske oružane snage ili koristiti naziv na ukrajinskom jeziku? LOC (Line of Control) se moglo napisati i kao linija razdvajanja pa da ne razbijamo glavu s tumačenjem. “operacije zračnog napada s fiksnim krilima“??? Što bi to uznačilo? Postoje li onda i zračni napadi s varijabilnim krilima? “prije dolaska naprednih ruskih jedinica“? Jesu li to možda postrojbe koje podržavaju “rodnu ravnopravnost” i “lgbt prava” pa su zato “napredne”? Ne bi li bilo pravilnije napisati “isturene ruske… Čitaj više »

preseren3
2 godine prije

Šteta.
Slovenački premijer Janša je bio naumio letjeti novim novcatim vojnim avionom u Ukrajinu.
Kupili smo ga za 72 milijuna dolara u korona vremenima.
E, da je Putin par sati kasnije počeo sa napadom, rešio bi jedan problem u centru EUrope.
Sada su ostali zarobljeni u Kijevu jedino jadnici, koji su spremali posjetu.

Ja to onako
2 godine prije

Cuj vojni sukobi trenutno u tijeku a ono rat samo sto se nije zavrsio.

Keki
2 godine prije

Hahaahhaahahahahahhwha a baš Vam hvala hahahahhaha

Dupla Kamilica
2 godine prije

A gdje su Ukrajincima ovi što su ih naoružavali i doveli u ovu situaciju?

Boske
2 godine prije

Zato je u Zagrebu 1941. jedina žrtva bio cvjećar, koji se ubio od silnog raznošenja cvijeća, kojim su zagrebačke milostive obasipale njemačke “oslobodioce”. Četiri godine kasnije se opet ubio, jer su milostive odjednom počele navijati za nove “oslobodioce”, partizane. A kako je krenulo, možda bude posla za cvjećara i u budućnosti.

Praetorian
2 godine prije

Glupani ginu da obrane pedofile i ubojice djece iz Amerike i njihove oprane pare

Yugo 45
2 godine prije

Svaka normalna Balkanska zemlja će ovdje u ovakoj situaciji proglasiti NEUTRALNOST,sve ostalo je suvišno ,Rusija neće stati štititi svoje interese ,Ukrajina to sad najbolje osjeti ,dali će osjetiti i oni koji stoje iza ovog ostaje da vidimo,ja se i dalje nadam da sve prođe sa što manje ljudskih žrtava na svim stranama

Max
2 godine prije

Ukrajina je kapitulirala za jedan dan.

Lucija, prva
2 godine prije

Ovo sam stavila prije 15 sati:

Vasilij Kašin, vojni analitičar:

“Руске трупе су опколиле Оружане снаге Украјине у Донбасу, а такође су, судећи по неким извештајима, прешле границу са стране Крима и у украјинској Харковској и Черниговској области, што омогућава опкољавање БОРБЕНО СПРЕМНИХ ЈЕДИНИЦА украјинске војске за прилично кратко време.
Украјинским трупама ништа неће вредети наоружање које су у претходном периоду добиле од Американаца.”, fakti

Naravno da neće.
A i da vrijedi, trebalo bi proći neko vrijeme za obuku. E, pa nema tog vremena.

Dopuna: Navedene ukrajinske jedinice su napale selo Nikolajevku u Kubansku, i probile prvu crtu obrane (😉)…onda su naletile na “Grad”. 80 udara.
Tako da nekoliko stotina…više nema. prema webtribunu

Lucija, prva
2 godine prije

Potvrda: vijesti od jučer:

“Министарство одбране издало је убрзо још једно саопштење у којем се наводи да је након најаве специјалне војне операције за заштиту Доњецке и Луганске Народне Републике, народна милиција ДНР и ЛНР кренула у контраофанзиву уз ватрену подршку Оружаних снага Русије.

Његов портпарол генерал-мајор Игор Конашенков навео је да су снаге ДНР код Волновах напредовале до 3 км, а да јединице ЛНР продиру према градићу Шчастје и да су форсирале реку Северски Донец.”

Lucija, prva
2 godine prije

“Сивков посебно апострофира преузимање контроле над црноморским острвом Змејниј јер су Американци планирани на да њему посраве радарску станицу и разбијање поморског „тренажног центра“ у Очакову, у којем су главну реч имали британски саветници и војни рониоци. И додаје:        „Још је значајнији десант који је изведен на аеродром Антонов код Кијева јер ће омогућити дотурање војне технике и осталог снагама која ће Кијев узети у клешта. Аеродром је запосело око 1000 аших падобранаца са лаким наоружањем“.        Сивков указује да украјински генералитет и врх власти у Кијеву нису ни подозревали да ће Русија војно интервенисати и да су зато направили ГРЕШКУ са концентрисањем две трећине својих борбеног способних јединица око Донбаса и тако их довели у ситуацију да буду опкољене.        Министарство одбране РФ је саопштило да је руска војска досад „извела из употребе“ 211 украјинских војних објеката, укључујући 17 командних пунктова и чворишта везе и 19 радара. Плус:… Čitaj više »

pirat sa kariba
2 godine prije

eto kad se krmak bavi analizom ,samo kenja kvake

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI