Vrhovni sud prihvaća kontroverzne mjere glasanja u Arizoni i kaže da one nisu rasno diskriminirajuće

Glasacki listici-Izbori
2 komentara

Presudom u omjeru 6-3 Vrhovni je sud podržao mjere glasanja u Arizoni, za koje pristaše tvrde da sprečavaju potencijalne prijevare, ali kritičari navode kao jedan od nekoliko nedavnih pokušaja ograničavanja pristupa birača.

Nova pravila, koja podržavaju republikanci u Arizoni, usmjerena su na borbu protiv sakupljanja glasačkih listića i prijevara, zahtijevajući od birača predavanje privremenih glasačkih listića ispravnom biračkom mjestu na temelju mjesta na kojem se birač nalazi, a zahtijevaju odbacivanje onih koji su ubačeni na pogrešnom biračkom mjestu. Pravila također sprečavaju glasače da u većini slučajeva predaju glasačke listiće koji pripadaju ljudima koji nisu oni sami.

Odlukom Vrhovnog suda poništena je odluka devetog kruga Žalbenog suda, kojom se presudilo da su pravila kršila Zakon o biračkim pravima.

Demokratski kritičari rekli su da ograničenja glasanja u Arizoni mogu nerazmjerno utjecati na glasače na temelju boje kože, uključujući indijansko stanovništvo, koje možda živi daleko od biračkih mjesta i usluga poštanske pošte, te zahtijevaju da treće strane prikupe svoje glasačke listiće.

Međutim, prikupljanje glasačkih listića aktivisti često navode kao potencijalni izvor prijevare, budući da tvrde kako ovo može omogućiti ljudima da utječu na glasove drugih.

Primjerice, politička savjetnica iz Teksasa uhićena je početkom ove godine nakon što su joj videozapisi koje je tajno snimao Project Veritas pokazali načine na koje koristi prikupljanje glasačkih listića kako bi dobila dovoljno glasačkih listića za kandidate koji joj plaćaju da nabere podršku. Uhićena je zbog prijevare birača u siječnju, iako njezin odvjetnik tvrdi da su videozapisi obmanjujuće montirani.

Vrhovni je sud odbacio argument da novi zahtjevi Arizone predstavljaju rasnu diskriminaciju, pri čemu je konzervativni sudac Samuel Alito u odluci suda napisao kako „puka činjenica da postoji određena nejednakost u utjecaju ne znači nužno da sustav nije jednako otvoren ili da ne daje svima jednaku mogućnost glasa.”

U izdvojenom mišljenju, liberalna pravda Elena Kagan rekla je da je Sud “oštetio statut stvoren da dovede do” kraja diskriminacije.”

„Ono što je ovdje tragično jest da je Sud (još jednom) prepisao – kako bi oslabio – statut koji stoji kao spomenik američkoj veličini i štiti od njegovih najnižih impulsa. Ono što je tragično jest da je sud oštetio statut stvoren da dovede do “kraja diskriminacije u glasanju”, napisala je.

Demokratski nacionalni odbor i Demokratska stranka u Arizoni prvotno su tužili zbog ograničenja glasanja.

Glasovanje Suda predvidljivo je podijelilo političke podjele, pri čemu je većina konzervativnih i umjerenih sudaca glasala za mjere, dok su se još tri liberalna suca Sudu usprotivila. Odluka o mjerama u Arizoni vjerojatno znači teži pravni put naprijed za demokrate koji izazivaju druge mjere glasanja koje podržavaju republikanci, uključujući Georgiju.

Demokrati optužuju republikance da su pokušali ograničiti pristup biračima u više država nakon gubitka Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 2020. godine, dok su republikanci ukazali na neka ograničenja glasanja, koja su nužna za borbu protiv prijevara.

Primjerice, nove mjere glasovanja u Georgiji proslavili su republikanci, ali demokrati, a među njima i predsjednik Joe Biden, uspoređivali su nove mjere glasanja u državi s rasističkim zakonima “Jim Crow” koji su nekada bili doneseni za provođenje segregacije.

Trump i dalje tvrdi da je bio legitimni pobjednik izbora, iako nisu pronađeni službeni dokazi o široko rasprostranjenoj prevari u Bidenovu korist.

Američki Vrhovni sudArizona
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lopata
2 godine prije

NAOPAKO POSTAVLJATE VIJEST! KAKAV JE TO NASLOV? PA SA TIM ZAKONOM NEĆE MOĆI SVAKI CyGAN GLASOVAT KO DOSAD. A ORANŽNI WORP SPID VAKCINATOR JE MOŽDA BIO POKRADEN NA IZBORIMA, ALI KO GA J*EBE. SIGURNO NIJE NA STRANI OBIČNOG AMERIKANCA I ČOVJEKA. SAMO GLUMAC. DRAIN THE SWAMP JE VALJDA MISLIO NA STVARNE MOČVARE PO FLORIDI. PLJUC

bauštelac
2 godine prije

ne to kaka takve su boje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI