Vrhunske ekonomiste brine da SAD postaju ‘usamljene’

Larry Summers
31 komentar

Globalizacija i finansijski poredak pod vodstvom Amerike ustupaju mjesto fragmentiranijoj svjetskoj ekonomiji u kojoj se druge sile udružuju u trgovinske blokove koji umanjuju globalni utjecaj Washingtona, tvrdi bivši američki ministar financija Larry Summers.

„Postoji rastuće prihvatanje fragmentacije i – možda čak i više zabrinjavajuće – mislim da postoji rastući osjećaj da naš možda nije najbolji fragment za koji se može povezati,” rekao je Summers u petak u intervjuu za Bloomberg News . On je dao svoje komentare nakon sedmičnih sastanaka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojima su šefovi finansija navodno razgovarali o naporima da se “preoblikuju lanci snabdijevanja dalje od Kine i drugih strateških konkurenata”.

Summers, bivši glavni ekonomista Svjetske banke koji je bio savjetnik predsjednika Baracka Obame i bio ministar financija pod Billom Clintonom, sugerirao je da je američka taktika udaljila neke vlade. „Neko iz zemlje u razvoju mi ​​je rekao: ‘Ono što dobijamo od Kine je aerodrom. Ono što dobijamo od Sjedinjenih Država je predavanje. Vaše vrijednosti nam se više sviđaju nego njihove, ali više volimo aerodrome nego predavanja.’”

Pojava konkurentskih ekonomskih blokova ubrzala se usred sukoba Rusije i Ukrajine i kampanje sankcija Moskvi koju predvode SAD. Dok su se finansijski zvaničnici SAD i njenih saveznika okupili u Vašingtonu, brazilski predsednik Lula da Silva bio je u državnoj poseti Kini i pozvao zemlje u razvoju da se udalje od američkog dolara. Kina je posredovala u prošlomjesečnoj normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Irana, dok su Rusija, Saudijci i OPEC najavili smanjenje svojih kvota za proizvodnju nafte, najavljujući još inflacionih borbi na Zapadu.

“Na pravoj smo strani istorije – sa našom posvećenošću demokratiji, sa našim otporom agresiji u Rusiji”, rekao je Summers. „Ali izgleda pomalo usamljeno na desnoj strani istorije, jer se oni koji izgledaju mnogo manje na pravoj strani istorije sve više udružuju u čitav niz struktura.”

Kreatori politike suočavaju se s većim izazovom od uobičajenih pitanja Svjetske banke i MMF-a kao što su otpuštanje duga i promoviranje održivog razvoja, rekao je Summers. Ono što je u pitanju, dodao je, je “koja će biti široka struktura sistema”.

Sadašnji sistem – nastao iz Bretonvudskog sporazuma iz 1944. kojim su druge valute bile vezane za američki dolar, koji je tada bio povezan sa zlatom – ugrožen je, rekao je Summers. „Ako sistem Bretton Woodsa ne bude dovoljno dobar širom svijeta, postojat će ozbiljni izazovi i predložene alternative.”

DolarLarry SummersSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
R M
1 godina prije

Jbt, baš pogodio. a i ja sam ovde usamljen, sa ženom, ali kako sam izvadio sekiru prema komšijama, uvažili su to nekako više. Nisam usamljen, samo znam ko su mi neprijatelji.. A i oni znaju

tihobl
1 godina prije

Ma kakva fragmentacija svijet se ujedinjuje. Vidjece kad Meksiko udje u BRICS i SOS.

eks
1 godina prije

Veliki deo svetske populacije (80%) – Južna Amerika, Afrika , arapski svet i najveći deo Azije – želi da se oslobodi diktature imperije zla (USA) i njenog podguznog pratioca (VB) . Rusija je ohrabrila i dala nadu slobodoljubivom svetu da će biti oslobodjen terora i maltretiranja od strane imperije zla. EU će ostati u vazalnom odnosu prema USA i sprovoditi agendu transrodnosti , LGBT , satanizma i jedenja buba švaba i skakavaca . U USA će doći do pobune protiv ludaka koji sada vladaju. Američki narod će morati da se izbori za slobodu i normalnost .

Marko
1 godina prije

Od Amerike ces dobiti muziku, Hollywood, vojne baze Mcdonald I obojene revolucije, nacionalnu mrznju.

tihobl
1 godina prije

Руски извоз нафте скочио је у марту на највиши ниво у скоро три године, упркос западним санкцијама, открила је Међународна агенција за енергетику (ИЕА) у свом месечном извештају.

tihobl
1 godina prije

Демократска Република Конго разговара са Камазом о повећању извоза руских камиона и стварању фабрике за склапање у Киншаси, рекао је републички амбасадор за РИА Новости.

Nekoime
1 godina prije

“Financijski poredak pod pljačkom Amerike…”

Red Dog
1 godina prije

Nekako su mi slatki ovako novoprobudjeno-zbunjeni.
A Vova im kaze od 2008 sta ce im uraditi. Do sada su mu se smejali.

Max
1 godina prije

Aha shvatili su.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. tu zločinačku britansku koloniju treba zauvijek uništiti.

siledžija
1 godina prije

Breton Woods je mrtav sistem više od 50 godina.

Prazni džepovi
1 godina prije

O čemu ovaj trabunja, koji Breton Woods, BLACKROCK je trenutno najjači godzila novog svjetskog poretka. On je jedan od njegovih ćata , a upravljačku strukturu čine soroS ,schwaB i Larry Fink. Ne budite lijeni pročitajte o BLACKROCK- u zaprepastit će vas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI