Vrijeme je za razgovor o HUXITU? – Mađarski ministar vanjskih poslova poziva na veći suverenitet unutar EU-a

Peter Szijjarto
17 komentara

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto pozvao je na ograničavanje dominacije Bruxellesa nad narodima na kontinentu. U razgovoru za švicarske medije optužio je EU za “iznudu” i doveo u pitanje njezin autoritet.

“EU je jaka kad su njene države članice suverene i jake, a to znači, nema daljnjih ovlasti prema Bruxellesu”, rekao je Szijjarto u intervjuu za švicarski dnevnik Blick. Konkurentnost među državama članicama također se mora povećati, rekao je ministar, sugerirajući da europske zemlje ne bi trebalo sputavati članstvo. “Definitivno ne želimo Sjedinjene Američke Države”, rekao je.

Mađarska je “uvijek meta napada” iz Bruxellesa, tvrdio je Szijjarto, tvrdeći da je takav stav rezultat politike njegove zemlje orijentirane na nacionalne interese.

Mađarska konzervativna vlada na čelu s premijerom Viktorom Orbanom često je kritizirana od strane vlasti EU-a. Mađarsko stajalište o migracijskim politikama bloka bilo je točka spoticanja. U svibnju je Budimpešta naljutila Bruxelles kada je stavljen veto na predloženu reviziju dugogodišnjeg trgovinskog i razvojnog sporazuma EU-a s afričkim, karipskim i pacifičkim (AKP) partnerskim zemljama, navodeći zabrinutost zbog implikacija nacrta na povećanje migracije AKP-a u EU.

Vodstvo EU-a također je bilo posebno osuđujuće nastrojeno zbog spornog zakona Budimpešte protiv LGBT propagande, što je rezultiralo uskraćivanjem investicijskih planova koji su sadržavali bespovratna sredstva i zajmove ranije ove godine.

“Ovo je iznuda”, rekao je ministar za Blick, rekavši da “doprinosi nisu humanitarne donacije koje se plaćaju iz velikodušnosti, već su dio ugovora između EU-a i Mađarske”.

Budimpešta je sada “u sukobu s Europskom unijom”, navodi se u publikaciji, rekavši da je navela istočnoeuropsku zemlju da traži bliskost sa Švicarskom. Dok dvije države do sada uglavnom gospodarski surađuju, Szijjarto i švicarski potpredsjednik Ignazio Cassis nastoje učvrstiti političko partnerstvo. “Obje zemlje cijene suverenitet i ponose se svojim naslijeđem, kulturom i neovisnošću”, rekao je mađarski dužnosnik.

Prethodno su izneseni prijedlozi da bi Mađarska mogla biti na putu izlaska iz Europske unije. Prošlog tjedna, nacionalne novine za koje se smatra da su bliske stavovima Orbanove vlade objavile su naslov: ”Vrijeme je za razgovor o Huxitu”.

euPeter Szijjarto
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mikojan
2 godine prije

Po čemu ?
EU je dobra ideja ali kriva realizacija, nisu baš ništa naučili od JU (YU) grešaka i raspada.

Mikojan
2 godine prije

Austrija, Mađarska, Slovenija, Hrvatska, Vojvodina, BiH, Crna Gora !
Da je Austrija ostala AUSTRIJA to bi bila idealna Unija ali kad su i tamo počeli postavljati kojekakve metrosekusalce, transmuškarce ili što već na vlast otišla i Austrija u ropotarnicu poviesne zbiljnosti.

Marko
2 godine prije

Koja si ti BUDALETINA. Nemas nimalo pojma o tome a pises. Mislis li ti stvarno da je stara EU dala i jedan jedini € u istocnu EU a da na njemu nije zaradila bar DUPLO.

Mahatma
2 godine prije

Bolje je bit članica i malo pomalo uništavat EU iznutra.

Max
2 godine prije

Neka se ne daju

Praetorian
2 godine prije

Madarska je uniji Amerika

Jery
2 godine prije

EU je septička jama zapadnih imperijalista! Trenutno se vidi kako oni vide demokraciju. Uvode totalitarne režime, policija jim mlati vlastiti narod. Bljuvotina od vladavine prava. Mislim da jih nije posebno potrebno nabrojavati.

Jery
2 godine prije

Dali možda to kome paše ili ne mađari ce doneti pravilnu odluku. Ono što je uradila VB nije nimalo bez veze. EU birokracija ubija male države. A tek se sprema pravi udarac!

Jery
2 godine prije

Pa imas diktaturu pred vlastitim pragom. Kupi si veče zalihe toalet papira!

Jery
2 godine prije

Bravo Mađari! Čim prije van iz smrdljive EU!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI