W. Petritsch o Zapadnom Balkanu: ”Važne su reforme, a ne datum ulaska u EU”

petric
17 komentara

Utjecaj inozemnih čimbenika na Zapadnom Balkanu je precijenjen, tvrdi bivši visoki predstavnik ”međunarodne zajednice” u Bosni i Hercegovini, austrijski diplomat i navodni ”stručnjak za Balkan”, Wolfgang Petritsch.

Podsjetimo, dok je bio austrijski veleposlanik u Beogradu, do 1997. do 1999. godine, Petritsch je postavljen za Posebnog izaslanika Europske unije za Kosovo. U toj funkciji je bio i kao glavni pregovarač Europske unije na mirovnim pregovorima o Kosovu u Rambouilletu u Parizu 1999. godine, koji su bili uvod za bombardiranje  SRJ od strane NATO pakta u ožujku iste godine. Između 1999. i 2002. bio je visoki predstavnik Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, gdje je iza sebe, najblaže rečeno, ostavio kaos. Poslije kratkog angažiranja na austrijskoj političkoj sceni, prelazi na funkciju austrijskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Prema njegovim riječima, ”Srbija, kao najvažnija zemlja u regiji, koketira s Rusijom, ali svoju budućnost vidi u EU”.

”Tijekom mog nedavnog posjeta Srbiji, primijetio sam da, unatoč koketiranju s Rusijom, zemlja svoju budućnost vidi u EU. Srbija je glavna zemlja u regiji, a pitanje srpsko-albanskih odnosa, a posebno odnosa s Kosovom, je odlučujuće. Austrija bi trebala uložiti više napora u tom smjeru, kao u cijeloj regiji, gdje uživa veliki ugled”, izjavio je Wolfgang Petritsch.

Prema austrijskom političaru, utjecaj ruskog faktora na Balkanu je precijenjen.

”Predsjednik Vladimir Putin ne brine za Balkan, on samo želi pokazati tvrdoglavost Europskoj uniji. Pravi cilj ruske vanjske politike je pokazati slabost EU. Dakle, Putinu se mora odgovoriti čvrsto, ali konstruktivno”, savjetuje Petritsch.

”U tom smislu, politika sankcija koju provodi SAD, ne pomaže, nego samo pogoršava situaciju. Sankcije se ne mogu otkazati bez obavljanja bilo kakvih preduvjeta, ali je zadaća diplomacije postići kompromis s tako važnim susjedom poput Rusije”, rekao je diplomat.

Bivši visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu je rekao kako Kosovo i Bosna i Hercegovina zaostaju za ostatkom regije, ali postoji način da se političkim metodama postigne više.

Petritsch je predvidio da Kosovo, ako ne riješi problem političkih institucija, ni za 30 godina neće biti spremno za ulazak u EU.

”Što se tiče BiH, tamo ne može biti napretka ako se ne odustane od podjele države na tri dijela”, rekao je Petritsch i

istaknuo da BiH ne funkcionira kao država, što može dovesti do uspona islamističkog terorizma.

”U ovom slučaju je nemoguće podcijeniti utjecaj Turske i Saudijske Arabije”, naglasio je austrijski diplomat, ali je dodao i kako u postocima puno više islamističkih militanata dolazi iz Belgije nego iz BiH.

I za kraj, kao što je bilo očekivano, Wolfgang Petritsch je naglasio ”kako je preduvjet za pristupanje Zapadnog Balkana Europskoj uniji provedba reformi, jer je ovo pitanje važnije od točnog datuma ulaska zemalja kandidata u EU”.

balkankosovoruski utjecajulazak u EUWolfgang Petritsch
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mak
6 godine prije

Vladavina prava, ali kako kad ste sve rijesili vladavinom sile, od rasturanja drzave SFRJ pa do integracija u EU?

tuf
6 godine prije

”Tijekom mog nedavnog posjeta Srbiji, primijetio sam da, unatoč koketiranju s Rusijom, zemlja svoju budućnost vidi u EU.” – to mu rekla LGBT USAID placenica i on odmah povjerovao i “primjetio”.
Tko je ionako vidio narod ista pitati u novoj vrloj demokraciji.

Mladi duvnjak
6 godine prije

mamlaze, ti si joj obukao luđačku košulju, a sada glumiš ovna.

Istina
6 godine prije

Ništa nemam protiv Kosovara.
Svi ih se srame a regijski su najbolji ljudi.
Ako ih niko neće neka BiH napravi ekonomsko-politički savez sa njima.
W. P. je trivijalni diplomat, baš poput recentnog V. I., kojem je Balkan poslužio kako bi mogao otići sretnijih novčanika i ega u penziju.
Nije spriječio bombardiranje SRJ a(li) ni doprinio njenoj međunarodnoj neizolaciji.
Op. aut. — zemlja biva samoinicijativno napadnuta onda kada nema više svj. saveznika: to isto očekuje, manje-više predvidljivo, i Sjev. Koreju ukoliko nastavi produbljivati radikalni odnos prema međunarodnoj zajednici i svom građanstvu.
Spomenuti W. P. je u BiH prespavao mandat: gori je bio samo Christian Schwarz-Schilling, koji je i doslovno, nekih puta, drijemao tokom, medijski propraćenih ili ne, političkih konferencija.
🙂

posmatrac
6 godine prije

Kakva bitanga!

igi
6 godine prije

Hebiga ovo da je srbija najvažnija država u regiji ti hrvati nikada neće oprostiti…

EU dismr
6 godine prije

..,”visoki predstavnik međunarodne zajednice” -čitaj -mutikaša. Jel’ ima on 190 cm visinu ili što ?
“Stručnjak za Balkan” (gastronomski valjda) kaže : “.Dakle, Putinu se mora odgovoriti čvrsto, ali konstruktivno” Eto nam školskog primjera kako govore “EU Man in Black”

VladoGrozny
6 godine prije

‘naglasio je austrijski diplomat, ali je dodao i kako u postocima puno više islamističkih militanata dolazi iz Belgije nego iz BiH.’ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I to ni vise ni manje iz admin sredista EU…
Odmah izolirat Belgiju, opizdit sankcije, izbacit iz unije, ako nece, ide bombardiranje…
Next

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI