Washington optužen za izdaju saveznika zbog Nigera

Victoria Nuland
37 komentara

Washington je stao na put vlastitom savezniku u NATO-u, Francuskoj, kada je odlučio poslati zamjenicu državnog sekretara Viktoriju Nuland na razgovor s novom vojnom vladom nacije, izvijestio je Le Figaro tokom vikenda, pozivajući se na izvor u francuskom ministarstvu vanjskih poslova.

SAD su “učinile upravo suprotno od onoga što smo mislili da će učiniti”, rekao je francuski diplomatski izvor za list, dodajući da “sa ovakvim saveznicima ne trebaju nam neprijatelji”. Pariz insistira na vraćanju svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma otkako je nova vojna vlada došla na vlast u Nigeru u puču krajem jula.

Francuska vlada je također bila spremna podržati upotrebu sile od strane zapadnoafričkih naroda u tu svrhu, jer je podržala Ekonomsku zajednicu zapadnoafričkih država (ECOWAS) u njenoj odluci da mobilizira rezervne snage nakon svrgavanja.

Slanjem Nulandove u Niger, SAD su pokazale da su umjesto toga spremne razgovarati s vođama državnog udara, rekao je Le Figaro. “Za [francuskog predsjednika] Emmanuela Macrona, kredibilitet Francuske, posebno u smislu diskursa o demokratiji, bio je u pitanju. Za Amerikance, čak i ako su zabrinuti zbog brzog povratka ustavnom poretku, prioritet je stabilnost regiona”, rekao je izvor lista u ministarstvu vanjskih poslova.

Amerikanci jednostavno žele da “zadrže svoje baze” u regionu iznad svega, rekao je diplomata, dodajući da Vašington “neće oklijevati” da odustane od zahtjeva za, kako je rekao, “ustavnom zakonitošću” kako bi se postigao ovaj cilj.

Sada, Pariz strahuje da bi Washington mogao postići sporazum sa vojnom vladom Nigera iza leđa Francuske.

Sjedinjene Američke Države imaju značajne snage na terenu u Nigeru, koje iznose oko 1.300 vojnika i skoro su jednake onoj u Francuskoj, koja ima oko 1.500 vojnika u zemlji. Američke trupe podijeljene su između dvije baze, smještene u glavnom gradu Nigera Niameyu i sjevernom gradu Agadezu.

Agadez je navodno od posebnog značaja za Washington jer se u njemu nalazi sletna traka za dronove i služi kao centar za nadzor velikog područja koje se proteže od zapadne Afrike do Libije na sjeveru.

Kako navodi Le Figaro, Pariz je takođe nezadovoljan činjenicom da, uprkos tome što Francuska i SAD imaju trupe u Nigeru, samo francusko prisustvo izaziva negodovanje lokalnog stanovništva. “Sjedinjene Države, kao i naši drugi saveznici, imaju običaj da nam dopuštaju udarce”, rekao je francuski diplomata za list.

Državni udar u Nigeru dogodio se 26. jula, kada je predsjednička straža na čelu sa Tchianijem pritvorila Bazouma i njegovu porodicu, navodeći “pogoršanje sigurnosne situacije i loše upravljanje”. Taj potez izazvao je osudu globalnih sila, dok je ECOWAS uveo oštre sankcije Nigeru i postavio ultimatum vođama puča da oslobode Bazouma ili se suoče s vojnom intervencijom.

Vojna vlada Nigera u ponedjeljak se složila da održi razgovore s ECOWAS-om u pokušaju da smiri tenzije u regiji.

Nulandova je prošlog ponedjeljka posjetila Niger. Tokom razgovora, ona je upozorila novu vojnu vladu da ne sklapa bilo kakve dogovore sa ruskom privatnom vojnom kompanijom Wagner i pozvala ih da obnove status quo prijateljski nastrojen prema Washingtonu.

francuskaNigerSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Гавран
8 mjeseci prije

Kada se uruši uranijumski biznis Francuske (većina el. energije je iz Nukl. elektrana 58 (75%)) i ona ulazi u status Nemačke posle uništenja severnog toka.
Posle ekonomskog kraha, zbog mešanog stanovništva UN će verovatno morati da šalje mirovne trupe u Francusku.

Iz štampe:
“I dok su Francuzi decenijama neumorno eksploatisali vrednu rudu nađenu u svojoj bivšoj koloniji, posledice je trpeo Niger.

Kada je “Grinpis” još 2010. godine posetio tamošnje gradove Arlit i Akokan nivo radijacije na ulicama Akokana bio je 500 puta veći od normalnog.

Jedna od optužbi Nigerijaca je da francuska neokolonizacija zemlje ne mari ni za ljude ni za prirodu.

A koliko su vajde od ovih evropskih poslova imali ozračeni stanovnici jasno je iz podatka da do danas samo 20 odsto Nigerijaca ima osnovni pristup struji.”

Гавран
8 mjeseci prije

Pošto je Pitanje Nigera – pitanje energenata, dodatna vest.

Nesreća ne ide sama:
Presušio Panamski kanal.
Takvo stanje se očekuje do 24. godine.
LNG za azijsko tržište će dodatno poskupeti pošto brodovi moraju da obilaze Lat. Ameriku.

tihobl
8 mjeseci prije

Istece ultimatum 6.8. i nista. Nigerija se ne usudjuje sam da napadne Niger jer ima dovoljno vojnika da jedva odrzava mir u zemlji. Rat bi doveo do raspada Nigerije. Zapad nema ni oruzja ni municije za intervenciju u Nigeru. Sve su gurnuli Zelenskom.

Samo U Prolazu
8 mjeseci prije

US uvijek gleda samo svoje interese. Svi ostali su samo potrosno sredstvo.

lahor
8 mjeseci prije

Jadan bog onima kojisu “saveznici ” Amerike!

hiber
8 mjeseci prije

Ha, ha, ha. Trebalo Vam je 20 clanaka da shvatite. Cijeli vojni vrh Nigera skolovan je u USA, dok je glavni general Nigerije završio generalsku skolu u Kini. Slatka osveta za Makronovo soliranje u Kini.

hiber
8 mjeseci prije

Uz to. Tko su sada Putinovi odani saveznici? Sve se svelo na Debeloga. Ajatolasi se odmakli zbog otočnog spora sa UAE, a uz to dobili 6 milijardi iz J.Koreje. Kinezi rade sporazum o miru prije nego se uruše, tako da im se žuri zaključiti primirje. Amerima se bas ne žuri.

Lucija, prva
8 mjeseci prije

A, Francuzi mislili napujdati Amere kao kod Libije.

Znamo tko je Libiji i Gadafiju bio dužan.
Francuzi.

Mrdomir
8 mjeseci prije

US kapitalisti/imperijalisti nemaju saveznike već samo kolonije, sluge i podanike, koje, kad im više ne trebaju, odbace ko rabljeni kondom.

Fino im je, jasno i glasno, ratni zločinac Kisindžer nacrtao da je pogubno biti Americi “saveznik” (sluga i podanik, u stvari)

Šta je još trebao da kaže, pa da sluganski retardi shvate?

Max
8 mjeseci prije

Isto su im činili i u Vijetnamu.

Red Dog
8 mjeseci prije

Francuska je uvukla USA u Libiju.
Prvo je usla Francuska, posle EU-NATO, nije im islo, pa da spase ugled NATO-a su usli i jenki. I francuzi su unistili Pukovnikov konvoj i predali ga rulji.
Sad pokusavju francuzi ponovo, ali jenki ne nasedaju. Imaju jenki dosta problema drugde, i za razliku od Libije, Niger ima podrsku.
Sto da budu i oni oterani iz Afrike za francuske interese? Tako su nagrabusili u Vijetnamu.
Osim toga, ako budu oterani francuzi se otvara prostor da i oni popune tu prazninu. Nema ljubavi medu kapitalistima. Samo interesa.

šparuga
8 mjeseci prije

Potrebno je pogledati demografsku sliku barem osnovnih (u ovom slučaju relavantnih) država Sehela, Burkina faso, Mali, Niger i Nigeriju. U trima njima (Mali, Burkina faso, Niger) Francuski je radni–oficijalni jezik, dok je u Nigeriji to Engleski jezik. Na prostoru tih 4 država obitava oko 305 miliona stanovnika rasprostranjeni u preko 50 naroda ( većih pllemenskih zajdnica) koji se služe kao sa preko 100 jezika koji su službeni  nacionalnim jezicima ood kojih su neki nacionalni jezici u više oovih država. Treba svakako navesti da veće narodnosti imaju sačuvanu staru plemensku aristokraciju koja ima svoju strukturu i jaki utjecaj na svoje narode kao narodna.plemenska elita. Kako pojedini veći narodi su raspršeni i obitavaju u više ovih zemalja, formalne granice ne umanjuju politički utjecaj plemenske elite na svoje nacionalne zajdnice. Francuzi definitivno su izgubili svekoliki i politički i ekonomski utjecaj u tri (frankofonske) države bivše kolonije u oodnosu na Nigeriju. Nigerija ima značajne naftne… Čitaj više »

Crni Golf 4 vrata
8 mjeseci prije

.. gle “čuda”, Amerikanci izdali svoje “prijatelje” i “saveznike”?.. ha, ha, ha…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI