WP: Odlična analiza Komore o manjku milijardi za mornaricu, sada Trump mora naći novac

radnik varioc brodogradnja velik metal
12 komentara

Modernizacija brodogradilišta američke mornarice mogla bi koštati milijarde dolara više nego što se predviđalo, jer prvotna procjena projekta nije uzela u obzir važne čimbenike poput inflacije i rizika, piše The Washington Post. Prema navodima autora, takvi problemi mogu postati prepreka provedbi nacionalnog programa Pentagona u nadmetanju s Rusijom i Kinom za vojnu dominaciju u svijetu.

Planovi za modernizaciju državnih brodogradilišta američke mornarice mogli bi koštati milijarde dolara više nego što se očekivalo, piše The Washington Post, pozivajući se na nedavno izvješće američkog ureda za reviziju. Mornarički stručnjaci ističu da na to upućuje činjenica da se da se nekim važnim infrastrukturnim projektima već desetljećima ne pridaje dovoljno pozornosti, što će dugoročno povećati povezane troškove.

Plan američke mornarice optimizacije brodogradilišta i infrastrukture u sljedećih 20 godina ima za cilj modernizaciju kompleksa u četiri luke koji servisiraju i popravljaju nuklearne podmornice i nosače zrakoplova. Govorimo o bazama u Norfolku, Kitteryu u Maineu, Puget Soundu u državi Washington i Pearl Harboru na Havajima.

U početku su troškovi projekta procijenjeni na 21 milijardu dolara, no stručnjaci Računovodstvene komore su zaključili da je mornarica podcijenila nadolazeće troškove i rizike modernizacije, zbog čega mornarički odjel jednostavno nema dovoljno resursa za dovršavanje programa. Ovaj će se problem vrlo vjerojatno pojaviti na sljedećem saslušanju Odbora za oružane snage američkog Senata.

“Prvobitna procjena plana mornarice nije uzela u obzir neke od najboljih metoda za sastavljanje troškova, kao što je dokumentiranje ključnih premisa, izračunavanje rizika od inflacije i izravnavanja, što bi ukupno moglo povećati konačni trošak za milijarde dolara”, navodi se u izvješću Računovodstvene komore.

Ured primjećuje da zbog loše pripremljenih procjena projekti mogu biti zaustavljeni.

“Bez visokokvalitetnog proračuna, agencije riskiraju prekoračenje proračuna, probijanje rokova i pogoršanje radnog učinka”, kaže se u dokumentu.

Ovi problemi s brodogradilištima mogu postati prepreka provedbi nacionalne strategije Pentagona u kojoj je glavni naglasak na konkurenciji s Rusijom i Kinom za svjetsku vojnu dominaciju. Prethodni zahtjevi za proračun mornarice odnose se na starenje infrastrukture za održavanje koja nema potrebnu opremu, što ponekad dovodi do manjka brodova i podmornica koji mogu preuzeti operativne zadaće.

Tijekom svoje predizborne kampanje je američki predsjednik Donald Trump obećao da će povećati broj mornaričkih brodova na 350. Međutim, iako će vjerojatno trebati desetljeća za postizanje ove brojke, američka mornarica još uvijek zaključuje velike ugovore kako bi povećala svoj borbeni potencijal. To se, na primjer, odnosi na 15,2 milijarde dolara ugovora o nabavi dva nuklearna nosača zrakoplova klase „Ford“.

Ali se, prema riječima stručnjaka, stanje brodograđevne infrastrukture često zanemaruje, a usredotočuje se na druge prioritetne zadaće. Istodobno, Trumpova uprava je u nekim slučajevima preusmjerila sredstva za druge projekte i tako su brodogradilišta u Bangoru i Norfolku lišena dijela sredstava kako bi se platila izgradnju Trumpovog zida na granici s Meksikom.

“Ako je Sjedinjenim Državama potrebna najbolja svjetska flota, tada joj treba i najbolja svjetska pomorska infrastruktura”, rekla je Diana Maurer, direktorica Računovodstvene komore za obrambeni potencijal i upravljanje Sjedinjenih Država.

Prema mornaričkom analitičaru Brianu Clarku iz Centra za strateške i proračunske procjene, američka mornarica učinila je dobar posao u identificiranju nedostataka. Međutim, pronalaženje novca za rješavanje ovih problema je potpuno druga stvar.

“Mornarica će uskoro, već u narednom proračunu, morati donijeti odluku o povlačenju novca iz sektora izgradnje novih brodova, zrakoplova i borbenih potencijala, te uložiti ta sredstva u obnovu brodogradilišta”, zaključio je Brian Clark.

U odvojenom izvješću iz 2017. godine stoji da je u prosjeku kapitalna oprema za izgradnju brodova, velike tehnike za popravak velikih brodova, već premašila dozvoljeno operativno razdoblje. Istovremeno, napominje da je tijekom 16 godina loše stanje mornaričkih brodogradilišta dovelo do kašnjenja u popravku i gubitka više od 1300 „radnih dana“.

“To su vrlo stari industrijski pogoni, a neki su od njih su najstariji u cijeloj zemlji. Mnogi od njih se koriste stalno. Kad počnete pažljivo proučavati te komplekse, naći ćete mnogo toga što zbunjujućeg što će potencijalno povećati troškove popravka”, sažeo je obrambeni savjetnik Craig Hooper.

Washington Post

BrodogaradnjaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

Ima love u EU i budala koje hrle u NATO, k’o guske u magli.

He He
4 godine prije

novce odobrava kongres
a kako tamo sjede
ratni lobisti
valiidacija za novce je oigurana
jedino je problem sa CO2
i iranskim nosačima koji nisu ekološki prihvatljivi

Hogar
4 godine prije

Najveći problem je Džonsov zakon iz 1920. godine (senator Wesley Jones) koji nalaže da sva unitrašnja trgovina u američim lukama mora biti obavljana na brodovima izgrađenim u SAD, sa američkim posadama i pod američkom zastavom.

Ovo važi i za ratnu mornaricu, što ih sprečava da naruče npr 10 ratih brodova u Norvaškoj Južnoj Koreji ili Kini već moraju sami da ih grade po višestruko većoj ceni zbog nedostatka kapaciteta i cene radne snage.

Ivo
4 godine prije

Išli su na sve ili ništa sa vojnom produkcijom, i popušili. Svijet nisu pokorili, a infrastruktura je sad dotrajala. Vrijeme je za popravke, a novi brodovi će morati sačekati.

nije bitno tko
4 godine prije

Trump če opet opljačkati vazalsku Evropsku Uniju. Ovi korumpiranci in đeparoši što sjede u u Briselu jedva čekaju da se upužu u američki anus, pa makar na štetu svojih naroda i država. Oni bi američkim pedofilima prodali i rođenu djecu.

nije bitno tko
4 godine prije

Nijedan američki milijarder neče da baca pare u stvari, koje mu ne donose osobne koristi i profita. A za američko domoljubje njih boli patak….
Amero-sionistički neoliberalizam in korpofašizam če uništiti USA. Svet če tome samo zapljeskati.

Max
4 godine prije

što nemaju platit će europski partneri.

jetflash
4 godine prije

trump želi povečanje sredstava za nato. zašto? od koga je to evropa ugrožena…? ovi naši jedva dočekali trampove “argumente”….treba nam porast potrošnje na vatrogasce, na civilnu zaštitu i na policiju (ne zbog migranata koji samo žele prijeći preko hrvatske i što se stalno istiće kao prijetnja) a ne trošiti milijarde na kvazi sigurnost od tamo nekih iranaca ili neznam koga…) srbija nam više nije prijetnja niti smo mi njima, da do rata dođe mi nebi imali što jesti i to svi vodeći jako dobro znaju….možda nam treba obrambena strategija protiv irske i njemačke pa onda ostalih jer nam otimaju mlade ljude radnu snagu i budućnost!? taj koji bi hipotetski htio naškoditi hrvatskoj nemora raditi ništa osim čekati ostalo ćemo mi, nažalost, izgleda sami.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI