Xi je zatražio od Bidena da spriječi putovanje Pelosijeve na Tajvan

Biden razgovarao sa Xi Jinpingom
17 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je od američkog predsjednika Joea Bidena da spriječi predsjedavajuću Predstavničkog doma Nancy Pelosi da posjeti Tajvan ranije ovog mjeseca, objavio je Washington Post u subotu. Iako je Bajden insistirao da Pelosi ima pravo da putuje kako želi, njegovi zvaničnici su navodno bili zabrinuti zbog antagonizacije Kine.

Xi i Biden razgovarali su telefonom krajem prošlog mjeseca, nekoliko dana prije nego što je Pelosi sletjela na Tajvan. Prema kineskom čitanju poziva u to vrijeme, Xi je upozorio Bajdena da se ne “igra vatrom”, jer je Peking na posjetu gledao kao na jačanje nezavisnosti Tajvana.

Prema izvorima Washington Posta, Xi je direktno zamolio Bidena da ne dozvoli nastavak putovanja, što ranije nije priznala nijedna strana.

Međutim, Bajden je insistirao na tome da “ne može obavezati, objašnjavajući da je Kongres nezavisna grana vlasti i da će Pelosi, kao i drugi članovi Kongresa, sama donositi odluke o putovanjima u inostranstvo”, piše list.

Kako je Pelosi članica iste političke stranke kao i Biden i druga u nizu predsjedničke sukcesije, Kina je posjetu doživjela kao prešutno odobravanje tajvanske nezavisnosti od strane Washingtona, što predstavlja kršenje principa ”Jedne Kine”. Prema ovom principu, SAD su od 1970-ih priznavale, ali ne i podržavale, suverenitet Kine nad Tajvanom.

Bajden nije direktno podržao niti se usprotivio Pelosijevom putovanju u svojim javnim izjavama. Umjesto toga, rekao je novinarima da američki vojni zvaničnici smatraju da putovanje “nije dobra ideja”.

Kako je Bajden izbjegavao komentar, njegovi saradnici su “gajili duboku zabrinutost zbog putovanja”, objavio je Post. Zvaničnici su navodno vidjeli naznake da Kina razmatra pojačanje svoje vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu i izrazili su zabrinutost da će Peking “iskoristiti posjetu Pelosijeve kao izgovor za djelovanje”, rekli su izvori lista.

Na kraju, posjeta Pelosijeve dovela je do dvonedjeljnih velikih kineskih vojnih vježbi oko Tajvana, koje su uključivale ispaljivanje 11 balističkih projektila u vode u blizini ostrva. Peking je također uveo trgovinska ograničenja za Taipei, sankcionirao Pelosi i njenu porodicu i prekinuo diplomatske veze sa SAD-om o brojnim ključnim pitanjima, uključujući klimatske promjene, pomorsku sigurnost i druge vojne sektore.

Kina je od tada objavila bijelu knjigu u kojoj se navodi da će težiti mirnom ponovnom ujedinjenju s Tajvanom, ali se neće odreći upotrebe sile za postizanje ovog cilja ako bude potrebno.

BidenkinaPelosiSADxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
1 godina prije

Biden je Xiju pokazao srednjak, he, he, he, tek toliko da se vidi tko je sila prvog reda

Max
1 godina prije

Sotonu se ne moli.

hiber
1 godina prije

Da. I što sada? Japan instalira 1.000 raketa dometa 1000 km na 50 km od Tajvana.

Pravednik
1 godina prije

Kinezići, puno ih je ali su slabi.

1 godina prije

Maa da , Xi je klečao na koljenima moleći bidena da nensi alkoholosi ne ide na tajvan…

Bruno
1 godina prije

” Zvao je neki Ksi. Mora da se ova mladež opet zaj***** s našim telefonom.” Jadni Xi i ne zna da je ovaj debil toliko senilan da ne zna ni ko je Pelosi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI