Za Ukrajinu u Evropi nije ostalo oružja

Oruzje Ukrajina
24 komentara

Zemlje EU dale su Ukrajini svo oružje koje mogu bez ugrožavanja vlastite odbrane, izvještava Politico, pozivajući se na jednog evropskog zvaničnika. 

Kijev se suočava sa smanjenjem isporuke oružja i novčanih injekcija jer se “pojavljuju pukotine” u podršci Zapada, navodi magazin.

„Ne možemo da nastavimo da dajemo iz sopstvenih zaliha“, rekao je evropski izvor u ponedeljak. Možda i dalje postoji snažna politička podrška, ali “dali smo sve što neće ugroziti našu vlastitu sigurnost”.

Komentar je dat Politicu u sklopu izvještavanja o prošlosedmičnom Međunarodnom forumu za odbranu industrije u Kijevu, tokom kojeg su domaćini krenuli u “ofanzivu šarma usmjerenu na proizvođače oružja”, kako je objašnjeno u izvještaju.

U posebnoj priči u utorak, medij je rekao da podrška finansiranju ukrajinske vlade “pokazuje više pukotina nego ikad”.

Neuspjeh američkog Kongresa prošle sedmice da dodijeli novac za pomoć u svom zaustavnom budžetu, izborna pobjeda bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica, koji je obećao da će zaustaviti pomoć Ukrajini u predizbornoj kampanji, i tekući diplomatski spor Kijeva s Poljskom, sve to dovodi do “ zastrašujuća poruka.”

Ukrajinska vlada očekuje da će sljedeće godine dobiti najmanje 42,8 milijardi dolara od međunarodnih donatora, kako je navedeno u njenom predviđenom budžetu.

Očekivana borba oko zajedničkog budžeta EU znači da se u ovom trenutku “niko ne usuđuje bilo šta da predvidi” , rekao je diplomatski izvor. Drugi diplomata je rekao da je “veliki slon u sobi” u Evropi zabrinutost da bi Vašington mogao napustiti Ukrajinu.

Događaj u Kijevu bio je dio nastojanja da se poveća domaća vojna proizvodnja. Njemački Rheinmetall i BAE sa sjedištem u Velikoj Britaniji su se obavezali na otvaranje proizvodnih pogona u Ukrajini. Cilj Kijeva je da postane “Izrael u Evropi – samodovoljan, ali uz pomoć drugih zemalja”, rekao je za Politico Daniel Vajdich, zagovornik Ukrajine sa sjedištem u Washingtonu.

Predsjednik Vladimir Zelenski iznio je ideju da se predložena izgradnja plati “konfiskovanom ruskom imovinom” kada je govorio na forumu. Premijer Denis Shmygal ukazao je da predložena postrojenja neće biti sigurna. On je rekao da je 37 ukrajinskih objekata oštećeno ruskim udarima.

Ruski zvaničnici su naglasili da će se lokacije za proizvodnju oružja koje finansiraju strane strane u Ukrajini tretirati kao legitimni vojni ciljevi. Denis Pušilin, šef Donjecke Narodne Republike, ponovio je tu politiku tokom intervjua u ponedeljak.

Oružjeukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
6 mjeseci prije

Lako za oružje, dat će te vi sve, ali šta kad budete morali davati vojsku i ljude, a kako se čini, ako se EU ne opameti ni to nije daleko.

Vrijeme
6 mjeseci prije

Ima oruzja I bit ce uvijek za Nato – vampire. Kim Jung je prije tri dana nazvao Nato pakt rak svijeta

Гавран
6 mjeseci prije

Srpski vojni istoričar, misleći na tenkove i oklopne transportere, kaže da je nezabeleženo da se u borbu šalju vojnici bez oružja a oružje čuva od uništenja.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Za Europu u Europi nije ostalo oružja

ivan
6 mjeseci prije

Nista ne brinite ima oruzja i viska , ovi zapadnjaci bace ovako patku a vi uz suhi sendvic uzivate, municija se proizvodi na svakom koraku za cilj koji je jasan a u ovom slucaju vratiti pijane ruse u njihovu rupu ili rupu u zemlji. Cak i Srbija proizvodi oruze i municiju koje prodaje amerikancima a oni naravno kome hoce.

MrKamenjarac
6 mjeseci prije

….BILA JEDNOM JEDNA ZEMLJA UKRAJINA….TAKO SU I JUGOSLAVIJU SJEBALI JER SU FASISTI ZAVLADALI NJOM……

MrKamenjarac
6 mjeseci prije

….EU ZVANICNICIMA JE PONESTALO PAMETI;ALI SU ZATO VRLO DOBRO PLACENI….

xyz
6 mjeseci prije

Sve europsko oružje istopile ruske čeličane i sad od njega prave kindžale i ostale hipersonične rakete. Od spaljenih govana prave korisno naoružanje.

Max
6 mjeseci prije

Kako kažu vidi se dno bačve.

abc
6 mjeseci prije

Svaki tenk ili oklopno vozilo sadrži u prosjeku oko 30 tona metala. Rusi su tih oklopnjaka uništili več preko 2000 komada, po nekim podatcima čak više od 4000 kom.. Pa sad izračunajte koliko je to poklonjenih tona željeza i čelika za ruske topionice.

Noname
6 mjeseci prije

Stanovnici grada Großenhaina u Njemačkoj usprotivili su se izgradnji pogona za proizvodnju streljiva za Ukrajinu, kako ne bi izazvali gnjev ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše New York Times. Kako proizlazi iz članka, najpoznatiji njemački proizvođač vojne opreme i oružja, Rheinmetall, razmatrao je mogućnost izgradnje novog pogona za proizvodnju streljiva u Grossenhainu, u Saskoj, kako bi zadovoljio “navalu potražnje” iz Ukrajine. “Stanovnici odabranog grada Grossenhaina s populacijom od oko 20 tisuća ljudi imali su drugačije mišljenje o ovom pitanju. Šesnaest od dvadeset i dva člana gradskog vijeća potpisalo je pismo kancelaru Olafu Scholzu pozivajući ga da blokira projekt <…>. Neki u Grossenhainu su se bojali da će postrojenje naljutiti ruskog predsjednika Vladimira Putina”, piše u publikaciji. Otpor u Grossenhainu, prema autorima članka, ukazuje na to da su Nijemci općenito zabrinuti zbog obveza koje je Njemačka preuzela da naoruža Ukrajinu. “Mnogi Nijemci još uvijek imaju duboku averziju prema ratu i obrambenim izdacima kod kuće,… Čitaj više »

Six
6 mjeseci prije

Pola svijeta ratuje protiv rusije i ne mogu joj ništa, amerika čeka da se rusija iscrpi pa će ući u otvoreni konflikt ali polomit će zube tamo, imaju i rusu par trikova u rukavu

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Heh.

I ovi misle kako će svijetom upravljati? 😄
E, “nemere”.
Nemoš’ drpat, krasti novce i – imati oružje i vojsku.

P.S. naročito vrijedi poruka za one koji misle kako majstori upravljaju Zemljom stotinama godina…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI