fbpx

Zakon o „vjerskim slobodama“ u Crnoj Gori zemlju gura u stare podijele i sukobe

crna gora

U Crnog Gori protekla dva dana traju neredi, a na ulicama gradova zemlje je kaos praćen sukobima s policijom. Razlog svemu je novi zakon vladajuće stranke Mila Đukanovića, koji formalno vodi premijer Duško Marković, a tiče se imovine Srpske pravoslavne crkve u zemlji. Crna Gora je podijeljena na dva tabora, prozapadni i prijateljski NATO paktu i EU, te drugi, prosrpski i naklonjen Rusiji.

Crnogorska skupština je u četvrtak raspravljala o takozvanom „Zakonu o slobodi vjeroispovijesti“, iako on u provedbi znači oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinih crkava i hramova.

Najveći problem je što o zakonu nije prethodila opsežna javna rasprava, ili barem izvan granica ljudi nisu bili upoznati s njom, ali ne ona na političkoj i razini nevladinih udruga, već visokog klera jedne i druge struje i predstavnika Carigradske patrijaršije ili, još bolje, ekumenskog patrijarha Bartolomeja osobno. Ovako, kao što je slučaj u gotovo svim spornim pitanjima na Balkanu, imamo dvije sukobljene povijesti i njihove interpretacije koje su eskalirale sukobom zbog trenutno usvojenog zakona u parlamentu Crne Gore. Koji je od ova dva tabora bliži istini, ne možemo vam reći, jer nemamo stručnjaka za povijest pravoslavlja, a oni koji se predstavljaju kao takvi, kao što smo rekli, iznose dvije verzije jedne istine.

U prijedlogu zakona stoji da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljišta koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine. Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina koju je nezakonito prisvojila SPC.

Da pojasnimo, prema verziji Đukanovićeve stranke i zagovornika ovog zakona, Crnogorska pravoslavna crkva u zemlji postoji od 1993., ali kao nevladina organizacija. Ne priznaje je ni jedna kanonska crkva, a ima podršku jedino Kijevske patrijaršije, sada priznate Ukrajinske pravoslavne crkve. Crnogorska pravoslavna crkva je najavila da će i ona sada tražiti službeno priznanje od Carigradske patrijaršije.

U zadnjih sto godina se pravoslavna crkva u Crnoj Gori formalno nalazi pod Srpskom pravoslavnom crkvom. Najava vlasti Crne Gore da će definirati vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori te uputiti zahtjev za priznanjem Crnogorske autokefalne crkve temelji se na činjenici da je do 1920. godine pravoslavna crkva u Crnoj Gori bila neovisna. Crnogorska pravoslavna crkva postojala je od 1485. godine, a drugi izvori navode kako je bila autokefalna od ukidanja srpske Pećke patrijaršije 1766. godine, ali ju je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo 1918. nakon osnivanja Jugoslavije, a zbog činjenice da je bila autokefalna SPC navodi kako ima pravo na obnovu.

Ispred Sabornog hrama u Podgorici u četvrtak su održani prosvjedi zbog usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, a organizirale su ga oporbene stranke Demokratski front (DF) i Prava Crna Gora. Prosvjednici tvrde da je predloženi zakon usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da bi joj, u slučaju njegovog usvajanja, mogla biti oduzeta njena imovina.

Andrija Mandić iz oporbenog Demokratskog fronta, inače zagovornik ujedinjenja Srbije i Crne Gore i protivnik NATO pakta, koji je tražio da se o ulasku zemlje u Sjevernoatlantski savez odluči na referendumu, što je Đukanović odbio, pozvao je s govornice parlamenta u Podgorici da protivnici prijedloga zakona izađu na ulicu i blokiraju cijelu Crnu Goru.

Tijekom rasprave o zakonu je u parlamentu došlo do sukoba, a zastupnici Demokratske fronte (DF) su pokušali fizički spriječiti glasanje. U općem kaosu je policija uhitila 18 zastupnika DF-a, a predsjednik parlamenta Ivan Brajović zabranio im je da dolaze na sjednice idućih 15 dana. Do incidenta je došlo i u srpskoj Skupštini u Beogradu, gdje je došlo do naguravanja pa i tučnjave zbog vjerskog zakona u Crnoj Gori.

Ako čitate crnogorske medije i tisak NATO saveznika Podgorice, onda su u pravu Milo Đukanović i njegove stranačke pristaše i podanici. S druge strane, ako situaciju Crnoj Gori pratite u srpskim medijima, u pravu su Demokratski front i Andrija Mandić. Ijedan i drugi tabor tvrde da imaju čvrste argumente kojima mogu dokazati svoje tvrdnje.
Međutim, ovdje se uopće ne radi o Crnoj Gori, odnosno, crkvena imovina, pa i moguće priznanje autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve je dio puno veće geopolitičkog sukoba koji se odvija unutar „pravoslavnog svijeta“, što smo ranije pojasnili analizirajući proces davanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – Kijevske patrijaršije od strane ekumenskog patrijarha Bartolomeja carigradskog.

Talijanski tisak blizak Vatikanu navodi kako je parlament republike Crne Gore i vlada premijera Markovića, bolje rečeno Mila Đukanovića, usvojila prijedlog “Zakona o slobodi vjeroispovijesti i zakonskim pravima vjerskih organizacija”.

Nacrtom zakona se, između ostalog, predviđa popis struktura posvećenih vjerskim kultovima, kojima će crkvene organizacije morati dostaviti odgovarajuću dokumentaciju koja se odnosi na imovinska prava o svojim posjedima. Ako objekti nisu bili u njihovu u vlasništvu prije ujedinjenja s jugoslavenskom krunom 1918., morat će se vratiti u ruke države i, ako budu korištene za vjerske obrede i poslove, vjerske zajednice koje ih budu koristile će morati državi plaćati najam za korištene prostore. U ovom obliku, čini se, zakon i nije sporan, ali sličnom zakonu u nas treba pristupiti s najvećom dozom opreza.

Demokratska fronta i SPC

Na samu najavu zakona su pravoslavni vjernici u Crnoj Gori, a najviše ih pripada kanonskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv zakona Demokratske socijalističke stranke Mila Đukanovića, tvrdeći da je potez jasan napad na njihove zajednice. Najveći prosvjedi održani su u četvrtak 26. veljače, kada su podgorički vjernici prosvjedovali pred nacionalnim parlamentom, gdje je u petak 27. listopada došlo do uhićenja 18 članova oporbenog Demokratskog fronta. U optužbama protiv njih je i epizoda s “lažnim eksplozivom” kojim se crnogorski parlament pokušao spriječiti da raspravlja i usvoji predloženi zakon. Međutim, ipak je usvojen u petak 27. prosinca, na inicijativu parlamentarne skupine Mila Đukanovića.

Prema onome što je rekao ruski protojerej Igor Jakimčuk, tajnik glavnog odjela Moskovske patrijaršije za inozemne veze crkve, priroda zakona neće dovesti do poboljšanja konfesionalnih sloboda i samo će naštetiti unutarnjoj političkoj ravnoteži zemlje.

„Zbog rada na obrani tradicionalnih vrijednosti koje je Srpska pravoslavna crkva uvijek primicala, a sada riskira da se raspadne, a zemlja, bez adekvatnih unutarnjih filtera, riskira da padne u ruke stranih utjecaja“, rekao je protojerej Jakimčuk.

Ono što je sigurno jeste da će doći do polarizacije crnogorskog naroda na dva suprotstavljena tabora, baš kao što je bilo prije sto godina, kada je izbio sukobom unutar jednog naroda podijeljenog na “zelenaše” i “bjelaše” pri čemu su, pojednostavljeno rečeno, “zelenaši” zagovornici samostalne Crne Gore, dok su “bjelaši” prosrpski dio uvijek crnogorskog naroda koji zagovaraju ujedinjenje sa Srbijom. Kome taj sukob odgovara? Crnogorcima najmanje, to je sigurno. Zašto je Đukanović otvorio rane od prije sto godina, i to danas, kada Crna Gora ne ovisi o Srbiji, jer je svoj suverenitet, koje je uživala jedva nekoliko godina, predala u ruke NATO pakta, to pitanje traži odgovor. Situaciju bi se lakše razumjelo ako proces fragmentacije pravoslavnog svijeta općenito, kojem trenutno svjedočimo, promatramo s geopolitičkog, a ne vjerskog ili kanonskog stajališta.

Sukob države i crkve

Srpska pravoslavna crkva, sa svojih 66 samostana, predstavlja najveću zajednicu vjernika u zemlji u kojoj je nešto više od 70% pravoslavnih vjernika. Iako zakon u pravnom smislu obuhvaća i na ostale monoteističke religije, uglavnom islam i kršćanstvo, najveći broj nemira dogodio se unutar većinske zajednice. S obzirom na poteškoće u pribavljanju dokumentacije zbog pet sukoba u kojima je Crna Gora sudjelovala koji u prošlom stoljeću, dva balkanska rata, dva svjetska i onaj ’90-ih, većinu imovine bi mogla oduzeti država.

Najviši predstavnik vjerske organizacije u zemlji već je izrazio spremnost da se po potrebi obrati međunarodnim pravosudnim tijelima.

Prema izvorima pravoslavnih vjernika, zakon je dizajniran u atmosferi odbojnosti koja je primjetna između vjerske većine i državnog aparata zemlje. Iako se odvajanje od Srbije odvilo na miran način, duhovno jedinstvo dviju zemalja još uvijek jamči da veze stanovništva s Beogradom bud vrlo jake, a to znači suprotstavljanje mjerama otvaranja prema Europskoj uniji, što ujedno znači i nametanje kulturološkog obrasca potpuno nepoznatog Crnoj Gori, posebice ruralnoj, gdje crkva vidi veliki manevarski prostor za jačanje utjecaja. Pravoslavne zajednice u Crnoj Gori su se oduvijek isticale po snažnoj privrženosti jugoslavenskoj tradiciji. I ovdje kada kažemo tradiciji, ne mislimo na dvije jugoslavenske države, već tradicije koje su se u crnogorskom narodu ukorijenile u to vrijeme.

Stoga je različita buduća vizija zemlje vjerojatno temelj za sukob između svjetovnih i duhovnih sila Crne Gore. Usprkos Đukanovićevim obećanjima da neće otimati imovinu ni jedne od konfesija, njegove riječi, što je očekivano, nisu pomogle smirivanju prosvjednika koji su zaposjeli ulice crnogorske prijestolnice. Protesti i optužbe koji će utjecati na političku scenu u Crnoj Gori riskiraju da ih Đukanović iskoristi za raspirivanje strahova i za sve optuži Beograd, možda dijelom i Moskvu, posebno sada kad je mogućnost ulaska u Europsku uniju ostalih zemalja u regiji vrlo upitna.

Zapad cilja u „Ahilovu petu“ Moskve i fragmentira „pravoslavni svijet“

ANALIZA: Pravoslavni raskol istočnih Slavena nema veze s religijom već geopolitikom

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
526 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije

Što li će biti dolje pitanje je sada, Milo pučanstvo dijeli i polarizira po utabanom putu tame i ne osvrće se jer sad nije srpski sin već crnogorski, u stvari hazarski.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ovo je najbolji snimak koji objasnjava ko je on:
https://youtu.be/3aPS-RAu0VU

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Riddick

Milo nikad ne skreće sa puta šesterokrakog, zato toliko i traje, odabran je on za tu ulogu dok je još bio u majčinom stomaku.

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Riddick

Milo je notorni kriminalac kojem su optuzbe davno srocene, a on sad odradjuje posao za potrebe Nato-pakta i Vatikana kako bi sto duze odgodio aktiviranje tih optuzbi. Nakon zavrsenog posla ce ga shutnuti. Da podsetim da se na popisu pocetkom 20 veka oko 95% C. Gore izjasnilo kao Srbi, ali… Pročitaj više »

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Konobar

Ostraščen si i programiran do kosti. Lijepo širiš panslavenstvo na Balkanu. Hrvati pokatoličeni a tebi Stjepan Nemanja kršten u Duklji, gradu koji osnova Dioklecijan, u katoličkoj crkvi. Bosanci postojali u vrijeme kad je isti vršio pogrome po zapovjedi Rima i Carigrada nad bogumilima, bosanci su najmanje ravnopravi povjesno srbima jer… Pročitaj više »

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije

Kolega, nisam racunao da ce se takvi strucnjaci poput tebe pokolebati. Ostani veran istoriji iz dnevne stampe i Vikipedije.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Konobar

Hahaha, što veća bomba to veča buka, što veča buka to gluhlji puk.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

Subaru kako ti se samo da ovima mitomanima išta pričati? To ili su uspaljeni tinjeđeri, nogometni huligani naučili povijest na tribini ili pačenici i hulje koji se skrivaju u domoljublju stvarajuči svoju alternativnu povijest. knjige nisu u ruke uzeli, svijeta vidjeli. Srbi su jedinstven narod u svijetu. to im moram… Pročitaj više »

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
1 godina prije
Reply to  Pajo

Pajo, nije lako biti srbin, količina indoktrinacije bi svakog albanca, hrvata, bosanca, slovenca, makedonca napravila srbinom da od kolijevke do groba sluša neprekinuti niz mitova i legendi gdje se veličaju srbi a svi ostali ponižavaju. To ima jako dobar učinak na srpstvo u cjelini, čini ga homogenim, djeluje onako kao… Pročitaj više »

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 godina prije
Reply to  Konobar

Znaci zagovarati srpstvo je isto kao velikosrpstvo. Demokratiju dragi moj iskoristava svako ko kako zeli. I krajina se vecinski zelela da odvoji od Hrvatske ….. jel i to bilo demokratski.

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Konobar

Kolega, mozes da se izjasnis kako hoces, tvoja stvar, ali ne mozes zato da promenis istoriju, pa ako zagrebes par stotina godina unazad i otkrijes da ti se cukundeda ili pradeda zvao Jovan ili Dusan. . . . ti nemas hrabrosti da to ispitas, naravno, lakse je ovako lepiti izandjale… Pročitaj više »

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Konobar

Varane ne glumi srbina.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Prije da kao pravi konobar služi jodlere u nekoj alpskoj vrleti.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Konobar

Veći je problem prihvatiti istinu.

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Konobar

Onakvi isti ciji su preci to radili vekovima, neko za pare, neko pod pretnjom . . .

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Konobar

Bez uzrujavanja kolega,otislo je po nabavnoj cijeni.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Konobar

Sve su stvorili osim Srba, srpskog jezika i Srbije.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Konobar

Srbija je prije neki 800 godina bila pod jakim utjecajem Rima/Vatikana, čak je i ratovala protiv Bizanta , dobila priznanje od RIma/Vatikana 1218.g…. Prošle godine ste malo prešutili 800 godina priznanja Srbije od strane Vatikana.. Dva starija sina velikog župana Nemanje su bili bliži Vatikanu nego Bizantu. Prevladao je najmlađi… Pročitaj više »

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
1 godina prije
Reply to  Miki

O Nemanji ima dobra storija kod Ivone Živković.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

@odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Pročitah ! Pa jeli to moguće ? Prema Ivoni to je bila tajkunsko-mafijaška porodica sa ciljem krivotvorenja novca za potrebe Vatikana i Mletačkih bankara.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
1 godina prije
Reply to  Miki

Drago mi je da si pročitao Miki, čitaj i dalje, pročitaj što je rekla za Putinovu-Nosferatuovu Rusiju. Pa di je kršten Nemanja, Duklja, katolička crkva, radio za Papu, kasnije Savo ubi brata katolika i ode sve u pravcu Carigrada.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Riddick

Riddick, ovim klipom je receno vise nego svim komentarima zajedno, sigurno vise slova necu napisati na ovu temu posle ovog

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Misliš reći, Milo pučanstvo dijeli a SPC ga ujedinjuje! A znamo dobro što je Spc i Đukanović ju je pravilno imenovao terorističkom organizacijom a onaj “mangup” Amfilohije Radović uvjek nosi kalašnjikov ispod mantije i prijeti svima koji mu se približe. Pravi mafijaški bos!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Preko 60% Crnogoraca najviše vjeruje SPC, od svih institucija;druga je čini mi se Policija.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije
Reply to  Siniša

Bit ce ti kako je naredio London, Washington, Berlin I vatikan a sve ostalo je pisanje uz vjetar. Eno dodik ti potpisao dokumenat za NATO 👍👍👍👍👍

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Svemu “lijepom” dođe kraj pa tako i širenju političkog pravoslavlja. Rekoh Vam da je svojevremeno u Francuskoj izrađena karta koja prikazuje pravoslavni teritorij sve do Istre… i to bez prisutnosti Katolika i Muslimana koji su nekada bili dominantni na svom tom teritoriju. (Valjda se očekivalo da Katolici i Muslimani… Pročitaj više »

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Kora

Nije cudo za Francuze, oni su uvek bili ostrasceni pravoslavci, ti naravno verujes samo istoriji bosanskih franjevaca iz XIX veka, sve pisano na osnovu originalnih dokumenata, koji su uvek izgoreli ali je na srecu neki fratar pre toga napravio prepis i eto ponovo originala da mu se veruje.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Konobar

@Konobar Francuzi su mrtve duše, a što se moga vjerovanja tiče – vjerujem Riječi Božjoj i Svetom Pismu. To će reći da je samo jedna Sveta Katolička i Apostolska Crkva, a njezino je sjedište u Rimu. Što se (političkog) pravoslavlja tiče, Putin je naivan ako misli da je kraj unipolarnog… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

Pravoslavlje je tu….vijekovima,o čemu ti Kora pričaš;šta de širi sa ovim načinom kakv vidimo u Ukrajini i Crnoj Gori, na koji način se to širi, na neki humaniji ili prihvatljiviji (karikiram jer ti je komentar nabijen čudnom statikom).

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Jesili ti samo ovdje za lupetanje,ili za sanu2.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

Đeki, ne lajati I u kućicu, zlo jedno. Odmah!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ivo

Bokmater, već si tu!!!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack@Pa prati te stalno haha…; izgleda da mu imponira tvoja nazočnost i voli čitati tvoje komentare… 🙂

Rekoh ja da je čudak.. hahahaha

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  x@y

đeki, pastimater, od straha se odmah pretvaraš u x@y, hahaha… Koji si ti psiho.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Jack

tko ti je to dosapnuo, ….kolinda ili plenko…licno?
smradu odvratni fasisticki!!!

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Jack

Vi ste Jack zavirivali ispod mantije Amfilohija Radovica kada ste tako sigurni da jedan starac od osamdeset godina nosi kalasnjikov, sramotno.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Tink

Pa vidio sam to na TV istina ne baš sada negoli prije nekoliko godina, on je išao sa skupinom svojih ljudi svi u crnim mantijama i izbili su nekakvi protesti protiv njega i ti koji su protestirali su ih opkolili i vikali nešto protiv njih , a Amfilohije najednom izvuče… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Jack

opet si šmrkao ispred TV-a, đeki. A veterinar ti je lijepo rekao da nije dobro.

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
1 godina prije

Ovaj tekst je poprilicno tendeciozan.. No ne navodi cinjenicu da je Srpska Pravoslavna Crkva temelj sve drzavotvornosti zadnjih 150g srpskog naroda.. I ona ne priznaje postojanje drugih pravoslavnih slavenskih naroda.. Kao ni pravo na postojanje katoličkoga Hrvatskog naroda.. To se najbolje vidjelo 1918 g.. Sa ubijanjem kraljevine Crne Gore.. Tako… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Bracki Kamen

Zanimljivo je…Crnu Goru je ukinuo baš potomak Kralja Nikole.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Siniša

Opet će ih ludi Srbi oslobađati, polumesec ih guta polako

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ma nece trebati…. pretvorit ce ih u Hrvate… isto kao sto ce Bosnjace u Albance… nije to tendenciozno. Pogledajte malo Albansku znanstvenu/istorijsku literaturu… ljudi vec danas na raznim forumima itd pisu da su Bosnjaci Albanci.

avaxus
Gost
avaxus
1 godina prije
Reply to  Prc Milojko

Bosna je buduća Severna Ilirija.

avaxus
Gost
avaxus
1 godina prije
Reply to  Siniša

To je prevideo pao mu pepeo od cigare pa nije proćitao.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Siniša

Crnu Goru odnosno kraljevinu ukinuo unuk kralja Nikole a sin velikog srpskog harambase Petra Mrkonjica buduceg srpskog kralja, koji je da nebi stradao od ruke dinastije Obrenovica krio se po Crnoj Gori i bio je u nemilosti kralja Nikole koji nije htio da mu da zastitu da nebi imao probleme… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Z.A.

neces dobro proči sa znanjem ovdje, gospodine @Z.A.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Pajo

@Pajo _mozda sam te ovim svojim komentarem povrjedio ali napisan je samo iz razloga i zbog pojedinih koji guraju samo svoje i ne mare dali povrijedjuju drugog.Nije mi namjera da bacam kost ali znam da u Crnoj Gori postoje ljudi koji vole Crnu Goru iznad svega i svoju posebnost i… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Bracki Kamen

Moj brački kamenu…zanemari sve do sad napisano, neka bude da si u pravu al bih te molio da mi potvrdiš nešto! Da li je istina da vam skupština zavisi od albanskih i bošnjačkih glasova, dakle islamista’? Da li je istina da su vam islamistički glasovi doneli prevagu na referendumu od… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ne zaboravite i na naše glasove, na HGI, Hrvatsku građansku inicijativu.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Bracki Kamen

Hrvatići trebaju pod hitno se nazvati Vatikanci, to pod žurno uglaviti u Vatikanske ugovore kao temeljni dokument RH

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ico

@Ico Etničkih Hrvata ima i Pravoslavaca (Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti), i Muslimana (Hrvati muslimanske vjeroispovijesti), iako se slažem s Vama da su Katolici dominantna većina među Hrvatima. Zato i želimo imati zakone i državno uređenje koji bi bili u skladu s katoličkim svjetonazorom. Međutim, teško da Hrvate može razumijeti sljedbenik političkog… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Kora

Valter, istina ziva pa u vasim skolama ce se za 50god uciti da u Hrvatskoj nikad nisu ni ziveli Srbi vec pravoslavni Hrvati, samo se bojim da to tamo nece imati ko da uci za pet decenija a da sa ove strane nece imati isto tako ko da oponira, neka… Pročitaj više »

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 godina prije
Reply to  Kora

@Valter.
I moja je također živjela u mješovitom selu i Hrvate nisu zvali Hrvatima već Šokcima. Sukobi nisu postojali osim ako ih nije poticala Austrija i religija je bila jedan od načina kako potaknuti te sukobe.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
1 godina prije
Reply to  Kora

@Valter… Pa tako to ide, najpre Srbin. Pa dodje rat…. pa samo Pravoslavac, pa dodje rat, pa Hrvat Pravoslavac, pa opet rat, pa samo Hrvat, pa za koju generaciju ako ne vec prije, Katolik Hrvat…

Konobar
Gost
Konobar
1 godina prije
Reply to  Bracki Kamen

Temelj hrvatske drzavnosti jesu sigurno, da srpska vojska 1918 nije oslobodila celu Slavoniju, Dalmaciju, Istru, . . . sve do Koruske – mozes li to negirati?, danas bi sigurno pricao nemacki na poslu, kulucio na svapskoj njivi ili fabrici i kelnerisao u austrijskom hotelu. Nakon II sv. rata ste opet… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Konobar

Konobar Koju Istru 1918 . . . Istru su oslobodili Tita i partizani

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, čita šta je Vojvoda Mišić rekao po povratku iz Dalmacije onom mom nesretnom kralju?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata Znan

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Moreno

Tako je Moreno to je istina, vama kao ociglednom intelektualcu nista ne moze promaci, Istra je bila Talijanska do posle drugog svjetskog, pozdrav

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Konobar

Vidim govoris esperanto ko da si se rodio tamo.

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Bracki Kamen

nece biti….srbi su na teritoriji hrvatske zbog povlastica a i jezuitizma vatikana primili katolicanstvo jedno vrijeme bili srbi katolici pa posle hrvati (vatikan ne priznaje ili nije priznavao pravoslavne crkve)…te su stoga “velikodostojnici” pravoslavne crkve (srpske) odlucili (sic!) da ,nije srbin (t)ko nije pravoslavne vere…odoste u hrvate aferim! slicno je… Pročitaj više »

avaxus
Gost
avaxus
1 godina prije
Reply to  mmne

Srbi katolici su bili na teritoriji AUSTRIJE a ne u Hrvatske koja tad nije ni postojala prim.kom. Dakle ljudi da li malo čitate ili prepisujete iz novina šta vam se svidi.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  avaxus

znači bili su migranti iz turske u austriju?

avaxus
Gost
avaxus
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Kakvi migranti šta nebuloziš postoje tragovi vekovnog postojanja, ajde opet kontriraj onako bez veze. Pa kraće su Srbi bili pod okupacijom nego pravi Hrvati dragovoljno. Nisi znao da postoje pravi i lažni Hrvati?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  avaxus

ne znam. nemam pročišćen um poput tebe.

avaxus
Gost
avaxus
1 godina prije
Reply to  avaxus

Znaš ti dobro samo me provociraš. Konvertiti su takva zla počinili da su se i Austrougari a posle i Nemci zgražavali. Jel sad malo jasnije da ne razglabam.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  mmne

mmne Religije nisu uzroci nego sredstva

avaxus
Gost
avaxus
1 godina prije
Reply to  Moreno

Uvek 100%

mmne
Gost
mmne
1 godina prije
Reply to  Moreno

to ih opravdava??

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  mmne

al´ si uzburkao ujkice i lojkice….toliko minusa…..hahaha

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Milo na partyju varana u Tivtu 🙂
http://www.seebiz.eu/the-guardian-siromasna-crna-gora-kao-igraliste-milijardera/ar-8142/

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Moreno

Rekoh ti ja, hazarikus je on, čitao sam ovo negdje.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

u Skupštini Crne Gore u Podgorici je usvojen ”Zakon o slobodi veroispovesti” kojim se oduzima pravo svojine Srpskoj pravoslavnoj crkvi nad svom crkvenom imovinom stečenom pre 1918. uključujući i najveće srpske manastire i svetinje u Crnoj Gori. Iz skupštine su prethodno fizički uklonjeni i uhapšeni poslanici opozicije. Preostalo je još… Pročitaj više »

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Riddick

Mislim da je Francuska 1905.g.donijeka sličan zakon ,te da su sve katoličke crkve u Francuskoj u vlasništvu države..nisam siguran 100,%

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  neznanac

Nije vazna Francuska. Kad se uspostavi presedan onda Bakir moze uraditi isto: oteti imovinu RKC i SPC i osnovati Bosansku crkvu. Vec su odavno napisali knjige u kojima tvrde da je postojala bosanska crkva, a da su katolici dosli sa Austrougarskom. A nije vazna crkva (vjencati se i krstiti dijete… Pročitaj više »

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ček nešto, bosanska crkva nije postojala, aha………

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Vise je postojala od crnogorske crkve. Doduse nisu bili crkva vec sekta , ali to nije vazno u ova moderna vremena. Crnogorska crkva nije postojala kao ni hercegovacka ili dalmatinska.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
1 godina prije
Reply to  tihobl

Jel i ta bosanska bila srpska? Bili sekta jer tama iz Rima i Carigrada tako rekla, aha……

Belegija
Gost
Belegija
1 godina prije
Reply to  tihobl

@tihobl: sto nebi Bakir osnovao, ne vidim problem. Kad moze Vucic osnivat po Srbiji i Sandzaku svoje dzamije i imenovat Reisove, sto nebi i Bakir (isto to u najavi radi i Dodik u BL). Srbi su to patentirali, ali sad kad drugi koriste isto, sad neka k’o pobuna i kmecanje… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Riddick

Pa čekaj malo! Zar nije na isti način ta ista imovina oduzeta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi 1918 godine? Crna Gora ima legitimno pravo postati autokefalna crkva, odvojena od SPC isto kako je to učinila ukrajinska i makedonska pravoslavna crkva a u dogleddno vrijeme će opet natati i HPC i ona već… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Ne kontaš nesrećo….CPC nije nikada mi postojal.
HPC….neka i to bude a zlo da nebude, samo hoćete li i vi oduzeti recimo manastir Srpske pravoslavne crkve Krku?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

Trebalo bi i to jer tamo se za vrijeme nekih praznika čuje pucnjava iz automatskog oružja znači rafalna paljba u znak veselja povodom nečega! Trebalo bi napraviti barem poštenu raciju i pretres i to ponavljati svake godine!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack…čijim glasovima su to uspeli, kakvu će korist isti izvući iz cele priče?

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Jack

Moram opet da vam repliciram, nemojte siriti dezirformacije, kakvi rafali i kakve kojestarije, ne znam stvarno cemu ovo sluzi pa na ovaj smo nacin vec doziveli sveopstu nesrecu u bliskoj proslosti i zar nije bilo dovoljno. Izgleda da se mi nesrecni nikad necemo dozvati pameti, valjda do poslednjeg.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Tink

@Tink
U pravu si … nećemo se nikad dozvati pameti. Pa dovoljno ti je citati ovaj portal da vidis kakvih sve fanatika ima i koliko vole zveckati oruzjem. A sutra ce opet reci “Ko nas bre zavadi ?”

Rusofil
Gost
Rusofil
1 godina prije
Reply to  Miki

Bravo Miki, Miki veliki …..
Oružjem zveckaju samo ovi što govore “bre”? Dao bih ruku u vatru da bar pištolj imaš u šteku.

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Rusofil

@Rusofil
Poanta je u tome da se mi međusobno zakrvimo jer prevladaju fanatici koji misle da će oružjem nešto rješiti, a poslije nam je neko drugi kriv. Mi smo krivi. Imam ja takve poznanike,, za sve loše u životu, uvijek im je neko drugi kriv, oni sami nikad nisu pogriješili.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Ajmo malo, primjerice, o Crkvi sv. Luke ili Crkvi sv. Nikole u Kotoru. Kome je to pripadalo?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

Nešto poput Svete Sofije?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora
Treba vam knjiga don Nike Lukovića…mogli biste se iznenaditi 😊

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija

Magistrirala sam na toj temi tako da nema iznenađenja 😉

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Kora

Booogaaatiii!! magistriraaaalaaa na tomeee!! svaka čast!! Drugi portali će naprosto da pozelene od zavisti kad vide kakva se intelektualna krema gomila ovdje. Sad se možda javi i drug Ivo i udari se u prsa junačka i i pohvali se da je i on doktorirao na temu korištenja nuklearne energije u… Pročitaj više »

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Jack

Đeki ne diraj mi Koru, ona je moja………..

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Nema ništa!!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Jack

Najebao si ako je diraš!

Miha
Gost
Miha
1 godina prije

ahahaha

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Miha

Miha, Đeki je sisiboj, ukakao se skroz, misli da ću ga feminizirati.

Miha
Gost
Miha
1 godina prije

Hahaha, vidim bijete boj s njim, Ivo politički, ti ljubavni 🙂

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Miha

Najebao je ako ga se dočepam, ide odmah na obuku za roba kod jedne domine.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Jack

Za Đekija sam nabavio sado-mazo bulsnap za pitove, taj se previše trga na lancu.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Jack

Jacko, Ivo je vrsni kinolog a ne zna se šta je diplomirao. Bavi se i dresurom .. 🙂 🙂

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jack

Hahah, Sendvić? Pivo…? Ne bih ni prn”o za to. Sve ide na račun u švici!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Jack

Đeki dobiješ čestiti dolje a gag u usta da ne laprdaš a čestiti da ne skočiš na Koru.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack

To što Vi niste u stanju shvatiti da općenito mnogi magisteriji imaju veću vrijednost nego doktorat Miroslava Škore nije moj, nego Vaš problem.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Kora

Ma znam Kora, ali sam se samo malo našalio ali ne na tvoj račun nego sam malo podbo onoga dr Ivu!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack@ kad sam čuo što sve uče danas na Teološkom /KB fakultetu, ne čudi me ni malo da postoje ogromna proturiječna stajališta. No ,nema problema što se mene tiče, volim čuti različita stajališta.
haha Ivo nuklearna je zaista slučaj za sebe.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Kora

Je li pricas o onim napustenim crkvama, sto su koristene kao skladista, sto je Napoleon (rimokatolik) predao SPC?

Neutralan
Gost
Neutralan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa neznam zasto cvilis toliko, imas svoju BiH i nemoj da brines za tudze zemlje i njihove zakone. Tvoj plac je samo pokazatelj da nisi miroljubiv i da bi ti i takvi svima uvodili red probali ste i popusili i opet cete popusiti. Posebno se istices na portalu i to… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Neutralan

Hm…dok je meni Republike Srpske znam da dišem, ništa BiH, ništa Srbija….

Tony
Gost
Tony
1 godina prije
Reply to  Siniša

I u rs se bijete a kako vidim ne cvataju ruze a gledas kako bi tamo nekoj zemlji ti uvodio red idi malo lijecii se gubitnice .

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Tony

Red je postojao…

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Tony

Tony, koja zemlja, pa vidite da ta zemlja koja uzgred broji 500000 dusa nema ni svoj identitet, valjda je jasna ova prica oko spc u C Gori. Drzava zeli preuzeti verska zdanja i imovino od jedne verske zajednice i dati drugoj, koja je uzgred na nivou nevladine organizacije sto i… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Tink

Kada Rusi vrate Krim pod svoje onda je to u redu. Kada CPC vrati imovinu koju su joj oduzeli i dali SPC onda je to otimačina. Kao i uvijek – dvostruki kriteriji. I kao i uvijek sad će krenuti … “pa nije to isto blabla….”

Rusofil
Gost
Rusofil
1 godina prije
Reply to  Miki

Ti stvarno ne vidiš razliku u poređenju koje si naveo?

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Rusofil

Ma uzmi bilo koj primjer. Uzmi Srbiju i Ukrajinu. Nije u redu da se Srbiji otme Kosovo, ali je u redu da se Ukrajini otme istok zemlje, Lugansk i Donjeck. I onda se prema potrebi izvlače “argumenti” Ako paše uzme se povijesni argument, ako više paše onda etnički, pa strateški… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, ti i svi ostali stanovnici RS bi trebali na počasnome mjestu u vašim kućama držati sliku Bila Klintona i svaki njegov rođendan obilježiti palenjem svijeće pod njegovom slikom jer morao bi znati da vam je ON dao republiku srpsku i spasio Srbe od teškog poraza i propasti u jesen… Pročitaj više »

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Jack

Čuj Đekija kako ipak nešto zna. To za spomenik Klintu u Banja Luci sam provalio prije desetak godina.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Neću s vama diskutirati jer se ne parim sa jazavcima!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Jack

Tebe će srediti Kora sa straponom, besplatno, ona voli dominirati nad sisibojsima koji misle da su dečki i imaju gender kratki spoj u glavi.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Ne rokći bježi u svoj brlog i sutra mi se javi na megdan!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Jack

Rokćat češ ti ko Ned Beaty u Deliverencu kad ga je nategao onaj hilbili a tebe Kora.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

hahahah…kad ga je gorštak natezao za uši i silovao.hahahah!!! Legendarno..:)

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Bio sam tamo kao nišandžija na topu 130 mm, koji je s lakoćom mogao doseći svaki kutak B Luke jer je imao domet od 27 km a s posebnom granatom 33 km, već smo pripravili sve elemente za gađanje, kad je doletio helikopter iz zagreba s zapovjedi da se povlačimo!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Jack

Daj ne foliraj, bio si ti u Đerusalimu udarao čelom od kamen. Kako je tekao razgovor između Miloša, Tuđija, Galbrajta i koga je Tuđi nazvao i gdje? Koji zrakomlat, a veza kriptirana Kešovine sa Tuđijem ništa, što muljaš varane.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Još jednom ti kažem, ne rokći više nego u svinjac i sutra mi se javi na raport!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Jack

Đeki Ned Beaty rok rok rok.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Jack

Evo sad vidim ovaj komenter, znaci niste mladi vec je nesto drugo u pitanju. Jeste se nekad zapitali kako ste dosli do B Luke, verovatno svojom velikom hrabroscu i junastvom

Gungula1950
Gost
Gungula1950
1 godina prije
Reply to  Tink

Jedini narod osuden za genocid, jos malo pa ce vam i majka turska stat uz rame 😉

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Tink

@Tink
Ne treba ti neko posebno junaštvo, ako s druge strane imaš kukavice.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Tink

Došli smo vrlo lako slijedili smo vas u vašoj sveopštoj bežaniji. Bežmo braćo, pobeda je naša, Beži bre, spasavaj glavu, Spasi se ko može!! To su bili vaši bojni pokliči!!

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
1 godina prije
Reply to  Jack

Sisiboj Đeki, ti si gledao onaj film o Kešovini pa si si umislio da si ratovao do Banja Luke. Tamo nisu išli sisibojsi nego bedbojsi a ti to nisi ni da si imao godina tada da ratuješ.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Popušti ga krelac ili zatakni ga za uvo, da ti misli keva, da si pisar, hehehe!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack, vojske su išle dokle je lanac bio dugačak. RS ni jednog trenutka nije bila u opasnosti od napada, možda neki oficirčić napaljeni seruckao nešto ali džaba, Franja je odavno posavinu očistio od Hrvata a drug mu njjegov Sloba prepustio Knin. Nemoj biti naivan. Isto bi tako ja moga pričati… Pročitaj više »

Klepetan Amerika
Gost
Klepetan Amerika
1 godina prije
Reply to  Mlata

koja glupost kako vam se da prepričavati lejm urbane ribičke priče?pssss rig rig

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zamisli….u dvorištu Narodnog muzeja Republike Srpske ima spomen ploča zahvalnosti Britanskim vojnicima za njihova dobra djela devedesetih godina.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Jeste li sigurni da tu nije u pitanju ustvari srpska zahvalnost Britancima za “dobra djela” četrdesetih?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

Hxahaxa baš su nas usrećili i 40ih i 90ih!!!!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Nisu Vas ni morali direktno “usrećiti”; dovoljno je da su “unesrećili” neke druge pa da “Vaša radost bude potpuna”.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Buzi, tebe nisam pitao za mišljenje i odhebi u skokovima uše!!!!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Ma jesimoj ku”ac, sad ti ko fol proradili klikeri, kad sam ja to spomenuo!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jack

Ko je vas spasao 91.,ko vam je odobrio Bljesak i Oluju a nije Unu95.;da si bio tamo znao bi kako se sve dešavalo.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Jack

Ne znam stvarno Jack koliko vi godina imate ali po ovom komentaru bih rekao da ste mladi ili je nesto drugo u pitanju. Nista Klinton nije dao Srbima van onog sto je pre toga rezirano i dogovoreno. U tom sveopstem stampedu vi ste u jednom trenutku osetili moc i presli… Pročitaj više »

Gungula1950
Gost
Gungula1950
1 godina prije
Reply to  Tink

Tink ja san jedan od onih sta pratin logicno od vrimena kad se i nisu zvali logicno, komentara san ukupno napisa cca 10 ali sad cu tebi nesto objaanit, ja san bija u 113. sibenskoj brigadi, niko nije vama pritija, napali ste grad sa rezervistima, golobradon dicon koja pusku nisu… Pročitaj više »

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Gungula1950

@Gungula1950
Bravo Majstore !

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  Gungula1950

Gungula, dao bih više pluseva, al’ ne može… a za BL je tačno: zapovijed … ali nije to iema!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Jomla

Naredba, tačno ali neko je nekone sa druge strane naredio povlačenje bez opravdanaja, oostruksao kanale opskrbe, zadržavao ljude gdje nisu imali potrebe….pa imaš da su 6.Sanska i 43.Prijedorska napustile položaje na Koridoru i došli na potez Novi Grad/Jajce te su uspjeli zaustaviti napredivanje. Banja Luka je tada bila puna vojske,… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Gungula1950

Bravo Gungula 1950. Nažalost, malo je takvih kvalitetnih ljudi koji unatoč svim mukama koje su prošli ne šire mržnju i realno iznose činjenice.

Gungula1950
Gost
Gungula1950
1 godina prije
Reply to  Gungula1950

Bilo je krade i razbojnistva na obe strane, prijatelju to je rat. Ljudi postaju zvijeri. Samo se nemoj pravit grbav, cili svit zna ko je zapoceja rat, ko se naoruzava vec 1989, ko je koga napa. Cak se i s podrucija drugih zemalja pucalo po hrvatskoj iako te zemlje “nisu”… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
1 godina prije
Reply to  Gungula1950

Ne ponavljaj omiljene recenice hrvatdkih politicara Srbija do…,veliko srpska politika,agresija i koje sve lazi,jer tako na najlaksi nacin misle prekriti svoje svinjarije i zablude u koje vode hrvatski narod.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
1 godina prije
Reply to  Tink

Pitaj pokojnog generala Liscu na jubito, eno ima video, vidi što ti poručuje iskreni srbin!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Tink

Ali je zato Piter Galbrajt, sukreator tadašnje američke politike prije kratkog vremena izjavio, da su Ameri sad tek shvatili, da su tada pogriješili i da bi morali dopustiti potpuni poraz srpske vojske i da bi na ovim prostorima vladao stabilniji i dugoročniji mir nego što je to slučaj sada!

Saz
Gost
Saz
1 godina prije
Reply to  Jack

si truli psihić 👎!!!

Miki
Gost
Miki
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack
Uz ovaj komentar o nastanku Republike Srpske trebaš donirati i sljedovanje Aloa Vere (pokazala se izvrsna kod opekotina)

Malivz
Gost
Malivz
1 godina prije
Reply to  Jack

Jack djelomično si u pravu jer su Amerikanci stopirali akciju ali ne znaš da je prije toga Alija nazvao Amere i rekao im ako Hrvati uđu u B. Luku da će Bosnom teči potoci krvi i da se mora zaustaviti HV ….to ti je prava istina.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
1 godina prije
Reply to  Malivz

Mali, prouči lik i djelo Mate Granića, imaš i kjnigu a i na TV-u je to ponovio jedno 3 puta u zadnjih četvrt stoljeća. Ja sam sve ovo što natukunu Đeki sisiboj napisao detaljno par puta, pa se ne želim ponavljati.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Ma popushi ga ti tvom LGBT kolegi Mati graniću on je bezveznjak ka i ti on je bija “nula faktor” u svemu tome i mora bi se poklopit ušima a ne sad lajati sa vremenske distance. Tuđman se je sigurno vrtija ka turbina u svom grobu kad je ta knjiga… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Gdje je bio Zagreb 91.?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kad su pitali Tuđmana zašto nije pala Banja Luka on im reko “Isto zašto nije po ni Zagreb.”.

jupiter
Gost
jupiter
1 godina prije
Reply to  Siniša

nije bio na toj karti…..vidi za nemacku?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša negiranje CPC jest negiranje crnogorskog naroda jednako kao što bi negiranje SPC bilo negiranje srpskog naroda.
Na ovim prostorima narode je uvijek pratila i čuvala njihova crkva, prema tome daj malo priznaj Crnogorcima da postoje kad su vec dosad uspjeli preživjeti.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ne negiram ja ništa, samo tražim da me razuvjerite…niste to sposobni.

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, da te razuvjerim-u što točno???

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Da nisam Srbin…moji korijeni su iz Crne Gore;da Crnogorsko primorska mitropolija nije najstarija Srpska mitropolija i jedina koja nikada nije ukidana;da je CPC naslednik Crnogorsko primorske mitropolije i da se Crna Gora osnovala oko CPC a ne oko Srpske mitropolije;da je Njegoš Svetac CPC a ne Srpski…..

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, pa nije valjda da ideš toliko daleko da pokušavaš Njegoša prikazat kao Srbina?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Šta je bio?

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Siniša

Crnogorac bosanskog porijekla.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije

Brave new world, dokle ide vase bezumlje u mrznji, pa da li ste vi procitali i jedan redak od Njegosa, nemojte se ovde brukati. Kod Njegosa nema ni jednog pasusa gde se ne spominje srpstvo. Pa cak ni milogorci vise Njegosa ne svojataju zato sto je tu sve toliko jasno… Pročitaj više »

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije
Reply to  Tink

Tink, evo što ti je Njegoš pisao o Srbima pa ti i dalje mitomaniši… «A da, čôče, znam ja tu veselu Srbadiju; nu kud su joj ti junaci sinovi bili dok joj nije Bog dâ Karađorđa? Ta vi svi tamo fastate (sc. hvalite se) njega jednoga junaštvom, a kad vi… Pročitaj više »

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Jesu Crnogorci junaci i o tome će pjesma rijeti, svjetli primjeri čojstva i junaštva Evo jedne takve prigode koja govori o tome: Komunističke vlasti su nakon čišćenja vojvodine od Nijemaca tamo poslije rata naselile sve moguće od Makedonaca Crnogoraca Ličana Srba iz BiH pa čak i Slovenaca i oni su… Pročitaj više »

BG CG
Gost
BG CG
1 godina prije

ZBOGOM OSTAJ ZBILJSKI SRBE HRANI SRPSTVA DUŠOM GRBE BUDI UVIJEK TAKVIH ĆUDI NEK TI SRPSTVOM DIŠU GRUDI I SVAKOM ĆEŠ MIO BITI DUŠOM ĆU TE JA LJUBITI” NJEGOŠ. PRVO sam morao gospodina Šumadinca edukovati, izgleda da je toga više. Nečasno je kometarisati NJEGOŠA a ne pročitati sva DJELA koja je… Pročitaj više »

Karadag
Gost
Karadag
1 godina prije
Reply to  BG CG

Bg CG Ljubimir Nenadovic O Crnogorima

BG CG
Gost
BG CG
1 godina prije
Reply to  Karadag

KARADAG

DIVNA KNJIGA – JE LI NEŠTO SPORNO U NJOJ ILI..?

Karadag
Gost
Karadag
1 godina prije
Reply to  BG CG

Bg cg 🙂 Naslov….pricitaj je malo bolje…razlika izmedju crnogorskog i srpskog jezika veca nego izmedju spanskog i portugalskog

BG CG
Gost
BG CG
1 godina prije
Reply to  Karadag

Karadag Naslov je sporan? Dalmatinci, Slavonci, Dubrovčani, Istrani – sve hrvati. O tim razlikama – nejasno mi je da to tako interpretirate-on se boji da ne nastanu – pa govori Danilu knjazu da pređu na ekavicu. Danilo nije prešao – a razlika nije nastala. Inače, čak u Danilovom zakoniku piše… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša ti si klasični ali ono bas klasični srpski mitoman. srbi su prvi narod, vede i sanskrit je srpski a srbija do tokija

Banjanin
Gost
Banjanin
1 godina prije

ja sam iz crne gore, moji krajevi su prisajedinjeni crnoj gori 1878, Berlinskim kongresom . Moji preci su do tada bili srbi u turskom carstvu, a kasnije srbi u kraljevini crnoj gori. i Njegoš je bio srbin i svi zelenaši poslije 1918 (zelenašima se jedino nije svidjelo način ujedinjenja sa… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Banjanin

Meni je fascinantna ta vasa povijest. Najzanimljiviji dio mi je gdje sam procitao kako ste u 9. stolječu osnovali japan a u 16. stolječu pobijedili Kinu u opijumskom ratu.

BG CG
Gost
BG CG
1 godina prije
Reply to  Pajo

Pajo

Malo je ovo ozbiljniji portal za baš takve navode.

Parphije su OUT a nacionalizacija je IN
Gost
Parphije su OUT a nacionalizacija je IN
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša nećemo mi ništa nikome oduzet nego če mo preusmjerit Ukrajncima pravoslavcima koji nisu SPC. Nacionalizacija svega je odgovor na sve crkve i u Hrvatskoj te plaćanje debelog najma uz zaostatke za 100 godina ne plaćanja i otimačine. Ipal je ovo 21st i okrenuti smo budućnosti a ne životima🙃 manastirskih… Pročitaj više »

Gungula1950
Gost
Gungula1950
1 godina prije
Reply to  Siniša

Sinisa, ja san iz tog kraja. Manastir krka je poklonjen pravoslavnoj crkvi. Stari dio manastira je napravljen u stilu katolickih crkva, kao i 90 posto pravoslavnih crkva na podruciju dalmacije. Knjige mozda lazu ali kamen ne… Triba bit realan, pravoslavci na podruciju Dalmacije nisu srbi, to su postali za vrime… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Gungula1950

Ako su – Vlasi, zašto ne govore “vlaškim” dijalektom ili rumunskim jezikom, nego – srpskim?

To lupetanje vaših “povjesničara” i političara, počevši od Starčevića, preko Franka, Pilara, Mandića itd.
ima za svrhu samo – jedno, asimilaciju srpskog stanovništva u hrvatski “politički narod”.

Gungula1950
Gost
Gungula1950
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Zasto peta generacija srba u australiji ne prica srpski ako su srbi?! pa kako mos takvu glupost napisat. Ko bi ih razumija da pricaju rumunjski? U 500 godina su se toliko uspili naucit, ali higijena i kultura su ostale u 1750 oj

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Pa to rade svi a ne samo ti koje si nabrojio Srbi za većinu današnjih Hrvata govore, da su to ustvari Srbi i da govore srpskim jezikom. Idu čak toliko daleko, da jezuita tj katoličkog redovnika svojataju i kažu da je Srbin isto tako i Marina Držića i još mnoge… Pročitaj više »

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
1 godina prije
Reply to  Jack

Eeee Đeki sisiboj, da ti znaš pravu priću o nosonji Andriću, čitaj malo……….

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Yes my dear sugarboy pročita san ja više toga nego ti se i sanja i znam sve o njemu!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender

Evo nama “prosvjetitelja” 🤣

Darko Biljaković
Gost
Darko Biljaković
1 godina prije
Reply to  Siniša

Stvarno ne znam što se sve događalo s autokefalnošću pojedinih pravoslavnih crkava ali kao i svugdje radi se o moći bogatstvu dakle politici. Pokazuje se opet po tko zna koji puta koliko zla su razne crkve napravile svugdje na svijetu. Na pred naša genetska braćo i sestre u još jedan… Pročitaj više »

Malivz
Gost
Malivz
1 godina prije
Reply to  Siniša

A zbog čega bi se uzimalo nešto nekome tko je sagradio. Ako je SPC izgradila manastir u Krku ostati će njihov, no pored njega i HPV može graditi svoju crkvu pa neka vjernici biraju….

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Jack

Zašto se vatikanska mafija i exponenti vatikanske mafije u RH na spomen HPC dižu na stražnje noge?!?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ico

@Ico Zato što mafijaš Jorge Mario Bergoglio (aka “Papa Franjo”) veliča patrijarha Irineja, a ne Sina Božjeg. No bez brige. Razotkrit će se i ta skupina mafijaša… a onda će carigradski patrijarh priznati autentičnu Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu koja djeluje u hrvatskoj dijaspori i ne da se političkim utjecajima srpskog, bugarskog… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Kora

daleko ćeš dogurati s tom istinom.

Hash
Gost
Hash
1 godina prije
Reply to  Kora

Al ga lupaš
Predlažem da istražiš korjene, vjerovatno ćeš i doći da pravoslavlja, ali će ti se hrvatstvo izgubiti

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Kora

A vi se Kora kako sam od ranije iz vaseg pisanija shvatijo kao iskrena katolkinja svesrdno zalazete za HPC, sta god to bilo. Verovatno da bi po ovom istom modelu iz C Gore jednog dana a vi se nadate sto prije recimo manastir Krupa bijo dodelhen toj tvorevini kao prelazno… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Tink

@Tink “A vi se Kora kako sam od ranije iz vaseg pisanija shvatijo kao iskrena katolkinja svesrdno zalazete za HPC, sta god to bilo.” Ako doista pratite ono što pišem, onda ste mogli shvatiti da se, kao iskrena Katolkinja, zalažen u prvom redu za obraćenje i spasenje svih duša, odnosno… Pročitaj više »

SrrdjanKS
Gost
SrrdjanKS
1 godina prije
Reply to  Kora

Vi ste ga “sveli” pocevsi od Starcevica, oapreko Jasenovca i finisirajuci Olujom…Mi se nista ne pitamo, hteli mi to priznati ili ne. Traze se budale po svim narodima da mogu da “zaloze” situaciju u svakom momentu,zavisno od potrebe.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Jack

@Jack

Polako s veličanjem “episkopa Aleksandra”. Ipak je čovjek Bugarin, a znamo kome su Bugari naklonjeni 😉

Prava Hrvatska Pravoslavna Crkve jest ona koju je utemeljila hrvatska dijaspora u Kanadi i Australiji. Ova o kojoj Vi pričate je samo još jedna u nizu zamki ta Hrvate, pogotovo one pravoslavne vjeroispovijesti.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Jack

HPC ha, ha, ha. Može, ali samo preko mrtve Rimokatoličke Crkve.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Jack

Ovo je malo sire stivo ali za vas kao i za “hegemoniste” i slicne ukratko.Medju osnivacima grada Dubrovnika i ondasnje Dubrovacke Republike jeste bilo nekoliko srpskih porodica koje su vremenom presle na katolicanstvo,isto tako je bilo nekoliko albanskih porodica,ali je cinjenica da je vecina bilo slavensko stanovnistvo koje se danas… Pročitaj više »

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
1 godina prije
Reply to  Mucke

I Tama dala tamo nekim srbima i hrvatima da osnivaju i drže Dubrovnik dok je ista upravljala i Turskom i Venecijom i cijelim svijetom, koji si ti minhauzen.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Govorimo o 12-13 stoljecu,amerika jos nije otkrivena,britanija jos nije carstvo,turska se tek sprema biti osvajac,cijeli svijet ima oko 250 miliona stanovnika.Tko je onda tama?Malo mi pocinjes bacat na kvasinu s tom tamom i kad vec dajes minus onda opovrgni bilo sta napisano u mojem komentaru

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
1 godina prije
Reply to  Mucke

Samo se zakopovaš jer bombaš mitomaniju.

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Jack

Gigi, imate vi i Popovice Hrvate, toliko o hegemonistima. Verovatno iz danasnjeg ugla je i Gundulic bio Hrvat

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije
Reply to  Jack

Kad ne znas onda je pametnije da cutis.

BG CG
Gost
BG CG
1 godina prije
Reply to  Jack

1. 1918 ne postoji nikakva CPC. 2. NIŠTA NIJE ODUZETO – SPC JE PODIJELJENA NA EPARHIJE. VLASNIK SVIH MANASTIRA I TADA I DANAS JE MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA. 3. 1918-E JE OBNOVLJENA PEĆKA PATRIJARŠIJA-NA INICIJATIVU MITROPOLIJE CRNOGORSKE. PRVI PATRIJARH JE BIO GAVRILO DOŽIĆ-IZ CRNE GORE (DANAŠNJIH GRANICA, INAČE JE IZ PLEMENA… Pročitaj više »

Malivz
Gost
Malivz
1 godina prije
Reply to  Jack

HPV ne postoji u Hrvatskoj iz razloga što vlasti ne žele dati dozvolu za rad iz razloga što je vlast slizana s Pupovcem a on štiti SPC jer mu je važna za promicanje ideja velikosrpstva….

Banjani
Gost
Banjani
1 godina prije
Reply to  Jack

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi nista nije oduzeto 1918, jer je ona osnovana tek 1993 i u svom vlasnistvu ima svega par crkava. Crna Gora pokusava oteti imovinu od Mitropolije crnogorsko primorske SPC koju je osnovao Sveti Sava pre 800 godina i oduvek je posedovala sve pravoslavne hramove u Crnoj Gori. Do… Pročitaj više »

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Jack

Црква у Црној Гори није укинута 1918, него су њени епископи/владике ГЛАСАЛИ за то да с уједине са ослоођеном и враћеном СПЦ, јер се црква у Црној Гори осјећала као наслиједник и контиуитет Пећког трона српске православне цркве, коју су Турци укинули. НАТО слуге, лажови довјека. Погледајте колико народа у… Pročitaj više »

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Jack

5+ za HPC

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Jack

Meni ste vi simpaticni. uvijek se dobro nasmijem. Bas patite svi kolektivno od te vaše mitomanije. Daj mi iskreno reci dali si gdje pročitao kakvog Hrvata da po razno raznim stranicama i forumima baca neku svoju alternativnu povijest i toliko je opterečen tim bajkama? kolektivno ste bas ono zabrijali gadno.… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Riddick

Sve stoje bilo oduzeto jednom narodu,treba muse i vratiti.Malo citaj povjest o kraljevine,gdje su Crnogorce izbrisali.Jesili se ikad pito,zasto.Nista zadnji sto godina nije slucajno.Samo ce jedno istina pobjediti lazi.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, crnogorci su kapitulirali u WW1

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  Mlata

U WWI Crnogorci su bili na strani Antante, čak i pozvani u Versailles na podjelu plijena.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Zagor

Nisu pozvani, bila je ostavljena samo prazna stolica, onako reda radi.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Eto vidis kako izgleda popis kad se ustolici prava narodna demokratska vlast i dozvoli ljudima da se izjasne kako zele a ne kako im se nametne.

Pajo
Gost