Zakon o „vjerskim slobodama“ u Crnoj Gori zemlju gura u stare podijele i sukobe

crna gora
526 komentara

U Crnog Gori protekla dva dana traju neredi, a na ulicama gradova zemlje je kaos praćen sukobima s policijom. Razlog svemu je novi zakon vladajuće stranke Mila Đukanovića, koji formalno vodi premijer Duško Marković, a tiče se imovine Srpske pravoslavne crkve u zemlji. Crna Gora je podijeljena na dva tabora, prozapadni i prijateljski NATO paktu i EU, te drugi, prosrpski i naklonjen Rusiji.

Crnogorska skupština je u četvrtak raspravljala o takozvanom „Zakonu o slobodi vjeroispovijesti“, iako on u provedbi znači oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinih crkava i hramova.

Najveći problem je što o zakonu nije prethodila opsežna javna rasprava, ili barem izvan granica ljudi nisu bili upoznati s njom, ali ne ona na političkoj i razini nevladinih udruga, već visokog klera jedne i druge struje i predstavnika Carigradske patrijaršije ili, još bolje, ekumenskog patrijarha Bartolomeja osobno. Ovako, kao što je slučaj u gotovo svim spornim pitanjima na Balkanu, imamo dvije sukobljene povijesti i njihove interpretacije koje su eskalirale sukobom zbog trenutno usvojenog zakona u parlamentu Crne Gore. Koji je od ova dva tabora bliži istini, ne možemo vam reći, jer nemamo stručnjaka za povijest pravoslavlja, a oni koji se predstavljaju kao takvi, kao što smo rekli, iznose dvije verzije jedne istine.

U prijedlogu zakona stoji da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljišta koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine. Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina koju je nezakonito prisvojila SPC.

Da pojasnimo, prema verziji Đukanovićeve stranke i zagovornika ovog zakona, Crnogorska pravoslavna crkva u zemlji postoji od 1993., ali kao nevladina organizacija. Ne priznaje je ni jedna kanonska crkva, a ima podršku jedino Kijevske patrijaršije, sada priznate Ukrajinske pravoslavne crkve. Crnogorska pravoslavna crkva je najavila da će i ona sada tražiti službeno priznanje od Carigradske patrijaršije.

U zadnjih sto godina se pravoslavna crkva u Crnoj Gori formalno nalazi pod Srpskom pravoslavnom crkvom. Najava vlasti Crne Gore da će definirati vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori te uputiti zahtjev za priznanjem Crnogorske autokefalne crkve temelji se na činjenici da je do 1920. godine pravoslavna crkva u Crnoj Gori bila neovisna. Crnogorska pravoslavna crkva postojala je od 1485. godine, a drugi izvori navode kako je bila autokefalna od ukidanja srpske Pećke patrijaršije 1766. godine, ali ju je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo 1918. nakon osnivanja Jugoslavije, a zbog činjenice da je bila autokefalna SPC navodi kako ima pravo na obnovu.

Ispred Sabornog hrama u Podgorici u četvrtak su održani prosvjedi zbog usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, a organizirale su ga oporbene stranke Demokratski front (DF) i Prava Crna Gora. Prosvjednici tvrde da je predloženi zakon usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da bi joj, u slučaju njegovog usvajanja, mogla biti oduzeta njena imovina.

Andrija Mandić iz oporbenog Demokratskog fronta, inače zagovornik ujedinjenja Srbije i Crne Gore i protivnik NATO pakta, koji je tražio da se o ulasku zemlje u Sjevernoatlantski savez odluči na referendumu, što je Đukanović odbio, pozvao je s govornice parlamenta u Podgorici da protivnici prijedloga zakona izađu na ulicu i blokiraju cijelu Crnu Goru.

Tijekom rasprave o zakonu je u parlamentu došlo do sukoba, a zastupnici Demokratske fronte (DF) su pokušali fizički spriječiti glasanje. U općem kaosu je policija uhitila 18 zastupnika DF-a, a predsjednik parlamenta Ivan Brajović zabranio im je da dolaze na sjednice idućih 15 dana. Do incidenta je došlo i u srpskoj Skupštini u Beogradu, gdje je došlo do naguravanja pa i tučnjave zbog vjerskog zakona u Crnoj Gori.

Ako čitate crnogorske medije i tisak NATO saveznika Podgorice, onda su u pravu Milo Đukanović i njegove stranačke pristaše i podanici. S druge strane, ako situaciju Crnoj Gori pratite u srpskim medijima, u pravu su Demokratski front i Andrija Mandić. Ijedan i drugi tabor tvrde da imaju čvrste argumente kojima mogu dokazati svoje tvrdnje.
Međutim, ovdje se uopće ne radi o Crnoj Gori, odnosno, crkvena imovina, pa i moguće priznanje autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve je dio puno veće geopolitičkog sukoba koji se odvija unutar „pravoslavnog svijeta“, što smo ranije pojasnili analizirajući proces davanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – Kijevske patrijaršije od strane ekumenskog patrijarha Bartolomeja carigradskog.

Talijanski tisak blizak Vatikanu navodi kako je parlament republike Crne Gore i vlada premijera Markovića, bolje rečeno Mila Đukanovića, usvojila prijedlog “Zakona o slobodi vjeroispovijesti i zakonskim pravima vjerskih organizacija”.

Nacrtom zakona se, između ostalog, predviđa popis struktura posvećenih vjerskim kultovima, kojima će crkvene organizacije morati dostaviti odgovarajuću dokumentaciju koja se odnosi na imovinska prava o svojim posjedima. Ako objekti nisu bili u njihovu u vlasništvu prije ujedinjenja s jugoslavenskom krunom 1918., morat će se vratiti u ruke države i, ako budu korištene za vjerske obrede i poslove, vjerske zajednice koje ih budu koristile će morati državi plaćati najam za korištene prostore. U ovom obliku, čini se, zakon i nije sporan, ali sličnom zakonu u nas treba pristupiti s najvećom dozom opreza.

Demokratska fronta i SPC

Na samu najavu zakona su pravoslavni vjernici u Crnoj Gori, a najviše ih pripada kanonskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv zakona Demokratske socijalističke stranke Mila Đukanovića, tvrdeći da je potez jasan napad na njihove zajednice. Najveći prosvjedi održani su u četvrtak 26. veljače, kada su podgorički vjernici prosvjedovali pred nacionalnim parlamentom, gdje je u petak 27. listopada došlo do uhićenja 18 članova oporbenog Demokratskog fronta. U optužbama protiv njih je i epizoda s “lažnim eksplozivom” kojim se crnogorski parlament pokušao spriječiti da raspravlja i usvoji predloženi zakon. Međutim, ipak je usvojen u petak 27. prosinca, na inicijativu parlamentarne skupine Mila Đukanovića.

Prema onome što je rekao ruski protojerej Igor Jakimčuk, tajnik glavnog odjela Moskovske patrijaršije za inozemne veze crkve, priroda zakona neće dovesti do poboljšanja konfesionalnih sloboda i samo će naštetiti unutarnjoj političkoj ravnoteži zemlje.

„Zbog rada na obrani tradicionalnih vrijednosti koje je Srpska pravoslavna crkva uvijek primicala, a sada riskira da se raspadne, a zemlja, bez adekvatnih unutarnjih filtera, riskira da padne u ruke stranih utjecaja“, rekao je protojerej Jakimčuk.

Ono što je sigurno jeste da će doći do polarizacije crnogorskog naroda na dva suprotstavljena tabora, baš kao što je bilo prije sto godina, kada je izbio sukobom unutar jednog naroda podijeljenog na “zelenaše” i “bjelaše” pri čemu su, pojednostavljeno rečeno, “zelenaši” zagovornici samostalne Crne Gore, dok su “bjelaši” prosrpski dio uvijek crnogorskog naroda koji zagovaraju ujedinjenje sa Srbijom. Kome taj sukob odgovara? Crnogorcima najmanje, to je sigurno. Zašto je Đukanović otvorio rane od prije sto godina, i to danas, kada Crna Gora ne ovisi o Srbiji, jer je svoj suverenitet, koje je uživala jedva nekoliko godina, predala u ruke NATO pakta, to pitanje traži odgovor. Situaciju bi se lakše razumjelo ako proces fragmentacije pravoslavnog svijeta općenito, kojem trenutno svjedočimo, promatramo s geopolitičkog, a ne vjerskog ili kanonskog stajališta.

Sukob države i crkve

Srpska pravoslavna crkva, sa svojih 66 samostana, predstavlja najveću zajednicu vjernika u zemlji u kojoj je nešto više od 70% pravoslavnih vjernika. Iako zakon u pravnom smislu obuhvaća i na ostale monoteističke religije, uglavnom islam i kršćanstvo, najveći broj nemira dogodio se unutar većinske zajednice. S obzirom na poteškoće u pribavljanju dokumentacije zbog pet sukoba u kojima je Crna Gora sudjelovala koji u prošlom stoljeću, dva balkanska rata, dva svjetska i onaj ’90-ih, većinu imovine bi mogla oduzeti država.

Najviši predstavnik vjerske organizacije u zemlji već je izrazio spremnost da se po potrebi obrati međunarodnim pravosudnim tijelima.

Prema izvorima pravoslavnih vjernika, zakon je dizajniran u atmosferi odbojnosti koja je primjetna između vjerske većine i državnog aparata zemlje. Iako se odvajanje od Srbije odvilo na miran način, duhovno jedinstvo dviju zemalja još uvijek jamči da veze stanovništva s Beogradom bud vrlo jake, a to znači suprotstavljanje mjerama otvaranja prema Europskoj uniji, što ujedno znači i nametanje kulturološkog obrasca potpuno nepoznatog Crnoj Gori, posebice ruralnoj, gdje crkva vidi veliki manevarski prostor za jačanje utjecaja. Pravoslavne zajednice u Crnoj Gori su se oduvijek isticale po snažnoj privrženosti jugoslavenskoj tradiciji. I ovdje kada kažemo tradiciji, ne mislimo na dvije jugoslavenske države, već tradicije koje su se u crnogorskom narodu ukorijenile u to vrijeme.

Stoga je različita buduća vizija zemlje vjerojatno temelj za sukob između svjetovnih i duhovnih sila Crne Gore. Usprkos Đukanovićevim obećanjima da neće otimati imovinu ni jedne od konfesija, njegove riječi, što je očekivano, nisu pomogle smirivanju prosvjednika koji su zaposjeli ulice crnogorske prijestolnice. Protesti i optužbe koji će utjecati na političku scenu u Crnoj Gori riskiraju da ih Đukanović iskoristi za raspirivanje strahova i za sve optuži Beograd, možda dijelom i Moskvu, posebno sada kad je mogućnost ulaska u Europsku uniju ostalih zemalja u regiji vrlo upitna.

Zapad cilja u „Ahilovu petu“ Moskve i fragmentira „pravoslavni svijet“

ANALIZA: Pravoslavni raskol istočnih Slavena nema veze s religijom već geopolitikom

religija
Pretplatiti se
Obavijesti o
526 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
4 godine prije

Što li će biti dolje pitanje je sada, Milo pučanstvo dijeli i polarizira po utabanom putu tame i ne osvrće se jer sad nije srpski sin već crnogorski, u stvari hazarski.

Riddick
4 godine prije

u Skupštini Crne Gore u Podgorici je usvojen ”Zakon o slobodi veroispovesti” kojim se oduzima pravo svojine Srpskoj pravoslavnoj crkvi nad svom crkvenom imovinom stečenom pre 1918. uključujući i najveće srpske manastire i svetinje u Crnoj Gori.
Iz skupštine su prethodno fizički uklonjeni i uhapšeni poslanici opozicije.
Preostalo je još da ovaj zakon potpiše i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i da se on objavi u Službenom glasniku Crne Gore pre nego što se imovina Pravoslavnoj Crkvi i formalno oduzme.
Republika Crna Gora biće na ovaj način jedina država u Evropi koja će kao sekularni i necrkveni državni entitet biti vlasnik crkvenih objekata i njima raspolagati kao da je u pitanju Pravoslavna Crkva.
Neverovatan ishod političkog delovanja u Evropi u 21. veku!

Bogoljub
4 godine prije

O ovome zakonu se raspravlja od 2015 tako da nije tačno da nije prošao javnu raspravu,sad SPC je do sad funkcionisala van institucija a vlast je to tolerisala. Sad to što je crkva kao takva više nacionalistička a manje hrišćanska je razlog da joj bog okrene leđa i ona kao takva mora propast svidjelo se to nekome ili ne. Jer bog se štuje djelima a djela SPC nisu bila bogougodna,barem ne u Crnoj Gori

Siniša
4 godine prije

“Crnogorska pravoslavna crkva postojala je od 1485. godine, a drugi izvori navode kako je bila autokefalna od ukidanja srpske Pećke patrijaršije 1766″…zaslužujemo barem jedan Kanon koji dokazuje postojanje te crkve, dokument ili svjedočenje da su izgradili barem jedan manastir ili crkvu….barem jednog vladara Crne Gore koji se tako identifikovao. Posle ukidanja Pećke patrijaršije sjedište je prebačeno u slobodnu Crnu Goru, ukidanjem Srpstvo nije prestalo postojati….ukidanjem Grci su preuzeli našu Crkvu i to je period najvećeg rasrbljavanj i islamizacije Srba, Grci su nas ukopali baš kao i svi osvajači ali nikada se nismo oporavili od perioda grčke jurizdikcije nad Srpskom pravoslavnom crkvom..
Crnogorska crkva….zašto da ne, ali zašto se koristi lažima i otimačinom.

Siniša
4 godine prije

Hm…hrabrost na laži i otimačini, nema to veze sa hrabrosti i čojstvu već sa lopovlukom i banditizmom.

fićo
4 godine prije

Imali su oni i jače razloge za pobunu i nerede,a oni izabrali objektivno bezvezan povod,koji će lopovi da zadrže ili prigrabe nekretnine i plen.Da su sprečili separatizam,pljačku,ulazak u Nato pakt,ne bi im se sada desila ni ova emotivna nezgoda.A i te crkve,sve što ih zanima su lova i biznis.Daleko su one od boga i svaka je mačem i krvlju nametnula sebe.Sad kad se nih potiskuje istim metodima,ne sviđa im se.

RoPe
4 godine prije

Evo moj prijedlog. Ako je Crna gora i Srbija jedno neka se svi onda zovu Crnogorci, neka glavni grad bude Podgorica i neka svi porezi zavrse u Podgorici i neka Crkva bude jedinstvena.

Neka mi oni koji se zalazu za jedidnstvo daju plus, a oni koji misle da su to dva entiteta neka pritisnu minus.

Siniša
4 godine prije

Pa i ostalo je u Crnoj Gori.

Brainstorm
4 godine prije

ma kakva imovina?
imovinu svih vjerskih zajednica treba razdijeliti bolesnima i za stete nastale u elementarnim nepogodama. nisu dobro zagovarali kod svevisnjeg.

Son of Alerik
4 godine prije

Glavno pitanje u svim konfliktima oko organizirane religije jest – je li (državna) politika poluga organizirane religije ili je obrnuto? Što ako je nadzor nad religijskim životom tvoje države izvan nje? Onda to valja prikriti s isprobanim prekrivačima suštine – naslijeđe otaca, vjera pradjedova, dio nacionalnog bića, itd. Može li Crkva biti eksponent stranog centra moći i kao takva imati ucjenjivačku moć spram vlasti? Naravno da može i u pravilu tako jest. Kako onda vlast (demokratski izabrana ili ne, svakako svjetovna) može staviti pod kontrolu organiziranu religiju? Tako da joj kroji hijerahiju? Neće ići. Da je potkupi, podmiti predajom postojeće imovine? Ili kupovinom preko proračunskih dotacija? Sve je u igri, ali s neizvjesnim rezultatom. Zar onda organizirana religija želi imati kontrolu nad svjetovnom vlašću instaliranjem svojih odabranika (ne nužno kao agenata, već najprije kao zagovaratelja ideja koje podržava religija)? Naravno da želi. Čini li to? Čini. U ovom slučaju u… Čitaj više »

ad astra
4 godine prije

Što se to događa u Srbiji i s Srbijom u posljednjih 30 godina. Ratovali su s Slovenijom, Hrvatskom u BiH, pokušali državni puč u Makedoniji, ratovali na Kosovu, sad ovo s Crnom Gorom. Dajte ljudi stanite malo.

Weteran
4 godine prije

Globalistima je najveća i jedina konkretna prepreka Pravoslavna crkva!
Prvenstveno Ruska i Srpka Pravoslavna crkva!
Ukrajina, Crna Gora, ..
Biće toga još?!
Dve hiljade godine traje i trajaće do Drugog Hristovog dolaska!
A carstva ovozemaljska dolaze i prolaze …..

Vorlon
4 godine prije

Vratiti u posjed svoje.
Svoj na svome.
Bravo Crnogorci.

Ico
4 godine prije

Sve nacije na Balkanu trebaju po pitanju religije imati autokefalnost, osim Hrvatića u RH

ANTINWO.HR
4 godine prije

Gdje god je SPC tu su pizdarije.

Brainstorm
4 godine prije

srpska crkva, srpstvo, u agoniji. svasta je tu bilo kroz povijest. kako je krscanstvo nastalo? oteli imovinu mnogoboscima. oteli mitove i tradicije. mitrijance bacili lavovima. proglasili se “novim zidovima”. karlo veliki poubijao pagane i prisvojio imovinu. opljackali i pobili kazare, templare, zidove, pagane, bogumile, mnoge narode sirom svijeta. sve u ime zidovskog popa ( isusa krista). kako je srpska crkva nastala? slicno kao i engleska. ondje se kralj htjeo zeniti n-ti put, ovdje “sveti” sava ubio brata katolika. (je li to prvi bratoubilacki cin na ovim prostorima?). proglasio svoju crkvu. nije imao kanon (taj tzv. tomos) pa smuljao neki … kao vratio se sa puta sa tomosom. bjezali vlasi i popravoslavljeni cigani iz rumunjske i bugarske u austriju. sve ih srpska crkva proglasila srbima. madjari su turkomani – mongoli. bitku na krbavskom polju vodili madjari. hrvati sluzbovali u otomanskom carstvu. 80% hrvatske nekad bilo turska. ime hrvatsko nekad nije bilo… Čitaj više »

Mlata
4 godine prije

Valter, čijim glasovima u skupštitni su to uspeli?

X60
4 godine prije

Sve crkve bih ukinuo i zabranio.
Crkva je najbolji primjer ljudskog parazita.
Tko se želi povezati s Bogom, najlakše će to postići u samoći. Crkvena bogoslužja su najobičniji skupovi ovaca.

shumadinac
4 godine prije

Na kraju se postavlja pitanje – da li je Podgorica ušla ili Fašington u taj NARKO pakt.

Jomla
4 godine prije

Dva tabora, tamo i ‘vamo… znači nitko nije za Crnu Goru…

Aragorn
4 godine prije

Podjela na podjelu. Dovoljno sto nas je prije 30 godina raz*ebalo, danas drustvu izgleda opet nedostaje podjela… Hrvati pjene na Hrvate iz BiH, na Rome, na Srbe. Srbi pjene na Hrvate, Albance, sad na Crnogorce. Bosnjaci pjene na Srb i Hrv.. Na kraju svi skupa torbu u ruke i “ich bin auslenda”, svi skupa zagrljeni kod mame Merkel i razmisljaju kako dode do toga. E pa neka vam svima koji tako razmisljate, pozurite sto prije nabrat, prat guzove strancima, koji ce vam sve pokupovat budizasto. Valjda se necete i u Dojclandu prizivat ustasama, komunjarama, balijama, crvenima, plavima i dovikivat djes bio 91? Ovaj, 45?

Mlata
4 godine prije

Lucija, nećeš dobiti odgovor kao ni ja…postavio pitanje na par mesta i tišina

Red Dog
4 godine prije

Kako su ljudi predvidljivi.
Doslovno, dresura pasa. Murika je bacila kosku i oni se biju.
„Ne damo nasu crkvenu imovinu“. Ubi, kolj…“
Nije vasa. Crkvena je. Vi nemate nista od toga 🙂
A popovi, ti duhovni ljudi koji ne mare za zivot ovozemaljski vec samo o dobrobiti pravoslavnih muzika, su pali prvi.

SERJOZA
4 godine prije

Molim redakciju Logicno da objavi ovaj link i bice ljudma jasnija situacija u Crnoj Gori
https://www.in4s.net/milovo-dovodjenje-boga-u-red/#comments

Weteran
4 godine prije

Treba samo ući nogom u svaki manastir na teritoriji današnje Crne Gore i videti čije nam se freske osmehuju za zidova!

Trt
4 godine prije

Luda teorija-Mozda Ameri kuhaju raskol izmedu Srba i Crnogoraca a?

Slavonac
4 godine prije

Logicno,to se dogadja sa vjerom i nacijom,kad nekima ne odgovara povjest devetnestog stoljeca.Hajdemo sa cinjenicama,jeli kraljevina 1918g ukinula nacionalnost Crnogoraca,jeli 1920g kraljevine ukinula i Crnogorsku praoslavnu crkvu.Zato oni 800g SPC je Propaganda ,koju priznaju samo u Rusiji.U Hrvatskoj se izjasnilo 16 500 kao Hrvatski praoslavci,jeli oni nisu ljudi.Jucer slusam gledam CRT i slusam knjizevnika koji prica o povjesti,onda sam u pravu kad kazem.Samo istina i pokajanja na ovim prostorima ,moze ljude ponovo zbliziti.Ja znam koja je to klasa drustva kojima to ne odgovara,oni kojima je religija bila partija.

Mlata
4 godine prije

Pa crnogorci su kapitilirali u WW1 koliko ja znam

Kurjaca
4 godine prije

tko podrzava milogorce ja sam vidio prije 90 u Rijeci
U moju kafanu dolazila je skupina crnogoraca nikad manje od njih 4 odjednom
Nedaj boze da si se zakacio sa njima jer ekipa je ginula za cojstvo i crnogorstvo
E onda je dosla 90 i odjednom od njih 6 koje sam poznavao odvojili su jednog jer on je”Srbin” a njih 5 vise nisu bili crnogorci nego sandaklije
Postali su oni opet cenogorci nakon 15 godina ali brata Radovana nikad nisam vise vidio sa njima u drustvu
E takvi drze milogorce na vlasti i vjerujem da cekaju dan kad ce ponovo biiti sandaklijr

Lucija
4 godine prije

Laki
Dodatak.
Vrijeme Nemanjića je – relativno- dobro poznato. Oni su zabilježili da su ganjali Bogumile…što je bilo prije Nemanjića? Ne dinastički, jet su pronađene linije vladara od 4. stoljeća, već – religijski?
Postoje ideje da je prva Crkva bila na Balkanu, niti u Rimu niti u Casrigradu…nađene su u unutrašnjosti najmanje 2 iz 4. st…

One priče o Ćirilu i Metodu i dijete može odbaciti…za par godina stigli do…- Češke !!!
Skandinavce nisu niti za 200 godina sve pokrstili…!
Znači da smo ovdje svi bili kršćani već onda…kakvi?

I još nešto što svako dijete vidi: Srbi imaju – slave. Zašto? Zašto to nema nitko drugi? A gdje su došli Ćirilo i Metodije?

Lucija
4 godine prije

A viđu trolova…ko’ da je tema F-35…
Dodatni dokaz da je ovo politička stvar.
Osim gadnog ometanja.

Mlata
4 godine prije

Mislio čestitati albancima i bošnjacima, tako?

Laki Topalović
4 godine prije

Zašto od godine i neke, do Bečkog kongresa ne bi bilo Tursko, recimo

Jack
4 godine prije

Luce, ovdje se događa to što se u pravu naziva “vraćanjem u prijašnje stanje” ili po lat. “status quo ante” znači parlament Crne gore je zakonito vratio predmet spora u stanje kakvo je bilo prije 1918 godine. to je prosto ko pasulj i oko toga ne treba stvarati nepotrebne i suvišne filozofsko pravne zavrzlame jer je stanje više nego jasno, a onaj koji gubi ima pravo da se ljuti i to na kuturan način a ne provoditi organizirano nasilje!

Ivo
4 godine prije

Najezda rimljana, najezda mlečana, najezda turaka, WW1, WW2… Treba li ti još nabrajati, idlote?

avaxus
4 godine prije

Ne mrači i ovako je crno da crnje ne može biti a ti sipaš benzin na vatru. Možda uživaš u bratoubilačkom kidanju, likuješ.

Dundić
4 godine prije

U Hrvatskoj nema tih problema. Sve pripada Vatikanu. Posredno i država i dio stanovništva.

zoran
4 godine prije

gospodo,ako je 1918 ukinuta CPC i prisajedinjena u SPC onda im treba vratiti sto je njhovo,procitajte sta je nikola petrovic iz francuske u izgnanstvu pisao o tom cinu-poslao je pismo u crnu goru generalu janku vukoticu.ko ga nadje na internetu i procita ali hladne glave sve ce vam biti jasno.nema potrebe za ostrascenoscu.

Bosanac
4 godine prije

Samo su 2 izbora:
1. da od Vardara pa do Triglava, cak i malo sire bude jedna zemlja
2. svi ovi narodi ce lagano nestat (na cemu se radi zadnje 2000 godina..i spominjat ce se ko i Maje i Inke

P.S. dok se vi tu svadjate, neko treci to sve koristi 🙂

jbg
4 godine prije

jedina cinjenica jest, da je zapad uspio razjebati bivšu jugu, kako bi se dočepao onoga što je u jugi vrijedilo. Prirodni resursi, nekakva infrastruktura, telekomunikacije, voda i bezvrijedna raja. U tome su uspjeli.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Hehe..Nisam znao da ima ovoliko Milogorskih sendvičara na portalu. Kada @Siniša napiše komentar, iako se i sam nekada ne slažem sa njim vas desetine skoči i zapjeni kako on treba da ćuti da ima svoju zemlju, šta ga briga za druge a ovdje se 150 komentara svodi na podršku milovoj mafijaškoj org.Šta vas onda briga za druge licemjeri…? Kojekakve astre, bračke kamene, onog nepismenog slavnoca i vjerske fanatike poput kore da i ne pominjem. Niko ovdje nije pročitao tekst, uzalud trud Babiću.

Carlosan
4 godine prije

Hmmm, procitao sam vecinu komentara i nije mi jasno:
1. Ako su crkve srpske oni ce to dokazati. Mislim da im je to bas u interesu.
2. Ako nije njihovo- nije njihovo.
3. Kolicina velikosrpskih komentatora?
Portal Ispada jedan od velikosrpskijih

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Dobrodošli na kamenjar.hr😀

Koba
4 godine prije

Ovo treba proći kroz ustavni sud, a i da prođe sumnjam da će moći izbaciti svećenstvo SPC-a iz crkvi i manastira kojih tamo ima oko 600 stotina. Pitanje koliko svećenstva CPC uopće ima. Sve crkve, uključujući i katoličku, su stale iza SPC u ovom slučaju.
Ne znam meni ovo djeluje kao igra Mile i Riste u obostranu korist.

avaxus
4 godine prije

Ako si Srbin za kuću na Jadranu možeš da imaš punu torbu papira pa si popušio tako da to ne pije vodu.Ili se praviš da ne znaš.

Derim
4 godine prije

Jasno je ko ovo sve orkestrira i vodi. Ni 1000 godina budalama neće pamet u glavu. Pa ovo je već toliko ofucan kliše, toliko puta ponavljan i treba biti stvarno glup za nevidjeti. No dobro, lijepo je bit u trendu, protiv Rusa, Srba, pravoslavlja, …, NATO nema alternativu. Vidjet ćemo Crnu Goru za 15-ak godina, Sjevernu Makedoniju. Doći će vrijeme i za malo jače dokazivanje lojalnosti nego što je laprdanje po portalima, podržavanje nepravde i bezakonja. Moraće se opet u rat, ako ne vi slat ćete djecu a sigurno ne na pravoj strani. Rat je ustvari već u tijeku samo još nije počelo da se puca (svugdje).

Mikojan
4 godine prije

A da svi skupa malo ohladite glave !? Sve crkve na ovom svijetu su do svoje imovine došle otimanjem od sirotinje, ni jedna je nije stekla na pošteni način, svojim radom a propovjedanje gluposti nije rad već varanje neukih ljudi, opet sirotinje. Vratite imovinu sirotinji !

Parphije su OUT a nacionalizacija je IN
4 godine prije

Srbi živite u prošlosti, prošla su vremena Srboslavije svak ide svojim putem i nacionalizacija je tu za sve, jedino se vi niste osvijestili. Svima bi da komandujete, eeee ne može!!!

Nik
4 godine prije

Nakon pustih vasih komentara sjetio sam se se filma Lepa sela lepo gore i recenice oce li biti rata…..naravno da nece ali ova tema samo pokazuje od donosenja crnogorske odluke(zasto je sada prihvacena i koji su povodi necu ulaziti u to) do reakcije ljudi kako u cg srbiji a i bogami na ovom portalu da treba jos proci 1000 godina da bi balkanci mogli zivjeti u slogi na balkanu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI