fbpx

Zakon o „vjerskim slobodama“ u Crnoj Gori zemlju gura u stare podijele i sukobe

crna gora

U Crnog Gori protekla dva dana traju neredi, a na ulicama gradova zemlje je kaos praćen sukobima s policijom. Razlog svemu je novi zakon vladajuće stranke Mila Đukanovića, koji formalno vodi premijer Duško Marković, a tiče se imovine Srpske pravoslavne crkve u zemlji. Crna Gora je podijeljena na dva tabora, prozapadni i prijateljski NATO paktu i EU, te drugi, prosrpski i naklonjen Rusiji.

Crnogorska skupština je u četvrtak raspravljala o takozvanom „Zakonu o slobodi vjeroispovijesti“, iako on u provedbi znači oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njezinih crkava i hramova.

Najveći problem je što o zakonu nije prethodila opsežna javna rasprava, ili barem izvan granica ljudi nisu bili upoznati s njom, ali ne ona na političkoj i razini nevladinih udruga, već visokog klera jedne i druge struje i predstavnika Carigradske patrijaršije ili, još bolje, ekumenskog patrijarha Bartolomeja osobno. Ovako, kao što je slučaj u gotovo svim spornim pitanjima na Balkanu, imamo dvije sukobljene povijesti i njihove interpretacije koje su eskalirale sukobom zbog trenutno usvojenog zakona u parlamentu Crne Gore. Koji je od ova dva tabora bliži istini, ne možemo vam reći, jer nemamo stručnjaka za povijest pravoslavlja, a oni koji se predstavljaju kao takvi, kao što smo rekli, iznose dvije verzije jedne istine.

U prijedlogu zakona stoji da se državi vraćaju vjerski objekti i zemljišta koje vjerske zajednice koriste na teritoriju Crne Gore, a za koje se utvrdi da su izgrađeni sredstvima države ili su bili u njezinom vlasništvu do 1. prosinca 1918. godine. Prijedlog je podržala Crnogorska pravoslavna crkva koja smatra da će njime biti vraćena imovina koju je nezakonito prisvojila SPC.

Da pojasnimo, prema verziji Đukanovićeve stranke i zagovornika ovog zakona, Crnogorska pravoslavna crkva u zemlji postoji od 1993., ali kao nevladina organizacija. Ne priznaje je ni jedna kanonska crkva, a ima podršku jedino Kijevske patrijaršije, sada priznate Ukrajinske pravoslavne crkve. Crnogorska pravoslavna crkva je najavila da će i ona sada tražiti službeno priznanje od Carigradske patrijaršije.

U zadnjih sto godina se pravoslavna crkva u Crnoj Gori formalno nalazi pod Srpskom pravoslavnom crkvom. Najava vlasti Crne Gore da će definirati vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori te uputiti zahtjev za priznanjem Crnogorske autokefalne crkve temelji se na činjenici da je do 1920. godine pravoslavna crkva u Crnoj Gori bila neovisna. Crnogorska pravoslavna crkva postojala je od 1485. godine, a drugi izvori navode kako je bila autokefalna od ukidanja srpske Pećke patrijaršije 1766. godine, ali ju je kralj Aleksandar Karađorđević ukinuo 1918. nakon osnivanja Jugoslavije, a zbog činjenice da je bila autokefalna SPC navodi kako ima pravo na obnovu.

Ispred Sabornog hrama u Podgorici u četvrtak su održani prosvjedi zbog usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, a organizirale su ga oporbene stranke Demokratski front (DF) i Prava Crna Gora. Prosvjednici tvrde da je predloženi zakon usmjeren protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da bi joj, u slučaju njegovog usvajanja, mogla biti oduzeta njena imovina.

Andrija Mandić iz oporbenog Demokratskog fronta, inače zagovornik ujedinjenja Srbije i Crne Gore i protivnik NATO pakta, koji je tražio da se o ulasku zemlje u Sjevernoatlantski savez odluči na referendumu, što je Đukanović odbio, pozvao je s govornice parlamenta u Podgorici da protivnici prijedloga zakona izađu na ulicu i blokiraju cijelu Crnu Goru.

Tijekom rasprave o zakonu je u parlamentu došlo do sukoba, a zastupnici Demokratske fronte (DF) su pokušali fizički spriječiti glasanje. U općem kaosu je policija uhitila 18 zastupnika DF-a, a predsjednik parlamenta Ivan Brajović zabranio im je da dolaze na sjednice idućih 15 dana. Do incidenta je došlo i u srpskoj Skupštini u Beogradu, gdje je došlo do naguravanja pa i tučnjave zbog vjerskog zakona u Crnoj Gori.

Ako čitate crnogorske medije i tisak NATO saveznika Podgorice, onda su u pravu Milo Đukanović i njegove stranačke pristaše i podanici. S druge strane, ako situaciju Crnoj Gori pratite u srpskim medijima, u pravu su Demokratski front i Andrija Mandić. Ijedan i drugi tabor tvrde da imaju čvrste argumente kojima mogu dokazati svoje tvrdnje.
Međutim, ovdje se uopće ne radi o Crnoj Gori, odnosno, crkvena imovina, pa i moguće priznanje autokefalnosti crnogorske pravoslavne crkve je dio puno veće geopolitičkog sukoba koji se odvija unutar „pravoslavnog svijeta“, što smo ranije pojasnili analizirajući proces davanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi – Kijevske patrijaršije od strane ekumenskog patrijarha Bartolomeja carigradskog.

Talijanski tisak blizak Vatikanu navodi kako je parlament republike Crne Gore i vlada premijera Markovića, bolje rečeno Mila Đukanovića, usvojila prijedlog “Zakona o slobodi vjeroispovijesti i zakonskim pravima vjerskih organizacija”.

Nacrtom zakona se, između ostalog, predviđa popis struktura posvećenih vjerskim kultovima, kojima će crkvene organizacije morati dostaviti odgovarajuću dokumentaciju koja se odnosi na imovinska prava o svojim posjedima. Ako objekti nisu bili u njihovu u vlasništvu prije ujedinjenja s jugoslavenskom krunom 1918., morat će se vratiti u ruke države i, ako budu korištene za vjerske obrede i poslove, vjerske zajednice koje ih budu koristile će morati državi plaćati najam za korištene prostore. U ovom obliku, čini se, zakon i nije sporan, ali sličnom zakonu u nas treba pristupiti s najvećom dozom opreza.

Demokratska fronta i SPC

Na samu najavu zakona su pravoslavni vjernici u Crnoj Gori, a najviše ih pripada kanonskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv zakona Demokratske socijalističke stranke Mila Đukanovića, tvrdeći da je potez jasan napad na njihove zajednice. Najveći prosvjedi održani su u četvrtak 26. veljače, kada su podgorički vjernici prosvjedovali pred nacionalnim parlamentom, gdje je u petak 27. listopada došlo do uhićenja 18 članova oporbenog Demokratskog fronta. U optužbama protiv njih je i epizoda s “lažnim eksplozivom” kojim se crnogorski parlament pokušao spriječiti da raspravlja i usvoji predloženi zakon. Međutim, ipak je usvojen u petak 27. prosinca, na inicijativu parlamentarne skupine Mila Đukanovića.

Prema onome što je rekao ruski protojerej Igor Jakimčuk, tajnik glavnog odjela Moskovske patrijaršije za inozemne veze crkve, priroda zakona neće dovesti do poboljšanja konfesionalnih sloboda i samo će naštetiti unutarnjoj političkoj ravnoteži zemlje.

„Zbog rada na obrani tradicionalnih vrijednosti koje je Srpska pravoslavna crkva uvijek primicala, a sada riskira da se raspadne, a zemlja, bez adekvatnih unutarnjih filtera, riskira da padne u ruke stranih utjecaja“, rekao je protojerej Jakimčuk.

Ono što je sigurno jeste da će doći do polarizacije crnogorskog naroda na dva suprotstavljena tabora, baš kao što je bilo prije sto godina, kada je izbio sukobom unutar jednog naroda podijeljenog na “zelenaše” i “bjelaše” pri čemu su, pojednostavljeno rečeno, “zelenaši” zagovornici samostalne Crne Gore, dok su “bjelaši” prosrpski dio uvijek crnogorskog naroda koji zagovaraju ujedinjenje sa Srbijom. Kome taj sukob odgovara? Crnogorcima najmanje, to je sigurno. Zašto je Đukanović otvorio rane od prije sto godina, i to danas, kada Crna Gora ne ovisi o Srbiji, jer je svoj suverenitet, koje je uživala jedva nekoliko godina, predala u ruke NATO pakta, to pitanje traži odgovor. Situaciju bi se lakše razumjelo ako proces fragmentacije pravoslavnog svijeta općenito, kojem trenutno svjedočimo, promatramo s geopolitičkog, a ne vjerskog ili kanonskog stajališta.

Sukob države i crkve

Srpska pravoslavna crkva, sa svojih 66 samostana, predstavlja najveću zajednicu vjernika u zemlji u kojoj je nešto više od 70% pravoslavnih vjernika. Iako zakon u pravnom smislu obuhvaća i na ostale monoteističke religije, uglavnom islam i kršćanstvo, najveći broj nemira dogodio se unutar većinske zajednice. S obzirom na poteškoće u pribavljanju dokumentacije zbog pet sukoba u kojima je Crna Gora sudjelovala koji u prošlom stoljeću, dva balkanska rata, dva svjetska i onaj ’90-ih, većinu imovine bi mogla oduzeti država.

Najviši predstavnik vjerske organizacije u zemlji već je izrazio spremnost da se po potrebi obrati međunarodnim pravosudnim tijelima.

Prema izvorima pravoslavnih vjernika, zakon je dizajniran u atmosferi odbojnosti koja je primjetna između vjerske većine i državnog aparata zemlje. Iako se odvajanje od Srbije odvilo na miran način, duhovno jedinstvo dviju zemalja još uvijek jamči da veze stanovništva s Beogradom bud vrlo jake, a to znači suprotstavljanje mjerama otvaranja prema Europskoj uniji, što ujedno znači i nametanje kulturološkog obrasca potpuno nepoznatog Crnoj Gori, posebice ruralnoj, gdje crkva vidi veliki manevarski prostor za jačanje utjecaja. Pravoslavne zajednice u Crnoj Gori su se oduvijek isticale po snažnoj privrženosti jugoslavenskoj tradiciji. I ovdje kada kažemo tradiciji, ne mislimo na dvije jugoslavenske države, već tradicije koje su se u crnogorskom narodu ukorijenile u to vrijeme.

Stoga je različita buduća vizija zemlje vjerojatno temelj za sukob između svjetovnih i duhovnih sila Crne Gore. Usprkos Đukanovićevim obećanjima da neće otimati imovinu ni jedne od konfesija, njegove riječi, što je očekivano, nisu pomogle smirivanju prosvjednika koji su zaposjeli ulice crnogorske prijestolnice. Protesti i optužbe koji će utjecati na političku scenu u Crnoj Gori riskiraju da ih Đukanović iskoristi za raspirivanje strahova i za sve optuži Beograd, možda dijelom i Moskvu, posebno sada kad je mogućnost ulaska u Europsku uniju ostalih zemalja u regiji vrlo upitna.

Zapad cilja u „Ahilovu petu“ Moskve i fragmentira „pravoslavni svijet“

ANALIZA: Pravoslavni raskol istočnih Slavena nema veze s religijom već geopolitikom

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
535 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Što li će biti dolje pitanje je sada, Milo pučanstvo dijeli i polarizira po utabanom putu tame i ne osvrće se jer sad nije srpski sin već crnogorski, u stvari hazarski.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Ovo je najbolji snimak koji objasnjava ko je on:
https://youtu.be/3aPS-RAu0VU

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Milo nikad ne skreće sa puta šesterokrakog, zato toliko i traje, odabran je on za tu ulogu dok je još bio u majčinom stomaku.

Konobar
Gost
Konobar
8 mjeseci prije

Milo je notorni kriminalac kojem su optuzbe davno srocene, a on sad odradjuje posao za potrebe Nato-pakta i Vatikana kako bi sto duze odgodio aktiviranje tih optuzbi. Nakon zavrsenog posla ce ga shutnuti. Da podsetim da se na popisu pocetkom 20 veka oko 95% C. Gore izjasnilo kao Srbi, ali se danas oni koji se tako izjasne ne mogu zaposliti u drzavnoj sluzbi, ne mogu dobiti dokumentaciju dok se ne prevede na “crnogorski” jezik, trpe svaku diskriminaciju u drzavnim institucijama, skolama itd. Danas zapad samo nastavlja staru politiku otkidanja teritorije i stanovnista pravoslavnih Slovena kako bi onemogucio potencijalno saveznistvo Rusije na ovim prostorima i posebno izlazak na Mediteran. U tu svrhu je skoro cela jadranska obala pripala katolickoj Hrvatskoj, u tu svrhu je Austrija bukvalno stvorila od albanskih plemena Albaniju (pisali su im ustav, jezik sa gramatikom, osnovali institucije itd), stvorene su nove nacije poput Bosnjacke, Crnogorske, Makedonske,, od pokatolicenih Srba se trazilo da se izjasne kao Hrvati (zato nam je isti jezik i prezimena stvoreni od srpskog i njihovi jezici . . . stara prica. Tako je jedinstveni slovenski prostor na ovim prostorima od strane zapada iscepkan i suprotstavljen, a istorisjki rezultat nam je svima poznat. Danas se npr prepiremo oko svojatanja mramorja – stecaka, iako je jasno da je to delo jednog nacionalno, jezicki i religijski jedinstvenog naroda. Ko je raspolozen i spreman da se suoci i sa stvarima koje nije znao ili mu se ne dopadaju, neka malo potrazi informacije, to je, ne samo, deo nase istorije, vec i kljuc za razumevanje onoga sto nem se nedavno desavalo, trenutne ovakve situacije i projekcija buducnosti u kojoj cemo zauvek ostati prezreno orudje zapadnih sila za ostvarivanje svojih interesa i vecitu pljacku ovih prostora za sve vrste resursa.
Znaci, stara politika, ista ona koja je od SSSR-a stvorila nove drzave, a od ruskog naroda nove, u istoriji nepoznate narode kao Ukrajinci, Belorusi itd.
Samo jedna ilustrativna posledica ove Milove odluke je, a vec je najavljena, da drzava kao vlasnik pravoslavnih hramova i manastira moze da raspolaze njima i izdaje ih za kafice, proizvodne pogone, skladista . Onima koji se zbog nerazumevanja procesa raduju ovome, samo da kazem da se tocak istorije okrece i procesi lako mogu da budu reverzibilni.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Ostraščen si i programiran do kosti. Lijepo širiš panslavenstvo na Balkanu. Hrvati pokatoličeni a tebi Stjepan Nemanja kršten u Duklji, gradu koji osnova Dioklecijan, u katoličkoj crkvi. Bosanci postojali u vrijeme kad je isti vršio pogrome po zapovjedi Rima i Carigrada nad bogumilima, bosanci su najmanje ravnopravi povjesno srbima jer su Nemanja i Kulin ban obitavali u slično doba. Kasnije Nemanja promjeni vjeru ode u pravoslavce, prodo veru za večeru, eto kad me vučeš za jezik. Samo nisi ti i ono zašto se izlažeš, tu si da zavađaš plemena balkanska varanu.

Konobar
Gost
Konobar
8 mjeseci prije

Kolega, nisam racunao da ce se takvi strucnjaci poput tebe pokolebati. Ostani veran istoriji iz dnevne stampe i Vikipedije.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Hahaha, što veća bomba to veča buka, što veča buka to gluhlji puk.

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

Subaru kako ti se samo da ovima mitomanima išta pričati? To ili su uspaljeni tinjeđeri, nogometni huligani naučili povijest na tribini ili pačenici i hulje koji se skrivaju u domoljublju stvarajuči svoju alternativnu povijest. knjige nisu u ruke uzeli, svijeta vidjeli.
Srbi su jedinstven narod u svijetu. to im moram priznati. kolektivno su zapali u kaljuzu mitomanije da se ja bojim za njih da ce ponovno po lampi dobiti samo je pitanje od koga sljedeci put.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Pajo, nije lako biti srbin, količina indoktrinacije bi svakog albanca, hrvata, bosanca, slovenca, makedonca napravila srbinom da od kolijevke do groba sluša neprekinuti niz mitova i legendi gdje se veličaju srbi a svi ostali ponižavaju. To ima jako dobar učinak na srpstvo u cjelini, čini ga homogenim, djeluje onako kao zaluđene bajke ali to ostavlja progam usađen u podsvjet svakog srbina, i u malom srbinu čući veliko srbin kad je u pitanju Srbija. Oni od tog mita nikad neće odustati jer su dobro programirani, predobro, usporedivi su sa varanima, znaš što mislim pod varanima. I drugi narodi bi mogli ići na doškolavanje kod njih kako se vlastiti narod impregnira vlastitom mitomanskom indoktrinacijom koja stvarno djeluje. Šumadija je zaista tolerantan lik, al kad Šumadija optužuje Vatikan za sve onda se vidi da je i njega program dotakao poprilično. Eno gore je priznao da je morao učiti Njegoša napamet a Njegoš ko i Andrić išli na zapad po instrukcije kako da programiraju mozgove raje na Balkanu. Donjeli su u svojim mozgovima programe koje su usadili svakom srbinu i crnogorcu i oni djeluju i danas i sutra će, neće prestati djelovati. Šumadija spomenu Vatikan da upravlja a neznam dal zna da je Vatikan stvoren od iste ruke ko i bilo koji oblik krščanstva pa tako i pravoslavlje. Vatikanom trenutno upravlja crni papa, zašto crni kad nije crn, pa zato što nosi jezuitsku crnu mantiju, red mu to nosi. I Šumadija, tolerantni tip, ne vidi da je Vatikan, kao i SPC i RPC intrument u rukama istih. Na križu najviše crkve u Moskvi davidova zvjezda, jel trebam još nešto dodati? Ja nemam problema sa srbima iako bi ih trebao mrziti što su meni i mojima radili i radit će sutra, nisam naivan da mislim da će mikroimperijalizam prestati ovdje na Balkanu. Ja imam problem i imat ću ga dok sam živ a i moji poslije mene sa mikroimperijalizmom kojeg će uvijek posticati oni koji oru Balkan milenijima, ona stvorova pretorijanska garda. Sa srbima možeš biti prijatelj najbolji u životu, imaju oni dušu koja ih krasi, komunikatvini su i druželjubivi ali sve se to promjeni preko noći ako dođe ferman iz Beograda, u stvari ne dolazi iz Beograda već u Beograd pa se širi dalje. Oni koji vladaju svijetom ne žele da mi živimo u miru ovdje, uvijek će nas zavađati a to nije teško. Svatko ima svoj program u glavi veći ili manji i dovoljno je baciti iskru da sve plane.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
8 mjeseci prije

Znaci zagovarati srpstvo je isto kao velikosrpstvo. Demokratiju dragi moj iskoristava svako ko kako zeli. I krajina se vecinski zelela da odvoji od Hrvatske ….. jel i to bilo demokratski.

Konobar
Gost
Konobar
8 mjeseci prije

Kolega, mozes da se izjasnis kako hoces, tvoja stvar, ali ne mozes zato da promenis istoriju, pa ako zagrebes par stotina godina unazad i otkrijes da ti se cukundeda ili pradeda zvao Jovan ili Dusan. . . . ti nemas hrabrosti da to ispitas, naravno, lakse je ovako lepiti izandjale etikete i osecati sigurnost u choporu . . . Ne radi se o velikosrpstvu, samo napomena da istorija ne pocinje od kada se tebi dopada.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Varane ne glumi srbina.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Prije da kao pravi konobar služi jodlere u nekoj alpskoj vrleti.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Veći je problem prihvatiti istinu.

Konobar
Gost
Konobar
8 mjeseci prije

Onakvi isti ciji su preci to radili vekovima, neko za pare, neko pod pretnjom . . .

Mucke
Gost
Mucke
8 mjeseci prije

Bez uzrujavanja kolega,otislo je po nabavnoj cijeni.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Sve su stvorili osim Srba, srpskog jezika i Srbije.

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

Srbija je prije neki 800 godina bila pod jakim utjecajem Rima/Vatikana, čak je i ratovala protiv Bizanta , dobila priznanje od RIma/Vatikana 1218.g…. Prošle godine ste malo prešutili 800 godina priznanja Srbije od strane Vatikana..
Dva starija sina velikog župana Nemanje su bili bliži Vatikanu nego Bizantu. Prevladao je najmlađi sin Rastko, tj. Sveti Sava, koji prema nekim verzijama nije toliko “svet” kakvim ga se prikazuje i koji navodno nije birao sredstva da dvojicu starije braće makne s puta. Eto tako je Srbija presla na pravoslavlje

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

O Nemanji ima dobra storija kod Ivone Živković.

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

@odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Pročitah ! Pa jeli to moguće ? Prema Ivoni to je bila tajkunsko-mafijaška porodica sa ciljem krivotvorenja novca za potrebe Vatikana i Mletačkih bankara.

aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
Gost
aesfviaerfvawefuawuefauwefuzawefawuefw
8 mjeseci prije

Drago mi je da si pročitao Miki, čitaj i dalje, pročitaj što je rekla za Putinovu-Nosferatuovu Rusiju. Pa di je kršten Nemanja, Duklja, katolička crkva, radio za Papu, kasnije Savo ubi brata katolika i ode sve u pravcu Carigrada.

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Riddick, ovim klipom je receno vise nego svim komentarima zajedno, sigurno vise slova necu napisati na ovu temu posle ovog

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Misliš reći, Milo pučanstvo dijeli a SPC ga ujedinjuje! A znamo dobro što je Spc i Đukanović ju je pravilno imenovao terorističkom organizacijom a onaj “mangup” Amfilohije Radović uvjek nosi kalašnjikov ispod mantije i prijeti svima koji mu se približe. Pravi mafijaški bos!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Preko 60% Crnogoraca najviše vjeruje SPC, od svih institucija;druga je čini mi se Policija.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
8 mjeseci prije

Bit ce ti kako je naredio London, Washington, Berlin I vatikan a sve ostalo je pisanje uz vjetar. Eno dodik ti potpisao dokumenat za NATO 👍👍👍👍👍

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Sinisa

Svemu “lijepom” dođe kraj pa tako i širenju političkog pravoslavlja. Rekoh Vam da je svojevremeno u Francuskoj izrađena karta koja prikazuje pravoslavni teritorij sve do Istre… i to bez prisutnosti Katolika i Muslimana koji su nekada bili dominantni na svom tom teritoriju. (Valjda se očekivalo da Katolici i Muslimani u BiH međusobno “riješe” jedni druge pa da Pravoslavci samo slobodno “ušetaju” uz pomoć EU, a potom politički prisvoje tuđi teritorij.) Međutim, čini se da ne ide baš sve prema planu, a ni Muslimani i Katolici nisu više baš tako naivni i neupućeni. Zapravo, sve više uviđaju “naličje pravoslavlja” pa se zajedno okreću protiv njega. I za to imaju jaaako dobre razloge!

Konobar
Gost
Konobar
8 mjeseci prije

Nije cudo za Francuze, oni su uvek bili ostrasceni pravoslavci, ti naravno verujes samo istoriji bosanskih franjevaca iz XIX veka, sve pisano na osnovu originalnih dokumenata, koji su uvek izgoreli ali je na srecu neki fratar pre toga napravio prepis i eto ponovo originala da mu se veruje.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Konobar

Francuzi su mrtve duše, a što se moga vjerovanja tiče – vjerujem Riječi Božjoj i Svetom Pismu. To će reći da je samo jedna Sveta Katolička i Apostolska Crkva, a njezino je sjedište u Rimu.

Što se (političkog) pravoslavlja tiče, Putin je naivan ako misli da je kraj unipolarnog svijeta, ali da će Moskva za pravoslavlje i dalje ostati “alfa i omega”. Naime, u multipolarnom svijetu nema više ni “majke nacionalnih crkvi”, nego svaka nacija/država dobiva svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu. Stoga će postojati i Ukrajinska Pravoslavna Crkva, i Crnogorska Pravoslavna Crkva, i Hrvatska Pravoslavna Crkva… potpuno neovisne od Beograda i Moskve.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Pravoslavlje je tu….vijekovima,o čemu ti Kora pričaš;šta de širi sa ovim načinom kakv vidimo u Ukrajini i Crnoj Gori, na koji način se to širi, na neki humaniji ili prihvatljiviji (karikiram jer ti je komentar nabijen čudnom statikom).

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Jesili ti samo ovdje za lupetanje,ili za sanu2.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Đeki, ne lajati I u kućicu, zlo jedno. Odmah!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Bokmater, već si tu!!!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Jack@Pa prati te stalno haha…; izgleda da mu imponira tvoja nazočnost i voli čitati tvoje komentare… 🙂

Rekoh ja da je čudak.. hahahaha

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

đeki, pastimater, od straha se odmah pretvaraš u x@y, hahaha… Koji si ti psiho.

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

tko ti je to dosapnuo, ….kolinda ili plenko…licno?
smradu odvratni fasisticki!!!

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Vi ste Jack zavirivali ispod mantije Amfilohija Radovica kada ste tako sigurni da jedan starac od osamdeset godina nosi kalasnjikov, sramotno.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Pa vidio sam to na TV istina ne baš sada negoli prije nekoliko godina, on je išao sa skupinom svojih ljudi svi u crnim mantijama i izbili su nekakvi protesti protiv njega i ti koji su protestirali su ih opkolili i vikali nešto protiv njih , a Amfilohije najednom izvuče onu M 70 B ili kako se je već zvala ta puška s preklopnim kundakom i uperi je u gomilu koja mu je odmah otvorila prolaz. Situacija nije bila toliko tragična koliko je bila tragikomična.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

opet si šmrkao ispred TV-a, đeki. A veterinar ti je lijepo rekao da nije dobro.

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
8 mjeseci prije

Ovaj tekst je poprilicno tendeciozan.. No ne navodi cinjenicu da je Srpska Pravoslavna Crkva temelj sve drzavotvornosti zadnjih 150g srpskog naroda.. I ona ne priznaje postojanje drugih pravoslavnih slavenskih naroda.. Kao ni pravo na postojanje katoličkoga Hrvatskog naroda..
To se najbolje vidjelo 1918 g.. Sa ubijanjem kraljevine Crne Gore.. Tako da..
Naprijed Crna Goro..za Slavu i Cojstvo..

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Zanimljivo je…Crnu Goru je ukinuo baš potomak Kralja Nikole.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Opet će ih ludi Srbi oslobađati, polumesec ih guta polako

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
8 mjeseci prije

Ma nece trebati…. pretvorit ce ih u Hrvate… isto kao sto ce Bosnjace u Albance… nije to tendenciozno. Pogledajte malo Albansku znanstvenu/istorijsku literaturu… ljudi vec danas na raznim forumima itd pisu da su Bosnjaci Albanci.

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Bosna je buduća Severna Ilirija.

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

To je prevideo pao mu pepeo od cigare pa nije proćitao.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

Crnu Goru odnosno kraljevinu ukinuo unuk kralja Nikole a sin velikog srpskog harambase Petra Mrkonjica buduceg srpskog kralja, koji je da nebi stradao od ruke dinastije Obrenovica krio se po Crnoj Gori i bio je u nemilosti kralja Nikole koji nije htio da mu da zastitu da nebi imao probleme sa Obrenovicima. Zastitu je dobio al na drugoj strani i za to vrijeme je predvodio i dizo ustanke po Nevesinju i u jednom trenutku je uspio da se tajno ozeni kcerkom kralja Nikole i ovog stavi pred svrsen cin. Neka posebna ljubav izmedju ova dva covjeka nije ni postojala pa i netreba se cuditi i sami cin unuka da razvlasti svog djeda. Kralj Nikola pored sinova je imao mnogo kceri mislim 6 ili 7 i skoro sve su su se udale za najmocnije ljude Europe tako da je kralj Nikola bio u rodbinskim vezama sa vecinom Europskih dinastija. I crnogorski kralj se nije bas dobrovoljno odrekao krune u korist unuka kako se to zeli prestaviti.Srpski kralj je prisilio crnogorskog kralja da abdicira u njegovu korist.Tim cinom je sva crkvena imovina Crne Gore koja je bila samostalna u odnosu na srpsku crkvu presla u ruke iste, i crnogorska crkva je prestala postojati jednostavno je asimilovana u SPC. Tim cinom se ujedno desile tri stvari nestanak Crne Gore kao samostalne drzave, nestanak crnogorske pravoslavne crkve a tim cinom i nestanak nacije crnogorac koji je imao svoju autohtonu crkvu. Iz tog razloga a i da bi vratili svog kralja na prijesto crnogorci dizu ustanak protiv Srpske kraljevine. U Crnoj Gori se pojavljuju komite koji vode borbu protiv Srpske kraljevine za slobodu Crne Gore koju i sam kralj Nikola podrzava. Znaci Crna Gora je izgubila samostalnost agresijom od bratskog naroda, sam ustanak Komita je ugusen u krvi i racuna se da je najmanje 5000 crnogoraca ubijeno od strane Srpske kraljevine. Tako da ne stoji da je Crna Gora odrekla se svoje drzavnosti dobrovoljno vec se je desila agresija Srpske kraljevine . Mnogi vidjeniji crnogorci u tim vremenima su izdali drzavu i kralja a jedan od njih je bio i cuveni crnogorski junak vojvoda Janko Vukotic koji je za to nagradjen cinom generala u Srpskoj vojsci. Serdar Janko Vukotic nije pruzio Komitama pomoc pa ga je i sam kralj Nikola zbog toga prozvao.Veliki Njegos je priznavao srpsku pravoslavnu crkvu ali se je izjasnjavao kao crnogorac i bio je svjetovni i duhovni poglavar Crne Gore a nasledjivali su ga njegovi u krvnom srodstvu rodjaci a ne nikakvi predstavnici klera iz Srbije.Sve do 1918 Crna Gora je bila samostalna u odnosu na srpsku crkvu. I nisam protiv odluke Mila Djukanovica i smatram je ispravnom jer obnavljanjem Crnogorske crkve cuva se i sama nacija Crnogorac i stiti je od nestanka.Prije sam dosta bio u Crnoj Gori i nikad nisam cuo da se neko izjasnjava ko Srbin uvijek je to bilo ja sam Crnogorac. Crnogorcima se desila ista stvar kao i Bosnjacima da im neko uzme drzavnost i naciju i data im je mogucnost da se izjasnjavaju kao Srbi ili Hrvati a Crnogorci da se izjasnjavaju kao Srbi. Milo ovim zakonom jednostavno stiti drzavu i naciju i vraca ono sto pripada drzavi Crna Gora

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

neces dobro proči sa znanjem ovdje, gospodine @Z.A.

Z.A.
Gost
Z.A.
8 mjeseci prije

@Pajo _mozda sam te ovim svojim komentarem povrjedio ali napisan je samo iz razloga i zbog pojedinih koji guraju samo svoje i ne mare dali povrijedjuju drugog.Nije mi namjera da bacam kost ali znam da u Crnoj Gori postoje ljudi koji vole Crnu Goru iznad svega i svoju posebnost i tradiciju. Po meni je, jedno biti pripadnik jedne religije a sasvim drugo pripadnik jedne nacije.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Moj brački kamenu…zanemari sve do sad napisano, neka bude da si u pravu al bih te molio da mi potvrdiš nešto! Da li je istina da vam skupština zavisi od albanskih i bošnjačkih glasova, dakle islamista’? Da li je istina da su vam islamistički glasovi doneli prevagu na referendumu od otcepljenju od SRJ , da li isu isti ti glasovi izglasali ovaj zakon o crkvenoj imovini? Hajde, samo to mi razjasni

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

Ne zaboravite i na naše glasove, na HGI, Hrvatsku građansku inicijativu.

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

Hrvatići trebaju pod hitno se nazvati Vatikanci, to pod žurno uglaviti u Vatikanske ugovore kao temeljni dokument RH

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Ico

Etničkih Hrvata ima i Pravoslavaca (Hrvati pravoslavne vjeroispovijesti), i Muslimana (Hrvati muslimanske vjeroispovijesti), iako se slažem s Vama da su Katolici dominantna većina među Hrvatima. Zato i želimo imati zakone i državno uređenje koji bi bili u skladu s katoličkim svjetonazorom. Međutim, teško da Hrvate može razumijeti sljedbenik političkog pravoslavlja kakvo provodi Beograd u suradnji s Moskvom; tu nema ni razuma ni vjere… ili, drugim riječima, nikakve osnove za razumijevanje bilo koga i bilo čega pa čak ni sebe samih.

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Valter, istina ziva pa u vasim skolama ce se za 50god uciti da u Hrvatskoj nikad nisu ni ziveli Srbi vec pravoslavni Hrvati, samo se bojim da to tamo nece imati ko da uci za pet decenija a da sa ove strane nece imati isto tako ko da oponira, neka tako nam i treba, oni koji budu ziveli na ovim nasim prostorima ce nas opisivati kao ” ziveli su ovde prije nas neki iracionalni ludjaci koji dok se nisu istrebili nisu stali”

Rabotnik
Gost
Rabotnik
8 mjeseci prije

@Valter.
I moja je također živjela u mješovitom selu i Hrvate nisu zvali Hrvatima već Šokcima. Sukobi nisu postojali osim ako ih nije poticala Austrija i religija je bila jedan od načina kako potaknuti te sukobe.

Prc Milojko
Gost
Prc Milojko
8 mjeseci prije

@Valter… Pa tako to ide, najpre Srbin. Pa dodje rat…. pa samo Pravoslavac, pa dodje rat, pa Hrvat Pravoslavac, pa opet rat, pa samo Hrvat, pa za koju generaciju ako ne vec prije, Katolik Hrvat…

Konobar
Gost
Konobar
8 mjeseci prije

Temelj hrvatske drzavnosti jesu sigurno, da srpska vojska 1918 nije oslobodila celu Slavoniju, Dalmaciju, Istru, . . . sve do Koruske – mozes li to negirati?, danas bi sigurno pricao nemacki na poslu, kulucio na svapskoj njivi ili fabrici i kelnerisao u austrijskom hotelu. Nakon II sv. rata ste opet na konto Srba koje ste poklali, pretracali u tabor pobednika . . . sta pricas ti . . .?

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Konobar Koju Istru 1918 . . . Istru su oslobodili Tita i partizani

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Moreno, čita šta je Vojvoda Mišić rekao po povratku iz Dalmacije onom mom nesretnom kralju?

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

Mlata Znan

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Tako je Moreno to je istina, vama kao ociglednom intelektualcu nista ne moze promaci, Istra je bila Talijanska do posle drugog svjetskog, pozdrav

Mucke
Gost
Mucke
8 mjeseci prije

Vidim govoris esperanto ko da si se rodio tamo.

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

nece biti….srbi su na teritoriji hrvatske zbog povlastica a i jezuitizma vatikana primili katolicanstvo jedno vrijeme bili srbi katolici pa posle hrvati (vatikan ne priznaje ili nije priznavao pravoslavne crkve)…te su stoga “velikodostojnici” pravoslavne crkve (srpske) odlucili (sic!) da ,nije srbin (t)ko nije pravoslavne vere…odoste u hrvate aferim! slicno je bilo i sa muslimanima koji su se do prije 30-ak godina smatrali srbima ..sad su bosnjaci kao da ostali stanovnici bosne to nijesu….model je znaci uspostavljen, i za makedonijeu (stara srbija!!), crnu goru(prva srpska zemlja!) a i sire, gledamo ukrajinu, rumuniju, moldaviju…
sve to dragi moj Kamenu ukazuje da je religija (sama po sebi i svaka , bas svaka) ZLO! uzrok svih podela i ratova… …naravno da su lihvari (svi znamo (t)ko su!!) stali iza svega toga i inicirali svakojako zlo na zemlji…i jos ce , dakle ne palamudimo….zmiju treba u glavu makar bila i stoglava (kao sto jeste)..

zavrsavam sa stihoima “genocidnog” genija:
“….
strah zivotu kalja obraz cesto
budale su ocima slijepe
svijet je ovaj tiran tiraninu
a kamoli dusi blagorodnoj
al tirjanstvu stati nogom za vrat
to je ljudska duznost nasjvetija
….”
pozz za tebe i za sve na portalu!

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Srbi katolici su bili na teritoriji AUSTRIJE a ne u Hrvatske koja tad nije ni postojala prim.kom. Dakle ljudi da li malo čitate ili prepisujete iz novina šta vam se svidi.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

znači bili su migranti iz turske u austriju?

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Kakvi migranti šta nebuloziš postoje tragovi vekovnog postojanja, ajde opet kontriraj onako bez veze. Pa kraće su Srbi bili pod okupacijom nego pravi Hrvati dragovoljno. Nisi znao da postoje pravi i lažni Hrvati?

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

ne znam. nemam pročišćen um poput tebe.

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Znaš ti dobro samo me provociraš. Konvertiti su takva zla počinili da su se i Austrougari a posle i Nemci zgražavali. Jel sad malo jasnije da ne razglabam.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

mmne Religije nisu uzroci nego sredstva

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Uvek 100%

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

to ih opravdava??

jupiter
Gost
jupiter
8 mjeseci prije

al´ si uzburkao ujkice i lojkice….toliko minusa…..hahaha

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Milo na partyju varana u Tivtu 🙂
http://www.seebiz.eu/the-guardian-siromasna-crna-gora-kao-igraliste-milijardera/ar-8142/

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Rekoh ti ja, hazarikus je on, čitao sam ovo negdje.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

u Skupštini Crne Gore u Podgorici je usvojen ”Zakon o slobodi veroispovesti” kojim se oduzima pravo svojine Srpskoj pravoslavnoj crkvi nad svom crkvenom imovinom stečenom pre 1918. uključujući i najveće srpske manastire i svetinje u Crnoj Gori.
Iz skupštine su prethodno fizički uklonjeni i uhapšeni poslanici opozicije.
Preostalo je još da ovaj zakon potpiše i predsednik Crne Gore Milo Đukanović i da se on objavi u Službenom glasniku Crne Gore pre nego što se imovina Pravoslavnoj Crkvi i formalno oduzme.
Republika Crna Gora biće na ovaj način jedina država u Evropi koja će kao sekularni i necrkveni državni entitet biti vlasnik crkvenih objekata i njima raspolagati kao da je u pitanju Pravoslavna Crkva.
Neverovatan ishod političkog delovanja u Evropi u 21. veku!

neznanac
Gost
neznanac
8 mjeseci prije

Mislim da je Francuska 1905.g.donijeka sličan zakon ,te da su sve katoličke crkve u Francuskoj u vlasništvu države..nisam siguran 100,%

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Nije vazna Francuska.
Kad se uspostavi presedan onda Bakir moze uraditi isto: oteti imovinu RKC i SPC i osnovati Bosansku crkvu. Vec su odavno napisali knjige u kojima tvrde da je postojala bosanska crkva, a da su katolici dosli sa Austrougarskom.
A nije vazna crkva (vjencati se i krstiti dijete mozes i preko granice) vec groblja. Sta kad ti umre mati – dati je bakirovcima u ruke ili voziti preko granice u tudji zavicaj? Sta sa grobovima predaka – ostaviti na bosanskom groblju ili ih vaditi?

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Ček nešto, bosanska crkva nije postojala, aha………

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije

Vise je postojala od crnogorske crkve. Doduse nisu bili crkva vec sekta , ali to nije vazno u ova moderna vremena. Crnogorska crkva nije postojala kao ni hercegovacka ili dalmatinska.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Jel i ta bosanska bila srpska? Bili sekta jer tama iz Rima i Carigrada tako rekla, aha……

Belegija
Gost
Belegija
8 mjeseci prije

@tihobl: sto nebi Bakir osnovao, ne vidim problem. Kad moze Vucic osnivat po Srbiji i Sandzaku svoje dzamije i imenovat Reisove, sto nebi i Bakir (isto to u najavi radi i Dodik u BL). Srbi su to patentirali, ali sad kad drugi koriste isto, sad neka k’o pobuna i kmecanje nemojte nase crkve otimat… Moj tiho “carma is bitch”. Mozda je ovo samo partija saha gdje se postavljaju figure ili je konacno vrijeme da se vise za druge ne biraju Sejde, reisovi, patrijarsi itd … i da konacno malo popustimo od nacionalizama koji nas ubijaju u pravom smislu rijeci …

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Pa čekaj malo! Zar nije na isti način ta ista imovina oduzeta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi 1918 godine? Crna Gora ima legitimno pravo postati autokefalna crkva, odvojena od SPC isto kako je to učinila ukrajinska i makedonska pravoslavna crkva a u dogleddno vrijeme će opet natati i HPC i ona već i postoji u Hrvatskoj i sad broji oko 25 tisuća vjernika a na čelu joj je Episkop Aleksandar bugarske nacionalnosti nacionalnosti.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ne kontaš nesrećo….CPC nije nikada mi postojal.
HPC….neka i to bude a zlo da nebude, samo hoćete li i vi oduzeti recimo manastir Srpske pravoslavne crkve Krku?

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Trebalo bi i to jer tamo se za vrijeme nekih praznika čuje pucnjava iz automatskog oružja znači rafalna paljba u znak veselja povodom nečega! Trebalo bi napraviti barem poštenu raciju i pretres i to ponavljati svake godine!

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Jack…čijim glasovima su to uspeli, kakvu će korist isti izvući iz cele priče?

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Moram opet da vam repliciram, nemojte siriti dezirformacije, kakvi rafali i kakve kojestarije, ne znam stvarno cemu ovo sluzi pa na ovaj smo nacin vec doziveli sveopstu nesrecu u bliskoj proslosti i zar nije bilo dovoljno. Izgleda da se mi nesrecni nikad necemo dozvati pameti, valjda do poslednjeg.

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

@Tink
U pravu si … nećemo se nikad dozvati pameti. Pa dovoljno ti je citati ovaj portal da vidis kakvih sve fanatika ima i koliko vole zveckati oruzjem. A sutra ce opet reci “Ko nas bre zavadi ?”

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

Bravo Miki, Miki veliki …..
Oružjem zveckaju samo ovi što govore “bre”? Dao bih ruku u vatru da bar pištolj imaš u šteku.

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

@Rusofil
Poanta je u tome da se mi međusobno zakrvimo jer prevladaju fanatici koji misle da će oružjem nešto rješiti, a poslije nam je neko drugi kriv. Mi smo krivi. Imam ja takve poznanike,, za sve loše u životu, uvijek im je neko drugi kriv, oni sami nikad nisu pogriješili.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Sinisa

Ajmo malo, primjerice, o Crkvi sv. Luke ili Crkvi sv. Nikole u Kotoru. Kome je to pripadalo?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Nešto poput Svete Sofije?

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Kora
Treba vam knjiga don Nike Lukovića…mogli biste se iznenaditi 😊

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Lucija

Magistrirala sam na toj temi tako da nema iznenađenja 😉

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Booogaaatiii!! magistriraaaalaaa na tomeee!! svaka čast!! Drugi portali će naprosto da pozelene od zavisti kad vide kakva se intelektualna krema gomila ovdje. Sad se možda javi i drug Ivo i udari se u prsa junačka i i pohvali se da je i on doktorirao na temu korištenja nuklearne energije u humane svrhe, kao što je smanjenje svjetske populacije na polovicu trenutnog broja stanovništva i na nužnoj potrebi, da se to prvo učini sa Izraelom i Amerikom i da se svi njegovi neistomišljenici steriliziraju injekcijama nuklearnih izotopa cezija i polonija i tako dalje i tako bliže.

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Đeki ne diraj mi Koru, ona je moja………..

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Nema ništa!!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Najebao si ako je diraš!

Miha
Gost
Miha
8 mjeseci prije

ahahaha

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Miha, Đeki je sisiboj, ukakao se skroz, misli da ću ga feminizirati.

Miha
Gost
Miha
8 mjeseci prije

Hahaha, vidim bijete boj s njim, Ivo politički, ti ljubavni 🙂

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Najebao je ako ga se dočepam, ide odmah na obuku za roba kod jedne domine.

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije

Jacko, Ivo je vrsni kinolog a ne zna se šta je diplomirao. Bavi se i dresurom .. 🙂 🙂

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Jack

To što Vi niste u stanju shvatiti da općenito mnogi magisteriji imaju veću vrijednost nego doktorat Miroslava Škore nije moj, nego Vaš problem.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ma znam Kora, ali sam se samo malo našalio ali ne na tvoj račun nego sam malo podbo onoga dr Ivu!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Jack@ kad sam čuo što sve uče danas na Teološkom /KB fakultetu, ne čudi me ni malo da postoje ogromna proturiječna stajališta. No ,nema problema što se mene tiče, volim čuti različita stajališta.
haha Ivo nuklearna je zaista slučaj za sebe.

Savio
Gost
Savio
8 mjeseci prije

Je li pricas o onim napustenim crkvama, sto su koristene kao skladista, sto je Napoleon (rimokatolik) predao SPC?

Neutralan
Gost
Neutralan
8 mjeseci prije

Sinisa neznam zasto cvilis toliko, imas svoju BiH i nemoj da brines za tudze zemlje i njihove zakone. Tvoj plac je samo pokazatelj da nisi miroljubiv i da bi ti i takvi svima uvodili red probali ste i popusili i opet cete popusiti. Posebno se istices na portalu i to nije zdravo.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Hm…dok je meni Republike Srpske znam da dišem, ništa BiH, ništa Srbija….

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

I u rs se bijete a kako vidim ne cvataju ruze a gledas kako bi tamo nekoj zemlji ti uvodio red idi malo lijecii se gubitnice .

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Red je postojao…

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Tony, koja zemlja, pa vidite da ta zemlja koja uzgred broji 500000 dusa nema ni svoj identitet, valjda je jasna ova prica oko spc u C Gori. Drzava zeli preuzeti verska zdanja i imovino od jedne verske zajednice i dati drugoj, koja je uzgred na nivou nevladine organizacije sto i nije toliko bitno. Nije bitno jer svako moze prijaviti versku organizaciju ako je u skladu sa zakonom, ali mora praviti sam svoje verske objekte ili neka mu drzava pravi ako zeli ali ne da otima drugoj verskoj zajednici. Ja sam mislijo da se na ovom sajtu susrecu razumni ljudi, medjutim izgleda da je to moguce samo kada je Sirija u pitanju, ali kada su Srbi u pitanju ta mrznja se izgleda ne moze prevazici a time ni razuman stav.

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

Kada Rusi vrate Krim pod svoje onda je to u redu. Kada CPC vrati imovinu koju su joj oduzeli i dali SPC onda je to otimačina. Kao i uvijek – dvostruki kriteriji. I kao i uvijek sad će krenuti … “pa nije to isto blabla….”

Rusofil
Gost
Rusofil
8 mjeseci prije

Ti stvarno ne vidiš razliku u poređenju koje si naveo?

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

Ma uzmi bilo koj primjer. Uzmi Srbiju i Ukrajinu. Nije u redu da se Srbiji otme Kosovo, ali je u redu da se Ukrajini otme istok zemlje, Lugansk i Donjeck. I onda se prema potrebi izvlače “argumenti” Ako paše uzme se povijesni argument, ako više paše onda etnički, pa strateški .. blabla. Jebeš nijanse. To su dvostruki kriteriji i točka. Da si Ukrajinac, gledao bi na Donbas kao na okupaciju, kao što gledaš na Kosovo kao okupaciju, garantiram ti.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Siniša, ti i svi ostali stanovnici RS bi trebali na počasnome mjestu u vašim kućama držati sliku Bila Klintona i svaki njegov rođendan obilježiti palenjem svijeće pod njegovom slikom jer morao bi znati da vam je ON dao republiku srpsku i spasio Srbe od teškog poraza i propasti u jesen 95, kad su HV i Armija BiH došli na dvadesetak km od B,Luke i kako je to više puta priznao vaš general Slavko lisica, da su svi iz tog dijela vašeg entiteta već bili na “točkovima” i u pokretu prema istoku, ali kao melem na ranu je došlo upozorenje Tuđmanu i Aliji, da odmah stopiraju svaku akciju i da će u suprotnom primjeru imati posla s Amerima, koji če ih napasti avijacijom, ovi su morali poslušati zapovjed jačega i podvijena repa u Dayton, gdje se je rodila Republika srpska. Znači, nisu vam je dali ni Rusi ni europski prijatelji nego Klinton i njegovi operativci i zato pokažite bar minimum poštovanja prema onima koji su vas de facto spasili od gotove propasti!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Čuj Đekija kako ipak nešto zna. To za spomenik Klintu u Banja Luci sam provalio prije desetak godina.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Neću s vama diskutirati jer se ne parim sa jazavcima!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Tebe će srediti Kora sa straponom, besplatno, ona voli dominirati nad sisibojsima koji misle da su dečki i imaju gender kratki spoj u glavi.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ne rokći bježi u svoj brlog i sutra mi se javi na megdan!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Rokćat češ ti ko Ned Beaty u Deliverencu kad ga je nategao onaj hilbili a tebe Kora.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

hahahah…kad ga je gorštak natezao za uši i silovao.hahahah!!! Legendarno..:)

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Bio sam tamo kao nišandžija na topu 130 mm, koji je s lakoćom mogao doseći svaki kutak B Luke jer je imao domet od 27 km a s posebnom granatom 33 km, već smo pripravili sve elemente za gađanje, kad je doletio helikopter iz zagreba s zapovjedi da se povlačimo!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Daj ne foliraj, bio si ti u Đerusalimu udarao čelom od kamen. Kako je tekao razgovor između Miloša, Tuđija, Galbrajta i koga je Tuđi nazvao i gdje? Koji zrakomlat, a veza kriptirana Kešovine sa Tuđijem ništa, što muljaš varane.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Još jednom ti kažem, ne rokći više nego u svinjac i sutra mi se javi na raport!

sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
Gost
sfvnajenfvjaewfvaewfvrehwfvrhewhvev
8 mjeseci prije

Đeki Ned Beaty rok rok rok.

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Evo sad vidim ovaj komenter, znaci niste mladi vec je nesto drugo u pitanju. Jeste se nekad zapitali kako ste dosli do B Luke, verovatno svojom velikom hrabroscu i junastvom

Gungula1950
Gost
Gungula1950
8 mjeseci prije

Jedini narod osuden za genocid, jos malo pa ce vam i majka turska stat uz rame 😉

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

@Tink
Ne treba ti neko posebno junaštvo, ako s druge strane imaš kukavice.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Došli smo vrlo lako slijedili smo vas u vašoj sveopštoj bežaniji. Bežmo braćo, pobeda je naša, Beži bre, spasavaj glavu, Spasi se ko može!! To su bili vaši bojni pokliči!!

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Sisiboj Đeki, ti si gledao onaj film o Kešovini pa si si umislio da si ratovao do Banja Luke. Tamo nisu išli sisibojsi nego bedbojsi a ti to nisi ni da si imao godina tada da ratuješ.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Popušti ga krelac ili zatakni ga za uvo, da ti misli keva, da si pisar, hehehe!

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Jack, vojske su išle dokle je lanac bio dugačak. RS ni jednog trenutka nije bila u opasnosti od napada, možda neki oficirčić napaljeni seruckao nešto ali džaba, Franja je odavno posavinu očistio od Hrvata a drug mu njjegov Sloba prepustio Knin. Nemoj biti naivan. Isto bi tako ja moga pričati za Osijek npr….bio je pust, na dlanu kako bi se reklo…..jedna ekipa piojandura je ušla čak do pijace, umalo ih nisu postreljali JNA oficiri,-“vraćaj se nazad majku vam jebem”! Kad shvatiš da je sve to bila jedna velika igranka onda nam bude bolje svima…kada shvatiš da je Vukovar sto puta mogao biti evakuisan a znamo da nije onda nam možda bude bolje. E sad, kome je odgovarala Ovčara, razrušeni Vukovar to ću tebi ostaviti da prostudiraš, Pozdrav prijatelju

Klepetan Amerika
Gost
Klepetan Amerika
8 mjeseci prije

koja glupost kako vam se da prepričavati lejm urbane ribičke priče?pssss rig rig

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Zamisli….u dvorištu Narodnog muzeja Republike Srpske ima spomen ploča zahvalnosti Britanskim vojnicima za njihova dobra djela devedesetih godina.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Sinisa

Jeste li sigurni da tu nije u pitanju ustvari srpska zahvalnost Britancima za “dobra djela” četrdesetih?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Hxahaxa baš su nas usrećili i 40ih i 90ih!!!!

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Sinisa

Nisu Vas ni morali direktno “usrećiti”; dovoljno je da su “unesrećili” neke druge pa da “Vaša radost bude potpuna”.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Buzi, tebe nisam pitao za mišljenje i odhebi u skokovima uše!!!!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ma jesimoj ku”ac, sad ti ko fol proradili klikeri, kad sam ja to spomenuo!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ko je vas spasao 91.,ko vam je odobrio Bljesak i Oluju a nije Unu95.;da si bio tamo znao bi kako se sve dešavalo.

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Ne znam stvarno Jack koliko vi godina imate ali po ovom komentaru bih rekao da ste mladi ili je nesto drugo u pitanju. Nista Klinton nije dao Srbima van onog sto je pre toga rezirano i dogovoreno. U tom sveopstem stampedu vi ste u jednom trenutku osetili moc i presli granice tog zacrtanog scenarija i to je jedina istina. Kao sto je na pocetku rata Sibenik i Zadar visijo pa su Srbima zapretili oni koji su vama zapretili pred B Lukom. Pa ne mislite valhda posle toliko godina i iskustva da se mi nesto sustinski pitamo i da mozemo samostalno delovati

Gungula1950
Gost
Gungula1950
8 mjeseci prije

Tink ja san jedan od onih sta pratin logicno od vrimena kad se i nisu zvali logicno, komentara san ukupno napisa cca 10 ali sad cu tebi nesto objaanit, ja san bija u 113. sibenskoj brigadi, niko nije vama pritija, napali ste grad sa rezervistima, golobradon dicon koja pusku nisu znala drzat a moral za osvajat grad u kojem nikad nisu ni bili je bija na razini nule, slagali smo ih na hrpe i gledali dokumente, svi su bili iz zabiti za koje niko nije cuja (s podrucija bosne i srbije), najmanje nih s podrucija krajine, tu je dicu pokupilo i dovelo ih u nepoznato. U Pakovu selu (na pola puta Sibenik-Drnis) je nakon jednog unistenog tenka nasta toliki kuslus da se ni mi sami tome nismo nadali. Da srbi nisu imali toliku prevlast u vatrenoj moci i naoruzanju, rat za sibenik bi traja 24 sata a ne tjedan dana…. sad vi gospodo koja rata niste vidili napisite da su ovo gluposti i glumite magistre, jer su sad svi pametni. Vojska koja je bila isprid Osijeka, Dubrovnika, Šibenika, Zadra, Karlovca, Vinkovaca a u ni jednom gradu nije bila, nema sta ocekivat, to se znalo da ne moze opstat. Mi smo se borili da spasimo obitelj a tad je moral najveci…sad, 30 godina nakon toga, imam dobrog prijatelja krajisnika iz kistanja, koji je 95-e biza u takozvanoj “traktorijadi”, kaze du si bazili iz razloga sta im je lokalna uprava naredila da se bizi a ne zbog toga sta se njima napustalo didovinu…vratija se 1997 i od tad zivi normalno ka i 99 posto pravoslavaca u hrvatskoj koji svoje vole a tude postivaju, volin ga ka brata i vise vridi nego svi moji ostali “prijatelji” hrvati. Nisu bitna krvna zrnca ako si covik a jos manje vjera..

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

@Gungula1950
Bravo Majstore !

Jomla
Gost
Jomla
8 mjeseci prije

Gungula, dao bih više pluseva, al’ ne može… a za BL je tačno: zapovijed … ali nije to iema!

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Naredba, tačno ali neko je nekone sa druge strane naredio povlačenje bez opravdanaja, oostruksao kanale opskrbe, zadržavao ljude gdje nisu imali potrebe….pa imaš da su 6.Sanska i 43.Prijedorska napustile položaje na Koridoru i došli na potez Novi Grad/Jajce te su uspjeli zaustaviti napredivanje. Banja Luka je tada bila puna vojske, prepuna, nije postojala šansa da probijete utvrđene linije ni na Glamoču bez nečije naredbe i izdaje.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Bravo Gungula 1950. Nažalost, malo je takvih kvalitetnih ljudi koji unatoč svim mukama koje su prošli ne šire mržnju i realno iznose činjenice.

Gungula1950
Gost
Gungula1950
8 mjeseci prije

Bilo je krade i razbojnistva na obe strane, prijatelju to je rat. Ljudi postaju zvijeri. Samo se nemoj pravit grbav, cili svit zna ko je zapoceja rat, ko se naoruzava vec 1989, ko je koga napa. Cak se i s podrucija drugih zemalja pucalo po hrvatskoj iako te zemlje “nisu” sudjelovale u ratu. Sibenik je geografski lako za branit tako da tvoja prica o brzom padu grada ne drzi vodu (jer se dizanjem sibenskog u mosta u grad vojsci ostavlja samo jedan smjer napada). Vukovar se branija 3 miseca a grad je na ravnome… Nemas pojma o ratu. Da si ti bija covik, uzeja bi pusku i branija svoju kucu, mater i bliznje. Ja znan najmanje 20 pravoslavaca koji su bili s menom u brigadi, njima i nikom njihovom nije pala dlake s glave (jer su bili politicki neutralni, normalni ljudi) Sta su oni po tebi izdajice? Makar danas, s normlanog gledalista mozes rec da su to pravi ljudi…

Janko
Gost
Janko
8 mjeseci prije

Ne ponavljaj omiljene recenice hrvatdkih politicara Srbija do…,veliko srpska politika,agresija i koje sve lazi,jer tako na najlaksi nacin misle prekriti svoje svinjarije i zablude u koje vode hrvatski narod.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Pitaj pokojnog generala Liscu na jubito, eno ima video, vidi što ti poručuje iskreni srbin!

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ali je zato Piter Galbrajt, sukreator tadašnje američke politike prije kratkog vremena izjavio, da su Ameri sad tek shvatili, da su tada pogriješili i da bi morali dopustiti potpuni poraz srpske vojske i da bi na ovim prostorima vladao stabilniji i dugoročniji mir nego što je to slučaj sada!

Saz
Gost
Saz
8 mjeseci prije

si truli psihić 👎!!!

Miki
Gost
Miki
8 mjeseci prije

@Jack
Uz ovaj komentar o nastanku Republike Srpske trebaš donirati i sljedovanje Aloa Vere (pokazala se izvrsna kod opekotina)

Malivz
Gost
Malivz
8 mjeseci prije

Jack djelomično si u pravu jer su Amerikanci stopirali akciju ali ne znaš da je prije toga Alija nazvao Amere i rekao im ako Hrvati uđu u B. Luku da će Bosnom teči potoci krvi i da se mora zaustaviti HV ….to ti je prava istina.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Mali, prouči lik i djelo Mate Granića, imaš i kjnigu a i na TV-u je to ponovio jedno 3 puta u zadnjih četvrt stoljeća. Ja sam sve ovo što natukunu Đeki sisiboj napisao detaljno par puta, pa se ne želim ponavljati.

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Ma popushi ga ti tvom LGBT kolegi Mati graniću on je bezveznjak ka i ti on je bija “nula faktor” u svemu tome i mora bi se poklopit ušima a ne sad lajati sa vremenske distance. Tuđman se je sigurno vrtija ka turbina u svom grobu kad je ta knjiga izišla iz tiska!

Brave new world
Gost
Brave new world
8 mjeseci prije

Siniša negiranje CPC jest negiranje crnogorskog naroda jednako kao što bi negiranje SPC bilo negiranje srpskog naroda.
Na ovim prostorima narode je uvijek pratila i čuvala njihova crkva, prema tome daj malo priznaj Crnogorcima da postoje kad su vec dosad uspjeli preživjeti.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ne negiram ja ništa, samo tražim da me razuvjerite…niste to sposobni.

Brave new world
Gost
Brave new world
8 mjeseci prije

Siniša, da te razuvjerim-u što točno???

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Da nisam Srbin…moji korijeni su iz Crne Gore;da Crnogorsko primorska mitropolija nije najstarija Srpska mitropolija i jedina koja nikada nije ukidana;da je CPC naslednik Crnogorsko primorske mitropolije i da se Crna Gora osnovala oko CPC a ne oko Srpske mitropolije;da je Njegoš Svetac CPC a ne Srpski…..

Brave new world
Gost
Brave new world
8 mjeseci prije

Siniša, pa nije valjda da ideš toliko daleko da pokušavaš Njegoša prikazat kao Srbina?

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Šta je bio?

Brave new world
Gost
Brave new world
8 mjeseci prije

Crnogorac bosanskog porijekla.

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Brave new world, dokle ide vase bezumlje u mrznji, pa da li ste vi procitali i jedan redak od Njegosa, nemojte se ovde brukati. Kod Njegosa nema ni jednog pasusa gde se ne spominje srpstvo. Pa cak ni milogorci vise Njegosa ne svojataju zato sto je tu sve toliko jasno ali wvo vi se nadjoste da nam objasnite

Brave new world
Gost
Brave new world
8 mjeseci prije

Tink, evo što ti je Njegoš pisao o Srbima pa ti i dalje mitomaniši…

«A da, čôče, znam ja tu veselu Srbadiju; nu kud su joj ti junaci
sinovi bili dok joj nije Bog dâ Karađorđa? Ta vi svi tamo fastate (sc. hvalite
se) njega jednoga junaštvom, a kad vi Bog njega uze između vas, a vi
sunovrat u turski jaram opet! No kršna i siromašna Crna Gora nehaje ni za
Nemanje, ni za Murate, ni za Bunaparte; oni svi biše i preminuše, i mač svoj
o Crnogorce đekoji òpitaše, pa nestaše, a Crna Gora ostade dovijeka i
strašnoga suda, u svojoj volji i slobodi; a to ti je u slavi.»

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Jesu Crnogorci junaci i o tome će pjesma rijeti, svjetli primjeri čojstva i junaštva Evo jedne takve prigode koja govori o tome: Komunističke vlasti su nakon čišćenja vojvodine od Nijemaca tamo poslije rata naselile sve moguće od Makedonaca Crnogoraca Ličana Srba iz BiH pa čak i Slovenaca i oni su zajedno u bratstvu i jedinstvu živjeli tamo u Vojvodini, svaki sa svojim običajima i navikama. Tako je jedan stari Crnogorac, junak mnogih ratova, uvjek kada je bio nekakav crnogorski praznik on se je obukao u svečanu crnogorsku nošnju sa crnogorskom kapom i onim karakterističnim širokim platnenim pasom, za kojega su bila zataknuta tri velika jatagana i tako uređen je jednog dana došao u gostionu, sjeo za stol i čekao konobara, Ljudi su ga u čudu gledali i tako jedan upita vlasnika gostione koji je bio za šankom, šta mu znače te velike nožine za pasom a ovaj mu odgovori, ja ne znam i najbolje je da ga pitaš. Ode ovaj do Crnogorca, uljudno ga pozdravi i upita što će mu ti noževi za pasom. Crnogorac će: E jado jedan, kad bi nešto znao onda bi i to znao, da to nijesu noževi nego Jatagani! Viđe li ti ovoga ovđe prvoga¨! S tim je moj pokojni đed odsjek”o trista glava. Ovizijem u sredini je moj otac odsjek”o dvjesta glava a ovizijem zadnjim sam ja odsjek”o sto glava!! Ovaj mu reče, da mu je sad sve jasno pozdravi ga i ode do šanka a šef ga upita, šta ti on reče, što će mu te nožine? Ovaj će, Pa koliko sam ga ja mogao razumjeti, oni se bave uzgojem kupusa.

BG CG
Gost
BG CG
8 mjeseci prije

ZBOGOM OSTAJ ZBILJSKI SRBE
HRANI SRPSTVA DUŠOM GRBE
BUDI UVIJEK TAKVIH ĆUDI
NEK TI SRPSTVOM DIŠU GRUDI
I SVAKOM ĆEŠ MIO BITI
DUŠOM ĆU TE JA LJUBITI”

NJEGOŠ.

PRVO sam morao gospodina Šumadinca edukovati, izgleda da je toga više.

Nečasno je kometarisati NJEGOŠA a ne pročitati sva DJELA koja je pisao. (samo 4nije to teško)

Isto tako, pismo koje navodite, znate li odakle je? List golubica – čisti falsifikat.

Karadag
Gost
Karadag
8 mjeseci prije

Bg CG Ljubimir Nenadovic O Crnogorima

BG CG
Gost
BG CG
8 mjeseci prije

KARADAG

DIVNA KNJIGA – JE LI NEŠTO SPORNO U NJOJ ILI..?

Karadag
Gost
Karadag
8 mjeseci prije

Bg cg 🙂 Naslov….pricitaj je malo bolje…razlika izmedju crnogorskog i srpskog jezika veca nego izmedju spanskog i portugalskog

BG CG
Gost
BG CG
8 mjeseci prije

Karadag

Naslov je sporan? Dalmatinci, Slavonci, Dubrovčani, Istrani – sve hrvati.

O tim razlikama – nejasno mi je da to tako interpretirate-on se boji da ne nastanu – pa govori Danilu knjazu da pređu na ekavicu.

Danilo nije prešao – a razlika nije nastala.

Inače, čak u Danilovom zakoniku piše da mu u zemlji žive samo srbi-raznih religija.

PA imate pismo Danilovom knezu mihajlu, da će mu stražariti pred šatorom ako Mihajlo oslobodi i ujedini srbe.

IMA toga na tone i u NEDOGLED-SRPSTVO PETROVIĆA NIJE SPORNO-ČAK NI CG ISTORIČARA-SAMO KAŽU DA SU BILI U ZABLUDI.

OD NJIH VAM JE NAJBOLJI ŽIVKO ANDRIJAŠEVIĆ-AKO VAS ZANIMA – POGLEDAJTE, PA VIDITE I ARGUMENTACIJU DRUGE STRANE.

SVAKOM TREBA DATI ŠANSU-A DRŽATI UM OTVOREN ZA SVE IDEJE 🙂

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

Siniša ti si klasični ali ono bas klasični srpski mitoman. srbi su prvi narod, vede i sanskrit je srpski a srbija do tokija

Banjanin
Gost
Banjanin
8 mjeseci prije

ja sam iz crne gore, moji krajevi su prisajedinjeni crnoj gori 1878, Berlinskim kongresom . Moji preci su do tada bili srbi u turskom carstvu, a kasnije srbi u kraljevini crnoj gori. i Njegoš je bio srbin i svi zelenaši poslije 1918 (zelenašima se jedino nije svidjelo način ujedinjenja sa srbijom, koja će dinastija vladati a ne nacionalni predznak. On je isključivo bio srpska nacionalnost.) Tek sa fašističkom italijom počinje novo označavanje naroda kao “crnogorci” što su i komunisti kasnije prihvatili(!!!) Na teritoriji Crne gore nije nikada bila nikakva autokefalna crkva već samo Mitropolija crnogorska koja je u duhovnom jedistvu sa srpskom pravoslavno crkvom i zajedničkoj patrijaršiji u Peći. Tako je bilo vjekovima. Toliko o crnogorcima (kao naciji) i nekakvoj autokefalnoj crkvi. Gluposti za američke zamorce! Amerika sije zlo, to je stvarnost novih montenegrina.

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

Meni je fascinantna ta vasa povijest. Najzanimljiviji dio mi je gdje sam procitao kako ste u 9. stolječu osnovali japan a u 16. stolječu pobijedili Kinu u opijumskom ratu.

BG CG
Gost
BG CG
8 mjeseci prije

Pajo

Malo je ovo ozbiljniji portal za baš takve navode.

Parphije su OUT a nacionalizacija je IN
Gost
Parphije su OUT a nacionalizacija je IN
8 mjeseci prije

Siniša nećemo mi ništa nikome oduzet nego če mo preusmjerit Ukrajncima pravoslavcima koji nisu SPC. Nacionalizacija svega je odgovor na sve crkve i u Hrvatskoj te plaćanje debelog najma uz zaostatke za 100 godina ne plaćanja i otimačine. Ipal je ovo 21st i okrenuti smo budućnosti a ne životima🙃 manastirskih paroha.

Gungula1950
Gost
Gungula1950
8 mjeseci prije

Sinisa, ja san iz tog kraja. Manastir krka je poklonjen pravoslavnoj crkvi. Stari dio manastira je napravljen u stilu katolickih crkva, kao i 90 posto pravoslavnih crkva na podruciju dalmacije. Knjige mozda lazu ali kamen ne… Triba bit realan, pravoslavci na podruciju Dalmacije nisu srbi, to su postali za vrime drugog svj.rata. Ti ljudi su vlasi, narod koji je biza od turaka s podrucija danasnje rumunjske. Problem ovog smrdljivog balkana je sta se pravoslavac u hrvatskoj smatra srbinon, katolik u bosni se smatra hrvatom….

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
8 mjeseci prije

Ako su – Vlasi, zašto ne govore “vlaškim” dijalektom ili rumunskim jezikom, nego – srpskim?

To lupetanje vaših “povjesničara” i političara, počevši od Starčevića, preko Franka, Pilara, Mandića itd.
ima za svrhu samo – jedno, asimilaciju srpskog stanovništva u hrvatski “politički narod”.

Gungula1950
Gost
Gungula1950
8 mjeseci prije

Zasto peta generacija srba u australiji ne prica srpski ako su srbi?! pa kako mos takvu glupost napisat. Ko bi ih razumija da pricaju rumunjski? U 500 godina su se toliko uspili naucit, ali higijena i kultura su ostale u 1750 oj

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Pa to rade svi a ne samo ti koje si nabrojio Srbi za većinu današnjih Hrvata govore, da su to ustvari Srbi i da govore srpskim jezikom. Idu čak toliko daleko, da jezuita tj katoličkog redovnika svojataju i kažu da je Srbin isto tako i Marina Držića i još mnoge druge a za Ivu Andrića znamo, da ga nisu Srbi tjerali da se izjasni kao Jugoslaven a kasnije i Srbin, nego je čovjek bio pragmatičan i smatrao je da će u danim okolnostima više profitirati ako se odrekne svog hrvatstva iako je rođen u katoličkoj porodici i bio kršten u katoličkoj crkvi, A za Nikolu Teslu ćemo se već dogovoriti ako ne sada a ono sigurno u budućnosti, kad se slegnu emocije i kad proradi hladni i objektivni razum.

odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
Gost
odsfgioaewgrarwftuwefrqewquew
8 mjeseci prije

Eeee Đeki sisiboj, da ti znaš pravu priću o nosonji Andriću, čitaj malo……….

Jack
Gost
Jack
8 mjeseci prije

Yes my dear sugarboy pročita san ja više toga nego ti se i sanja i znam sve o njemu!

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Ostap Bender

Evo nama “prosvjetitelja” 🤣

Darko Biljaković
Gost
Darko Biljaković
8 mjeseci prije

Stvarno ne znam što se sve događalo s autokefalnošću pojedinih pravoslavnih crkava ali kao i svugdje radi se o moći bogatstvu dakle politici. Pokazuje se opet po tko zna koji puta koliko zla su razne crkve napravile svugdje na svijetu. Na pred naša genetska braćo i sestre u još jedan obračun pa onda sljedeći…

Malivz
Gost
Malivz
8 mjeseci prije

A zbog čega bi se uzimalo nešto nekome tko je sagradio. Ako je SPC izgradila manastir u Krku ostati će njihov, no pored njega i HPV može graditi svoju crkvu pa neka vjernici biraju….

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

Zašto se vatikanska mafija i exponenti vatikanske mafije u RH na spomen HPC dižu na stražnje noge?!?

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Ico

Zato što mafijaš Jorge Mario Bergoglio (aka “Papa Franjo”) veliča patrijarha Irineja, a ne Sina Božjeg. No bez brige. Razotkrit će se i ta skupina mafijaša… a onda će carigradski patrijarh priznati autentičnu Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu koja djeluje u hrvatskoj dijaspori i ne da se političkim utjecajima srpskog, bugarskog i ruskog pravoslavlja.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

daleko ćeš dogurati s tom istinom.

Hash
Gost
Hash
8 mjeseci prije

Al ga lupaš
Predlažem da istražiš korjene, vjerovatno ćeš i doći da pravoslavlja, ali će ti se hrvatstvo izgubiti

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

A vi se Kora kako sam od ranije iz vaseg pisanija shvatijo kao iskrena katolkinja svesrdno zalazete za HPC, sta god to bilo. Verovatno da bi po ovom istom modelu iz C Gore jednog dana a vi se nadate sto prije recimo manastir Krupa bijo dodelhen toj tvorevini kao prelazno resenje do pretvaranja istog u samostan, miina. Sve se moze falsifikovati ali starina ne, ali se zato moze oteti. Vrlo brzo ocekujem da Decani postanu vlasnistvo Kosovarske pravoslavne crkve kao hiljadugodisnjeg faktora na tim prostorima

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Tink

“A vi se Kora kako sam od ranije iz vaseg pisanija shvatijo kao iskrena katolkinja svesrdno zalazete za HPC, sta god to bilo.”

Ako doista pratite ono što pišem, onda ste mogli shvatiti da se, kao iskrena Katolkinja, zalažen u prvom redu za obraćenje i spasenje svih duša, odnosno vjerovanje Božjoj Riječi, Evanđelju i Svetoj (Katoličkoj i Apostolskoj) Crkvi.

Kad je riječ o politici, zalažem se za Hrvate i hrvatsku državu koja bi bila uređena i vođena sukladno katoličkom svjetonazoru (s obzirom na to da je većina Hrvata katoličke vjeroispovijesti).

Što se pravoslavlja tiče, držim da je Moskva sama sebi dodijelila “ekskluzivnu ulogu” koja počiva na političkim ambicijama i primašenim vjerskim uvjerenjima za koje nema opravdanja u Riječi Božjoj, odnosno da Moskva sana sebi dodjeljuje značaj koji u stvarnosti nema niti će ga ikada imati (jer se Božja Volja uvelike razlikuje od političkih ambicija Moskve), a zbog tog nerealnog poimanja same sebe onda još i zavodi mnoge duše te politički docira i prisvaja ono što joj ne pripada. Stoga nemam apsolutno nikakvih simpatija prema političkom pravoslavlju koje predvodi Moskva. Međutim, ako Pravoslavci već žele biti “posebna kobasica” u odnosu na autentične vjernike, onda neka problem pravoslavlja bude pravedno i dosljedno riješen, odnosno neka se svima jednako ostvari ta želja… i to bez političkog pokroviteljstva od strane Moskve.

SrrdjanKS
Gost
SrrdjanKS
8 mjeseci prije

Vi ste ga “sveli” pocevsi od Starcevica, oapreko Jasenovca i finisirajuci Olujom…Mi se nista ne pitamo, hteli mi to priznati ili ne. Traze se budale po svim narodima da mogu da “zaloze” situaciju u svakom momentu,zavisno od potrebe.

Kora
Gost
Kora
8 mjeseci prije

@Jack

Polako s veličanjem “episkopa Aleksandra”. Ipak je čovjek Bugarin, a znamo kome su Bugari naklonjeni 😉

Prava Hrvatska Pravoslavna Crkve jest ona koju je utemeljila hrvatska dijaspora u Kanadi i Australiji. Ova o kojoj Vi pričate je samo još jedna u nizu zamki ta Hrvate, pogotovo one pravoslavne vjeroispovijesti.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

HPC ha, ha, ha. Može, ali samo preko mrtve Rimokatoličke Crkve.

Nenad
Gost
Nenad
8 mjeseci prije

Kad ne znas onda je pametnije da cutis.

BG CG
Gost
BG CG
8 mjeseci prije

1. 1918 ne postoji nikakva CPC.
2. NIŠTA NIJE ODUZETO – SPC JE PODIJELJENA NA EPARHIJE. VLASNIK SVIH MANASTIRA I TADA I DANAS JE MITROPOLIJA CRNOGORSKO PRIMORSKA.
3. 1918-E JE OBNOVLJENA PEĆKA PATRIJARŠIJA-NA INICIJATIVU MITROPOLIJE CRNOGORSKE. PRVI PATRIJARH JE BIO GAVRILO DOŽIĆ-IZ CRNE GORE (DANAŠNJIH GRANICA, INAČE JE IZ PLEMENA MORAČANA, BRĐANIN)

NE VALJA TO ŠTO RADITE, JA NE BIH NI SLOVO PISNUO KADA BI SE SPORILI MUSLIMANI NAŠI OKO NJIHOVIH PRAVACA. U SRBIJI SU SE ČAK I SPORILI, IMA 10 GOD.

A ZNATE ZAŠTO BIH ĆUTAO? JER O TIM PITANJIMA NE ZNAM BAŠ NIŠTA

Malivz
Gost
Malivz
8 mjeseci prije

HPV ne postoji u Hrvatskoj iz razloga što vlasti ne žele dati dozvolu za rad iz razloga što je vlast slizana s Pupovcem a on štiti SPC jer mu je važna za promicanje ideja velikosrpstva….

Banjani
Gost
Banjani
8 mjeseci prije

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi nista nije oduzeto 1918, jer je ona osnovana tek 1993 i u svom vlasnistvu ima svega par crkava.
Crna Gora pokusava oteti imovinu od Mitropolije crnogorsko primorske SPC koju je osnovao Sveti Sava pre 800 godina i oduvek je posedovala sve pravoslavne hramove u Crnoj Gori. Do sada su joj jedino Turci otimali crkve i pretvarali u dzamije. Danas se ista stvar ponavlja od ateiste Mila i njegovih sektasa

Savio
Gost
Savio
8 mjeseci prije

Црква у Црној Гори није укинута 1918, него су њени епископи/владике ГЛАСАЛИ за то да с уједине са ослоођеном и враћеном СПЦ, јер се црква у Црној Гори осјећала као наслиједник и контиуитет Пећког трона српске православне цркве, коју су Турци укинули.

НАТО слуге, лажови довјека.

Погледајте колико народа у Црној Гори просвједује, по свим градовима, осим Цетиња.
Нема те силе која ће им отети манастир Острог и остале светиње и дати их НВО ЦПЦ секти коју нико од православних цркава не признаје.

Тамо гдје се људи крштавају, жене, удају, сахрањују, гдје су светитељи и гдје се народ Богу моли, тамо се дрзнуо Мило да дирне, да узме прљавом руком, дирнуо је у душу народа најдубље и неће му бити опроштено. Сам закон је потписао на дан када је рођен највећи Светитељ Св Василике Осреошки.
Нискост.
Ни један православни Црногорац му неће опростити.
Потписао је себи смртну казну.

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

5+ za HPC

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

Meni ste vi simpaticni. uvijek se dobro nasmijem. Bas patite svi kolektivno od te vaše mitomanije. Daj mi iskreno reci dali si gdje pročitao kakvog Hrvata da po razno raznim stranicama i forumima baca neku svoju alternativnu povijest i toliko je opterečen tim bajkama? kolektivno ste bas ono zabrijali gadno. svijetski primjer narodnog ludila i zbog toga cete izgleda opet morati dobiti po lampi. meni ste vi fascinantni.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Sve stoje bilo oduzeto jednom narodu,treba muse i vratiti.Malo citaj povjest o kraljevine,gdje su Crnogorce izbrisali.Jesili se ikad pito,zasto.Nista zadnji sto godina nije slucajno.Samo ce jedno istina pobjediti lazi.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Slavonac, crnogorci su kapitulirali u WW1

Zagor
Gost
Zagor
8 mjeseci prije

U WWI Crnogorci su bili na strani Antante, čak i pozvani u Versailles na podjelu plijena.

Koba
Gost
Koba
8 mjeseci prije

Nisu pozvani, bila je ostavljena samo prazna stolica, onako reda radi.

Mucke
Gost
Mucke
8 mjeseci prije

Eto vidis kako izgleda popis kad se ustolici prava narodna demokratska vlast i dozvoli ljudima da se izjasne kako zele a ne kako im se nametne.

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

Koji ste vi likovi hahahha mitomanija

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Cudno da tako povrsno pises.Nije ni cudno stose ne razumemo.Evo jedno pitanje,jeli postojala prije 1918 g.CPC,jeli postojo Crnogorski Narod.Nemoj prosipat floskule i pisat sto oni sa ispranim mozgovima zele cuti.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Slavonac, znaš li ti nesrećo ko je najmudrija srpska glava? Znaš da je skinuta kamena ploča sa Njegoševog mauzoleja…znaš li šta je bilo uklesano u kamenu? Kome je to smetalo, a slavonac?

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Ne zna ali tera po svome pa kud puklo da puklo.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Bas sam procitao intervju od Sonje Biserko helsinskog odbora za ljudska prava.Bravo,sad sam zakljucijo ,samo istina Srbina spasava.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
8 mjeseci prije

To što si ti iz Hrvatske pročitao intervju Sonje Biserko iz Srbije je isto kao kad netko iz Srbije pročita intervju Vesne Teršelić iz Hrvatske pa se na to poziva kao na nešto relevantno.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Nikada nije postojala, ni danas ne postoji…da li će nastati, vidjećemo.
Crnogorski narod…postojao, postoji i postojat će.

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Sinisa, Crnogorski narod je do 1918 postoja kao zavicajna odrednica a ne kao nacionalni identitet. To je stvoreno 1941 a nastavljeno 1945

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

To bi isto bilo kao i sa nama Kraišnicima;postojali smo, postoimo i postojat ćemo gdje god bili, zbilj se tako osjećam i zbilja sam ponosan kao i svaki Crnogorac svoim porijeklom….ali sam pre svega Srbin.

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

Ti možes sebi tepati da si i Hrvat ako hočeš. Ja ti ne branim. Ali da imaš potrebu svoje buncanje nametati drugima e to mi nije bas jasno.

Tink
Gost
Tink
8 mjeseci prije

Slavonac, pusti to i drzi se ti svoje na zalost sve praznije ravnice, da ti kazem, prije 1918 nije postoja crnogorski narod tacka. Ponavljam sto ne sporim da danas ako zele biti neka bydu sto god zele

Željko
Gost
Željko
8 mjeseci prije

Zabranjeno Pusenje – Dobri jarani: Pare, pare pokrecu svijet, politiku i nogomet…
Odgovor na trenutačno stanje u Crnoj Gori!

mladen3x
Gost
mladen3x
8 mjeseci prije

očito da tu ima lijepih zemljišta na dobrim lokacijama…..

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

Čudno, svi popovi svih religija, narodu prodaju muda pod bubrege kako im je duhovnost i duhovna obnova pravi cilj, a njihova tradicionalna pohlepa za novcem i meterijalnim ih prokazuje kao licemjere.

Ico
Gost
Ico
8 mjeseci prije

Jedan od nacina na koji su se popovi dočepali materijalne imovine su jedna od tradicionalnih kršćanskih vrijednosti: sveta inkvizicija!
Primjer kada bi umrla glava bogate familije, popovi bi udovicu proglasili vješticom, spalili je na lomači, a imovinu, tradicionalno svojoj dugogodišnjoj pohlepi, u dređenom omjeru podijelili s vlastelom i feudalcima. Na Balkanu je područje Hrvatske ostali zadnje gdje su katolički popovi provodili svetu inkviziciju, tek im je daljnje provođenje inkvizicije u Hrvatskoj Ukazom zabranila u drugoj polovici 18. stoljeća carica Marija Terezija.

Bogoljub
Gost
Bogoljub
8 mjeseci prije

O ovome zakonu se raspravlja od 2015 tako da nije tačno da nije prošao javnu raspravu,sad SPC je do sad funkcionisala van institucija a vlast je to tolerisala. Sad to što je crkva kao takva više nacionalistička a manje hrišćanska je razlog da joj bog okrene leđa i ona kao takva mora propast svidjelo se to nekome ili ne. Jer bog se štuje djelima a djela SPC nisu bila bogougodna,barem ne u Crnoj Gori

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

javnu raspravu s klerom i da iz Carigrada donesu debele knjižurine, jer je ovdje sve nejasno

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Laki
Kao iobično na pravom tragu…
Also, ne radivse samo o poznatim stvarima da su tri generacije svećenika odnosile papire u Vatikan odavde ( otkud toliki dokumenti, a mi svi – nepismeni?), i o onih 40 vagona arhivske građe što su odnijeli Nijemci u 2. svj ratu – pitam se je li to ikada traženo natrag…? – nego o nekim mnogo starijim stvarima, koje su u Carigradu.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

A šta je to SPC zlo radila po Crnoj Gori, znaš li da su komunisti u Crnoj Gori pobili više sveštenstva nego u NDH i ko si ti da određuješ šta treba biti a većina je naroda protiv takvih riječi. 21. vijek, članica NATOa a ovako brutalno ići na narod svoj. Čitava istorija vjere u Crnoj Gori je obilježena Srpskom pravoslavnom crkvom, osnovan je oko Srpske mitropolije, vladari Crne Gore su Srpski sveci i sada se nešto priča do i posle 1918. i 1920.;veoma mi je žao što su Bošnjaci i Hrvati ustali protiv svoje Pravoslavne braće i interesuje me da li će imati obraza doći u Manastir srpskog Sveca Svetog Vasilija Ostroškog tražiti milost i pomoć.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Tony
Gost
Tony
8 mjeseci prije

sinisa ti si pravo laprndalo cak nemozes normalno ni razmisljati , sta tebe boli za crnu goru imas svoju rupu i ne izlazi jer puno je macaka oko tebe.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Jeli to povjest oni tvoji povjesnicara,koji pisu katolici i muslimani su svi Srbi.Eno i onaj golman zvezde jutros citam,govori jasam i Srpskog Knina,i Srpske Dalmacije.Toje vasa istina.

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Čovek se tako oseća i šta je sporno. Oćeš da kažeš da su na tim teritorijama živeli marsovci i da Ti bolje znaš njihovu istoriju od njih samih.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Kako ste poceli,tako cete i zavrsili.Na kraju ce i Isus postat Srbin.

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Ja ne nasedam na gluposti i to ne bi nikome preporučio. Moj najbolji drug duuugo godina je Hrvat pa šta treba oči da povadimo zbog gluposti, možda ti to ne možeš da shvatiš ali on me SME da ode u Makarsku kod rodbine zato što su mu sinu pretili da je čet nik.

EU dismr
Gost
EU dismr
8 mjeseci prije

chat nick ?

avaxus
Gost
avaxus
8 mjeseci prije

Niko ti ne brani uradi DNK analizu ako se ne plašiš rezultata.Evo ja ću ti pročitati rezultat i neću nikom reći majke mi. A posle idemo na pečenje i pivo.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
8 mjeseci prije

@Slavonac
tvojih
povijest
ja sam
to je

Istina je da si ti jedan nepismen i zatucan lik. I vjerojatno me to uopce ne bi tangiralo da nije nadimka “slavonac”. Budući da sam i ja Slavonac to me iz nekog razloga užasno smeta. Stoga, oprostite redakcijo.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Vecina pravoslavaca u Crnoj Gori ide u SPC a ne u CPC kod Mirasa Dedica.
SPC u Crnoj gori postoji pre pojavljivanja pojma Crna Gora u Istoriji…
I ko nije Srbin ne moze da bude ni Crnogorac, to su cinjenice a moze da misli sta ko hoce i da tumaci kako mu se svidja.