fbpx

Zapad cilja u „Ahilovu petu“ Moskve i fragmentira „pravoslavni svijet“

hram svetog save

Ranije smo temi raskola unutar „pravoslavne civilizacije“, kako ju je definirao američki mislilac iz neokonzervativnog tabora Samuel Huntington, posvetili dovoljno prostora, tako ćemo ovdje samo dodati nekoliko važnijih događaja koji potvrđuju da se potres unutar pravoslavnog svijeta ne dolazi iznutra, već izvana, baš kao sukob šiita i sunita u islamskom svijetu, sustavno guranje u sukob naroda Latinske Amerike ili višedesetljetni sukob indijske civilizacije i islama u Kašmiru, te drugim točkama u kojima SAD pokušavaju oslabiti suparničke civilizacije s ciljem da u konačnu bitku uđu kao najmoćnija sila i zajedno sa saveznicima uspostave „tisućljetnu hegemoniju Zapada“. Kao što smo ranije objasnili, poznato djelo Huntingtona „Sukob civilizacija“ nije teza koja predviđa sukob navedenih civilizacija, već jasno razrađeni akcijski plan djelovanja.

U tom kontekstu treba pratiti raskol u pravoslavnom svijetu. Religija igra vodeću ulogu u novom Hladnom ratu između Zapada i Rusije, službeno započetom nakon EuroMaidana 2014. i Obojene revolucije koja je dovela do bijega tadašnjeg legitimno izabranog predsjednika Viktora Janukoviča i uspostave nove klase potpuno odane europeizmu i amerikanizmu.

Moskva je požurila reducirati štetu ujedinjenjem s Krimom i podržavanjem proruskih pokreta koji su se pojavili u Donbasu, ali nije uspjela zaustaviti odlazak Ukrajine u zapadnu orbitu. O tome kada će i hoće li Ukrajina postati članica EU i NATO pakta se može raspravljati na hipotetskoj razini, alii ovakva kakva jest će u narednim godinama biti prijetnja Rusiji  zato što će svoj teritorij dati NATO snagama za vojno okruženje Rusije.

Središnje vlasti Moskve je ruski svijet gradile tisuću godina i taj je proces povezan s dubokim kulturnim utjecajem koji se vrši kroz pravoslavlje i činjenicom da se ruska prijestolnica smatra Trećim Rimom. To je ono što zapadni stratezi ne razumiju kada u nekim slučajevima tvrde da su zapadna ulaganja u neke zemlje veća nego ruska i kako je moguće da ti narodi i dalje gaje tolike simpatije prema Rusiji. U Ukrajini to nije slučaj, jer je zemlja ekonomski devastirana, ali je zato uspješno proveden udar u same temelje zajedništva dva naroda, one religijske. Naime, unatoč činjenici da Ukrajinci  žive gore nego prije 2014. godine, utjecaj Moskve pada zajedno s rođenjem Ukrajinske pravoslavne crkve, neovisne od vlasti patrijarhata Moskve i sve Rusije. Nakon Ukrajine, Zapad sada kreće u bitku u samo srce pravoslavnog kršćanstva, na Balkan.

Dok su svjetla pozornosti međunarodne javnosti još uvijek bila na ceremoniju rođenja neovisne ukrajinske crkve, u istom razdoblju, prosinca prošle godine, druga je crkva počela tražiti pravo na autokefalnost od svoje povijesne matične patrijaršije, ona u Crnoj Gori.

Srpska pravoslavna crkva druga je najstarija na svijetu, odmah nakon bugarske i još od svog osnutka ima kanonsku jurisdikciju nad Zapadnim Balkanom, izuzev Albanije. U tom kontekstu, srpsko-ruski višestoljetni savez je neshvatljiv bez uzimanja u obzir veza koje spajaju patrijaršiju Beograda i Moskve, koje su povijesno na sebe preuzele odgovornost čuvanja slavensko-pravoslavnog bratstva

Proteklih godina, ali u potpunosti  neovisna o ratovima ’90-ih, opasno se pojavljuje u regiji odbojnost prema Beogradu, a Srbija je sve više vojno okružena širenjem NATO pakta i pod europskim i američkim pritiscima se „mora odmaknuti od ruske sfere utjecaja“. Novi raskol, ovaj put balkanskog prefiksa, kao da je pred vratima.

Prošlog prosinca je crnogorski predsjednik Milo Đukanović izrazio je zabrinutost zbog pokušaja  Srpske pravoslavne crkve da potkopa neovisnost zemlje i zato što koči njen put ka europeizaciji, tvrdeći da bi idealno rješenje bilo slijediti ukrajinski primjer i promovirati autokefalnost nacionalne crkve, koja je trenutno još uvijek pod vlašću Beograda.

Crnogorska crkva se prvi put pokušala emancipirati 1993. godine, iskorištavajući jugoslavensku krizu, ali bez ikakvog odgovora iz Carigradske patrijaršije. Međutim, to je bilo vrijeme strategije kojom se nastojala ubrzati disolucija zemlje, a ona se temeljila na  poticanju svih etnonacionalizama, dok je religija igrala značajniju ulogu samo za bosanske, albanske i kosovske muslimane.

Ali od 1993. godine se međunarodna scena duboko promijenila. Nakon neuspjeha panslavenskih i komunističkih eksperimenata, pravoslavlje je Moskvi ostalo posljednje sredstvo kojim se pokušalo zaustaviti, a možda i prekinuti, pozapadnjačenje Balkana i Istočne Europe.

U svibnju ove godine je vlada u Podgorici usvojila nacrt zakona kojem je cilj stvoriti registar koji će popisati  koji su vjerski objekti bili u vlasništvu Crne Gore do 1918., godine u kojoj je osnovano kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije su postali dio strane baštine.

Taj će registar služiti vraćanju imovine onima koji služe crnogorskoj državi. Iako je predstavljen kao nepristrani projekt, jasno je da se njime gotovo isključivo utječe na Srpsku pravoslavnu crkvu u bivšoj jugoslovenskoj republici.

U tom kontekstu vrijedi podsjetiti da kanonski teritoriji u pravoslavnom svijetu ne slijede strogo državne granice, tako je odluka carigradskog patrijarha Bartolomeja da prizna Ukrajinsku pravoslavnu crkvu u granicama današnje Ukrajine protivna kanonskom pravu i neobjašnjiva ako u obzir uzmemo crkvene dogme.

Srbijanska vlada je također je intervenirala u tom pitanju, potpuno svjesna pravog cilja zakona. Beograd je stoga od kolega u Podgorici tražio da ne nastavlja s tim poslom, dobivši zauzvrat poziv da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore.

Ambicije autokefalnosti su se pojavile i u Sjevernoj Makedoniji, u pozadini raskola između Moskve i Carigrada i ubrzanja pristupanja Skopja Europskoj uniji i NATO paktu. Makedonska pravoslavna crkva već uživa djelomičnu autonomiju, ali ne i neovisnost, nešto po uzoru na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu-Moskovske patrijaršije. No, sada ide putem Kijeva i prošle je godine uputila službeni apel Konstantinopolu da joj prizna pravo na autokefalnost.

Srpska pravoslavna crkva je dobila upozoravajuće signale iz Makedonije i izjavila je da je spremna ponovo pregovarati o sporazumima o autonomiji iz 2002. godine, ali cilj Skoplja ostaje potpuna autokefalnost.

Ukrajinska matrica

Odnosi između moskovskih i patrijarha Konstantinopolja su i dalje su napeti, isključivo zbog  podržavanja kijevskog raskola. Do danas je autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, između ostalih, priznala mala ali poznata po utemeljitelju sv. Marku evanđelistu Patrijaršija Aleksandrije i sve Afrike i Grčka pravoslavna crkva, a diplomatski su je podržale ukrajinska vlada, Sjedinjene Države i više nitko.

I za Kijev i za Washington je autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve pitanje vjerske slobode i temeljnog prava ukrajinskog naroda na jedinstvenu nadležnost nad svojim vjerskim poslovima. Naravno, to je deklarativan stav i izgovor iza kojeg se kriju geopolitički i geostrateški ciljevi.

U stvari, kao što otkrivaju i govori bivšeg predsjednika Petra Porošenka i američkog državnog tajnika Mikea Pompea, to je još jedan front u sukobu „civiliziranog Zapada“ i „ruskog Istoka“.

Pravoslavna crkva se tradicionalno smatra instrumentom ruskog carstva u vršenju utjecaja nad slavenskim narodima. Stoga se u kidanju veza između Moskve i Beograda poseglo za puno učinkovitijim alatima od ulaganja ili sirenskog zova na Zapad. U tom scenariju svjedočimo promicanju autokefalnosti u ostatku sve fragmentiranijeg „ruskog svijeta“. Dakle, nakon Ukrajine i Crne Gore, vrlo je vjerojatno da će plima raskola preplaviti Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i da će neovisne crkve postati novi megafoni u borbi protiv Rusije na Balkanu.

Kakvu cijenu će platiti narodi regije,  na to je bolje ne pomišljati. Dušebrižnici naših vjerskih sloboda, ako bude potrebno, neće prezati od najekstremnijih scenarija samo da se ostvari željeni cilj. Ukrajinski scenarij, koji je još na EuroMaidanu u Kijevu uključivao vjersku komponentu, 2014. je izazvao rat na istoku zemlje. Ostaje nam samo nadati se da će narodi Balkana biti dovoljno mudri da ih se po drugi put u nekoliko desetljeća ne iskoristi za promicanje viših ciljeva, ranije ogrnutih u plašt slobode i demokracije, danas vjerskih sloboda i prava naroda na ekskluzivnu nadležnost nad svojim vjerskim poslovima.

Iz iste kuhinje je sve glasnija ideja o autokefalnoj Bjeloruskoj pravoslavnoj crkvi

Ukrajinska pravoslavna crkva – Carigrad na štetu Kijeva uzeo ovlasti koje nikad nije imao

Sukob civilizacija i pravoslavne “Crkvene igre prijestolja”

ANALIZA: Pravoslavni raskol istočnih Slavena nema veze s religijom već geopolitikom

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
192 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

A pravoslavni svijet bi trebao biti sto?Da cujemo definiciju.Moj Bog je jaci i bolji od tvog boga ili nesto slicno,pa ko se jos ozbiljan u 21. stoljecu bavi vracevima.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Bog je jedan, Ortoksni su samo nepokolebljivi u osnovnim postolatima Hrišćanske vjere….Ortodox i znači krajnost ne Pravoslavlje, mi smo kranje nepokolebljivi i netolerantni na promjene i jednog slova Zakona.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Siniša

točno. samo što i rimska crkva sebe smatra jedinom sljednicom kristova nauka, a sve ostalo su denominacije.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Pa nećemo valda zbog toga ratovati?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Dao Bog da smo takve pameti da nećemo. Ali ne lezi vraže. Jesi bio onako, relativno odrastao ’80-ih. Jesi mislio da će se ratovati?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Ko je god hodao zemljom a ne oblacima video je da to sve ne ide na dobro, međutim vrazi su nosili naše nacionaliste kao i danss ali danss je ipak drugačije….

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Zabluda. Nisu to radili nacionalisti. To su radili, rade i radiće razbojnici, maskirani u navodne “nacionaliste”, raspirujući mržnju, za svoju ličnu korist.

Onaj koji mrzi druge nacije ili etničke grupe nije “nacionalist” – nego nacionalni politički idiot.

Isto je i sa bilo kojom “ideologijom” koja raspiruje mržnju prema velikim grupama ljudi (recimo “komunisti” i “klasni neprijatelji”, nacisti i Jevreji, vernici – ateisti, ili pripadnici drugih religija itd.)

Mržnja usmerena prema velikim grupama ljudi, je stvar psiho i socio patologije, ne ideologije – čak i kada je ta patologija masovna.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

U pravu si.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nepotpun clanak. Prvo se treba opisati sistematsko unistavanje crkvi na zapadu dok su pravoslavne crkve bile postedjene jer su im trebale za borbu protiv komunizma. Sad su i one dosle na red.
Tako je to kad te ameri smatraju saveznikom.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  tihobl

pravoslavlje će se spojiti sa katoličanstvom
biti će to suze sna razbludnoga

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Već viđeno i nisi pametan….sve pravoslavne crkve osim Srpske, Ruske, Svete gore bez obzira čiji su manastiri, Jerusalema, Jermenske i nisam siguran da li Koptske i Etiopijske Pravoslavne crkve slave božić kao i rimokatolička crkva ali Vaskrs nisu odvojili….evo sada i ukrainska crkva predlaže da se božić slavi kao rimokatolici.

marko
Gost
marko
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kalendar nije teološko pitanje.
To je pitanje priznavanja znanstvenik činjenica koje su utvrđene mjerenjem vremena okretanja zemlje oko sunca.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  marko

I Božije rođenje i Božije Vaskrsenje se mjeri po Jevrejskim praznicima pa tako imaš praznike koji “šetaju” kroz kalendar kao što je Vaskrs i imaš stalne u kalendaru…nema to veze sa kalendarom kao mjerilom već kao pukim okvirom da se zna kojega je datuma.
Imaš recimo trenutak da Pravoslavne Crkve slave Božije rođenje kao Katolici ali Vaskrs slave kao i svi” ostali” Pravoslavci jer “nema greške” u računu a opet svi Pravoslavni Manastiri na Svetoj Gori slave sve po “starom”.

Školarac
Gost
Školarac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Božić je zimski solsticij, a Vaskrs naše proljeće.. Đurđevdan, Jarilo…na blistoku proljeće dođe i ranije..;)

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Školarac

Da…čudo da Svetu majku Božiju nisi uporedio s nekkm “našim” običajem od davnina, pa nekako i svi Svetci su po nečijim saznanjima samo običan pandam nekim paganskim običajima.
Mani se budaleštine.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Božje rođenje se slavi po kalendaru 25.12. Uskrs se slavi po astrološkim pojavama, Prema pravilima datum Uskrsa određuje se kao prva nedjelja koja pada nakon 14. dana mladog mjeseca počevši s 21. ožujkom. Ovako određen datum može biti u rasponu između 21. ožujka i 25. travnja, pa je zato Uskrs pomični blagdan, ali u okviru prvih mjesec dana proljeća. I jedno i drugo je podložno promjenama ovisno koji kalendar se koristi Zanimljivo je da one Pravoslavne crkve koje ne žele prijeći na Gregorijanski (kako one kažu “Vatikanski ” kalendar) razmišljaju o prihvaćanju Milankovićevog kalendara, koji je u praksi isti, barem slijedećih par stotina godina Na kongresu u Carigradu najpre je odbačen rumunski predlog reformisanog julijanskog kalendara. Milankovićevo rešenje odmah su prihvatili Carigradska, Aleksandrijska, Antiohijska, Bugarska i Rumunska patrijaršija, kao i Atinska i Finska arhiepiskopija. Zanimljivo da su protiv bili Srpska, Jerusalimska i Ruska pravoslavna crkva uz malo paranoje , sve je osuđeno na neuspjeh – U to vreme, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca svi praznici su se slavili po dva puta, a i dalje je postojala iluzija da možemo da živimo jedni s drugima. Takođe, patrijarh Milentije i ministar vera Ljuba Jovanović plašili su se da razlike u kalendarima… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Pored takvih kao ti ni dve nacrtane ovce ne mogu biti zajedno.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@ Fabijan
Ta ‘iluzija’ je dugo, jako dobro funkcionirala. A zasto ti mislis da ne bi moglji zivjeti zajedno? Zanemari profesionalne raspirivace mrznje i strane lesinare, koji rade isto.
Panslavenstvo je jedna od najboljih ideja ikada, i kad bi ljudi aktivirali samo zrno mozga, shvatili bi da je to za Slavene jedina nada. Ne moramo svi zivjeti u istoj drzavi, ali, nesto nalik na EEZ, zasto ne, na interes svima?

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ha ha

@ Ha ha
Hoce, kada se sve crkve ujedine, tj. na dan Armagedona.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  nessy

Totalno ste promasili. Nije rijec ni o ujedinjenju crkvi, ni o ujednacavanju kalendara. Rijec je o ubijanju boga kako bi se mogla uvesti nova religija. Pogledajte koliko je hrscanskih teologa, a koliko LGBT, globalno zagrijavanje, ljudska prava, otvaranje granica za slobodan protok ljudi i robe, i ostalih dogmata.
Pogledajte koliko je crkvi zatvoreno na zapadu, a koliko je niklo NVO koje propagiraju novu religiju.
Vas trol skrene jednom recenicom i onda zaglavite na kalendaru, a ni jedan ni drugi ne valjaju (najvjerovatnije da ce se crkve na kraju usaglasti da se predje na milankovicev).

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Za razliku od katolicizma (organiziran kao jedinstvena i nadnacionalna crkva) pravoslavlje se raščlanilo na pojedine pravoslavne crkve, organizirane po načelu sabornosti (univerzalnost kršćanske poruke) i autokefalnosti (uklopljenost u pojedini narod, njegovu kulturu i jezik). Dok je papa vrhovni poglavar svih katolika, carigradski patrijarh ima samo počasnu ulogu u pravoslavlju (ekumenski patrijarh). Ukratko – Pravoslavna crkva je organizirana na nacionalnom nivou. !!!!!!!!! Problem je nastao jer veliki ne priznaju postojanje malih. Rusi smatraju da su Ukrajinci samo pobunjena, odmetnuta grupa Velikog Ruskog Naroda . Srbi, Bugari smatraju da su Makedonci, Crnogorci samo odmetnuti Srbi Zbog pritiska medjunarodne zajednice, države fu formalno priznate, ali se emotivno i dalje negira njivovo postojanje Crkva koja igra po svojim pravilima nije bila prisiljena na priznanje A sve se svodi na borbu za moć i utjecaj Tko meni ima pravo naturati kako se ja osjećam, koju pripadnost narou, jeziku, Crkvi izražavam ?? Zašto Ukrajinac Pravoslavac mora ići u Rusku Pravoslavnu Crkvu umjesto u Ukrajinsku ??? Zašto Makedonac nema pravo na svoju Makedonsku Crkvu? Zašto Amerikanac, Nijemac, Hrvat koji se osjeća kao Pravoslavac ne smije imati Svoju Pravoslavnu Crkvu ?? Po ustroju Pravoslavne Crkve imaju pravo i mogućnost da se osamostale, problem je samo što Veliki zbog… Pročitaj više »

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijane, ko tebi brani da ides u ukrajinsku pravoslavnu crkvu se moliti….??????
Da li mozes nabrojati razlike izmedju ukrajinske i ruske PC?

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  posmatrac

ne može, samo provocira po službenoj dužnosti

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, jasno je meni da je on provokator.
Ali ocekujem da kaze bar jednu razliku izmedju te dve crkve?
I generalno pitanje za sve “pametnjakovice”, dali se vi molite bogu ili crkvi.
Ok, ako se neko moli crkvi, onda mogu i da razumem razliku, ostalo je prazna prica.

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije
Reply to  posmatrac

Pa slobodno moli boga, da ti podari…
Oh Lord, won’t you buy me a Mercedes Benz?
Mozda ti uslisi molitvu!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  posmatrac

@ posmatrac
Hebiga, ako svi njeni prijatelji voze Porshe, moze i ona moliti za Mercedes Benz.

Zanzo
Gost
Zanzo
1 godina prije
Reply to  Ivo

Da provokator je kad ne govori vama u interesu

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  posmatrac

@posmatrač Prvo, ruska prijestolnica sama sebi može tepati i laskati kako god želi, no ona je s Rimom raskinula davnih dana te nema govora o tome da se ona generalno smatra bilo kakvim Rimom (što će reći ni “trećim”), a nekmoli da je takva nebulozna tvrdnja isto što i činjenica. Drugo, ruska prijestolnica je i sama poticala međuvjerske sukobe o kojima danas mudro šuti, ne pokazujući nikakvo kajanje niti namjeru preuzimanja odgovornosti za iste. No to što ruska prijestolnica sada “gura glavu u pijesak” računajući na međunarodni utjecaj “moćnog cara Putina”, to ne znači da se zaboravilo to što je ista činila i razlozi zbog kojih je to činila. Niti je zaboravljeno, niti je oprošteno! Treće, koliko god ovdje rusofili upirali prstom u Zapad i sve mogu će teorije zavjere ili sukoba civilizacija, to nije ono što uzrokuje “potres” među Pravoslavcima. Radi se o tome da Ruska Pravoslavna Crkva zapravo “kusa kašu koju je sama kuhala”. Četvrto, umjesto bizarnog samozavaravanja i samolaskanja, Pravoslavcima bi bolje bilo da se suoče sa svojim “prljavim vešom”, odnosno temeljito ispovijede i priznaju svoje grijehe te učine odgovarajuću pokoru. Bog je taj koji sve vidi i sve zna, a sukladno tome i djeluje. Stoga njegovoj… Pročitaj više »

{posmatrac
Gost
{posmatrac
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora, bas me zanima otkud ti imas informacije o pravoslavnoj crkvi????
Iz koje ti “perspektive” prosipas svoje znanje o tome?
Ili je to ono “sto se babi snilo”?

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora, isto što sam kazao Fabijanu, odličan komentar.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

Hm….naučna fantastika, baš si sebi pustila na maštu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kora

@ Kora
Nisam od tebe ocekivao zazivanje Biblijskih kazni. Kad smo kod poticanja sukoba, medjuvjerskih i ostalih, nenadjebivi, neupitni, ubermaster, je bila i ostaje… stara dobra Katolicka crkva. Izmedju ostaloga, bilo bi dobro da ljudi znaju zasto se pravoslavne ili ortodoksne crkve tako zovu. To cete morati proguglati sami. Na tu temu, imam dobar vic.
Sretne vuk liju i kaze joj
‘lijo daj mi malo (znate vec cega), i ja cu te nauciti citati i pisati’
Lija razmislja ‘ovaj vuk mi se ionako svidja, a ako naucim citati i pisati, mogu unaprijediti zivot, biti tajnica, daktilografkinja…’
I lija pristane, oni obave sto su imali, vuk zapali cigaru i krene kuci. Lija mu kaze ‘ej, alo, a citanje i pisanje?’ Vuk odgovara;
‘Lijo, lijo, nisam ti ja Vuk Karadzic, ja sam ti obicni, sumski, vuk jebac’.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

I onda je vuk nekaradžić pobjegao dovraga i bestraga … Čića mića, gotova je priča.

P.S. – Inače, presmiješni su mi “vjernici” koji govore “vjerujem u Boga, ali ne i u Crkvu”, misleći da su dosegnuli nekakvu “višu razinu” mudrosti i vjere, dok zapravo samo manifestiraju svoje neznanje i nevjeru. Međutim, nemam ovdje namjeru ulaziti u raspravu o kontradiktornosti i besmislenosti Vašeg “vjerovanja”, koje se može jednostavno sažeti i u izjavi tipa “vjerujem u Boga, ali ne vjerujem Bogu”. Naime, takve Bog niti priznaje niti poznaje… jer Bog ne vjeruje u vjernika koji ne vjeruje Njegovoj Riječi.

P. P. S. – Naravno, Vi i dalje imate slobodu “vjerovati na svoj način” kao i milijuni ostalih krivovjernika i nevjernika, jednako kao što i ruska prijestolnica (koja također “vjeruje u Boga, ali ne i u (Jednu Svetu Katoličku i Apostolsku) Crkvu” ima slobodu širiti samoobmanjujuću priču da je njezine probleme prouzrokovao “neprijateljski agent” (Zapad, Vatikan, tajne službe, itd.), a ne njezina nevjera i otpadništvo.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kora

@ Kora
Procitaj nesto iz Kumranskih spisa. Isusove rijeci; Bog je u svakom stablu, ispod svakog kamena… Tj. ne trebaju ti posrednici izmedju tebe i Boga. Crkva je napravila industriju od posredovanja i to dobro naplatila. Ti, nazalost, znas o vjeri i crkvi samo sto si naucila na vjeronauku.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  posmatrac

Nema je
Nema razlike nitI prema Bugarskoj Ili SrpskoJ
Ili ukinimo sve lokalne nazive Ili dozvolimo SVIM lokalcima ista prava
Usput
Niti prema Katolicima nema bitne razlike ( osim jedne)
Pa nema komunikacije ni zajednistva
Pozivas je na ww2 je blesavo
Mozda je ipak u pitanju borba za moć I prevlast ?

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Sta ti znaci ovo: “pozivas je na ww2”, gde si ovo iscupao, ili si toliko perfidan da umeces izjave koje ne postoje?

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  posmatrac

@posmatrac
Oprosti, nije bilo namjerno, autofill na mobitelu
Trebalo je pisati ” pozivanje na ww2″
A to je napisano jer SPC kao glavni razlog nesuradnje sa Vatikanom spominje njihovu ulogu u ww2 I nedovoljno distanciranje I ispriku za sve u sto su Bili umjesani Ili se nisu dovoljno distancirali

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@Fabijan

Pozivanje SPC na “ww2” i prigovaranje za “nedovoljno distanciranje” je klasično optuživanje u duhu velikosrpske politike… jer “napad je najbolja (samo)obrana”.

No kad smo kod distanciranja, tko se iz te “slavne crkve” ikada distancirao od svega što su radili i pričali Aleksandar Vučić i Patrijarh Irinej? Nitko! Ali nema veze. Kako je sve skupa krenulo, nije isključeno ni da se Irinej uskoro “razboli” zbog nekih po SPC “nezgodnih tema”. Naime, uskoro se otvaraju određeni arhivi i arhivska građa koja prokazuje ono što se skrivalo u javnosti te ujedno staje na kraj “pravoslavnim bajkama”.

P.S. – Sveti Alojzije Stepinac živi vječno.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Kora

Mozda Alojzije “zivi vjecno”, ali u paklu, jer je svojim djelovanjem doveo do mucenja i ubijanja ogromnog broja Hristovih slugu.

Napadi na Pravoslavnu crkvu nisu poceli danas, poceli su od samog pocetka, jer Hrista su gonili, pa i njegovu crkvi gone, jer nije veci ucenik od ucitelja.
A progonitelji se samo smjenjuju, od Jevreja, Rimljana, preko Otomana, komunista, nacista, Vatikana, pa do danasnjih zionista i mnostva njihovih slugu.
Ali pracoslavnu crkvu nikada nece pobjediti, jer Hristos rece “osnovacu crkvu svoju i vrata paklena nece je nadvladati”.
Crkva Hristova mora biti gonjena od ovog svijeta, jer ovaj svijet je gonio i razapeo Hrista, pa i Crkva njegova mora stradati sa Njim, ali ce i pobjediti sa Njim.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Savio

@Savio

Pa gdje ste Vi dosada? Ja sve čekam da se “pravi” (iz otpadništva) jave. LOL 🙂

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Kora

Ne da mi se previse pisati. Ima svakakvih gluposti na ovakvim temama, pa je lakse ne zamarati sopstvenu dusu.
Otpadnistvo i jeres je drugo ime za Vatikan. Od 11. vjeka samo zlo stize svijetu iz Vatikana.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kora

@ Kora
Nadao sam se da nije tako, ali ti si klasicni indoktrinirani katolicki trol.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

Žao mi je što sam Vam “ubila nadu” 😉

Inače, izreći svoj (katolički) stav vezan uz temu i raspravu oko konkretnog članka nije isto što i trolanje, neovisno o tome koliko se moj stav razlikovao od stava autora članka ili ostalih komentatora. To se zove sloboda vjerovanja, mišljenja i govora, a ne trolanje.

I usput, svaka čast administratoru/cenzoru na korektnosti u tom smislu.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  posmatrac

@ posmatrac
Ne mozes moliti u Ukrajinskoj bogomolji, jer na vratima postoji krvnozrncastibrojac, zadnja rijec tehnike.

Zanzo
Gost
Zanzo
1 godina prije
Reply to  posmatrac

Ma ti si glup da bi uopce shvatio Fabijana sto je mislio rec

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@Fabijan Bravo! u srž! Svaka pravoslavna patrijašija, izuzev pet prvobitnih, je nastajala pod političkim i vojnim pritiskom, praćena ratovima i osvajanjima. Pogledajmo malo trenutno stanje pravoslavaca i inih crkava u Evropi. Srpska pravoslavna crkva se otvoreno, u bezbroj navrata, miješala u unutrašnje stvari Crne Gore, Bosne i Herzegovina, Hrvatske i Makedonije, posebno Crne Gore. Iako su sve države nezavisne, ali pošto se jurisdikcija SPC prostore van državnih granica, ta ista SPC gura srbijanske državne interese i produbljuje netrepeljivost u susjednim državama. Po čemu bi to i dalje makedonski pravoslavci trebali ostati pod okriljem SPC? Zašto SPC sebi daje za pravo da upravlja makedonskim pravoslavcima? Ta ista SPC je svoju i autokefalnost i poslije patrijašiju za svijeme Dušana dobila političkim pritiscima i ratovima? Nije je sigurno dobila dijeljenjem cvijeća! Jedan još smješniji primjer. Moldavski pravoslavci spadaju pod jurisdikciju Ruske pravoslavne crkve. Ovdje se vidi jasna lonija širenja Ruskog carstva i kasniji sovjetski utjecaj. Kakve veze to imaju moldavski pravoslavci koji su etnički Rumuni sa Rusima da bi Ruska pravoslavna crkva upravljala moldavskim pravoslavcima? Ituzetak ovdje mogu biti pravoslavci u Pridljestrovlju koji su etnički većinom Rusi i Ukrajinci. Po kojoj logici albanski pravoslavci trebaju da budu isključivo pod jurisdikcijom Grčke pravoslavne crkve?… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  puf

Mislim da nisi u pravu.

Zanzo
Gost
Zanzo
1 godina prije
Reply to  Siniša

A ja mislim da jest Puf u pravu i da je zaboravio usporediti Rusku pravoslavnu crkvu sa Srpskom pravoslavnom crkovom koje se identicno ponasaju.

posmatrac
Gost
posmatrac
1 godina prije
Reply to  puf

@puf – mozes svoj nadimak napisati i kao Kora2.
Toliko gluposti na jednom mestu tesko da mogu dve razlicite osobe napisati!

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  posmatrac

@posmatrac
Ja ovaj nadimak imam preko godinu dana. To što ti, i mnoge druge osobe ovdje, u svemu vidite neku teoriju zavjere nije moj problem. Idi prošetaj, udahni malo svježeg zraka, možda ti se razbistri u glavi od tolikih zavjera!
Btw, navikao sam, konstantno me ovdje neko identificira sa ovim ili onim.

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  puf

@Sinisa

Zašto nisam upravu?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  puf

Srpska Prvoslavna Crkva se nije nigdje miješala, ona je tu bila i biće već je neko došao i miješa se na teritoriju Srpske Pravoslavne Crkve….kako neko reče, CrnoGorci više ne čitaju Njegoša.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Siniša

možeš li definirati “teritoriju Srpske Pravoslavne Crkve” ???
i što predlažeš u slučaju kada netko više ne želi biti dio tog teritorija ???
zar misliš da nekoga na silu možeš zadržati u “svom dvorištu” ??
lako je djevojku, narod, teritorij osvojiti
teško je zadržati
zadržavanje traži puno ljubavi, razumijevanja i pažnje
a ne sile !!!!

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ma daj molim te. Kako je nastala prvo srpska arhiepiskopija, pa poslije i srpska patrijašija? Sigurno su fino zamolili i dobili i arhiepiskopiju i poslije partijašiju? Ili je pak to bilo silom ratova, političkih ucjena i slično?

Eto baš Srbi dobiše partijašiju za svijeme Dušana, i to aš u vrijeme kada je prijetilo da Dušan zauzme i Carigrad. Izvinit ceć me molim te!

Eto baš da se sadašnji terotorij SPC poklapa sa teritorijem bivše Jugoslavije, što li, pitanje je sad!? Gdje su bile čije nadležnosti u XIX sotljeću? Pod čiju su nadležnost spadali bosanski i hrvstski pravoslavci, kao i Ohridska arhiepiskopija? Kako to da su svi ti pravoslavci dobili jednog sizerena – SPC – eto baš kada je nastala Kraljevina SHS, i to zamisli pod srpskom kraljevskom dinastijom? I to zamisli da su baš svi oni potpali pod Srpsku pravoslavnu crkvu! Tada nije bilo bitno kome su ranije pripadali, kako i šta!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  puf

@ tuf
Sve crkve na svijetu, krscanske ili ne, mijesaju se u drzavne i sekularne poslove po defaultu. Sada, koja se mjesa vise, koja manje, to upoce nije vazno. Vazno je da umjesto da se brinu za duse svojih “ovaca”, one svjesno i namjerno uticu na svjetovne stvari, u koje se, po definiciji, ne bi trebale mjesati.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  nessy

@ Kora
Hvala na minusu.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

Nema na čemu. Inače ga rijetkima dajem, ali kad Vas već toliko veseli, udijelih Vam još jedan 🙃

Zanzo
Gost
Zanzo
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pa ti nisi normalan.Podjarmila je sve pravoslavce na podrucju bivse jugoslavije i proglasila ih kao srbe

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  puf

Puf, zasto Nadbiskupija Zadar ( bez obzira sto je do 1945 bio Italija) nespada pod Katolicku crkvu RH nego pod Italiju? Jesu se crkvene vlasti u RH bunile protiv toga? Naravno da ne, Gazda je u Rimu. Shvatila Kora?

puf
Gost
puf
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Katolička crkva je nešto potpuno drugo. Ne može se ni porediti sa pravoslavnim crkvama i njihovim razvojem. Zbog toga ne želim ni da ulazim u raspravu o istoj.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Miki maus

@Miki maus

Meni je odavno jasno kako funkcionira Katolička Crkva i tu nema ništa sporno. Međutim, po ovome što pišete, vidim da Vama ama baš ništa nije jasno iako ste puni uvjerenja da ste sve shvatili 🙂

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  puf

A nije ti cudno da se tenzije u pitanju poklapaju sa teritorijama od geostrateskog znacaja za NATO?od CG do Ukrajine…A sta da Moskva javno pocne prozivati Papu da gura svoje interese na Siciliju namecuci im diktat Rima?Zasto Sicilija ne bi imala svoju katolicku crkvu?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Trt

@Trt

Zato što ne može postojati ni moja ni tvoja ni Sicilijanska “katolička” crkva. Riječ “katolička” znači “univerzalna” (nadnacionalna, naddržavna i nadetnička), a ako je nešto moje, tvoje ili Sicilijansko, onda nije univerzalno, odnosno “katoličko”. Dakle, postojanje “Sicilijanske Katoličke Crkve” koja bi bila odvojena od zajedništva s Rimom nije moguće ni teološki, ni teoretski, ni ideološki, ni praktički. Svim Katolicima je jasno zašto je tomu tako, odnosno zašto odvajanje od Rima nije riješenje bilo kakvih međusobnih (ljudskih) nesporazuma crkvenih autoriteta, nego srljanje nadobunih lažnih proroka i vjerskih vođa ne u autokefalnost, nego u autodestruktivnost.

Inače, čudi me da mnogi nisu u stanju nešto naučiti iz pogrešaka koje su tako jasno vidljive u (mnoštvu) današnjih pravoslavnih crkvi. Razumijem da im nauk Jedne Svete i Katoličke Crkve nije jasan jer ga nikada nisu ni temeljito ni u potpunosti spoznali, no zar doista svako selo treba imati “svoju autonomnu crkvu” da nekima “dođe iz pete u glavu”? Osobno, držim da je bolje vjerovati Riječi Božjoj i nauku Sina Božjeg nego ići ovom “širokom stazom” u propast.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

A može CrnoGorska, Makedonska, Ukrajinska ili da se ujedinimo sa Katolicima pa da budemo jedinstvena pod papom?

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Kora

E pa tako da,vidis da razumijes o cemu pricam – isto kako se ja petljam i lupetam o organizacijskoj strukturi Katolicke crkve,tako se ni zapadni politicari i klerici ne bi trebali mijesati u istu pravoslavne. Ili mislis da se to događa spontano,da se bas ukrajinska crkva prva proglasava autonomnom od moskovske patrijaršije?Bez utjecaja izvana?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Trt

@Trt

Vaše polazište imalo bi osnove da “u početku bijaše” Moskva, a ne Rim. Ovako, sve što vrijedi za Moskvu (uključujući i autonomiju koju si je ista sama dodijelila u odnosu na Svetu Crkvu) vrijedi i za sve ostale pravoslavne crkve (koje žele istu autonomiju u odnosu na Moskvu). Ovdje ruska prijestolnica ne pokazuje ništa doli vlastitog licemjerja i dvostrukih standarda jer jedno traži za sebe, a drugo za sve ostale pravoslavne crkve (kojima uskraćuje isto pravo koje je sebi uzela). Moskva očito vjeruje da je Sveti Petar prvo išao k njima, a ne Rimljanima pa su ni zapravo “Rim” koji je nadređen drugim pravoslavnim (nacionalnim) crkvama. Da nije tragično, bilo bi smiješno. No kad krene propast, možda se koji patrijarh prizove pameti i obrati pa uvidi apsurdnost tzv. “pravoslavnog nauka”.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Kora

O tome sta je bilo prije bi se dalo raspravljati,ima dosta gresaka u sluzbenoj kronologiji povijesti ali odvuklo bi nas predaleko…samo kazem da je raskol u pravoslavlju spletka Vatikana i zapadnih obavjestajnih struktura

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Trt

@Trt

Ja Vam kažem da tu nema nikakve spletke nego da se vi Pravoslavci samozavaravate (samoobmanjujete) jer se niste u stanju suočiti s vlastitim pogreškama koje su vas dovele do današnje situacije. Uvijek je lakše prebaciti odgovornost na drugog (“Zapad”, Vatikan, obavještajne strukture, i sl.) nego priznati poraz svoje ideologije. Međutim, ovdje su stvari potpuno jasne: htjeli ste “revoluciju”, no sad vam ta ista “revolucija” neočekivano “kuca na vrata”, a uzmaka nema. I za to nije nitko drugi kriv osim sama ruska prijestolnica.

P.S. – Narod bi rekao: “kako prostreš tako ćeš i leći”. Trebali ste biti poslušniji i ponizniji, ne ljudima nego Riječi Božjoj. Ali nema smisla sada raspravljati o tome “što bi bilo kad bi bilo”.

ijsdfviuafvaewfrvewufvwufuwufcwcfde
Gost
ijsdfviuafvaewfrvewufvwufuwufcwcfde
1 godina prije
Reply to  Kora

Kako se rusi neće proglasiti za novi Konstantinopolj kad je onaj uništen sa hazari osmanlijama. Zaboravljaš tko je i zašto zemljanima podvalio monoteizam i njegove podvarijante.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@ijsdfviuafvaewfrvewufvwufuwufcwcfde

Sin Božji nije Božja podvala, niti je Sveta Crkva njihova podvala ikome. Tako bogohuliti ne priliči ni ateistima, a pogotovo ne onima koji sebe smatraju “pravoslavnim vjernicima”.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

Xahaxa…ništa ljepše nego kada prostitutka priča o poštenju ali ću se složiti da smo sebi sami krivi ali ništa novo, od 1054. godine Hrišćanstvo se više puta raslojavalo i više puta je ratovalo unutar sebe. Apsolutno smo svjedoci prodaji vjere za večeru ali Pravoslavlje će opstati koliko se god takvi kao ti nadali da ćemo postati deo takvih kao ti i naravno takvi ljudi sa tako primitivnim porivima su ipak manjina i u Katolika.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Kora

Nisam pravoslavac i ne idem u crkvu ali hvala na komplimentu haha

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Kora

P.S. budi oprezna kako pravoslavcima preporucujes da budu poslusni i ponizni…imaju alergicne reakcije na te zahtjeve..nesto iz proslosti stajaznam…

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Kora

Ne brini se ti za pravoslavlje, prezivjelo je ono i gore stvari od danasnjih, poput na primjer pada Rima u jeres i sizmu 1054 godine.

Bolje ti je da se brines o Vatilanu i papi Franji koji se ovih dana klanja onim latinoamerickim idolima, statuama Papacamame, kako li se vec zove ona “boginja” sto je bila u Vatikanu ovih danas, sa papom i njenim zrecevima.

Hristos je progonjen, i razapet, i rekao je da ce njegovi sljedbenici biti progonjeni od svijeta. Taj progon dozivljava pravoslavna crkva vjekovima, od Jevreja, Rimljana, Arapa, Otomana, nacista, komunista, liberala i cionista danas.
Dok Vatikan uziva u svom bogastvu i blagostanju vjekovima.

Progon pravoslavne crkve od kneza ovog “svijeta” je dokaz njene istinitoati i ispunjenja Hristovih rijeci, da ce njegovi biti progonjeni.

Ali je pobjeda sa njima, sa pravoslavnom crkvom, jer je Hristos obecao: ” Ne boj se stado malo, Ja sam sa vama u sve dane do svrsetka vijeka”.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Kora

U pocetku ne bjese Rim, u pocetku bjese Bog. A prva hriscanska crkva nije nastala u Rimu, vec u Jerusalimu, pa su nastale brojne druge, Rim nije cak ni medju prvima. Jerusalimski episkop (patrijarh) je ostao pravoslavan nakon sizme 1054 godine. I danas je pravoslavan, i naravno ne priznaje Uki sizmtike, vec je uz kanonsku Ukrajinsku crkvu i Rusku crkvu. Sv. apoatol Petar je prije Rima sluzio u Antiohiji, cak je boravio godinama u Britaniji. Sv. apoatol Petar cak nije ni prvi episkop Rima, vec je po rijecima Svetog Irineja Lionskog prvi episkop Rima bio neki Lin. To sto je Sv. Petar sluzio kasnije kao episkop u Rimu, i sto je ubijen u Rimu, ne daje nikakvo pravo Vatikanu da vlada nad crkvom, niti da zloupotrebljava ime apostola Petra. Upravo ce Sv. Petar suditi Vatikanskoj jeresi. Valja napomenuti da na prvom apostolskom saboru u Jerusalimu, predsjedavao je apoatol Jakov, iako je Sv. Petar bio prisutan, nije predsjedavao. Takodje, u Antiohiji Sv. apostol Pavle cak kritikuje i ispravlja Sv. ap. Petra, po pitanju nacina na koji treba da se ponasaju Jevreji i neznabosci koji prilaze u Hristovu vjeru. Gdje apostol Pavle tvrdi da ne treba postojati razlika, da se ne trebaju… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kora

@ Kora
U pocetku bijase Rim? Kora, Kora, napisali ste puno toga, a ocito, o samom nastanku krscanske crkve jako malo znate. U samoj osnovi nastanka krscanske crkve, lezi bezocna manipulacija i laz. Procitajte nesto o Isusovom zivotu, o dogmama, pogotovo o Nikejskom saboru, o ‘Svitcima sa Mrtvog mora’, o apostolima, o evandjeljima (ima ih puno vise od ona cetiri koja je crkva priznala), o Pavlu i Savlu (tko su bili), o Ivanu Krstitelju…Ali, nemojte sve ono sto ne priznaje crkva odbaciti.
Ima jedna odlicna knjiga puna podataka, i povjesnog istrazivanja, nakon koje se zamislite. Zoves se “Sveta krv, sveti gral”, pa tako nadalje. Procitajte nesto o “Svitcima sa Mrtvog mora”, gdje su sacuvane izvorne Isusove rijeci (potvrdio najbolji Njemacki istitut za istrazivanje Biblije).
Nije rimska Crkva izvor istine i mudrosti, kako bi zelili da vjerujemo.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

“Nije rimska Crkva izvor istine i mudrosti, kako bi zelili da vjerujemo.”

Ako “Rimska Crkva” – pretpostavljam da ovdje mislite na Jednu Svetu Katoličku i Apostolsku Crkvu koju vodi Duh Sveti – nije izvor istine i mudrosti, onda su to još manje Njemački i ini instituti, odnosno pravoslavne, protestantske, scijentološke i ostale “crkve”.

Osim toga, ako se slažemo da u početku bijaše Riječ, koja bijaše od Boga i koja bijaše Bog, te da je ta Riječ jedini vjerodostojni izvor istine i mudrosti, zašto Vi (i Vama slični) ne vjerujete ni toj Riječi? Naime, sve što ste dosada napisali svjedoči da Vi ne vjerujete Bogu koji je jedini Sveznajuć (iako tvrdite da vjerujete u Boga), a time se Vaše “vjerovanje” prokazuje samo kao jedna među brojnim vrstama nevjere. To će ujedno reći da Vi zapravo niste nikakav vjernik te da se sva Vaša “vjera” iscrpljuje u ispraznom filozofiranju i kritiziranju Svete (“Rimske”) Crkve i Božje Volje (i onoga što On od nas zahtijeva da vjerujemo ako se opredijelimo vjerovati u Boga i Njegovoj Riječi)… jer ta Volja – ma zamislite Vi to! – nije u liniji s Vašom “mudrosti”, željama i očekivanjima.

P.S. – Stvarno “vjerodostojno” svašta lupetate. LOL 🙂

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kora

@ Kora
Odakle vam ideja da navedenu crkvu i samo nju vodi duh sveti? Rekli su vam na vjeronauku?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

Odakle Vama ideja da ju ne vodi? Ili Vi vjerujete u raznorazne duhove umjesto u Duha Svetoga?

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Kora

Rijec katolicka ne znaci to, vec znaci ona crkva koja ima punocu i sabornost.
Sama rijec dolazi od grcke rijeci Katolikos.
Pravoslavna crkva sebe definise kao katolicansku (sabornu), ne kao rimokatolicku naravno.
Nije te monstrum Alojzije dobro naucio.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Savio

@Savio

“Monstrum” je došao iz Rusije, a Sveti Alojzije Stepinac mu se s pravom suprotstavio i zadržao hrvatski narod u okrilju Svete Crkve. Zato je Stepinac danas svetac, a ovaj drugi sotonska sluga. To što Vi još uvijek živite u otpadništvu i neznanju možete izravno zahvaliti “braći Rusima”.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Kora

Samo se ti moli Alojziju ubici, zavrsices gdje i on.
Sama svjedocis za sebe da si uz one koji su krvavi krvlju mucenika Hristovih.

Tvoj zapad sodomski i pederski odgojen u njedrima Vatikana je posao za Antihristom odavno, Rusija ide za Hristom istinom i pravdom, i kada padne, Rusija ustane i ide za Hristom.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Savio

@Savio

Rusija, barem koliko ja vidim, nema izbora osim obraćenja… i pokore za zlo u kojem je i sama sudjelovala u okviru agresivnog nametanja političkog pravoslavlja Katolicima i Muslimanima, osobito u Istočnoj, Južnoj i Srednjoj Europi. Daleko je to od Kristova nauka i Volje Božje! Samo, svatko ima pravo fantazirati i pričati što želi pa tako i Vi.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Kora

Nista ti ne vidis. Rusija nikom nije nametala pravoslavlje. Svi muslimanski narodi u Rusiji su ostali muslimani vjekovima, rimokatolika tamo nije ni bilo u znacajnom broju. Pogotovo Ruska crkva nikome nista nije nametala nasilno,za razliku od Vatikanskog monstruma koji je sirio macem po svim kolonijama svijeta.
Ako je neko nekome nesto nametao, to je upravo Vatikan.
Zato danas na zapadu Ukrajine imamo one grkokatolike, bivse pravoslavce sto se sada klanjaju papi, a oblace se kao pravoslavci.

Kao sto rekoh, tvoj zapad, odgojen u njedrima Vatikana, je posao za antihristom, namece svoju demonsku LGBT ideologiju citovom svijetu, a Rusija, je i dalje ostala vjerna Hristu, i po Bozjem izabranju i promislu brani hriscanske vrijednosti pred svijetom koji dolazi.
Mozemo zahvaliti Vatikanu sto zapad ne vjeruje u Boga, jer je zlo i licemjerno, izvjestaceno lice Vatikana odbilo zapadnjake od hriscanstva i povelo ih u ponor.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Savio

@Kora & @Savio— Zašto to radite? Brat i sestra ste u Kristu. Jedno drugo nećete ubijediti a stvarate lošu sliku o kršćanima kao onima koji ne mogu međusobno pristojno razgovarati.
Neki dan na temu “Znanost nas približava Bogu”, danas na ovu, formiraju se dva tabora. I to bi još bilo dobro da nije udaraca ispod pojasa. Zašto se svaki put kada se pomene Bog ili neka kršćanska crkva gledamo preko nišana? Kakvu sliku ostavljamo mi vjernici na nevjernike, kojih i tu među nama ima, i neka ih ima, ako smo svadljivi, uvredljivi ili isključivi. Pričamo drugima o poruci ljubavi i praštanja (70X7 Matej 18.), o radosnoj vijesti ali se međusobom ne podnosimo.
Nije na meni da nekom dijelim savjete. Savjet je u Evanđelju Ivanovom 13:34 i 35.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Piretis

Ja nikada ne ostavim prvi komentar ni protiv koga, ali ako neko pljuje na moju crkvu i vjeru, branicu je po svaku cjenu. Ja ne mogu svakoga smatrati bratom u Hristu, vec samo one koji jesu braca u Hristu. Za mene su svi ljudi braca po covjecanstvu, i svi ljudi su stvoreni kao ikone Bozje, ali nisu svi braca u Hristu. Braca u Hristu su samo oni koji ispovjedaju istu vjeru i pricescuju se iz iste case. Dok su ljudi koji se mole nacisti Stepincu, ubici hriscana, posebna kategorija, nikako braca u Hristu. Postoji tu medja, metafizicka. Uostalom, jedinstvo izmedju Vatikana i pravoslavlja ne postoji jos od jedanaestog vijeka, prema tome logicno je da ga nema ni danas ovdje medju nama. Jedinstvo je samo tamo gdje je ista vjera. Crkva u prvim vjekovima hriscanstva nije imala jedinstvo sa Arijevcima, Nestorijancima i drugim jeresima Ne moze se graditi lazno jedinstvo. Ja mogu postovati svakog covjeka, i zeljeti mu svako dobro, pa cak i onome sa kim se ne slazem, ali to ne znaci da cu sutjeti na lazi na racun onoga sto mi je sveto. Ja onoga ko se sustinski bori protiv Hrista (iako se pretvara da je hriscanin) ne smatram… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis

Niti Savio ima veze s Kristom i autentičnom kršćanskom vjerom, niti je moj brat po vjeri… niti to može postati bez obraćenja. Stoga, @Piretis, okanite se demagogoških gluposti i vjerujte Evanđelju (Riječi Božjoj).

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Kora

Srecom po mene da nismo braca u vjeri, ima li sta bolesnije nego moliti se nacisti, masovnom ubici hriscana i psihopati poput Alojzija Stepinca.
Papizam nema veze sa hriscanstvom, osim sto je pobio mnogo hriscana, a i drugih, sirom svijeta.

Od pocetne pentarhije u ranoj crkvi, od pet patrijaraha, samo jedan (papa Rimski) je otisao u jeres papizma te 1054. godine.
Evo sada mu se prikljucuje u novoj formi i Konstantinopoljski. Zelja za vlascu je uzrok pada i Rima i Konstantinopolja.

Medju najstarijom grupom hriscana u svijetu su hriscani u Siriji, jedan dio njih, koji jos uvijek govore Aramejskim jezikom, jezikom kojim je govorio Gospod Isus Hristos, i oni su pravoslavni i dan danas.

A sa druge strane, papizam, nemajuci blagodati Bozje, je otisao u takvu krajnost da se papa klanja paganskim lutkama iz J. Amerike, u sred Vatikana, a njegovi sljedbenici se mole psihopatama poput Stepinca.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Savio

@Savio

“Zelja za vlascu je uzrok pada i Rima i Konstantinopolja.”

Uz dužno poštovanje, opet ste u krivu. Naime, nisu u padu ni Rim ni Carigrad, nego Moskva i Beograd. Upravo o tome govori sadržaj Babićevog članka, iako isti daje pogrešnu “dijagnozu oboljenja” odnosno uzroka i razloga opisanoga pada.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kora

@ Kora
Jeste li vi spavali uopce nocas? Vidim komentare od sinoc, do jutros, pa i danas. Ocito vas ova tema jako zanima.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

U čemu je problem? Vi ste “pospani” pa Vas iritira što drugi nisu ili? 😉

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kora

@ Kora
Ne mogu vjerovati da vi govorite o agresivnom nametanju vjere. Tu je opet nas nenadmasni prvak… Ali znate vec o kojoj crkvi govorim. Sto su napravili po Juznoj Americi ne mogu okajati do vjecnosti

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora

Stepinac, bar za sada, još nije “svetac”. Tek je “blaženik”.

No, ako može npr. jedan Roberto Francesco Romolo Bellarmino, inkvizitor, koji je spalio G. Bruna, biti “svetac”, nesumnjivo je da će se jednoga dana naći Papa “slobodnijih” shvatanja, koji će “posvetiti” i Alojzija.

Toliko o “svetosti” i nepogrešivosti.

Britannica:

“St. Robert Bellarmine, Italian in full San Roberto Francesco Romolo Bellarmino, (born October 4, 1542, Montepulciano, Tuscany [Italy]—died September 17, 1621, Rome; canonized 1930; feast day September 17), Italian cardinal and theologian”

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender Držim da je korisno čitati gluposti koje pišu oni koji ne poznaju nauk i funkcioniranje Katoličke Crkve; nekad se na to dobro nasmijem, a nekad se zamislim nad tužnom sudbinom takvih ljudi i njihovih mentora… i potom iznova zahvalim Bogu na milosti koju nam je udijelio kroz istinskog pastira kakvog smo imali u Svetom Alojziju Stepincu. Sveti Alojzije Stepinac i službeno već jest svetac kojem se brojni Katolici utječu za zagovor, neovisno o tome što proces kanonizacije nije završen jer nečiju svetost određuje Nebo, a ne jedan čovjek ili država. Sukladno tome, poglavar Katoličke Crkve ne može ju ni osporiti ni ukinuti, nego samo javno utvrditi i proglasiti. S tim u vezi, Nebo je o Svetom Alojziju Stepincu dalo svoj nepromjenjivi i konačni sud. To što se Bergoglio poigrava s Božjim strpljenjem i u političke svrhe uzurpira i odgađa završetak kanonizacije ovog neupitnog sveca, to je druga priča koja će isto ubrzo završiti… i to loše po Bergoglia, a ne Svetog Alojzija Stepinca. Dakle, oni koji su Vas učili o tome kako funkcionira Zajedništvo Svetih u okrilju Jedne Svete Katoličke i Apostolske Crkve te u čemu je razlika između “blaženika” i “sveca” nisu Vas dobro podučili. Drugim riječima,… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kora

@Cora

Ma, naravno.

Dolazim u iskušenje da napišem, da su sveci jedne crkve onakvi kakvi su i vernici.

No to ne bi bilo ni pošteno ni istinito. Ne mislim da su svi katolici za beatifikaciju Alojzija “blaženog”, kao što nisu bili ni za malo pre pomenutog “Svetog” Roberta – inkvizitora.

Ni malo ne sumnjam da ima “vernika” vašeg tipa, koji ovakvo proglašenje “već gotovog sveca” podržavaju i žele. Ne iz verskih, nego iz – politikantskih razloga.

Meni lično je potpuno svejedno da li će “prečasni” Alojzije biti ili je, vaš svetac, ili će ostati samo blaženi, kao što mi je svejedno kome ili čemu se molite. Uz toliku gomilu lažnih “svetaca” oni pravi (ako ih uopšte ima) postaju “devalvirani”.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender

Drago mi je da Vas tema Svetog Alojzija Stepinca “uopšte” ne zanima nego komentirate tek tako, iz razbibrige i u dokolici 🙂

Osobno, kada mene nešto nimalo ne zanima – kao, primjerice “svetost Svetog Save” – onda to ni ne komentiram.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora, bez ljutnje, ali ti imas gadnih problema u glavi.

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Nema ona ni glavu…kora je govorni automat.Iskreno,bio sam zabrinut,dugo je nije bilo..

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Miki maus

@Miki maus

Dajte, molim Vas, budite barem originalniji kad već niste pametniji.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Miki maus

@ Miki maus
Nazalost, vidim da Kora raspolaze sa jako malo informacija i cinjenica, ali je kao i svi takvi ljudi vrlo agilna. Vjerujem da je njena namjera dobra, ali mora prosiriti znanje, pa ponovo razmisliti o stvarima koje smatra za neupitne.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

Evo nama @nessy… novi “poslanik” koji donosi neupitnu “mudrost”, “širinu”, “činjenice” i “znanje”. LOL 🙃

P.S. – Btw, ideja panslavenstva je bila i ostala idiotarija, jednako kao ideja jugoslavenstva ili kakvog novog “balkanskog kraljevstva”. Rusi su se ovdje debelo preračunali jer Poljaci, Hrvati i Ukrajinci više nikada neće pristati na bilo kakvu varijntu (formalne i neformalne) političke unije s Moskvom. Srbi su u tom smislu krajnji domet Rusa, a sve drugo je fantaziranje (političkih) Pravoslavaca i ruske prijestolnice kojima će Bog (neposredno ili posredno) stati na kraj. Stoga, uzalud vam sva propaganda.

P.P.S. – Znam, teško je vjerovati Božjoj Volji, ali nemate izbora nego ju prihvatiti iz jednostavnog razloga što je Božja Volja iznad volje ruske prijestolnice 😉

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kora

Kakve veze imaju Rusi i Srbi sa panslavizmom?

Začetnici panslavizma – Herkel, Šafarik, Kolar itd. svakako nisu “Rusi”. Ta ideja se javlja u okrilju Austrije (Austrougarske) kao težnja pojedinih slavenskih intelektualaca da kroz “sveslavensko ujedinjenje” reše svoj status u Habsburškoj monarhiji (ili, van nje).

Ni ideja “jugoslavenstva” ili “Ilirstva” nema nikave veze sa Srbima. Ni Ljudevit (Ludwig) Gaj, Franjo Rački, J.J.Štrosmajer, Supilo, Trumbić…nisu Srbi. Samo se Vuk Karadžić, od značajnijih Srba, upetljao u ovu priču.

Ova jugoslavenska ideja je, dapače, inicirana od Austrijanaca, u rešavanju tzv. Istočnog pitanja, sa namerom da se svi slavenski narodi Balkana “ujedine” u okviru Austrije, sa obrazloženjem da su svi južni Slaveni jedan narod, a da na prostorima carstva već žive brojni pripadnici tog naroda.

No, nakon što je formirana polunezavisna srpska državica, priča se menja. Balkanski Slaveni više nisu jedan narod nego “brojni potpuno različiti narodi”, od kojih neki čak nisu ni slavenskog porekla. Zabranjuje se Ilirsko ime itd.

Veze Srba i Rusa nemaju korene u “Panslavizmu”. Još u vreme Nemanjića se smatralo da su Srbi “Rašani” i narod “Rasije” – gotovo isti narod.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender

“Niđe veze” Rusa i Srba s idejom panslavenstva i jugoslavenstva, nego su za sve “zaslužni” Austrijanci i Hrvati. Ma što reći na ovako odvažnu tezu nego “bravo” 🙃

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kora

@ Kora To su fakti, prilično poznati, a meni je stvarno “krivo” što vam se ne dopadaju. Nigde ja nisam pomenuo “Hrvate” u prethodnom postu, pa mi nije jasno ni zašto ih vi pominjete. Bilo je tu Hrvata, ali i ostalih Slavena sa područja monarhije. Uz to, recimo Ljudevit Gaj je kroatizovani Nemac, isto kao i Štrosmajer. O Ilirsko – jugoslavenskoj ideji, lično ne mislim ništa loše (očito, za razliku od vas) i smatram da su svi balkanski Slaveni nesumnjivo istog ili veoma sličnog etničkog porekla, s tim što su se od njih, iz raznih razloga, formirale različite nacije. Istorijski, tek nedavno. Poštujem i Gaja i Štrosmajera i ostale koje sam napred pomenuo, a naročito Šafarika, ili nepomenutog Petra Preradovića, čije pesme i danas rado pročitam. A, što se tiče veza Srba i Rusa, ako vas to područje istorije interesuje, a ne verujem, slobodno ponešto i pročitajte. Recimo, pogledajte makar kroz Google, gde se zamonašio tj. u čijem manastiru, Sv. Sava, koji je nesumnjivo Nemanjić, a možete ponešto pročitati i o tome kako su srpski srednjevekovni vladari i vlastela štitili i novčano pomagali ruske manastire na Svetoj Gori u vreme kada je Rusija imala svoje probleme sa Mongolima. Ima toga… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender

Drago mi je da Vam “nisam” više zanimljiva jer doista mi nije cilj privlačiti pažnju kojekakvih samozvanih “gurua” poput Vas, @Savia i @nessyja.

Svako dobro i srdačan pozdrav!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@ Ostap
Drug, tvoje rijeci idu u vjetar, ona to ne cuje. A obzirom sto smo do sada od nje procitali cijenim da joj ideja Ustastva nije strana.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  nessy

U svakom slučaju, zrela je za žaljenje.
Toliko otrova u sebi nije lako nositi.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender- Mene @Kora ne čudi. Njeni rigidni stavovi, netolerancija prema svakome tko misli imalo drugačije, su poznati.
Mene čudi @Savio. Imao sam kratku prepisku s njim prije izvesnog vremena i zaključio da se radi o inteligentnoj i obaviještenoj osobi. Ali uporno raspravljanje i mahanje s nekakvim A. Stepincem, koji bi kao trebao biti problem svih katolika širom svijeta ne služi mu na čast.
Probao sam juče, i opet dokazao da sam naivan, smanjiti žestinu među njima, pokušao sam ih čak i izmiriti, ali očigledno da im je sukob nužno potreban. U njihovoj raspravi ima puno o crkvama, o nacijama i zemljama kojima pripadaju, ali nema ama baš ništa od kršćanstva. Oboje izgledaju poput Petra koji je u neprilici stvar pokušao riješiti tako što je otsjekao uho nekom slugi ni krivom ni dužnom.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis

Ko zna?
Međusobna privlačnost, možda.🙃 (Šalim se).

Verujem da se ovde manje radi o međusobnoj raspravi,
a rasprava je više namenjena auditoriju “sa strane”.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis

“Nisam došao donijeti mir, nego mač”, riječi su Sina Božjega. Što si onda Vi umišljate, tko ste i u čije ime govorite?

Što se mene tiče, slobodno možete laskajući jedan drugome ruku pod ruku s “prosvijećenim” guruima i manipulatorima poput @Savio, @nessy i @Ostap Bender. Samo, preporučila bih Vam da ipak smanjite doživljaj i stavite se u svoje realne okvire.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora

Ako ste hteli doneti mač, zašto ovde mlatarate metlom?

Ovom “guruu” je bilo dosadilo da se gura sa vama po ovim lepim stranicama,
ali moram da primetim još jednu sitnicu.

Imate sreće što živite u vremenima u kojima više ne radi inkvizicija.

U nekim drugim vremenima, siguran sam da biste upoznali kolege “svetog” Roberta Bellarmine,
onog svetog inkvizitora koga sam pomenuo pre nekoliko postova.

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender

To u što (sve) ste Vi sigurni vrijedi točno toliko da se “može okačiti mačku o rep”.

🙂🙂🙂🙂🙂🙂🙂

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora

🙂 🙂

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kora

@ Kora
Kakve veze Rusi imaju sa tom idejom? Ideja je potekla sa ovih prostora i od ovdasnjih ljudi. Ali nedaj da te naznanje i neinformiranost sprijecava u agitiranju.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

Ma naravno. Isto kao što je i drug Tito potekao “iz Kumrovca”. LOL 🙂

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Maus
Vjerojatnije da je Kora – Opus Dei

caj
Gost
caj
1 godina prije
Reply to  puf

Ma ‘blazeni katolici’ sto pobise vise od polovine planete Zemlje su sve u pravu!!!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Zašto je neko napravio puč te na silu odvojio Ukrajince od Rusa, zašto neko na silu odvoji CrnuGoru od Srbije pa sada na silu stvara nekakvu crkvu i otima imovinu Srpske pravoslavne crkve. Ukrajinci nisu išli u Rusku pravoslavnu crkvu već u Ukrajinsku koja je samo formalno pod jurizdikcijom Moskovske patrijaršije.
Srbi i CrnoGorci su jedan narod, za Makedonce neću ništa takl reći dok me ne uvjere u isto šta kažu, i dok me ne uvjere u drugačije neću reći jer i sami miji korijeni idu iz Crnr Gore ali nikada ne branim mogućnost formiranja nekakve njihove crkve ali za sve to postoji način.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ako ja sutra promijenim ime, zasto bi mi ti branio?
Ako se osjecsm Kinezom zasto bi mi branio?
Ako Sam polu madjar polu bugarin samo JA odlucujem kako cu se deklarirati
ZAGORCI imaju izreku
SVAKI BEDAK IMA SVOJE VESELE
Rimljani rekose
Zivi I pusti druge da zive

Zasto vrijedjas milijune ljudi tvrdeci da su izmanipulirani I da ne znaju sto rade?
Da Li se I za tebe to onda moze reci?

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Možeš biti i peder ako želiš ne interesuje me.
I u opšte gdje si u mojim komentarima našao da nekome priječim da bude ono šta jeste.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Srbi i CrnoGorci su jedan narod, za Makedonce neću ništa takl reći dok me ne uvjere u isto šta kažu,

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Siniša

@ Sinisa
Peder, pa nije valjda i to sada nacionalnost, u ova moderna vremena?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@Fabijan

“Ako se osjecsm Kinezom zasto bi mi branio?”

Pravoslavci su Vam u tom smislu kao i Muslimani: njima ustvari nije dozvoljeno obraćenje uslijed novih spoznaja i iskustava. Zato svi moraju pripadati ruskoj prijestolnici… ili se kreće u rat protiv “braće”.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kora

A o cemu ti pričaš, da li si ikada bila u kontaktu sa pravim vjernikom, sa čovekom bez ograničenja…mislim da nisi jer da jesi ostavili bi traga u tvom umu bolesnom, nisi jer takvo ti društvo i neodgovara niti ga tražiš;tražiš slične sebi da otrov zmijski prosipate i ljude slabe naravi trujete.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Siniša

kontaktu sa pravim vjernikom, sa čovekom bez ograničenja…

vrijedi za sve narode i relinige

nažalost, svoj sud kreiramo po izjavama i ponašanju Velikih Predstavnika tih grupacija
i ovdje sada o tome diskutiramo

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, postavljaš vrlo interesantna pitanja. Zašto je netko napravio puč u Ukrajini? Tko je taj netko i zašto su ga Ukrajinci poslušali? Ruska pravoslavna crkva u Ukrajini je bila samo formalno ruska, dobro pa zašto se onda ne može zvati Ukrajinska. U čemu je razlika? A što se tiče Crnogoraca i Makedonaca, ja sam razgovarao s nekim od njih. Neću polemizirati o tome, ali vjeruj mi ne bi ti se svidio njihov stav o odnosu s SPC. I na kraju, zašto netko izlazi iz neke zajednice? Hipotetsko pitanje na kojeg svi znaju odgovor, nije im bilo dobro u zajednici.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Poslušali, ko? Pa nešto ne vidim da se Ukrajinci otimaju u redu za učlanenje u tu “crkvu” i naravno nadam se da pod Ukrajinom ne smatraš ove nacifašiste!?

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Ad astra

U Ukrajini je netko napravio puč da dovede neonaciste na vlast,gurne zemlju u rat sa Rusijom i opljacka resurse.
Sto se tice te iluzije demokratske autonomizacije crkve (bilo koje),pa sta vam je,pa nisu crkve demokratske institucije da se moze kako tko hoce proglasavati autonomnom,one su prije militaristicki hijerarhizirane i funkcioniraju na stoljetnim crkvenim pravilima. Katolicka je jos stroze hijerarhijski ustrojena tj. apsolutno, i pitam se sta bi bilo da npr. nadbiskup Bozanic odluci da se nacelo univerzalnosti vise ne odnosi na zagrebacku nadbiskupiju??

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ad astra

Vidiš…na ovom portalu pričam sa ljudima od svih naroda….i bećina ih ne misli kao ti, ali ne može taj tvoj um ograničeni da shvati tako nešto.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Ad astra

A. a.
“zašto netko izlazi iz neke zajednice?”
Imam ja bolju prispodobu. Zašto netko stavlja- rampu? Ili , “brklju”?
Zato da bi – naplaćivao prijelaz.
Plus, naravno, propovijedanje u korist – postavljača brklje.
Srećom @Ostap Bender je napisao bitno. Ključna riječ: Imovina.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijan, odličan komentar.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Prvo bi trebao znati da postoji Ukrajinska pravoslavna crkva – Moskovske patrijaršije i da je ona po pravoslavnim kanonima “valjana”, kako da kažem, ovo je ruglo što je napravljeno. Dakle UPC postoji odavno, ali priznaje formalnu nadležnost Moskve. Na drugoj strani ne može postojati Rimokatolička Hrvatska Crkva koja ne priznaje Vatikan. Otprilke se može usporediti. Neka netko napravi Hrvatsku Katoličku Crkvu, ima pravo, ali je nitko neće priznati u svijetu, sada ni hrvatska država i mogli bi se sastajati kao sekta, bez novca i dozvole za gradnju vjerskih objekata. dakle, prije teme, nauči nešto o tome.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Odličan komentar.

Jim
Gost
Jim
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Kada će onda postojati hrvatska katolička crkva?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Jim

Nikada. Mislim , ako se složimo nas desetak, i registriramo je kao udrugu građana, može i postojati, nepriznata od bilo koga i neće dobivati sredstva od države. Osnovali su Hrvatsku pravoslavnu crkvu i Hrvatska biskupska konferencija Rimokatoličke crkve prva nije htjela imati nikakve odnose s tom “udrugom građana”, kako su je nazvali, posebno ne država. Traži na netu, možda čak imaju svoju stranicu

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Laki Topalović

Zapravo, postoje dvije Hrvatske Pravoslavne Crkve: lažna i prava. Jednu je u Hrvatskoj osnovao ruski agent bugarskog porijekla, i s tom nitko normalan ne želi ništa imati budući da je osuđena na propast (još jedan u nizu klasičnih pokušaja podmetanja političkog pravoslavlja Hrvatima). Drugu Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu osnovali su u dijaspori Hrvati pravoslavne vjere i ta će Crkva u dogledno vrijeme biti priznata jednako kao i Ukrajinska… svidjelo se to Moskvi ili ne.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Jim

@ Jim
Kada se Tito ustane. To je bila njegova ideja, ali nije proslo.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

Ustao je Isus Krist – Sin Božji. Tito nikada nije imao takav “potencijal” (LOL). Zato ni njegove bolesne ideje nisu uspjele zaživjeti osim u glavama tvrdokornih nevjernika i krivovjernika koji i danas paze da “s njegovog puta ne skrenu”, iako ih taj Titov put – baš kao i njegove vjerske ideje – vodi jedino u propast.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Fabijan

U celoj tvojoj navijačkoj priči, postoji poprilična rupa.

Niko ne osporava Ukrajincima, Makedoncima, itd. Pravo da osnuju bilo koju crkvu i da je nazovu kako žele. Sve u skladu sa državnim propisima. Ali je i pravo svake crkve, u skladu sa (svojim) crkvenim propisima, da takvu crkvu prizna ili ne prizna i sa njom uspostavi odnose kakve želi.

Ono što jeste pravi problem je pitanje crkvene IMOVINE. Dakle, novoformirane “pravoslavne” crkve, između ostaloga, traže da preuzmu IMOVINU postojeće crkve, što je naravno vrlo zgodan način otimačine. Kao kada bi nekolicina “pobožnih” likova osnovali “novu katoličku crkvu” na području nekakve “opštine”, registrovali “versku organizaciju” i tražili od Vatikana da im prepusti crkvena imanja. Ubeđen sam da bi Vatikan jedva dočekao da im “pomogne”.

Uz to, formiranje ovih crkava, je najčešće u funkciji prinudne asimilacije “vernika”, kao deo ukupnog pritiska na nacionalnu manjinu koja se pokušava asimilovati i drugim sredstvima, a ni u kom slučaju, u “ostvarivanju nekakvih verskih sloboda”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ne znam jel ovo odgovor meni ili,. da ponovim , pravo svakoga je da osnuje crkvu, ali priznate crkve slijede kanone i ne krše ih. Gore sam napisao i da je osnovana Hrvatska pravoslavna crkva,ali je prva nije priznala Hrvatska biskupska konferencija Rimokatoličke crkve i nije htjela imati nikakve odnose s tom “udrugom građana”, kako su je nazvali, posebno ne država. Traži na netu, možda čak imaju svoju stranicu. Dakle , postoje debele prašnjave knjižurine u kojima su dogme i kanoni crkve, bilo koje velike i priznate i tamo stoji koja crkva jeste za priznati, a koja nije. Čak je i NATO patrijarh Bartolomej priznao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevske patrijaršije na državnom teritoriju Ukrajine, koji je kanonski teritorij Moskovske patrijaršije i napravio je kaos. Dakle, carigrad priznaje da je to kanonski teritorij (ne državni, da se razumijemo) Moskovske patrijaršije, ali na istom kanonskom teritoriju daje “Tomos” (priznanje) druge crkve , ali na državnom teritoriju Ukrajine. Napravio je urnebes u stvarima koje su crkveni kanoni i dogme tisuću , dvije godina. neki su se kanoni mijenjali. Npr, kanonski teritorij SPC seže do Trsta i na jug do Grčke. Te crkve ništa ne moraju davati beogradu ni SPC-u, osim što u imenu… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

@Laki Topalović
Naravno da se moj post ne odnosi na ono što si napisao, već je to trebao biti odgovor na post “Fabijana”, koji sam napisao pre nekoliko sati, ali prošao je kroz “kontrolne mehanizme” i pojavio se tek sada, pa se izgubio redosled (a ne mogu da ga promenim, jer internet veza koju sada koristim nije ista, kao ona koju sam imao u vreme pisanja posta. Drugi je IP).

U osnovi, ako pažljivo pročitaš moj post videćeš da između tvog i mog pisanja nema neslaganja.

Osnivanje verske organizacije regulisano je propisima države na čijem se teritoriju organizuje. Priznavanje takve sekte ili religije od drugih crkava je regulisano crkvenim pravilima. Pa je i logično da pravoslavne i druge crkve nisu priznale i neće priznavati ove (u osnovi) sekte.

Ostatak moga posta odnosio se na pitanje imovine i širi pogled na osnivanje novih sekti uopšte.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ništa, ali svejedno, čisto da se razumije kanonski od državnog teritorija. I zašto neke crkve neće priznati ni Vatikan ni druge crkve, osim NATO patrijarha u Carigradu. Da točno tako i dogme se ne diraju, svidjelo se to nekome ili ne.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Laki Topalović

“Traži na netu, možda čak imaju svoju stranicu”.

Nije vam net baš toliko pouzdan izvor informacija koliko Vi mislite. Naime, niti su te informacije uvijek istinite, detaljne i precizne, niti Vi na osnovu njih možete dobiti točan uvid u stvarno stanje stvari pa o tome reći nešto relevantno… na netu (LOL).

Kad je riječ o Vašem komentaru na temu Hrvatske Pravoslavne Crkve, “google is not your friend” jer ste propustili poprilično velik i važan dio te priče koji – pitam se zašto – ne piše na netu, ali ne znači da ne postoji. I onda ste, tako šturo i internetski informirani još “skočili prije nego ste rekli hop”. To ne priliči jednom “ozbiljnom i vjerodostojnom komentatoru” 😉

P.S. – Kako nedavno rekoh, inteligentan čovjek nije onaj koji neograničeno raspolaže vojno-političkim ovlastima, (krhkim) znanjem i (još krhkijim) visokim društvenim statusom, nego onaj koji je uvijek korak-dva ispred takvih.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

čijim novcem je kupljena /sagrađena sva ta imovina????
novcem lokalnog naroda
i ta imovina pripada predstavnicima lokalnog naroda

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@Fabijan
?
Da li se to g. Fabijan zalaže za društvenu svojinu i socijalizam?
Meni se nekako čini da ta imovina, kao i svaka druga ima svog nosioca i ne može da se otuđi po želji.

Pogotovo ako “novoosnovana” crkva ima 3 i po člana.
Pera, Oleg, Volodimir i neodlučni, recimo g.Fabijan.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijarsije i cine predatavnici uglavnom Ukrajinskog naroda, i njihovu vjersku imovinu ne mogu da kradu novoformirani sizmatici podrzani od strane SADa.
Takodje, veci dio crkava i manastira na teritoriji Ukrajine je napravila Ruska carska drzava, veci dio toga je porusen pod komunistima, a obnavljano novcem clanova kanonske Ukrajinske crkve Moskovske patrijarsije.

Banditsko ponasanje Ukrajinskih sizmatika i vas koji ih podrzavate (iz mrznje prema Rusima) je za svaku osudu.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Katolicizam nije internacionalan ( mozda je bio nekad), danas je to kvartovska sekta kao u US razne protestantske kvartovske sekte. Probaj izvaditi neku crkvenu potvrdu van svoga kvarta, bice ti jasno.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijan
U Čehoslovačkoj su se pošteni Česi i Slovaci dogovorili da POŠTENO PODIJELE IMOVINU. A i imali su manje za dijeljenje.
Udjeli u tvornicama jednostavno dani radnicima i građanima. Potpuno drugi model privatizacije.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije

Sloboda govora je pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja bez straha da će te netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti.

Smatra se da je sloboda govora neophodna za postojanje demokratske vlasti. U zemljama u kojima ne postoji sloboda govora, u autokratskim sustavima, ljudi se boje reći ono što misle.

sloboda govora nije važna samo zato što svatko ima pravo na slobodu izražavanja, nego i zato što zajednica u kojoj živimo ima pravo čuti naša razmišljanja.

Zajednice u kojima postoji sloboda govora dozvoljavaju da sve smije biti izrečeno.

ljudi se boje slobodno govoriti ne zbog straha od kazni, već zbog pritiska članova zajednice. Kad pojedinac iznosi nepopularne ideje, može se suočiti s prijezirom članova svoje zajednice ili čak postati žrtvom zlostavljanja. Primjerice, u modernoj Europi, takvim oblicima zlostavljanja posebno su izloženi protivnici liberalne demokracije, a u zemljama s velikim brojem vjernika i ateisti ili pripadnici manjinskih vjerskih skupina.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Zloupotrebljavaš slobodu govora, militantan si, navalentan i nesklon promijeni stava i svijesti.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Crnogorci više ne čitaju Njegoša…😭

Trt
Gost
Trt
1 godina prije

Pučem carigradskog patrijarha pokrenut je raskol u pravoslavlju koji je zaista Ahilova peta pravoslavnog svijeta,najveca opasnost za razbijanje istocne koherentnosti i mentaliteta. Vjertojatno Papin agent,kao i ostali koji su uskocili na taj vlak. Pa i sukob Istoka i Zapada mogao bi se prije promatrati kroz prizmu religijskog sukoba jer politicki sustavi se mijenjaju svakih nekoliko desetaka ili stotinu godina a religijski su uvijekprisutni za to vrijeme.Neki plan za raskol bi bio – znajuci da pravoslavci nikada nece u potpunosti pristati na prijelaz na katolicanstvo,zadrzat ce svoju liturgiju i obrede u sadasnjoj formi,ali pod okriljem ekumenskog pokreta priznati Papu kao nekog ”organizatora”medureligijskog pomirenja,a fakticki vrhovnog vladara. A papa jezuitska masončina.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Trt

Savjet pravoslavnim a i muslimanima organizirajte se kao katolicizam (organiziran kao jedinstvena i nadnacionalna crkva) i stvar je riješena!!

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Željko

Nemoguce. Starovjerci i apostolske crkve nikad nece pristati.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Trt

A Trt jezuitska masončina.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Ha ha

haha može

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

ukrajinska pravoslavna crkva može kao takva biti priznata samo kada je priznaju sve pravoslavne crkve na saboru a potom I sve kršćanske crkve. s obzirom da se to neće desiti onda je ukrajinska “pravoslavna” crkva nešto slično američkoj sotonističkoj crkvi, grupa građana a ne nikakva zvanična crkva niti kršćanska religija. s druge strane I dalje većina ukrajinaca ide se moliti bogu u ukrajnskoj pravoslavnoj crkvi moskovskoj patrijaršiji jedinoj zvaničnoj pravoslavnoj crkvi u ukrajini. s druge strane previše bi bili da bartolomej pored ukrajinske “pravoslavne” crkve prizna I crnogorsku “pravoslavnu” crkvu jer bi onda to bilo više nego očito I mislim da su amerikanci I bartolomej svjesno žrtvovali crnogorsku “pravoslavnu” crkvu zarad ukrajinske “pravoslavne” crkve. iz svega ovoga srpska pravoslavna crkva može izaći samo još snažnija

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ma u pravu si sve sto se tice legalnosti tih procesa,ali hoce li ili nece to cijepanje biti ”ocito”mislim da pokretace uopce ne smeta. Bitno je da se stvori grupa i anti-grupa i tu je vec problem. Osobno,nadam se razvoju dogadaja po tvom scenariju.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Trt

jedino da američki kongres donese deklaraciju ovo će biti a ovo ne pravoslavna crkva. možda bi to oni htjeli ali ne mogu. oni mogu osnovati sotonističku, sajantolističku ili mormonsku crkvu ali bez svepravoslavnog sabora ne mogu osnovati pravoslavne crkve ili bez odobrenja pape ne mogu osnovati katoličku crkvu. u kanonskim crkvama postoji red I poredak I to im ne ide na ruku. ovo nije udar samo na pravoslavnu crkvu, kako se pokušava predstaviti, ovo je udar na kršćansku crkvu općenito. ps. znam da onima iz amerike ali I njihovim umobolnim vazalima drugdje, bijednicima, što sanjaju o novom svjetskom poretku, smeta kanonska crkva jer u tome slučaju ne mogu skoncentrirati vlast u jednoj točki već je moraju dijeliti I sa drugima ali hebaji ga to su obični bolesnici I sline I oni mogu maštati o novom svjetskom poretku. s obzirom da u svijetu postoji još veliki broj kršćana I da s su ti kršćani spremni na žrrtvu njima ta snaga smeta jer je nedostižna za njih, phedere, liberale, nekrofile, socijaldemokrate, masone I njihove mokre snove. oni bi najradije uništili religiju I kršćanstvo a onda sa svojim abramsima gazili po živim I siromašnim ljudima ali ne mogu pa ih boli. oni bi… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Onda to nije crkva, već sljedba.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Zvrk

objasni što je sljedba.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Možda sekta!?

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Da…to mnogi baš i ne kuže razliku sekta-sljedba.
To se najjednostavnije može pojasniti ovako. Sekte su kakti poluzabranjene, izolirane i uglavnom su osuđene na podrume, tinele, hale daleko od očiju javnosti. Također nemaju baš puno poklonika. Kod sljedbi je drugčije. Mogu biti naširoko poznate i dosta promovirane, čak se smatrati dijelom ekumenskog religijskog kruga čak i ako ih jezgra odbacuje.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Zvrk

ako si mislio na sotonističku crkvu oni su vjerojatno sljedba ali njima je netko u americi dopustio da se kao crkva regostriraju. upravo ovi kojima smetaju regulatne crkve I to nam govori da ovaj rat protiv kršćanstva nije od jučer. pod izgovorom o ljudskim pravima I ta sotonistička crkva je registrirana kao što pokušavaju registrirati I neke druge ali ništa oni neće biti veći ako se zovu crkva kada znamo svi da su oni “crkva”

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Zvrk

@Zvrk- Sljedbe si dosta dobro opisao. Ali sa sektama treba biti oprezniji. Postoje kršćanske sekte, najčešće su to protestanti, pripadnici neke priznate i etablirane crkve koji se ne slažu sa kompletnim učenjem te crkva i tada se otcijepe. Najčešće zadržavaju naziv crkve iz koje su nastali (npr baptistička) ali prododaju nazivu “nova”, “čista”, “prava”, “reformirana” i sl. U početku imaju vrlo malo sljedbenika pa im prijeti gašenje jer se ljudi brzo zasite ili se vrate izvornoj zajednici ili jednostavno prestanu biti dio te sekte. Neke sekte vremenom postanu prave crkva. Takve sekte su totalno benigne i bave se isključivo teološkim pitanjima. Ali imamo i nove sekte koje nemaju veze sa kršćanstvom, mada uzimaju elemente iz njega i miješaju ga sa okultnim. Kršćani ih smatraju satanistima. Primjer je “Crna ruža”. Takve sekte su opasne za sve svoje članove (osim onih na samom vrhu hijerarhije) i brzo stiču nove poklonike mahom među nesretnom i neuravnoteženom omladinom. One uglavnom djeluju ilegalno a za njih saznamo tek kad se desi neka tragedija ( npr. učestala ritualna samoubojstva). Protiv takvih sekti osim države moraju se boriti i mnogi roditelji čija djeca naivno završavaju u njihovim redovima. U tu bih skupinu ubrojao Luciferijansku i Scijentološku crkvu… Pročitaj više »

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

@ eu kolonjia
Sljedba ti je kada jela dolaze u slijedovima. To ti je novoHrvatski, ne mora imati smisla, bitno da je drugaciji od Srpskoga. Tako, danas u Hrvarskoj, ne postoji prevara, nego je to prijevara, dakle mozes biti, eventualno prijevaren.
Kapisi?

ijsdfviuafvaewfrvewufvwufuwufcwcfde
Gost
ijsdfviuafvaewfrvewufvwufuwufcwcfde
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Ti koji ruše krščanstvo su ga i implementirali zemljanima.

Bat
Gost
Bat
1 godina prije

Jedno je pravslavlje, a drugo svetoslavlje.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Bat

Bog I Isus je samo jedan
Ostalo je samo ljudska zloća

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Bat

SvetoSavlje je Srpsko a Pravoslavlje je SveSabornoPravoslavno.

X60
Gost
X60
1 godina prije

Dabogda crkle crkve sve.
Posrednici između Boga i čovjeka, veletrgovinsko zastupništvo božje firme, ovlašteni serviseri vjerskog stroja.
Štetočine i paraziti.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  X60

Odvoji crkveno/sveti rad sveštenika od njegovog svjetovno/lopovskog života.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Siniša

Svojevremeno sam se “branio” od članstva u “crkvi”,neslaganjem sa crkvenim odlikovanjem, koje je dodeljeno jednom političaru, kome je mesto pre u zatvoru, nego da bude počastvovan. Od prijatelja koji su veliki vernici, dobio sam odgovor – da lični moral sveštenika nije bitan, ako on poseduje “znanje da vodi crkvenu službu”???!

E, pa gospodo vera se svedoči delom i životom, kako vernika tako i sveštenstva.

Sveštenik koji živi na način koji je suprotan verskom nauku koji propoveda, je običan (u najmanju ruku) licemer i lažljivac

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  X60

Ukratko,najveće terorističke organizacije…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  X60

@ X60
Slazem se druze. Znam da katolicki svecenici popizde, kada im kazem da vjerujem u Boga, ali ne vjerujem u crkvu i posrednike.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Nije “srbijanska” već Srpska vlada, odlučite se već šta je šta…..
Elem….hvala ti Babiću za ovaj članak, pogođena suština.

Školarac
Gost
Školarac
1 godina prije
Reply to  Siniša

prijatelju, Srpska se odnosi na narod srpski koji je i daleko od države Srbije.
Srbijanska se odnosi na državu i građane baš konkretno Srbije kao takve.rs

Uzgred, Jahve je Đave. čitaj Bibliju, razmisli tko je što i kad ubacio u nju. živio!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Školarac

Znači Hrvatijanska vlada!?

kardinal mit motika
Gost
kardinal mit motika
1 godina prije

ja sam za spajanje …..orgulje van iz crkava hočemo prave ljudske glasove ko kod njih !

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Koje je točno izvorno i čisto pravoslavlje? Postoji li nekakva univerzalna definicija toga?
Poznato je da su se prije 400injak godina neke skupine odvojile od jezgre jer nisu prihvatili reforme pa ih se naziva starovjercima, kalendarcima i slično. Jesu li oni možda najizvorniji pravoslavci ili možda ima nešto čistije.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Eno ti Zilota, apsolutno blizu Pravoslavlju ali su previše ekstremni i ne tolerantni;eno ti isposnika po ćelijama i pećinama, apsolutno najbliži Pravoslavlju i to rijetki mogu.

Ad astra
Gost
Ad astra
1 godina prije

Zašto je uvijek netko drugi kriv za naše gluposti. Uvijek se traži vanjski neprijatelj i uvijek teorije zavjere. Sva sreća da postoji Amerika pa imamo dežurnog krivca za sve.

Dado
Gost
Dado
1 godina prije

Cuju se zvona sudnjeg dana. USA krece u odlucujuci napad.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Naravno. Ocigledno je.
I ponovo mi je donekle drago.
Pravoslavni popovi su uzjahali narod za kratko vreme kako nisu katolicki koji su imali vremena vezbati 2 000 godina. Muzu ih za pare za sve. Na najvulgarniji nacin. Neces biti sahranjen ako ne stedis za sahranu.
„Ali nije kriv narod. Popovi su“. Narod je kriv. Mogu ih ignorisati kao ranije. Potcinjuju se dobrovoljno.
Naravno da lisica ulecuje medu tako pohlepnim koskoskama. Da ih narod ignorise ne bi bili faktor i ne bi bili zanimljivi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Red
Ma naravno.
I kod njih isto vole posegnuti u škrabicu…čitala sam kako se Irinej šuljao po crkvi kao Sherlock i postavljao kamere da ih uhvati. U isto vrijeme kad je onaj svećenik u nas dao ženskoj 800 000 € (!), to je bio iznos koji je njima falio…

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije

Pročitao sam članak analizu ali se ne mogu oteti dojmu o jednom drugom događaju,kada je utjecajni vatikanski Bračanin biskup Eterovic poslan za papinskog nuncija u Ukrajinu,pitao sam se koji je to “deal”koji utjecajnog čovjeka kurije šalje na istok?Kada je buknuo Maidan bilo mi je jasno da je iza svega Papa Poljak i iskonski sukob sa tisućljetnim trajanjem,Vatikan je organizirao Križarske ratove formalno za oslobođenje Svete zemlje a zapravo za rušenje bratske kršćanske crkve?Sam Bizant je pao jer su od križara načete zidine,kleknule pred Turcima?Nema sumnje da su glavni konstruktori rata Ameri,ali ovde koriste usluge,kao i u ex Jugoslaviji,najraširenije mreže na terenu-crkvene?Crkva koristi svoju mrežu na terenu dvojako,da zadovolji naručitelja a usput računa na vlastito širenje,isto tako kooperanti na terenu Poljaci i Mađari računaju na vlastite probitke ili vraćanje utjecaja na terenima koje su izgubili?

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Do 1918 crnogorci su imali autokefalnu crkvu na cijem je celu bio crnogorski kralj Nikola. Isti sistem kao u rusiji gdje je Petar Veliki uklonio patrijarha i stavio sebe na celo crkve. A ovo o jedinstvu je najjobicnija glupost. Pravoslavna crkva nikad nije bila ujedinjena. Carigradski patrijarh je bio samo prvi medju jednakima.Nakon propasti bizanta postao je samo obican osmanski birokrat

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Ne postoji “izvorno pravoslavlje” u kontekstu u kom pricate. Postoji Pravoslavna crkva koju sacinjavaju sve kanonske autokefalne crkve, kao udovi tjela Hristovog, a medju njima su i Srpska crkva i Ruska crkva. Svaki pravoslavac u simvolu vjere ispovjeda da, izmedju ostalog, vjeruje i u jednu, svetu sabornu i apostolsku crkvu (pravoslavnu crkvu) , koja je po Hristovim rijecima vjecna (Hristos je rekao: ” Osnovacu crkvu svoju i vrata paklena nece je nadvladati”). Dakle, ako neko misli da je pravoslavna crkva nestala, i da se treba vratiti “izvornom pravoslavlju”, takav Hrista naziva lazovom, i nije pravoslavan po definiciji. Pravoslavna, Hristova, crkva je uvijek tu, i ivijek ce biti tu. A na pravoslavnim ljudima, i laicima i svestenicima, je da se vise drze i vise praktikuju vjeru pravoslavne crkve, a ne da se vracaju u “izvorno pravoslavlje”. SVE pravoslavne crkve SVE pravoslavce smatraju izabranim narodom, Novim Izrailjem, narodom zavjetovanim sa Bogom – Novim Zavjetom. Dakle, to sto se Srbi smatraju izabranim narodom, nije nikakva srpska izmisljotina, vec dio opste pravoslavne teologije, vjere. Izabran je svako onaj ko je pravoslavan (istinski), Bogom izabran. Ali ako bi neki Srbi smatrajli samo sebe izabranim, e onda to nije u skladu sa pravoslavnom teologijom, jer u… Pročitaj više »

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Savio

Odlicno poznavanje materije i dubljeg smisla problema.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Polako!?
Crkva vidi Večnost, a ne 2019, 850, 2363,…. godinu!
“Rat” između Moskve i Fanara traje već duže vreme. I trajaće ?!
Serijal nije gotov?
Zbližavanje Moskve i Ankare ima i duboku versku pozadinu (vezano za tekst), a ne samo turizam, S400, MIG, Su, ….
A što se tiče SPC ?
Pa mi smo rasturili Florentinsku Uniju! I sve druge Globalističke tvorevine i projekte !?
Kako juče tako danas, pa i sutra 🙂

KUga
Gost
KUga
1 godina prije

Sva zla na planetu potvrdjeno i dokazano dolaze iz USA. Boze aktiviraj erupciju Yellowsone vulkana i spasi planet od USA terora.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Vjerovali ili ne, izgleda da je @ Kora, otisla na spavanje. Nakon cca 12-15 sati (cca od 25.11. u 13h do 26.11. u 14h) provedenih ovdje u komentiranju (bez pauze). Ona bi bila odlican materijal za misionara, u nekoj najnovijoj rekonkvisti. Malo pameti i info., ali potpuna indoktrinacija i agilnost, koje upoce ne dozvoljavaju preispitivanje onoga sto joj je uliveno u mozak. Potcjenjivanje svega i svakoga tko ne misli isto. Bez obzira radi li se o vjeri ili politickoj opciji, meni jako smrdi na totalitarizam.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik