fbpx

Sukob civilizacija i pravoslavne “Crkvene igre prijestolja”

Ruska pravoslavna crkva

Ranije smo detaljno objasnili kako davanje „Tomosa“, potvrde o priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve nema nikakve veze s religijom već geopolitikom i dio je strategije američkih neokonzervativaca koja je u određenom smislu predstavljena u knjizi Francisa Fukuyame „Sukob civilizacija i prepravljanje svjetskog poretka“.

Naime, Fukuyama u tom djelu tvrdi kako će u budućnosti postojeće civilizacije ući u sukob jedna protiv druge, a one su zapadni svijet, Latinska Amerika, pravoslavni svijet, islamski svijet, potom istočni svijet koji kao zasebne cjeline ima sferu pod kineskim utjecajem, sferu pod indijskim utjecajem, budističke zemlje istočne i jugoistočne Azije, Japan kao specifičnu civilizaciju, te civilizacije subsaharske Afrike.

Kako bi Zapad bio pobjednik u tom „predstojećem“ sukobu, logično je da prije nego što se on razvije u punom obliku oslabi svaku od ovih civilizacija. Japan je pod de facto okupacijom Sjedinjenih Država i ne predstavlja problem. Subsaharska Afrika je uspješno fragmentirana sektaškim sukobima i terorizmom, baš kao i islamski svijet u kojem, između se potiču sukobi između iste konfesije, a poseban naglasak se daje na sukob između šiita i sunita, a mediji ga stvore čak i tamo gdje on ne postoji, kao u Siriji, gdje se većinska sunitska vladina vojska, uz pomoć saveznika, naravno, bori protiv sunitskih fundamentalista bliskih Muslimanskom bratstvu i vehabijskom kraljevstvu Saudijske Arabije.

Još jedan sukob koji je stvoren u kuhinji američke duboke države je unutar pravoslavnog svijeta, koji ima kanonske teritorije autokefalnih crkvi čije se granice rijetko podudaraju s državnim granicama naziva tih crkvi. Najveći udarac pravoslavnoj civilizaciji, iako se u ovom konkretnom slučaju više voli govoriti o „ruskom svijetu“, odnosno o narodima ruskog govornog područja koji gravitiraju Moskvi i vjernici su Ruska pravoslavna crkve. To su i vjernici Ukrajinske pravoslavne crkve –Moskovske patrijaršije, koju službeno priznaje patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril I, jer, kako joj samo ime kaže, ona jeste ukrajinska i autonomna, ali pod formalnom kanonskom nadležnošću Moskve, baš kao i Bjeloruska pravoslavna crkva. No, carigradski patrijarh Bartolomej, blizak sa zapadnim krugovima u Turskoj, odlučio je kao autokefalnu priznati raskolničku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu – Kijevske patrijaršije, ali u državnim granicama današnje Ukrajine, što je presedan u povijesti pravoslavlja i kršenje kanonskog prava koje ne zna za državne granice koje su se kroz povijest mijenjale ratovima i migracijama.

Udarac zadan dva najveća i takoreći najbliža slavenska pravoslavna naroda je bio ogroman. Ukrajinci su se međusobno podijelili na one koji su ostali vjerni Ukrajinske pravoslavne crkve –Moskovske patrijaršije i na one sa Zapada zemlje, među kojima je mnogo grkokatolika, te dio „obraćenika“ koji su postali vjernici nove Ukrajinske pravoslavnu crkvu – Kijevske patrijaršije.

Sada se sukob prelijeva na cijeli pravoslavni svijet, jer gotovo sve priznate autokefalne crkve ne priznaju „Tomos“ carigradskog patrijarha Bartolomeja, a na ustoličenje ukrajinskog mitropolita Epifanija u Kijevu  u Katedrali Sv. Vladimira nije došao nijedan predstavnik sa svete gore Atos u Grčkoj.

Bez obzira na sve, postignut je željeni učinak, a prozapadnom bloku unutar „pravoslavne civilizacije“, nazovimo je kako je nazvao Francis Fukuyama, pridružila se i Grčka.

Ukrajinski kanal TSN javlja kako je Ruska pravoslavna crkva rekla je da će prekinuti sve odnose s Grčkom pravoslavnom crkvom ako prizna Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Prema kanalu su ruski svećenici rekli da u ovom slučaju više neće zvati na svoje obrede grčkog patrijarha Jeronima u svojim službama, a također će ograničiti vjerski turizam na Grčku, prijateljsku prema Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Kao što vidite, Grčka se u ovom slučaju ponaša licemjerno. Na jednoj strani priznaje autokefalnost UPC, dok ni u ludilu ne želi čuti za Makedonsku pravoslavnu crkvu, iako je u kanonskom smislu slučaj gotovo identičan. U svjetovnom nije, jer se Makedonija od Srbije odvojila bez sukoba i rata, ni je ikada prekinula diplomatske odnose s Beogradom.

„Crkvene igre prijestolja“ počinju. Ruska pravoslavna crkva zaprijetila je Grčkoj pravoslavnoj crkvi da će prekinuti komunikaciju s njom ako službeno prizna Ukrajinsku pravoslavnu crknu. Izvanredna sinoda Ruske pravoslavne crkve održana je u Moskvi, a glavno pitanje dnevnog reda bilo je ukrajinsko pitanje“, napominje ukrajinski kanal.

Prošle subote je u Biskupskoj katedrali Grčka pravoslavna crkva odlučila je da je Carigrad imali pravo dati „Tomos“ Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Istodobno, najavljeno je da će se formalizacija odnosa dogoditi 19. listopada, kada će grčki patrijarh, službenog imena arhiepiskop atenski i sve Grčke Jeronim II, govoriti tijekom službe kijevskog mitropolita Epifanija.

Od ovog dana, a to je navedeno u odluci ruskog sinoda, Moskva će prestati spominjati Jeronima u svojim službama. Poseban odlomak dokumenta je zabrana vjerskog turizma u Grčkoj, prijateljsku prema Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovoje tek jedna epizoda fragmentiranja civilizacija po Francisu Fukuyami, koje se u geopolitičkom smislu često isprepliću, kao što je Grčka u ovom slučaju članica NATO pakta, od kojeg se sve više udaljava Turska, neprijateljska prema Grčkoj.

U tom bi kontekstu trebalo protumačiti i sukobe pravoslavnih crkvi na teritoriju bivše države, što još nitko nije učinio, a zanimljivo je da su one koje su proglasile autokefalnost, bez obzira na nepriznavanje od strane Carigrada.

Slučajno? S obzirom na razvoj događaja u subsaharskoj Africi, islamskom svijetu, Aziji gdje se potiču podijele među  zasebnim cjelinama istočne civilizacije, ali i između indijske sfere utjecaja i muslimana Pakistanu teško je da je sve ovo slučajno, jer se previše podudara sa „futurističkim djelom“ Francisa Fukuyame, baš kao što je američka uprava godinama slijedila i slijedi naputke iz knjige stratega Zbigniewa Brzezinskog „Velika šahovska ploča“.

U tom kontekstu, kada sljedeći put budemo tumačili sukobe starih i novih pravoslavnih crkvi u našoj regiji, ne bi bilo naodmet zamisliti se je li sve „slučajno i spontano“, baš kao u Ukrajini. Raskoli i svađe slabe rivale Zapada koji se smatraju stupom svake od ovih civilizacija, po Francisu Fukuyami, naravno, a to nikako nije slučajno.

Ukrajinska pravoslavna crkva – Carigrad na štetu Kijeva uzeo ovlasti koje nikad nije imao

Treći Crkveni raskol u režiji patrijarha Bartolomeja i Fethullaha Gülena

ANALIZA: Pravoslavni raskol istočnih Slavena nema veze s religijom već geopolitikom

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

grčka pravoslavna crkva nije jednoglasno priznala autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve već je grčka pravoslavna crkva duboko podjeljena po tome pitanju. znaju mnogi grci da su protestantski amerikanci prije samo dvadesetak godina izvršili genocid nad pravoslavnim srpskim narodom I skužili su da su iza toga genocida stojali I neki cia agenti koji glume patrijarhe u nekim pravoslavnim crkvama tj. podržavali su protestantski američki genocid nad pravoslavnim srbima. za vašu informaciju carigradska patrijaršija zajedno sa samoproglašenom ukrajinskom pravoslavnom crkvom I sa otpadničkom grčkom pravoslavnom crkvom ne mogu skupiti niti 15 miliona vjernika ili nekih 5% dok sama ruska pravoslavna crkva ima oko 70% pravoslavnih vjernika u svijetu. sve ostalo su klasične cia spin baljezgarije jer je crkva tamo gdje su vjernici a ne tamo gdje je cia instalirala svoje agente. vjernici čine crkvu upamtite to

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

babiću ako te interesiraju vjerska pitanja evo ja ću ti dati jednu interesantnu temu. zašto su svi protestanti priznali neovisnost kosova dok je samo 50% muslimana priznao kosovo ili oko 20% katolika I samo oko 1% pravoslavaca dok je šintoista, budista, židova I ostalih 0% pruznalo kosovo. znam da su ovo loše teme za zapadne genocidlije I zato se ne piše o tome ali to su fakti

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@eu kolonija- Nisu protestanti priznali Kosovo iz prostog razloga jer ne postoje protestantske države, postoje one gdje su protestanti u većini. Protestanti se zalažu, u biti to je njihov patent, za sekularnu državu tj. odvojenost države od crkve, tako da odluke neke zemlje nikako ne znače i podršku bilo koje protestantske zajednice.
Velika većina protestantskih zajednica je univerzalna (nisu nacionalne nego internacionalne i ustrojene su vrlo slično katoličkoj crkvi sa osnovnom razlikom što nemaju vrhovni autoritet u jednoj osobi) i već zbog toga ne upliću se u pitanje granica ili samostalnosti neke zemlje jer je to u sukobu sa proklamiranim bratstvom.
Američki imperijalizam se ne temelji na religiji nego na prostom iskorištavanju slabijih i otimanju resursa. Kako drugačije objasniti sukob SAD-a sa muslimanskom zemljom (Irak), budustima (Vijetnam) ili srednje američke zemlje (katolici) a istraje li Amerika u želji da “kupi” Grenland neće se ni Danska (većinom protestanti) bolje provesti. Imperijalizam ne interesira Bog nego novac i moć.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

dragi moj “piretis” meni je jasno da ti kao jehovin svjedok imaš potrebu da štitiš protestante ali koliko god to zvučalo čudno upravo ta nevjernička ali pretežno protestantska amerika je tragala za saveznicima među pravoslavnim svijetom a prije kampanje na srbe. i našla ih je među bugarima i još nekim manje bitnim zajednicama. dakle I to nam nešto govori. međutim moja namjera je nešto drugo. razumijem ja da je većina protestanata protiv politika svojih vlada ali moraju to jasnije pokazati. drugo, oni nas podučavaju demokraciji, a vidimo da se sami ponašaju kao najveći divljaci jer kako drugačije povezati sve te zemlje osim da je u svima njima većinska protestantska vjera a da su sve priznale neovisnost kosova ili da su sve podržale bombardiranje iraka I libije ili da sve podupiru teroristu guaida u venezueli ili da su sve podupirale otimanje bogatstava katolicima u južnoj americi ili muslimanima na bliskom istoku. među njima nema razlike mišljenja, kao među drugim religijama, jer su protestantske. možda je to jer im je masonerija vrhovni vjerski vladar

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@eu kolonija- Eto, ni krivog ni dužnog svrstao si me u JW (koje izuzetno poštujem). Ne, ne pripadam niti jednoj protestantskoj zajednici, jesam davno prije, ali se istinski osjećam kršćaninom protestantom. Upravo zbog ne slaganja sa nizom neprincipijelnosti unutar protestantskih zajednica odlučio sam biti van njih.
Inače izgleda da se načelno slažemo o tome kako SAD rade kad imaju neki cilj. Bez obzira na vjeru sklopit će savez s bilo kim i poslije ga prvom prilikom odbaciti (npr Kurde) isto kao što će ugnjaviti bilo koga opet bez obzira na vjeru. Misliš li da su zapadne zemlje na čelu sa SAD-om priznale Kosovo zbog većinskog muslimanskog stanovništva ili samo da napakoste Srbiji jer je većinski pravoslavna? Da Kosovo nije na položaju gdje je, da nije siromašno i sklono korupciji, da nema strateški položaj nikoga nebi zanimalo.
Ima već dosta vremena kako se države slabo brinu za mišljenje crkve osim kada im to mišljenje odgovara u dnevnopolitičke svrhe. Koji je to rat u zadnjih 100 godina prekinut jer se neka crkva zalagala za to?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

eto vidiš da se dobro sjećam da si bio povezan sa protestantskom crkvom samo nisam znao da si istupio. śto se tiče ostalog možemo se načelno složiti. međutim pluralizam i demokracija su mnogo više zastupljeni kod, a prema njima, “nazadnih” muslimana, katolika, pravoslavaca I drugih religija nego među njima koji nam stalno sole pamet o pluralizmu I demokraciji. s druge strane znam ja da je moć vjerskih zajednica ograničena ali I kada se te vjerske zajednice postave ovako kao što su se postavile a po pitanju kosova nam vrlo dobro govore neke stvari. I na kraju sada se ti isti amerikanci trude da naprave dar mar i u pravoslavnoj crkvi a I to nam opet nešto govori tj. da su I oni na kraju skontali moć istinske vjere I istinskih vjernika

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Bergoglio, onaj Argentinac, masončina i topli brat. Summus Pontifex ili Papa kako mu tepaju. Masonerija je infiltrirana u sve kršćanske denominacije, neke su i osnovali poput Jehovinih Svjedoka. Masoni su tu samo operativa. Religije im služe samo za dodatno huškanje i mužnju novca i energije iz naivusa ali nemaju presudnu ulogu. Naravno da svaki koji vodi neku religijsku grupu MORA ZNATI da to nije istina. Ne možeš ti vjerovati u to i voditi jer si na istoj razini sa stadom. Reći će svi gle budaletina vjeruje u to a stavilo ga da vodi. Ne ide to tako. Inače obožavam bajke, moj favorit je Snjeguljica i 7 patuljaka i ima još puno bajki koje volim (uglavnom braća Grimm i Andersen) a negdje u sredini tablice su “božje objave” ili bez navodnika za one koji zaista vjeruju u to. Ne ismijavam se nikome što vjeruje ali prirodna selekcija razdvojit će zlog vuka samotnjaka od bespomoćna stada dobrih ovaca čija sudbina je prirodno zapečaćena. Predstave dobra i zla samo su nametnute norme. Recimo kao heretik ja sam za dobre ovčice i svu tu jaganjad utjelovljenje Zla i meni odgovara ta uloga. Realno meni je važan rezultat koji ostvarujem na terenu jer samo rezultati govore o tome koliko sam dobar ili loš tako da me i nije preveć briga što me dopala uloga negativca kod dobre jaganjadi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ne pizdekaj, Bergolio je kardinal teologije oslobođenja, ne kao oni radiklani, ali jeste, do određene mjere, a postoje i kanonske dogme svake crkve koje nitko ne smije dirati ni revidirati, tako a je bespredmetno raspravljati o tome.U svakom slučaju za Woytillu je svetac. Poljaku je jedina zadaća bila uništiti SSSR, kad je to napravio s Walesom, onda je počeo putovati i glumiti ekumenistu

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

@Laki briga mene za njegove teologije i prazne priče. Imam ga na popisu masona i tople braće i meni je to dovoljno. Wojtyla im se prodao i to je njegov privatni problem. Greška onih koji su ga infiltrirali u sami vrh Vatikana s ciljem da prizna kako zaista jest a on se prodao za pokušaj atentata. Talentiran agent i jedno veliko razočaranje ali njemu na dušu. I Gorbačovu je jedina zadaća bila uništiti SSSR ali oni su samo frontmani sa TV ekrana i naslovnica jer mnogo malih je rovarilo. Kao državljanin SFRJ ne žalim previše za SSSR-om jer znam iz priča kako je bilo 1948. Zatoplili jesmo ali nikad do kraja. SSSR je druga priča jer svi su se uzdizali preko slavenske uglavnom ruske grbače (ali i ukrajinske i bjeloruske). Transformaciju je trebao SSSR, možda ga nije trebalo razbijati ali svakako jedna radikalna transformacija je bila potrebna kao i u SFRJ. Samo što su oni razbili (YUGO)slavensku državu, supersilu sa slavenskom dominacijom (SSSR) pa onako usput i Čehoslovačku čisto da se razbije Slavenstvo na što više plemena. Nešto baš ne vole Slavene. Usput molim sve komentatore koji imaju parazitsku shizofreniju da mi ne šalju parazitske fajlove tipa Erdogan ili ona retardirana Šveđanka jer inače ću morati da dejstvujem pa ćete cviliti kako smo okrutni. Unaprijed zahvaljujem! I sami znate da paraziti parazitima smiju krasti energiju i u to se nitko neće miješati. Šta vam se baš sve mora crtati???

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije

Perune
Opet glumataš.

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Sama cinjenica da religije dijele i fragmentiraju ljude te stvaraju konflikte i ratove, dovoljan je razlog da budu zabranjene.

Prema tome, sve religije pa tako i pravoslavnu valja zakonom zabraniti. Vjerovanje je osobna i intimna stvar te bi svako organizirano i sektasko omasovljenje i instituiranje vjere trebalo zakonski sankcionirati.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Ne brini,želja će ti vrlo brzo biti ispunjena,ali to će biti pokretač tektonskih promjena ,neviđenih razmjera…Jesi li spreman???
Sotona je ubrzao sve procese,nervozan je jer mu vrijeme ističe…poput svake zmije,On stara PraZmija iz Edena skida staru kožu i oblači se u novu. U početku kad ateizam nije bio igraća karta On stvara mnoštvo religija da bi sakrio Istinu i Put do Boga,to je poput labirinta. Sad kad su narodne mase duhovno otupile,a igri se kraj približio,zaigrao je u 20.stoljeću na kartu ateizma. Poznato je da je kroz komunizam na istoku i liberalizam i kapitalizam na zapadu ,ojačao ateizam i oslabio utjecaj religija na tim prostorima, npr.žive samo kao etiketa kod većine svojih sljedbenika. Budući da Sotona želi stvoriti Novi Svjetski Poredak i Svjetsku Vladu ,te svijet otuđen od Boga ,želja mu je da bude siguran da cijeli svijet hrabro stoji uz njega prije završne bitke od Harmagedona. On zna da će Bog uskoro iskoristiti svoju moć te nadahnuti politički sustav(UN) da krene protiv religioznog sustava. Bog te religije ne smatra svojim proizvodom,već ih smatra odgovornim za mnoga zla . Ni Bog,ni Đavao ih ne žele zato se danas otvorio put prema njihovom uništenju.Svi simptomi su prisutni,a njihova propast je opisana u knjizi Otkrivenje 17 i 18 poglavlje…Dakle,sve u čemu su prisutni elementi nauka iz drevnog Babilona mora pasti. Pravi problem će početi kad se Sotona(njegove zemaljske sluge) dotaknu ono malo kršćana koji danas organizirano služe Božjim interesima na Zemlji. Tad će Zemlja spoznati da ima Boga,to je uvod u Harmagedon,konačnu borbu dobra i zla. Koliko sam upoznat ,Jehovini svjedoci su jedina religija danas koja nema učenja koja se temelje na učenjima drevnog Babilona(trojstvo,besmrtna duša,paklena vatra,kraljica nebeska,obožavanja temeljena na obožavanju Sunca…)jedini koji raskrinkavaju religiozno licemjerstvo i obznanjuju vremena u kojima jesmo i koja dolaze.Jedini koji ne sudjeluju u ratovima ovog svijeta i politički su neutralni. Koji nagovještavaju dolazak Božje Vlasti na Zemlju

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Naravno, Davore, samo Jehovini Svjedoci koje je osnovao Charles Taze Russel, mason 33 stupnja će se spasiti. Ima još par tisuća denominacija gdje će se samo oni spasiti ali ja tipujem na Jehovine Svjedoke. Ja se neću spasiti pa me nije briga. Osim svih religija treba zabraniti i ateizam i poticati znanstvena istraživanja kako zaista jest bez ikakvih mentalnih blokada, razdvajališta i definicija (JEST/NIJE). Dakle i dogmatsku znanost treba zabraniti i staviti na pravo mjesto: Sex, laži i psihički poremećaji. Vi ćete pobijediti Zlo a šta ćete onda jer bez Zla ni to vaše Dobro nema smisla? Onda ćete doći do najapsurdnijeg apsurda jer kad ostvarite Cilj i vi gubite svaki smisao. Vama Zlo treba i vi trebate Zlu da bi imali smisla. Ali vi ćete pobijediti Zlo jer Svjedoci ste i to Jehovini ali kako ćete se nositi s Apsurdom i to malo žešćim, Apsurdisimusom?

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Filozofiranje nikad nisam volio,jer je oduvijek bila bliska lažima,a ne istini. Što se tiče Russela,čak su se i masoni ogradili od njega da nikad nije bio njihov član,to što je bio hrabar te je išao među sve vrste ljudi da svjedoči o Bogu,to nikako ne znači da je stoga postao netko drugi. Apostol Pavao je napisao:Sa svima sam bio sve zbog Krista,da bih ga pridobio za Krista…To svakako znači biti ponizan,mudar,domišljat,a ne ako svjedočim npr.muslimanu ili hindusu ili masonu da ću to i postati,ali da ću potražiti nešto zajedničko od čega će krenuti naša priča zašto ne …Ima na internetu članak,intervju s masonerijom u SADu,gdje su ih pitali da li se Russel nalazi u njihovim popisima,odgovor je NE. Istraži,a ne kleveći.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Ne volim Masone ali divim se Russelu kako je to uspio, zaista mu se divim. Dobio je likove koji će doslovno popušiti svako slovo, točku i zarez što je jedan od najusjpješnijih eksperimenata pranja mozga. Masoni se ogradili? Oni se uvijek ograđuju, toliko bi trebao znati. Brainwashing nije human ni etičan ali Russelu kapa dolje jer nitko u to vrijeme nije vjerovao da takav eksperiment može uspjeti a evo ga aktivan i danas sa solidnim članstvom ispranih mozgova. Uvijek sam sretan kad mi na vrata pokucaju iskompleksirani Jehovini Svjedoci da me spase. Nego loše vam ženskinje. Daj pošaljite neku da valja pa malo da bludno griješimo. Sve nekakve ne bi je ni štapom diro.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Moralno si na samom dnu…. bez obzira na Russela koji je potakao grupu ljudi na sastajanje i istraživanje Pisama te su se zvali Istraživači Biblije,on je sa svoje strane u svoje vrijeme puno toga dokučio, danas se zovemo Jehovini svjedoci (od 1937g),jer mi nismo sljedbenici nijednog čovjeka pa ni Russela,Rutherforda…nema lidera među nama. Naše spoznaje Pisama danas su dosta različite od doba Russela. Budući da cijenimo duhovni napredak,zato su naša istraživanja konstantna te smo sve bliži potpunom razumijevanju Pisama,nismo opterećeni ljudima i dogmama,već nam je cilj spoznati Boga i te spoznaje podijeliti s ostalima,slušali oni ili ne,vjerovali ili ne ,svi smo duboko u ovim stvarima i morat ćemo vrlo brzo individualno podnijeti račun Bogu za sve… Vrlo sam ponosan jer nosim ime Jehovin Svjedok.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

@Davore, sjedni, odličan. Apsolutno zadovoljio mentalni program i obranio ga. Trenutno si na 100% ali možeš ti i bolje jer svjedočiš za samog Jehovu osobno i lično. Čak si i očevidac njegov. Ja jesam na moralnom dnu i svjestan sam toga ali moraš se spustiti u kanalizaciju ako želiš apsolutnu deratizaciju. Čistoća kreće od kanalizacije, daleko sam ja od nekih vrhova. Dno dna je konstanta sve dok posao ne bude završen. Meni je fiksanje zabranjeno ali podržavam religijsko drogiranje, neka je vama dobro i neka ste sretni u iluziji dok se ne suočite s okrutnom realnošću. Ali barem si stopostotan, ja sam sretao Jehovine Svjedoke koji su neiskreni i imaju samo 99,99% što znači da imaju crv sumnje u sebi i dopuštaju druge mogućnosti. Di ćeš mislit da nije tako ali vidiš ima i takvih koji propituju i sve je manje stopostotnih. Može se probiti 100% ali bonus bodovi se daju kad pokloniš svoj bezvrijedni život Bogu. Zato zabraniše suicid da nekako reguliraju fanatizam. Russell je imao i ekonomske razloge da mu se ne ubijaju ekonomski resursi. Program za džihadiste uspješno savladava tu prepreku uz pomoć droga i fino se raznesu eksplozivom pa eto ti ga bonusa i još nešto kolaterale može se i do 200% zadovoljiti sve to. No dobro, vama se priznaje kad nekog preobratite Jehovi za Svjedoka ali ako ti izađe dobiješ negativni bonus pa je to uvijek rizično. Moraš ga dobro splašiti vatrama paklenim i Jehovinim kaznama i prokletstvima jer ako nema straha pred Jehovom on je već jednom nogom vani. Čim nemaju straha otimaju se kontroli, prvo dopuste da nije tako i onda izlaze nezahvalni za sve što im dade Jehova i strah i bol i smrt. Nadam se da će rukovodstvo (CIA brainwashing office) razraditi nove metode držanja u strahu jer bilo bi šteta da Jehova ostane bez svojih Svjedoka.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A šta bi ti?
Religija je nešto savršeno;zloupotreba,pogrešno tumačenje, umišlja, krivovjerje…to treba izkorijeniti a ne religiju.

Ilirac
Gost
Ilirac
1 godina prije

Jeli to taj isti Fukuyama koji se proslavio svojom knjigo o ‘kraju povjesti’ !??
Grcka je odavno skrenula jos negdje u ranim 20-tim proslog stoljeca.
Ukrajina je podrivena zahvaljujuci Brzezinskom , Obami i Hitleri.
I Brzezinski je izjavio da ce pravoslavlje biti najveca brana Novom Svjetskom Poretku. Samo nasrcu u nadi da ce razbiti i pravoslavlje jer od katolicanstva vec gotovo da i nije nista ostalo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Da , uz Huntingtona, koji je napisao Sukob civilizacija, to je lapsus, očito,

Direktor
Gost
Direktor
1 godina prije

Pravoslavna, krivoslavna, pravovjerna, krivovjerna, ova ona, tko i za što treba religije, osim da kontrolira mase naivnih ljudi.

Makedonac
Gost
Makedonac
1 godina prije

Nema pravde. Zlikovac moze da je svako, običan lopov, Političar, Predsednik, Papa i Pravoslani Vladika.
Ja kao prvoslavan da kažem moje mišljenje o problemu.
Hijerarhija u Pravoslavlje je izrezana piramida, za razlika od Vatikana gde je piramida na čelo sa Papom.
Ima nezavisne prvoslavne crkve obično na nivo država ili nekoliko države, nema glavnog a sve stvari se rešavaju na sabor svih pravoslavnih crkva sa 100% konsenzusa. Teritorija za takav sabor je Istanbul i takozvana vaseljenska patrijarhija na čelu sa patrijarhom Vatrolomej. Njegova zadaća je da organizuje taj sabor, redovni, izvanredni, po molbe neka crkve…
Kada dođe glasanje Vatrolomej ima samo jedan glas, da se nešto izglasa treba da su sve vladike svih pavoslavnih crkva- za, ako ima i jedan protiv ne može da se izglasa.
Tako je bilo oduvek, okolo 1000 godina, ne kažem da je to najbolji sistem, oduvek je imalo pazar, interese, recimo dajte priznajte taj naši za svetac, mi priznajemo vaših, da damo nezavisnost neke crkve, ubacimo novi kanon… Tako da tamo ne sve je sasvim pravedno ili od boga, ali je ipak neka demokratija, i kada se nešto reši, to je zakon za sve prvoslavne crkve.
Ja znam, Vartolomej zna, i svi ostali, da nema prava da sam menja prvoslavne kanone i da daje nezavisnost neke nove crkve.
Bravo za Babića, da klasična Geopolitika, kod Vartolomeja, a sada i u Grčku, ali za razliku od prije, mnogo brutalnija, nešto slično kao sa Venecuelom i samozvanac Guajdo.
Ima i lopova, najamnih ubica, dilera, ali da vrbuješ, dvoje Vladike, i okolo pedesetak viših crkovnim osoba u Istanbulu i Grčku da ovlaste svog vladiku za to nezakonito rešenje.
Svaka čast CIA, Deeap State, globalistima… , znaju kako se to radi.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Bog i vjera nisu geopolitika,niti nasljeđe od roditelja ili države… ovozemaljska politika/religija/ekonomija i njeni vjerni sljedbenici nemaju Božje odobravanje,postoje s Njegovim dopuštenjem dok ne sazri situacija za harmagedon i temeljite promjene gdje će se sva ta počela užarena u vatri raspasti i postaviti temelji nove vlasti i novog ljudskog društva pod vladavinom istinske pravedne Božje Vladavine(2.Petrova 3poglavlje)
(Otkrivenje 16:13-16) Bog i vjera,nisu geopolitika,niti granični prostor,niti nasljeđe…već se traže ,poput zlata i bisera, jer je pali anđeo(Sotona) tako uredio stvari na Zemlji ,da među naslagama laži i podvala u svijetu loših vladavina (demoNkracija),loših religija,prožetog materijalizmom i bankarskim sustavima,nije lako pronaći Istinu o Bogu te steći pravu vjeru,pa je potraga za tim poput potrage za zlatom i biserima.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Davore, Otkrivenje je tuđe intelektualno vlasništvo i ti ga koristiš bez autorskih prava. Izvorno je tekst nekršćanskih grčkih mistika predvođenih Ioanosom pa prepravljen od strane cara Konstantina i njegovih stručnjaka za falsificiranje. Kao Ioanosov daleki potomak nasljednik sam intelektualnog vlasništva jer izvorna nekršćanska verzija je odavno uništena. Ipak to je piraterija i vi morate platiti autorska prava za korištenje tuđeg intelektualnog vlasništva ili izbacite to iz vaše knjige. Problem je što Ioanos nije imao dokumente u današnjem smislu te riječi pa je teško dokazati nasljedno pravo ali i dalje nemate pravo krasti i prepravljati tuđi rad ni vi ni Vatikanci ni Istočna fragmentirana Crkva ni protestanti da vas sad ne nabrajam sljedbenici muža Marije Magdalene. Ili platite ili izbacite tuđi rad iz vaše knjige!!! Nemate pravo lagati ovaj napaćeni narod!!! Izgleda da će se ta stvar s Otkrivenjem morati pokrenuti pravnim putem jer nitko vam nije dao odobrenje da ga falsificirate i koristite u svrhu svoje propagande, druže Spašeni.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Max Payne- Tvrdnja da je Otkrivenje falsifikat je na tankim nogama. Prvo grci su kao politeitesti teško mogli iskonstruirati knjigu poput Apokalipse. Drugo, nema nikakvih pouzdanih povijesnih tragova za tu tvrdnju. I treće, Apokalipsa se pojavljuje u pisanom obliku paralelno sa Evanđeljima i Poslanicama te je to najbolji trag o njenom nastanku. Ovim ne ulazim u raspravu o tome koji su spisi i zašto postali kanonski.
Otkrivenje i Danijelova knjiga su jedine izrazito apokaliptičke biblijske knjige, i kao takve vrlo su teške za tumačenje prvenstveno jer se odnose na buduće, tj, posljednje, događaje. Koliko znam kršćani, bez obzira koje konfesije, Otkrivenje nikada ne koriste za “svoju propagandu”. Malo se toga može propagirati ako se nekome govori o sukobima, stradanjima i uništenju. Za “propagandu” puno su bolja Evanđelja. Bez njih kršćanstvo nije moguće. Ali bojim se da ćeš ti i tu naći neki trag falsifikata.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

@Piretis neću ulaziti u raspravu jer očigledno imamo različite izvore informacija. Nisam rekao da je Otkrivenje falsifikat nego ubacivanje kršćanskih elemenata u djelo koje nisu pisali kršćani. Otkrivenje je autentično samo nemamo originalnu verziju. I to nije stvar koja se dokazuje jer ja nisam u sekti. Heretik sam koji teži znanju. Mene zanima izvorni tekst Otkrivenja ali još uvijek se ne može nabaviti. Kad se bude rušio Vatikan postoji mogućnost da se tamo nađe neki prijepis izvornog Otkrivenja kojeg su još jednom naglašavam pisali nekršćani, grčki mistici čiji vođa je bio Ioanos vama poznat kao Ivan. Ako ti vjeruješ u službenu verziju Vatikana i svega onoga što se izrodilo iz Crkve Cara Konstantina ja nemam nikakav problem s tim. Za nas heretike svejedno je Vatikan, pravoslavlje, protestanti, jehovi, ovi ili oni pa i sljedbenici Kurana suniti, šiti koga briga? Prevara u xy verzija klasificirana kao monoteizam. Heretik nije dio stada, ne želi biti prevaren (ovca uživa živjeti u prevari a zna se šta je čeka) i strano mu je svako slijepo vjerovanje u dogme. Jedno od glavnih obilježja heretika naspram vjernika je nenametljivost. Vjeruješ u to? Ma uživaj, brale. Sretno ti bilo! Poanta i je u tome da isplivaju kvalitetne svijesti koje su u stanju skinuti okove religije i nacije. Ostali nisu zanimljivi za regrutaciju i eto im neka mole nabrajalice Pater Noster i slično, neka kleče, neka klanjaju i neka trguju za svoju iluziju Raja. To je njihov problem a moje je da zapazim one koji su dokazali da zaslužuju ime Homo Sapiens (Svjesno Biće). Takvi ljudi su kao Messi ili Cristiano Ronaldo u nogometu, svi se trgaju za njih i svi ih žele u svojoj ekipi. Malo ih je ali svaki vrijedi bar za milijardu ovaca.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

@Piretis ne bih želio rušiti tvoja vjerovanja ali pisci Otkrivenja po mojem izvoru informacija vjerovatno nisu bili politeisti. Njihova mistična literatura koja je ostala sačuvana spominje borbu protiv zmajske rase u drugim svjetovima (dimenzijama?). I u prepravljenoj kristijaniziranoj Apokalipsi ima Zmajadi pa to ukazuje na iste autore. Kako je na cijeloj planeti bilo više takvih grupa smatramo da se radi o Dragonkillerima (tako ih mi heretici nazivamo) ili prevedeno Ubojice Zmajeva, drevni redovi koji se mogu naći diljem planete (Mao se potrudio uništiti sve što je hram Shaolin imao o tim stvarima). Da ne bi mislili da sam inspiriran Ickeom u mojoj familiji se pričalo o Zmajevima jer jedan predak bio je član sličnog reda. Icke vam prodaje maglu i laže nudeći sebe kao novog Mesiju. I njemu mnogi vjeruju i eto im ga neka ih spašava. Zna i laže pa prema tome nikakve razlike između njega i religijskih prodavača magle. Samo im je cilj skupiti što više ovaca u svoje stado.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Tebi nema pomoći…ti ni sam sebe ne možeš shvatiti ,koliko nebuloza izvali u par rečenica. Baš jadno!

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

@Davore, znam da mi nema spasa jer odbacih Jehovu i muža Marije Magdalene. Ona već može proći ako se reinkarnirala jer kažu legende dobra davateljica bila. Ali kako bi vi bili moralne vertikale koji ćete se jedini spasiti da nema nas grešnika? Kako ćeš ti pobijediti Zlo ako nema mene koji sam personifikacija Zla? Malo je čudno što Jehova čeka da nas potamani ali on to kuša vas jer samo stopostotni postat će poltroni Jehovini iliti prizemnije rečeno dosegnuti faze krajnjeg shizofreno-religijskog ludila. Razmisli da nema mene ti si nitko i ništa, koga ćeš mrziti, protiv koga ćeš se boriti i kako ćeš sam sebe uvjeriti da si Jehovina dobra pi*kica? Dok ja ležim na dnu Tame ti u Svjetlosti hodiš, Plejadanče… pardon Jehovin Svjedoče.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Kad čujem i vidim ovakve ,onda sam sretniji jer znam da nisam pogriješio što sam to što jesam ,da stojim čvrsto u istini, žao mi te mali čovječe ,zašto mrziš samog sebe? Zašto uživaš biti u govnima ovog svijeta,zašto ti je kanalizacija obitavalište? Ali dok si svjestan svog stanja ,a ti jesi,ima za tebe nade,ti si najveći neprijatelj sam sebi,morat ćeš sam izaći iz tih govana ,jer te nitko neće na silu prati. Pa ni Bog nebeski,ali ako želiš umrijeti ko crv u gnoju ,izvoli,evo ja idem dalje …

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Max Payne- Nisam odvjetnik (a ni pripadnik) JW ali nisi pravedan, možda zbog vlastitih loših iskustava, prema kršćanima u cjelini. Zbog čega bih te ja, ili bilo tko uključujući @Davora, mrzio? Mržnja nije i ne smije postojati prema bilo kome bez obzira vjernik ili ne. Priznajem da mi vjernici znamo biti naporni kad se rasprava povede o Bogu ili crkvi. No, nije to zbog zlonamjernosti ili želje da se nekoga natjera batinom u raj nego više radi toga što je ono nama očigledno vama glupost.
Pitanje osjeća li se tko “moralnom vertikalom” je stvar savjesti. Ostaje činjenica da bi ti ako bi nekome trebao povjeriti svoj novac ili bilo koju dragocjenost radije izabrao pripadnika Jehovinih svjedoka nego nekog svog istomišljenika iz reda “heretika”. Zaključak, bez obzira slagao se sa nihovim učenjem ili ne ostaje činjenica da oni žive ono što vjeruju i govore. Meni je to dosta da ih cijenim i poštujem (pa u krajnjoj liniji čak i doživim kao “moralne vertikale”, zašto ne).

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

@Piretis, meni osobno je najopasniji Vatikan jer je najmoćniji, najbogatija institucija koja ne zna koliko ima bogatstva i jako puno duša ima pod kontrolom. Jehovine Svjedoke volim zezati a Davor čak i priznaje da ih je mason Russell osnovao dok uglavnom tvrde da ih je osnovao Isus Krist. Imam ja u rodbini katolike više tradicionalne i kad vidim koliko im je ispran mozak mogu samo bacati na šalu. Nisu to toliko loša iskustva nego ista priča svugdje – mali broj ljudi manipulira ogromnim brojem ljudi. Zato je Vatikan najopasniji jer ima najviše stada kako i sami nazivaju dok Katoličku Crkvu vodi oko 1000 ljudi i širom svijeta maksimalno 10 000 ljudi koji su inicirani u znanje zabranjeno za vjernike. To mi smeta. Koliko je masonerija prisutna u svim kršćanskim denominacijama ne vrijedi ni spominjati. Trenutno imaju i Papu i carigradskog Patrijarha i nadbiskupa od Canterburyja da sad ne nabrajam. Jehovine Svjedoke nikad nisu ni ispuštali već se u projekt uključila i CIA. U Švedskoj sam čuo za nešto što je približno fanatizmu JW a zovu ih Lestadijanci ili Laestadians. Djeluju na sjeveru nordijskih zemalja i po USA, brojnost je manja ali fanatizam na nivou a osnivač je pokršteni Židov. Ako ćemo o sigurnosti onda je islam trenutno puno opasnija religija tj. njegov radikalni dio ali sve je to ista kuhinja. Vrijedne stvari na čuvanje ostavljam samo pravim prijateljima koje znam u dušu. Konkretno najčešće se radi o dvojici braće, sinovi pohrvaćenog Mađara i Srpkinje dalekog grčkog porijekla koji uopće nisu religiozni ali su maksimalno pouzdani. Prijatelje u sektama nemam niti sam sklon druženju s fanaticima. Ako to netko prakticira iz tradicije to mogu provariti ali ovi što bi spašavali to se bolje maknuti. Npr. dobar prijatelj mi se zove Sadik. Nije musliman jer ne prakticira islam i voli piti i ljubiti. Za vrijeme Juge bio je Musliman kao nacija a sada je samo Sadik, vjerovatno ga statistički vode kao Hrvata iako to njemu ništa ne znači. Njemu bih ostavio novce makar ih i zapio jer znam da bi vratio kad ima 😀

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Nisam rekao da je Russel mason,to si ti rekao. A s druge strane rekao sam da su Russel i još neki zajedno sjeli za stol i pokrenuli globalno istraživanje Biblije,a naravno da smo uvjereni da smo na taj put nadahnuti djelovanjem svetog duha Jehove Boga i Njegovog sina Isusa koji je naš istinski Vođa. (Matej 28:19,20) (Djela Ap.1:8)

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Zasto meni onda taj takozvani zapad djeluje najtrulije, najslabije, najistrosenije od svih pomenutih? Zasto meni taj tzv zapad tj svi mi izgleda da je u samrtnom hropcu?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Točno, Fukuyama je Kraj povijesti

norbert boulf
Gost
norbert boulf
1 godina prije

Pitaanje koje se nameće je jednostavno, da li tko pita vjernike puk što on misli! Pa naravno da ne, kao što se i inače puk i narod ne pita za ništa..Ne treba posebno isticati da mi pripadamo krščanskoj civilizaciji u kojoj Crkve kao strukture djeliju čisto politički. Ovdje ću postaviti tekst koji sugrupa gimnazijalaca uputili jednom katoličkom nadbiskupu očekujući odgovore na neka pitanja koja su se nametnula kroz vjeronazk u Hrvatskoj Nisu nikada dobili odgovora inadam se da administrator ne će brisati tekst mladih vjernika..
..
Dogmatskom bulom (komunisti bi rekli dekret) o uzašašću Marijinom piše papa ne(za)bludivi :
„Vlašću gospodina našega Isusa Krista te blaženih apostola Petra i Pavla i svojom vlastitom proglašujem, objavljujem i određujem da je božanski objavljena istina da je bezgrješna i uvijek Djevica Marija Bogorodica-nakon završenog tijeka zemaljskoga života-dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu“ (Pius XII. Const.Apost.Munificentissimus. 1-studenog 1950.g AAS42 [1950])
dogma (grč. dokeo mislim, dogma mišl.enje) pravilo, pouka;
u Novom zavjetu: carska naredba, zakonska odredba, zaključak crkvenog sabora (koncila).
Doista 1950 godine, čovjek smrtnik koji si pripisuje (kanonski) božanske vlasti ili izjednačuje svoju vlast sa vlašću Isusa, određuje (naređuje) bez dokaza i protivno sada znanstvenim metodama i teorijama (XX vijeka) kvantne fizike i kozmologije, da je materijalno tijelo uzneseno (uzašlo) na nebo , odnosno nebesku slavu ma što god to značilo. (nebo je meteorološki atmosfera vezana gravitacijom i zemljinim magnetizmom za naš planet Zemlju….dakle Marija nije transponirana ili teleportirana u svemir nego eto u atmosferu….
Drugo vezano uz narav ovozemaljsku i dekret -dogmu (mišljenje kao istina)
• Marija je vazda djevica: Dakle Isus je rođen carskim rezom ili nije izašao vaginalno ako je Marija ostala djevicom i poslije poroda; Onda je upitno da li je Isus čovjek, kako naučava Crkva
• Marija je Bezgrješno začela: Dakle Isus je začet kao vanbračno dijete iz „epruvete“ i to panspermijom ,metodom potpomognute oplodnje (nije zapisano , niti je u predaji,je li donator Bog ili Duh Sveti, što nije ni bitno jer su oni „dva u jedan“ , kao današnja marteking reklama za robne marke, kupiš jedan dobiješ dva)
• Marija je Bogorodica ,dakle: Isus je razumski i slijedno pameti iz dosad nabrojenih vjerovanja snagom dekreta-dogme, dakle istine, nedvojbeno (mada nema dokaza ) Vanzemaljac, što se osniva na „Božjoj naredbi“
Što Ivan od Krasnog, predmnijeva o uljudbenosti hrvatskoga vjerničkoga puka (laikata) koji bi trebao razumski vjerovati, dajemo izvode iz katoličkoga tiska sa izvorima:
“Valja ustanoviti razliku koja postoji između svećenstva i laikata. Ova se razlika osniva na Božjoj naredbi. Kako se jedino svećenstvo posebnim sakramentom osposobljava za ovu službu (propovijedati Riječ Božju, upravljati Crkvom i dijeliti otajstva Božja), tako njemu pripada isključivo pravo vršiti poslove koji odgovaraju ovoj službi, dok se laikatu nameće dužnost ovu trostruku vlast svećenstva prepoznati i pokoriti mu se u svemu što ono u opsegu i uslijed svoje vlasti naredi. U tome i stoji karakteristično obilježje kojim se razlikuje katolicizam od nekatolicizma…” (K. Ž. 186, 187, 190).
“Poricati Papi pravo da o tom (o primjeni vjerskih i moralnih načela na život) govori, te uskraćivati mu posluh, značilo bi isto što i priječiti ili paralizirati utjecaj katoličke vjere na javni život. A kuda to vodi, jasno je” (“Hrv. Straža” XIII, 99).
… Katolički obrazovni laikat zapada zadatak da Krista i njegovo Evanđelje opet uvede u znanost i umjetnost, u javni moral i nastavu, u parlament i zakonodavstvo, u državnu upravu, politiku i međunarodne odnose otkuda ga je istjerao racionalizam, jednom riječju: spasiti kršćansku kulturu Europi.” (“Luč”, 1915/16,7,8).
“Laiku se, koji nije dovoljno obrazovan u filozofskoj i teološkoj struci, nameće dužnost da u pitanjima načelne naravi, napose ukoliko se odnose na vjeru, traži savjet onih koji su teološku struku ex professo učili i koji su pozvani autoritativno tumačiti riječ objavljenoga Božjeg nauka. Kod svih važnijih pothvata i poslova, u koje zasijeca koje vjersko ili ćudoredno pitanje, bilo to u saboru, u uredništvu političkih novina i inih časopisa, kod socijalne i stručne organizacije i drugdje: katolički će laik uz sebe drage volje vidjeti predstavnika katoličkoga nauka… Tu se radi o stvari što se sama po sebi razumije”. (K. Ž. 208)
I tako dalje u nove pobjede proletarijata –prekarijata (llajkata) vođenog Partijom (RKCrkvom) na čelu sa Maršalom Titom (Papom)

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Dobra pitanja postavljaju mladi vjernici i drago mi je da tako zdravorazumski preispituju ustaljene obrasce. Možda izgube vjeru ali pronađu sebe same barem neki od njih. Davor će se ljutiti ali po njemu se Papisti ionako neće spasiti ali pustimo Davora. U povijesti kako su se javljala pitanja jer ljudi su sve više promišljali Katolička Crkva je taj problem riješila dogmom kao neupitnom istinom. Sada više ni to ne prolazi, pismenost je na zavidnom nivou, ljudima su ipak dostupne mnoge informacije koje prije nisu bile što ih tjera na nova razmatranja i preispitivanja. Mnogo toga je još uvijek skriveno ali i tu je neka čar otkrivanja i što se kaže zabranjeno voće je najslađe. Odgovor naravno nisu dobili jer ovi ne znaju što bi im odgovorili. Kad prevlada zdrav razum teško je ići s dogmatskim istinama koje su se prodavale uglavnom tada nepismenoj i polupismenoj većini. Nove metode još nisu smislili iako je i njima jasno da su te fore iz Srednjeg Vijeka prevaziđene preostaje im samo bogatstvo kojeg su zgrtali stoljećima pa ne znaju ni koliko imaju. Katolicizam još prolazi kao tradicija kod kritične mase, slična je stvar i kod većine pravoslavnih i protestantskih denominacija. Jehovini Svjedoci, Pentekostalci i slični danas stoje na prvoj liniji obrane kršćanskog dogmatizma iako ne znam sitne detaljčiće po kojima se razlikuju. Mislim da Pentekostalci slave Subotu što je točnije dok je Nedjelja pokupljena od politeističkih Rimljana pa ih još nazivaju Subotari ili su to možda Adventisti? Uglavnom ti ogromni sistemi kao Vatikanska Crkva opstaju zahvaljujući tradiciji dok fanatično i strastveno kršćansku priču brane manje sekte jer manji broj stada uvijek je lakše držati pod kontrolom iako daju manje vune i mesa.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Jedini ozbiljan protivnik Globalistima i globalizmu jeste Pravoslavlje!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
38
0
()
x