Sukob civilizacija i pravoslavne “Crkvene igre prijestolja”

Ruska pravoslavna crkva
38 komentara

Ranije smo detaljno objasnili kako davanje „Tomosa“, potvrde o priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve nema nikakve veze s religijom već geopolitikom i dio je strategije američkih neokonzervativaca koja je u određenom smislu predstavljena u knjizi Francisa Fukuyame „Sukob civilizacija i prepravljanje svjetskog poretka“.

Naime, Fukuyama u tom djelu tvrdi kako će u budućnosti postojeće civilizacije ući u sukob jedna protiv druge, a one su zapadni svijet, Latinska Amerika, pravoslavni svijet, islamski svijet, potom istočni svijet koji kao zasebne cjeline ima sferu pod kineskim utjecajem, sferu pod indijskim utjecajem, budističke zemlje istočne i jugoistočne Azije, Japan kao specifičnu civilizaciju, te civilizacije subsaharske Afrike.

Kako bi Zapad bio pobjednik u tom „predstojećem“ sukobu, logično je da prije nego što se on razvije u punom obliku oslabi svaku od ovih civilizacija. Japan je pod de facto okupacijom Sjedinjenih Država i ne predstavlja problem. Subsaharska Afrika je uspješno fragmentirana sektaškim sukobima i terorizmom, baš kao i islamski svijet u kojem, između se potiču sukobi između iste konfesije, a poseban naglasak se daje na sukob između šiita i sunita, a mediji ga stvore čak i tamo gdje on ne postoji, kao u Siriji, gdje se većinska sunitska vladina vojska, uz pomoć saveznika, naravno, bori protiv sunitskih fundamentalista bliskih Muslimanskom bratstvu i vehabijskom kraljevstvu Saudijske Arabije.

Još jedan sukob koji je stvoren u kuhinji američke duboke države je unutar pravoslavnog svijeta, koji ima kanonske teritorije autokefalnih crkvi čije se granice rijetko podudaraju s državnim granicama naziva tih crkvi. Najveći udarac pravoslavnoj civilizaciji, iako se u ovom konkretnom slučaju više voli govoriti o „ruskom svijetu“, odnosno o narodima ruskog govornog područja koji gravitiraju Moskvi i vjernici su Ruska pravoslavna crkve. To su i vjernici Ukrajinske pravoslavne crkve –Moskovske patrijaršije, koju službeno priznaje patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril I, jer, kako joj samo ime kaže, ona jeste ukrajinska i autonomna, ali pod formalnom kanonskom nadležnošću Moskve, baš kao i Bjeloruska pravoslavna crkva. No, carigradski patrijarh Bartolomej, blizak sa zapadnim krugovima u Turskoj, odlučio je kao autokefalnu priznati raskolničku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu – Kijevske patrijaršije, ali u državnim granicama današnje Ukrajine, što je presedan u povijesti pravoslavlja i kršenje kanonskog prava koje ne zna za državne granice koje su se kroz povijest mijenjale ratovima i migracijama.

Udarac zadan dva najveća i takoreći najbliža slavenska pravoslavna naroda je bio ogroman. Ukrajinci su se međusobno podijelili na one koji su ostali vjerni Ukrajinske pravoslavne crkve –Moskovske patrijaršije i na one sa Zapada zemlje, među kojima je mnogo grkokatolika, te dio „obraćenika“ koji su postali vjernici nove Ukrajinske pravoslavnu crkvu – Kijevske patrijaršije.

Sada se sukob prelijeva na cijeli pravoslavni svijet, jer gotovo sve priznate autokefalne crkve ne priznaju „Tomos“ carigradskog patrijarha Bartolomeja, a na ustoličenje ukrajinskog mitropolita Epifanija u Kijevu  u Katedrali Sv. Vladimira nije došao nijedan predstavnik sa svete gore Atos u Grčkoj.

Bez obzira na sve, postignut je željeni učinak, a prozapadnom bloku unutar „pravoslavne civilizacije“, nazovimo je kako je nazvao Francis Fukuyama, pridružila se i Grčka.

Ukrajinski kanal TSN javlja kako je Ruska pravoslavna crkva rekla je da će prekinuti sve odnose s Grčkom pravoslavnom crkvom ako prizna Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Prema kanalu su ruski svećenici rekli da u ovom slučaju više neće zvati na svoje obrede grčkog patrijarha Jeronima u svojim službama, a također će ograničiti vjerski turizam na Grčku, prijateljsku prema Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Kao što vidite, Grčka se u ovom slučaju ponaša licemjerno. Na jednoj strani priznaje autokefalnost UPC, dok ni u ludilu ne želi čuti za Makedonsku pravoslavnu crkvu, iako je u kanonskom smislu slučaj gotovo identičan. U svjetovnom nije, jer se Makedonija od Srbije odvojila bez sukoba i rata, ni je ikada prekinula diplomatske odnose s Beogradom.

„Crkvene igre prijestolja“ počinju. Ruska pravoslavna crkva zaprijetila je Grčkoj pravoslavnoj crkvi da će prekinuti komunikaciju s njom ako službeno prizna Ukrajinsku pravoslavnu crknu. Izvanredna sinoda Ruske pravoslavne crkve održana je u Moskvi, a glavno pitanje dnevnog reda bilo je ukrajinsko pitanje“, napominje ukrajinski kanal.

Prošle subote je u Biskupskoj katedrali Grčka pravoslavna crkva odlučila je da je Carigrad imali pravo dati „Tomos“ Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Istodobno, najavljeno je da će se formalizacija odnosa dogoditi 19. listopada, kada će grčki patrijarh, službenog imena arhiepiskop atenski i sve Grčke Jeronim II, govoriti tijekom službe kijevskog mitropolita Epifanija.

Od ovog dana, a to je navedeno u odluci ruskog sinoda, Moskva će prestati spominjati Jeronima u svojim službama. Poseban odlomak dokumenta je zabrana vjerskog turizma u Grčkoj, prijateljsku prema Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.

Ovoje tek jedna epizoda fragmentiranja civilizacija po Francisu Fukuyami, koje se u geopolitičkom smislu često isprepliću, kao što je Grčka u ovom slučaju članica NATO pakta, od kojeg se sve više udaljava Turska, neprijateljska prema Grčkoj.

U tom bi kontekstu trebalo protumačiti i sukobe pravoslavnih crkvi na teritoriju bivše države, što još nitko nije učinio, a zanimljivo je da su one koje su proglasile autokefalnost, bez obzira na nepriznavanje od strane Carigrada.

Slučajno? S obzirom na razvoj događaja u subsaharskoj Africi, islamskom svijetu, Aziji gdje se potiču podijele među  zasebnim cjelinama istočne civilizacije, ali i između indijske sfere utjecaja i muslimana Pakistanu teško je da je sve ovo slučajno, jer se previše podudara sa „futurističkim djelom“ Francisa Fukuyame, baš kao što je američka uprava godinama slijedila i slijedi naputke iz knjige stratega Zbigniewa Brzezinskog „Velika šahovska ploča“.

U tom kontekstu, kada sljedeći put budemo tumačili sukobe starih i novih pravoslavnih crkvi u našoj regiji, ne bi bilo naodmet zamisliti se je li sve „slučajno i spontano“, baš kao u Ukrajini. Raskoli i svađe slabe rivale Zapada koji se smatraju stupom svake od ovih civilizacija, po Francisu Fukuyami, naravno, a to nikako nije slučajno.

Ukrajinska pravoslavna crkva – Carigrad na štetu Kijeva uzeo ovlasti koje nikad nije imao

Treći Crkveni raskol u režiji patrijarha Bartolomeja i Fethullaha Gülena

ANALIZA: Pravoslavni raskol istočnih Slavena nema veze s religijom već geopolitikom

Ruska pravoslavna crkva
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
4 godine prije

grčka pravoslavna crkva nije jednoglasno priznala autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve već je grčka pravoslavna crkva duboko podjeljena po tome pitanju. znaju mnogi grci da su protestantski amerikanci prije samo dvadesetak godina izvršili genocid nad pravoslavnim srpskim narodom I skužili su da su iza toga genocida stojali I neki cia agenti koji glume patrijarhe u nekim pravoslavnim crkvama tj. podržavali su protestantski američki genocid nad pravoslavnim srbima. za vašu informaciju carigradska patrijaršija zajedno sa samoproglašenom ukrajinskom pravoslavnom crkvom I sa otpadničkom grčkom pravoslavnom crkvom ne mogu skupiti niti 15 miliona vjernika ili nekih 5% dok sama ruska pravoslavna crkva ima oko 70% pravoslavnih vjernika u svijetu. sve ostalo su klasične cia spin baljezgarije jer je crkva tamo gdje su vjernici a ne tamo gdje je cia instalirala svoje agente. vjernici čine crkvu upamtite to

Kvisko
4 godine prije

Sama cinjenica da religije dijele i fragmentiraju ljude te stvaraju konflikte i ratove, dovoljan je razlog da budu zabranjene.

Prema tome, sve religije pa tako i pravoslavnu valja zakonom zabraniti. Vjerovanje je osobna i intimna stvar te bi svako organizirano i sektasko omasovljenje i instituiranje vjere trebalo zakonski sankcionirati.

Ilirac
4 godine prije

Jeli to taj isti Fukuyama koji se proslavio svojom knjigo o ‘kraju povjesti’ !??
Grcka je odavno skrenula jos negdje u ranim 20-tim proslog stoljeca.
Ukrajina je podrivena zahvaljujuci Brzezinskom , Obami i Hitleri.
I Brzezinski je izjavio da ce pravoslavlje biti najveca brana Novom Svjetskom Poretku. Samo nasrcu u nadi da ce razbiti i pravoslavlje jer od katolicanstva vec gotovo da i nije nista ostalo.

Direktor
4 godine prije

Pravoslavna, krivoslavna, pravovjerna, krivovjerna, ova ona, tko i za što treba religije, osim da kontrolira mase naivnih ljudi.

Makedonac
4 godine prije

Nema pravde. Zlikovac moze da je svako, običan lopov, Političar, Predsednik, Papa i Pravoslani Vladika. Ja kao prvoslavan da kažem moje mišljenje o problemu. Hijerarhija u Pravoslavlje je izrezana piramida, za razlika od Vatikana gde je piramida na čelo sa Papom. Ima nezavisne prvoslavne crkve obično na nivo država ili nekoliko države, nema glavnog a sve stvari se rešavaju na sabor svih pravoslavnih crkva sa 100% konsenzusa. Teritorija za takav sabor je Istanbul i takozvana vaseljenska patrijarhija na čelu sa patrijarhom Vatrolomej. Njegova zadaća je da organizuje taj sabor, redovni, izvanredni, po molbe neka crkve… Kada dođe glasanje Vatrolomej ima samo jedan glas, da se nešto izglasa treba da su sve vladike svih pavoslavnih crkva- za, ako ima i jedan protiv ne može da se izglasa. Tako je bilo oduvek, okolo 1000 godina, ne kažem da je to najbolji sistem, oduvek je imalo pazar, interese, recimo dajte priznajte taj naši… Čitaj više »

Davor
4 godine prije

Bog i vjera nisu geopolitika,niti nasljeđe od roditelja ili države… ovozemaljska politika/religija/ekonomija i njeni vjerni sljedbenici nemaju Božje odobravanje,postoje s Njegovim dopuštenjem dok ne sazri situacija za harmagedon i temeljite promjene gdje će se sva ta počela užarena u vatri raspasti i postaviti temelji nove vlasti i novog ljudskog društva pod vladavinom istinske pravedne Božje Vladavine(2.Petrova 3poglavlje)
(Otkrivenje 16:13-16) Bog i vjera,nisu geopolitika,niti granični prostor,niti nasljeđe…već se traže ,poput zlata i bisera, jer je pali anđeo(Sotona) tako uredio stvari na Zemlji ,da među naslagama laži i podvala u svijetu loših vladavina (demoNkracija),loših religija,prožetog materijalizmom i bankarskim sustavima,nije lako pronaći Istinu o Bogu te steći pravu vjeru,pa je potraga za tim poput potrage za zlatom i biserima.

Ana
4 godine prije

Zasto meni onda taj takozvani zapad djeluje najtrulije, najslabije, najistrosenije od svih pomenutih? Zasto meni taj tzv zapad tj svi mi izgleda da je u samrtnom hropcu?

Laki Topalović
4 godine prije

Točno, Fukuyama je Kraj povijesti

norbert boulf
4 godine prije

Pitaanje koje se nameće je jednostavno, da li tko pita vjernike puk što on misli! Pa naravno da ne, kao što se i inače puk i narod ne pita za ništa..Ne treba posebno isticati da mi pripadamo krščanskoj civilizaciji u kojoj Crkve kao strukture djeliju čisto politički. Ovdje ću postaviti tekst koji sugrupa gimnazijalaca uputili jednom katoličkom nadbiskupu očekujući odgovore na neka pitanja koja su se nametnula kroz vjeronazk u Hrvatskoj Nisu nikada dobili odgovora inadam se da administrator ne će brisati tekst mladih vjernika.. .. Dogmatskom bulom (komunisti bi rekli dekret) o uzašašću Marijinom piše papa ne(za)bludivi : „Vlašću gospodina našega Isusa Krista te blaženih apostola Petra i Pavla i svojom vlastitom proglašujem, objavljujem i određujem da je božanski objavljena istina da je bezgrješna i uvijek Djevica Marija Bogorodica-nakon završenog tijeka zemaljskoga života-dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu“ (Pius XII. Const.Apost.Munificentissimus. 1-studenog 1950.g AAS42 [1950]) dogma (grč. dokeo… Čitaj više »

Weteran
4 godine prije

Jedini ozbiljan protivnik Globalistima i globalizmu jeste Pravoslavlje!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI