Times of Israel optužuje ruskog cara Nikolu II za židovski pogrom

Nikolaj II Romanov
61 komentar

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine je podignuto više od 25 spomenika posljednjem ruskom caru Nikoli II, koji je čak kanoniziran. Međutim, za ruske Židove, kako piše Times of Israel, “Nikola II je bio daleko od najomiljenijeg monarha i gledati na njega kao na velikog vođu je pljuvanje u lice povijesti”.

Times of Israel nastavlja kako je tijekom vladavine Nikole II u Ruskom Carstvu bilo pogroma u kojima je, kako tvrdi američki istraživač Joshua Rubinstein, ubijeno oko 3000 Židova. Prema njemu, Nikola II nije učinio ništa kako bi zaustavio ovu “krvavu kupelj”.

“Za nas je vrlo teško prihvatiti ovu rehabilitaciju Nikole II. To je apsolutno neshvatljivo”, kazao je Rubinstein, dodavši kako čak i činjenica da su ga ubili boljševici ruskog cara ne može učiniti svetim.

“Osim što je Nikola II dopustio organizatorima pogroma da pobiju Židove, on je također odbijao provoditi bilo kakve demokratske reforme ili ukidanje pakla stalnih židovskih naselja”, objašnjava američki istraživač, podsjećajući da zapadno pogranično područje, izvan kojeg židovske obitelji nisu smjele stanovati, uz izuzetak nekoliko kategorija, na primjer, trgovcima, onima s visokim obrazovanjem i koji su služili obrtnicima. Područje je bilo pogranični teritorij od oko 1 224 008 četvornih kilometara.

“Bilo je i ministara koji su se zalagali za ukidanje tog područja, ali car nije bio suglasan”, rekao je Rubinsteinu, koji tvrdi kako je odbijanje Nikole II da provede reforme jedan od čimbenika koji su doveli do Oktobarske revolucije.

Međutim, izraelski list citira voditelja odjela za odnose s javnošću Ruske federacije židovskih zajednica, Boruha Gorina, koji je suzdržaniji u svojim izjavama o podizanju spomenika posljednjem caru.

Govoreći u ime organizacije, Gorin je rekao da je bio naklonjen podizanju spomenika, ako su dizani u čast Nikole Romanova, njegove supruge i nevine djece i službenika, koji su ubijeni u nezakonitim likvidacijama.

Istovremeno, Gorin ne podržava proglašavanje Nikole II svecem i čast da ga se zove velikim vladarom zemlje.

“Ubijen je bez suđenja, a čak i njegov liječnik i sin su ubijeni s njim. Ovo je strašan zločin i početak velikog terora koji je doveo do događaja 1937. godine. Zato mi spomenici posvećeni njegovoj djeci i obitelji ne smetaju”, rekao je Boruh Gorin.

“Ali drugo je kada vidimo da Ruska pravoslavna crkva odluči proglasiti Romanove za svece. Zato sada u Rusiji imamo cijeli jedan kult štovanja cara i on je cijenjen kao da je Bog”, dodao je glasnogovornik Ruske federacije židovskih zajednica.

Prema Gorinu, ako mnoge suvremene vladare proglasimo svetima, to sprečava povjesničare da proučavaju povijest, piše Times of Israel.

“Prije stotinu godina nismo mogli istražiti život cara jer je bio neprijatelj revolucije, a sada je to opet nemoguće jer je svetac. Oba pristupa su jednako loša”, rekao je Boruh Gorin.

I premda ne postoje dokumenti koji potvrđuju da je Nikola II naredio pogrom Židova ili da ih je nadzirao, prema Gorinu on nije učinio apsolutno ništa da to zaustavi.

“Ne mogu reći je li podržavao antisemitizam, ali mislim da je carska vlast odgovorna jer nije zaustavila masakre”, rekao je Gorin, dodavši da se revolucija koja uništila Nikolu II dogodila upravo zato što je bio slab i nepopularan monarh.

“Takve poput njega proglasiti velikim vladarima, to je kao da pljunete u lice povijesti”, rekao je Boruh Gorin.

AntisemitizamRuska pravoslavna crkva
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…ma vidi ovo…još nisu nogom stupili na rusko tlo a nije da im nije namjera a već bi pisali rusku povjest…nisam antisemit naprotiv ali gledajući danas na okolnosti u svijetu i uzročnike toga mogu pretpostaviti nenapisane razloge dolaska nacista na vlast.

Sinisa
6 godine prije

Budimo realni…pokojni Car se bas slabo snasao u desavanjima a u ovog Gorina sve nesto “ali” a zna da je u svakom “ali” domet jako mali mada kvalitetno balansira i neka se bolje potrudi.

White patriarch
6 godine prije

5 of 7 originalnih članova INFOMBIROa (1917 –
1925) su bili Zidovi, 90% CHEKAe u istom razdoblju su bili Zidovi, to je razdoblje Holodomora kad su milijuni Kršćana u Ukrajini i okolo ili pobijeni kao Kulaci ili pomoreni glađu – razdoblje Crvenog terora. Sama grupa koja je ubila Cara i obitelj je bila pod komandom Zidova. Židovski utjecaj na SSSR je smanjio tek Staljin velikim ciskama, a bio je dobro poznata činjenica u Europi tog vremena (ne baš danas) i jedan od glavnih razloga uspona Nacista na vlast u Njemačkoj. Uopće me ne čudi da Zidovima nije u interesu da se kopa po tom dijelu povjesti, možda bi im se srušio status “Žrtve” koji im je tako dobro bio od koristi zadnjih 80 godina…

shumadinac
6 godine prije

Ovde se mogu primetiti dve stvari: Izrael se sve očiglednije uključuje u demonizaciju Rusije koju Zapad sprovodi. Do sada su ćutali ali se ovo slobodno može povezati sa najnovijim razvojem situacije na Blistoku. Ne tvrdim da Nikola II nije kriv za taj progon – neznam ja ali ni Jevreji nisu baš sigurni. Čini se da je Nikola delio prezir prema Jevrejima sa mnogim plemićkim porodicama širom Evrope. Pa ipak, Jevreji ne pominnju to ostale porodice iako je njihov prezir (čak mržnja) dokumentovan. Izrael navodi Jevreje širom sveta da rade u korist njihove ideologije što će izazvati sasvim opravdanu reakciju naroda zemalja u kojima “čačkaju” pa će posle opet biti “jadni, ugroženi, svi ih mrze…” Izgleda da je danas najmnogobrojnija nacija korisnih idiota. Takođe se može primetiti pokušaj “istorijske demonizacije” Rusije. Jevreji protestuju zbog događaja od pre jednog veka, Francuzi traže isplatu još starijeg duga… Nije dovoljno prikazati današnju Rusiju kao… Čitaj više »

Željko
6 godine prije

ADMIN Ponavljam moj post od prije par dana!
Najuticajniji oligarsi iz Jeljcinove ere su: Boris Berezovski, Aleksandar Smolenski, Mihail Kjodorkovski, Aleks Konanikin, Mihail Fridman, Anatolij Čubajs, Vladimir Gusinski, Vitali Malkin i Vladimir Potanin!

Oligarsi za vrijeme Putinovog predsjedništva
Najpoznatiji oligarsi Putinovog vremena su: Roman Abramovič, Alezander Abramov, Oleg Deripaska, Mihail Fridman, Mihail Prokhorov, Ališer Usmanov, German Han, Viktor Vekselberg, Leonid Mikelson, Vagit Alekperov, Vladimir Potanin, Vitali Malkin, Genadij Rutenberg!

P.S. 75 % su Židovi, dakle “izabrani narod” vlada i sa Rusijom i sa USA! Svaka im čast ima ih po evidenciji 2015. 14,2 milijuna u svijetu a vladaju planetom Zemljom!

Alen
6 godine prije

80-85% boljsevickog vodstva su bili zidovi…

Kako svoje.prste imaju na zapadu tako su imali i na istoku ,stvarajuci cccp radi obuzdavanja rusije..

Sunseeker
6 godine prije

Pa kad se nešto svi vraćaju u povijesti zašto se ne spominju križarski ratovi,pa genocid na Indijancima, uništavanje naroda i kultura u srednjoj i južnoj americi. Eh ti Rusi baš su bezobrazni 😛

Ive
6 godine prije

Sto da se radi sa pijavicama i ostalim nametnicima, koliko god da ih se tamani njih uvijek ima, nemoguce ih je iskorijeniti.

Bluebird
6 godine prije

Rubinstein? Hi hi hi!

Ggg
6 godine prije

Ok, rusi su ha sami ubili..rijeseno…sto sad hocete?

Good Old Rebel
6 godine prije

Pitanje povijesne uloge Ruskog cara Nikole II, je stvar Ruskih povjesničara i Ruskog naroda…a ne domena niti jednog Židova ili Židovskog lista, a niti jednog lista ili žutog novinstva u svijetu. Da li je Svetac? To je isključiva odluka Ruske pravoslavne crkve. Komunisti ga sigurno neće staviti na pijedestal, a ne moraju ni Židovi…..U takvim pitanjima nema jednoglasja niti ga treba tražiti. Problem je što danas netko kroz Ruskog cara pravi od sebe još veću žrtvu, a Rusiju “omraženijom” u dnevno i povijesno političke svrhe….car, boljševici, komunisti,…Putin……konstanta, sve negativno. Izrael bi zabranio i Shakespearovog “Mletačkog trgovca”, jer je Shylock Židov trgovac, koji je sastavljao nemoralne ugovore.

Juka
6 godine prije

Židovi su i unistili tusko carstvo, smetala im je toliko velika krscanska drzava trebalo ju je uciniti ateistickom

Tarzan
6 godine prije

TIMES= SEMIT (procitano s desna na lijevo) za (skoro?) sve publikacije

fbslo
6 godine prije

bla bla bla.. i antiruska histerija odnosno medijski rat ide dalje…

Poznate su “zvanične brojke” pobijenih sa strane Mosada diljem svijeta posle 1948, i su tamo oko 3700 likvidiranih.
Nezvanično pa barem dvaput više, i to u nekim drugim vremenima, nego onaj Nikolaj u najkootičnoj Rusiji(početak 20. stol.) uopšte.

Piretis
6 godine prije

Prije nego počnete dijeliti minuse pročitajte tekst još jedanput. Nema optužbi za zločin ali ima za nečinjenje, odnosno prešutno odobravanje. Ako je car mogao spriječiti progon a nije, ne služi mu na čast. Radilo se, ipak, o građanima njegove zemlje. A što se crkve tiča ona će pokušati svaku vodu na svoj mlin natjerati.
Kome treba politizacija događaja od prije cijelog stoljeća?

Ivo
6 godine prije

O ovome da je židovima hazarima u Rusiji bilo ograničeno kretanje se zna odavno, ima dobrih napisa o tome. Ono što ova dva židova zaboravljaju napomenuti jest činjenica da im je to ograničenje bilo nametnuto zbog konstantnog izrabljivanja i dovođenja u dužničko ropstvo svojih suseljana Rusa, o čemu ima još konkretnijih zapisa. Nikada se nisu željeli integrirati u društvo i nikada se nisu željeli baviti poljoprivredom kao i ostali ljudi. Kad je država svima dodjelila zemlju, svoju su odmah dali u leasing drugim seljacima i ubirali najamninu. Jednostavno su programirani da žive na račun goyima i to je bit cijele priče, koja je dobro dokumentirana. Očigledno je Rusija imala pragmatičan pristup prema problemu sa židovskom manjinom, koji je ipak bio slavenski human i nije dovodio u pitanje ničiji opstanak. Nijemci su poslije toga imali totalno drugačiji pristup, no Adolf je trenutno mala beba naspram Rusa, ako čitaš MSM. Dobro je… Čitaj više »

davor
6 godine prije

Ja nalazim mentalni odmor od inkvizicijske semitske sveprisutne hunte u činjenici da Izraelci ne predstavljaju sve svjetske židove iako misle da predstavljaju. Sve ostalo je nebitno zapravo. Izrael nije dežurni meritor za židovska pitanja niti to ikad može biti, svaka yeshiva na svijetu se toga dotiče.

Kajzer Soze
6 godine prije

Times of Israel nastavlja kako je tijekom vladavine Nikole II u Ruskom Carstvu bilo pogroma u kojima je, kako tvrdi američki istraživač Joshua Rubinstein, ubijeno oko 3000 Židova.

Koliko ste vi ubili Palestinaca od kada ste im okupirali zemlju !

Zare
6 godine prije

Ona teorija da su zapravo ovi smislili kumunizam i poslali Lenjina u Rusiju sad djeluje samo jos vise realna

karantanac
6 godine prije

Nije mi simpatičan ovaj tip kao ni sve krunisane glave,ali se mora priznati da je bio dalekovid što se tiče ovog smeća koje preti da uništi planetu.

RobiKibor
6 godine prije

Romanov je jedan od glupljih vladara koji je zbog kratke pameti upropastio sebe, familiju i rusiju najvise. Da je ostao pametan i da nije nasjeo na englesko uvlacenje u prvi svjetski rat umisljajuci se puno u rusku veliku vojsku kako su je zvali nebi nikad imao revoluciju. Rusiji se nebi dogodio komunizam i danas bi bila europska supersila. Ulaskom u rat njemce je rastegao i iscrpio im resurse ali su njemci potukli tu veliku rusku vojsku do mjere da se raspala uzduz i poprijeko. Normalno komunisti oportunisti kakvi vec jesu samo su uskocili a vojske nije bilo u smislu kakva je bila prije ulaska u ww1. Koliko je to donijelo zla cijeloj istocnoj europi da ne spominjemo. Steta koliko pojedinac idiot moze milijona ljudi upropastiti.

Posmatrač+
6 godine prije

Pa možda Židovima smeta Soljženicin (i sve više sve Rusko) , koji u svojoj zadnjoj knjizi : “200 godina zajedno” pokušava istorijsko opisati suživot Rusa i Židova ; knjiga je u mnogim zemljama zabranjena (možete misliti, kako su opisani Židovi).

Josko Terzic
6 godine prije

Logicno da u diskusiji prevladavaju negativni,da ne kazem zlocesti o Zidovima,jer Zidov je jednako bankar,a bankar je sinonim za kapitalizam,zidov je jednako trgovac,a trgovina je sinonim za kapitalizam,zidov je bogat a bogati su sinonim za pokvareni kapitalizam,a na nase ljude je 50 godina socijalisticke indoktrinacije itekako ostavilo posljedice,pa se mrzi sve sto ima veze sa trulim zapadom,to sto se koriste poluistine,stvari kojih se i nacisti nebi postidili,kome je to bitno

Branko
6 godine prije

Prije prvog svjetskog rata Marksističke boljševičke ideje su bile atraktivne u Rusiji.U jednoj takovoj aferi je bilo suđenje pristalicama tog pokreta .Među optuženima je bio i Lenjinov stariji brat koji je bio osuđen na smrt i obješen.Lenjin je poslije toga imao patološku mržnju prema caru NIKOLASU i njegovoj obitelji te pristalicama cara. U Švicarskoj ga je kontaktirala njemačka obavještajna služba i spojila s njemačkim carem te mu kasnije carskom odlukom pomogla započet revoluciju protiv cara Nikolasa II. Plan Njemačke je bio zaratit boljševičku Rusiju protiv Carističke Rusije a time iskopat grob velikoj Ruskoj imperiji.Neočekivani Sarajevski atentat na predstolonasljednika Ferdinanda te prvi svjetski rat pokazuju povjesne događaje Austro-Germansko-Ugarskog poraza.Boljševička revolucija je izišla pobjednikom u Rusiji te je konfiscirala urode žita od seljaštva radi prodaje.Plan je sproveden u djelo i žito je prodano na tržištu a novcem je naoružana revolucija.Najgore od svih su prošli ukrajinci jel su imali največe žitnice.Kolektivizacijom su sva… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

cio-hazari moraju svakom mahati batinom antisemitizma. Nedavno su se podigli na noge i galamili na Poljsku, što je donijele onaj zakon po kojem se Poljacima ne smije nabijati na nos holokaust, a evo sada napadaju i Ruse. A ustvari su najveći antisemiti cio-hazari, lažni židovi, Rotschild,. Rockefeller, Warburg i drugi vlasnici FED-a, koji su u ratu trgovali sa Hitlerom i žrtvovali židove u holokaustu. Ali ti cio-hazari danas koriste takozvani antisemitizam i holokaust kao ucjenu protiv svih drugih država. Tema je osjetljiva i puno se toga krije od javnosti, ali je mržnja prema židovima postojala stoljećima u svim državam europe, baš ponajviše zbog lihvarskih bankara hazara, onih koji su ljudima pozajmljivali novac i tjerali ih u dužničko ropstvo. Tzv. antisemitizam nije bio originalni izum Hitlera, već je postojao davno prije Hitlera u skoro svim državama Europe. A i mnoge velike ličnosti također su govorile i pisale protiv židova, Martin Luther-osnivač… Čitaj više »

Goran
6 godine prije

Da se oni pitaju ni jedan pravoslavni svetitelj nikada ne bi bio kanonizovan. Čudan je to narod Jevreji – Židovi, nedokučiv, uvek se među njima pojavljuju oni koje neminovno poštuješ, ali i oni koji izazivaju poseban prezir. Na žalost trenutno je ovih drugih mnogo više…

Penzija
6 godine prije

Živio ruski car

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI