Zalihe oružja Velike Britanije su skoro potpuno ispražnjene

Britanska vojska
13 komentara

Zalihe oružja Velike Britanije su skoro potpuno ispražnjene tokom gotovo dvije godine isporuka Ukrajini, izvještava The Times. Britanski list također tvrdi da Velika Britanija, zajedno s drugim zapadnoevropskim državama, žuri povećati proizvodnju oružja prije predsjedničkih izbora u SAD-u 2024. godine.

I dok je London potrošio više od 4,6 milijardi funti (5,7 milijardi dolara) na naoružavanje Kijeva od februara 2022. godine, general Tim Radford, zamjenik vrhovnog savezničkog zapovjednika NATO-a za Evropu, upozorio je u julu da Velika Britanija riskira gubitak statusa unutar vojnog bloka predvođenog SAD-om. General je naveo manjak osoblja, između ostalog, kao jedan od problema.

The Times citira anonimnog izvor iz ukrajinske vojske koji tvrdi da Britanija nema “ništa” više što bi mogla donirati u smislu oružja. Međutim, nepozvani zvaničnik je dodao da London i dalje igra ključnu ulogu u uvjeravanju drugih nacija da šalju oružje Kijevu.

Prema navodima lista, pozivajući se na neimenovanog službenika iz ureda premijera Rishija Sunaka, Velika Britanija i nekoliko drugih zapadnoevropskih zemalja “ubrzano pokreću” kako bi se osiguralo da Ukrajina ima dovoljno vojne opreme ako nova američka administracija odluči uskratiti ili značajno smanjiti vojnu pomoć.

Navodno, Velika Britanija i druge zapadne nacije nastoje produžiti sukob do 2025. godine i možda i dalje, nadajući se iscrpljivanju ruskih resursa i prisili na konačno popuštanje.

The Times također tvrdi da sve više Ukrajinaca postaje umorno od sukoba, a ideja o postizanju primirja s Rusijom navodno dobiva podršku među stanovništvom. Ovo mišljenje djelomično je podstaknuto političkim zastojima u SAD-u i EU, koji su ostavili masivnu količinu pomoći za Kijev u neizvjesnosti, izvještava list, pozivajući se na anonimnog izvora iz ukrajinske vojske.

Sličan izvještaj objavljen je početkom oktobra od strane Telegrafa, koji je tada citirao neimenovanog visokog britanskog vojnog zvaničnika upozoravajući da je Velika Britanija “dala koliko može priuštiti”.

U međuvremenu, u avgustu je britanski parlamentarac Andrew Murrison, koji služi kao podsekretar države za ljudske resurse i porodice u odbrani, iznio ideju o mogućnosti regrutovanja pripadnika britanske vojske s uvjetima kao što su autizam, Aspergerov sindrom i ADHD. Zakonodavac je spomenuo “ozbiljan” manjak osoblja, dodajući da bi London također mogao produžiti dobnu granicu za vojno osoblje kako bi se suprotstavio tom problemu.

UKukrajinaZalihe Oružja
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
3 mjeseci prije

…vidim da je rat u Ukrajini (između ostalog) poslužio i za razoružavanje jakih europskih država i to vjerovatno zato da nebi nekom u budućnosti palo na pamet da počne bacati bombe po glavama budućih upravitelja Zemlje. (sve zemlje Zapada vode žestoku propagandu i protiv osobnog naoružanja)
Svijet bez oružja će značajno olakšati buduće upravljanje zemaljskim robljem koje će biti povjereno nekim supersilama koje su pod direktnom nadzorom Bogova (preko AI, naravno)

Zbogom slobodo! …neka živi “mir” 😉

Max
3 mjeseci prije

Čime će oni onda napasti Husite?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI