Zamjenica kanadskog premijera podijelila — pa obrisala — fotografiju sa fašističkim transparentom na protestu podrške Ukrajini

Chrystia Freeland sa nacistickim banerom
38 komentara

Kanađani su gnjevno reagovali u nedjelju uveče nakon što je zamjenica premijera Freeland objavila, a zatim uklonila kontroverznu fotografiju na kojoj se vidi kako drži transparent ozloglašenog nacističkog saradnika „Ukrajinske pobunjeničke armije“.

Zamjenica premijera Chrystia Freelend izazvala je gnjev hiljada korisnika društvenih mreža u nedjelju uveče nakon što je na Twitter nalogu druge po rangu zvaničnice kanadske Trudeauove administracije postavljena fotografija na kojoj ona ponosno pozira u centru Toronta držeći crveno-crni transparent sa nacionalističkim sloganom „Slava Ukrajini“. Fotografija je skinuta oko 12 sati kasnije nakon što su je ljutiti korisnici društvenih mreža preplavili komentarima, a slična fotografija bez uvrjedljivog banera brzo je ponovo objavljena na njenom nalogu. Njena kancelarija tek treba da ponudi objašnjenje za promjenu.

Twitter korisnici orlovskih očiju brzo su nasrnuli i na novu objavu, ističući da, iako potpredsjednica vlade više ne drži prepoznatljiv transparent, slična zastava se i dalje pojavljuje u pozadini.

Crveno-crni transparenti poput onog kojeg je u nedjelju uveče držala Freelend bili su zvanična borbena zastava takozvane Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA), paravojnog krila fašističke Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN). Grupe, koje su se sastojale od velikog broja nacističkih saradnika, dobijale su sredstva od Centralne obavještajne agencije tokom većeg dijela 20. vijeka. Postali su ozloglašeni po terorisanju jevrejskog stanovništva Ukrajine zajedno sa njemačkim odredima smrti, posebno nakon brutalnih pogroma u Lavovu kada su 1941. ubijene desetine hiljada ukrajinskih i poljskih Jevreja. “Položit ćemo vaše glave pred Hitlerove noge“ pisalo je na jednom od njihovih tipično antisemitskih propagandnih letaka usmjerenih na tadašnju jevrejsku populaciju grada. Freelandin ujak, istoričar i pisac John-Paul Himka, procijenio je da je OUN-UPA odgovorna za smrt preko 100.000 Jevreja tokom Holokausta.

Kako su istakli korisnici Twittera, motiv crveno-crne boje na baneru UPA koji drži Freeland u otad obrisanom tvitu predstavlja „krv i tlo“, ključni slogan u nacističkoj ideologiji koji se odnosi na želju fašista da zauzmu teritoriju pretežno slovenskog stanovništva koje su nazivali „untermenschen“(niža rasa) u ime sticanja teritorije za takozvanu „gospodarsku rasu“. Slogan je bio popularan među krajnje desničarskim milicijama i neonacističkim grupama koje su podstakle zloglasni miting „Ujedinite desnicu“ 2017. u Charlottesvilleu, u kojem je jedna žena poginula, a desetine povrijeđene nakon terorističkog napada bijele rase za koji je James Alex Fields Mlađi osuđen na doživotnu kaznu zatvora, plus dodatnih 419 godina, u julu 2019.

Kako su primjetili korisnici društvenih medija, ideja da Freelend nije bila svjestna fašističke istorije transparenta ističe lakovjernost. Prema kanadskoj ukrajinskoj arhivskoj evidenciji, njen djed, Michael Chomiak, bio je dugogodišnji saradnik nacista koji je zarađivao za život pranjem fašističke propagande u njihovo ime za ukrajinsku publiku, u novinskoj kancelariji zapljenjenoj od Jevreja – ovu dobro dokumentovanu istorijsku istinu ona pokušava da prikaže kao rusku propagandu.

Javna podrška Ukrajini u zapadnim demokratijama, naduvana neprekidnim saosjećajnim izvještavanjem u korporativnim medijima, izgleda da je opala posljednjih dana pošto su na vidjelo izašle krajnje desničarske sklonosti nekih od najistaknutijih frakcija ukrajinske vojske. Ali većina mejnstrim medija do sada je ignorisala očiglednu sklonost aktuelne zamjenice premijera Kanade prema nacističkoj kolaboracionističkoj miliciji koja je ubijala poljsku, jevrejsku i romsku zajednicu.

Optužbe za dvostruke standarde u medijima porasle su posljednjih dana pošto su mediji, uključujući NPR, objavili slične fotografije na kojima se nalaze zastave zloglasnih grupa, ne upozoravajući publiku na njihove implikacije krajnje desnice.

Jedno je sigurno: od fotografija fašističkih simbola istaknutih na nedavnim antiruskim protestima, do od tada ograničenog posta u kojem se, na Twitter nalogu zvanične ukrajinske Nacionalne garde, hvali njihov neonacistički bataljon Azov koji u iščekivanju muslimanskih „orki“  podmazuje metke svinjskom masti, mejnstrim medijskim kućama sve je teže predstaviti ozloglašenu ukrajinsku krajnju desnicu kao rubni element.

Chrystia FreelendkanadanacistiukrajinaUPA
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Neko novo ime
2 godine prije

Zanima me bez previse teoretiziranje i gluposti kome stvarno putin pripada? Osobno mislim da ne pripada kabali jer znamo na što su mediji spremni i kolike su gluposti spremni napisati tako da i da je putin rekao da je ovo sve prevara znamo kakav bi epitet dobio (vidimo vec sad da je novi hitler) .. Nadalje znamo kako su prosli predsjednici određenih država koji su govorili protiv korone, Rusija bi popusila dodatne sankcije i izolaciju (ionako EU i zapad ne priznaju sputnik) , ovako su prihvatili igru gdje i oni zarađuju i sire utjecaj. Na pitanja zasto nije napao ukrajinu puno ranije, mislim da je samo bio pazljiv oko buducih desavanja jer je npr intervencija u siriji krenula tek 2015.,ovako se spremaju vec 8 godina putem da postanu neovisni, vlastiti izvoz psenice, plinovod za kinu, dedolarizacija, alternativa SWIFT-u. Na kraju krajeva, uz sve ove sankcije, koje osobno dolaze i Putin,… Čitaj više »

pirat sa kariba
2 godine prije

z<naci sad otvoreno pokszuyju da su nacisti .eba im hico sve po spisku

łedeno doba
2 godine prije

Chrystia Freelend je iskusna kabalka, koja i osobno ima ukrajinske korjene, boravila je dosta i u Ukrajini i Rusiji, i studirala slavistiku ii članica je Šbabovog WEF-a.. “… She received her Bachelor of Arts degree in Russian history and literature from Harvard University. During her time at Harvard, she visited the Soviet Union as an exchange student to study Ukrainian, although she was already fluent in the language. While there she attracted the attention of the KGB, which tagged her with the code name “Frida”, and Soviet newspapers, who attacked her as a foreigner meddling in their internal affairs over her contacts with Ukrainian activists. The KGB surveilled Freeland and tapped her phone calls, and documented the young Canadian activist delivering money, video and audio recording equipment, and a personal computer to contacts in Ukraine. She used a diplomat at the Canadian embassy in Moscow to send material abroad in… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Do juce je zastupala vakcinaciju, a sad je razmotala banderasku zastavu. Da se ne lazemo – u bivsoj ukrajini stanje nije onakvo kavim ga zapadni mediji prikazuju. Svi gradovi imaju struju, vodu, internet, zeljeznica normalno vozii po redu voznje. NATO je po Srbiji bacao grafitne bombe na trafo stanice, bombardovao sve telefonska cvorista (tad nije bilo interneta), tomahavcio sve releje da TV slika ne ode u svijet, pokusavao da Srbiju gurne u totalan mrak iz kojeg ni jedna informacija ne moze izaci. Sad ruski vojnici obezbjedju elektrane, ukrajinci normalno dolaze na posao, elektrane rade, restrikcija nema. Internet radi, TV stanice rade osim onih koje je zabranio Zelesnki prosle godine. Jedino sto ukro hunta prepada narod sirenama za zubunu nekoliko puta dnevno, a bombardovanja ne bude. meni to izgleda na razradu scenarija koji ceka nas na ljeto – evorpski komesari ce svaki dan davati uzbunu i tjerati ljude u sklonista pred… Čitaj više »

Miki Maus
2 godine prije

Fasist podrzavaju Ukrajinu, logicno

pux
2 godine prije

inače, crveno crna zastava je anarhistička, još od doba španjolskog građ. rata. Ne znam otkud sad ova verzija ikonografija

Max
2 godine prije

Slika govori sve.

Vrijeme
2 godine prije

Od 1000 clanaka na internetu svi 1000 su anti-ruski.

tdktdektedkjtdrtdgfz
2 godine prije

ANTIFAŠIZAM JE JEDINI FAŠIZAM DANAS

Oni koji druge nazivaju i prozivaju fašistima jedini su fašisti danas u svijetu.

Od Putina, Trudeaua, plandemičara, antifa i svih drugih kojima su usta puna antifašizma, a to im je samo povod za fašističko nasilje koje tako revno provode.

Na niti jednoj slici nisam ništa vidio što imalo podsjeća na fašizam. Ali stalno gledam navodno antifašističko graktanje i upiranje prstom u sve drugačije. A najviše na one koji su ih uhvatili s prstima u pekmezu.

Praetorian
2 godine prije

Bacamo ih na prosjački štap.
Slava Ukraini!!!

Jere
2 godine prije

Neki u Americi, Kanadi, Britaniji trazu da se uvede iznad Ukrajine No-Fly
zabrana leta za sve avione osim NATO.
Boris Johnson je izjavio da je to nemoguce.
Zelenski je izjavio da njegov rezim pobjedjuje, samo mu treba dati vremena.

Bosanac
2 godine prije

Fa fa fašista, nemoj biti ti …..što bi reko Loša iz Plavog Orkestra.

Rimtutituki
2 godine prije

Ukrajine je hedina zemlja osim Izraela gdje su i predcednik i premier Jevreji,samo kazem.

tri p
2 godine prije

Pa u RH je normalno na javnim servisima izjavljivati slava ukraini, Zelensky (židov) skoro svako obraćanje naciji završava sa slava ukraini, bojovnici Azova su priključeni regularnoj vojsci Ukr. Nema tu nikakvog čuđenja, to je “novo normalno”, možda još napomenuti da je glavni financijer desnog sektora Ukr oligarh, Igor se zove, zaboravio prezime, naravno židovskog porjekla.
Jučer pitali grka iz Mauripola što ne bježi prema zapadu, kaže on Azovci su okolo, i ako vidi da bježite, upucaju vas.

twiter.com/oulosP/status/1498365157747081218

Geni neizmjenjeni
2 godine prije

“..držeći crveno-crni transparent sa nacionalističkim sloganom „Slava Ukrajini“ Može li mi netko objasniti što je to loše u nacionalizmu i nacionalističkim sloganima? Frazu “Slava Ukrajini” izgovaraju danas i svi oni koji pružaju potporu Ukrajini protiv Putina. I što je tu pogrešno slaviti svoju zemlju? Mislim da bi konačno trebalo,l barem, ako se već busamo u prsa da smo logični i mislimo svojom glavom, prestati kenjati o nacionalizmu kao o nečem lošem i pogrešnom. Ako želite nešto osuđivati osuđujte šovinizam, ali nemojte ga izjednačavati s nacionalizmom jer to su dvije različite stvari Ili ima još takvih kojima to treba objašnjavati? Izjednačavanjem nacionalizma i šovinizma (odnosno potpunom zamjenom tih pojmova i sustavnim izbacivanjem riječi šovinizam iz upotrebe) ide se na ruku globalistima kojima je sama ideja nacionalizma i nacionalnih država i predstavlja najveću zapreku u ostvarivanju njihovih zločinačkih planova. A što se tiče Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) dajte ljudi zaboga malo se… Čitaj više »

Veličanstveni
2 godine prije

Jeste više dopizdili, u svakoj pokrajini ubijeno po nekoliko stotina tisuća Jevreja .. uzmite kalkulator ako se već svađate sa zbrajanjem i oduzimanjem. Pobijeno ih je 15 milijuna u Europi i Rusiji a sve skupa bilo ih 9 ….. I svakome preživjelom pobili su cijelu obitelj ! I rođenima 20 godina nakon rata . Da znate zbrajati druge stvari bi vam bile puno jasnije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI