Zamjenik Direktora CIA-e u posjeti Paragvaju

David Cohen i Mario Abdo
4 komentara

Predsjednik Paragvaja Mario Abdo otkrio je u srijedu da ga je posjetio zamjenik direktora CIA-e David Cohen kako bi razgovarao o pitanjima “nacionalne sigurnosti” . Paragvaj je jedna od samo 13 zemalja u svijetu koje priznaju Tajvan kao “Republiku Kinu” i predstojeći izbori bi mogli staviti tu politiku na kušnju.

“U posjetu nam je došao David Cohen, zamjenik direktora američke CIA-e, s kojim smo razgovarali o jačanju saradnje naših zemalja u pitanjima nacionalne sigurnosti”, napisao je Abdo u srijedu na Tviteru, uz fotografiju na kojoj se on i Cohen rukuju.

Američka ambasada u Asuncionu potvrdila je sastanak, rekavši da se “održao u okviru čvrste bilateralne saradnje” između dve zemlje i da se bavi “zajedničkim strategijama za borbu protiv globalnih pretnji”.

Abdoov sastanak sa Cohenom bio je samo jedan u naletu američko-paragvajskih kontakata na najvišem nivou ove sedmice. Paragvajski ministar vanjskih poslova Julio Arriola boravio je u ponedjeljak u Washingtonu i sastao se s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom. Sam Abdo je u utorak odletio u SAD.

Smješten između Argentine i Brazila, sa samo sedam miliona stanovnika, Paragvaj rijetko dobija ovoliku pažnju Washingtona. Međutim, Reuters je napomenuo da bi predstojeći izbori “mogli odrediti diplomatske odnose zemlje s Tajvanom i Kinom”.

Paragvaj je jedna od samo 13 zemalja u svijetu i jedina u Južnoj Americi koja je priznala Tajvan kao “Republiku Kinu” i razmijenila ambasade sa Tajpejem.

Opći izbori u Paragvaju zakazani su za 30. april. Abdo nema pravo na ponovni izbor, ali se njegova stranka u Koloradu nada da će ostati na vlasti. Međutim, njen kandidat, Santiago Pena, pao je u anketama u odnosu na protivnika autentičnih radikalnih liberala (PLRA) Efraina Alegrea.

Američko ministarstvo finansija nedavno je uvelo sankcije protiv Abdovog prethodnika Horacia Cartesa i sadašnjeg potpredsjednika Huga Velazqueza, optužujući ih za “značajnu” korupciju. Obojica su negirali sve optužbe.

CIADavid CohenMario AbdoParagvajSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Prodat će svoj glas za paket pomoći.

Zvrk
1 godina prije

paragvaj bi vjerojatno progutali brazil i argentina da nije bilo esadea

Roccos
1 godina prije

Cohen,Blinken,Kagan,Nuland sve prezimena(ne)izabranih.

DEDA
1 godina prije

DAO BOG DA OPET BUDE SJEVER I JUG U AMERICI.DOŠLI EUROPLJANI POBILI 60 MILIONA DOMORODACA I NAPRAVILI NAKARADNU DRŽAVU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI