„Zapad ne želi Ukrajinu i idemo natrag Rusiji, a NATO će onda kupovati pelene“

Igor Kolomoiski - NATO
49 komentara

Ukrajinski oligarh Igor Kolomoiski, za kojeg se vjeruje da stoji iza izbora novog predsjednika Volodimira Zelenskog,  vjeruje da će Kijev, ako se zapadne zemlje okrenu od Ukrajine, uspostaviti odnose s Moskvom i tada će se na poljskim granicama pojaviti ruski tenkovi.

“Ruski tenkovi bit će stacionirani u blizini Krakova i Varšave, a vaš NATO će se uprljati gaće i kupovati Pampers pelene”, rekao je oligarh.

U intervjuu za The New York Times je „siva eminencija“ ukrajinske vlade otvoreno poručio kako Ukrajina više neće čekati milost Zapada.

U posljednjih pet godina je u ratu na istoku zemlje poginulo više od 13 000 ljudi. Kijev tvrdi „kako se borbe vode da se oslobode okova ruskog kolonijalnog gospodara i da zemlja priđe Zapadu“.

Presudna figura u tim naporima bio je milijarder Igor Kolomoiski, koji je potrošio milijune dolara za opremanje i raspoređivanje militanata za rat koji je pokrenut 2014. godine.

„Ali gospodin Kolomoiski, koji je široko viđen kao najmoćnija figura u Ukrajini izvan vlade, obzirom na njegovu ulogu zaštitnika nedavno izabranog predsjednika Volodimira Zelenskog, doživio je nevjerojatnu promjenu i rekao je da će Zapad, ako preda Ukrajinu, vidjeti povratak zemlje Rusiji“, piše NYT.

“Ionako su jači. Moramo poboljšati naše odnose. Ljudi žele mir, dobar život, ne žele biti u ratu. A vi, Sjedinjene Države, forsirate nas da budemo u ratu i ne date nam novac za to”, rekao je Kolomoiski, uspoređujući snagu Rusije s vlašću Ukrajine.

Činilo se da njegovi komentari dijelom odražavaju njegovu osobnu frustraciju zbog koje su se zapadni diplomati i Međunarodni monetarni fond oslanjali na predsjednika kako bi spriječili gospodina Kolomiskog da ponovno preuzme kontrolu nad bankom koja mu je oduzete 2016. godine zbog navodne pronevjere milijardi dolara.

Ali bez obzira na njegovu motivaciju, geopolitička stajališta gospodina Kolomoiskog su važna, jer zapadni analitičari i diplomati smatraju da on ima veliku dominaciju nad administracijom Zelenskog, komičara čiji su se televizijski programi emitirali na kanalu gospodina Kolomoiskog.

Dok predsjednik Zelenski nastavlja tražiti što bliže veze sa Zapadom, čini se da je spreman i na izravne veze s Rusijom za razliku od Porošenka, piše američki list.

Zelenski je nedavno ponudio da se sastane s Putinom bez prisustva zapadnih čelnika, izjavio je u utorak bivši predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev.

Na saslušanjima u političkim procesima posljednjih tjedana američki dužnosnici opisali su utjecaj Kolomoiskog kao jedan od „najvećih problema s kojim se suočava nova administracija Zelenskog“.

MMF obavještava o kašnjenju s financiranjem Ukrajine dijelom i zbog zabrinutosti da Zelenski ne čini dovoljno za povrat sredstava koja je Kijev dobio zbog Kolomoiskog, optuženog za pljačku njegove ukrajinske PrivatBanke, čije je spašavanje 2016. vladu u Kijevu koštalo 5,6 milijardi dolara.

Kolomoiski, koji negira optužbe za kriminal, kaže da je vlada nelegalno oduzela njegovu banku, a ranije je kritizirao i MMF, kojeg vidi kao pretjerano podložnog Zapadu i da prisiljava Kijev na asertivnost zapadnim kancelarijama. Insistirao je da bi Zelenski trebao biti spreman na zajmove fonda.

Ali opisao je postupke zabrane upravljanja na koje se Washington hvata kao na posljednju slamku i jasno je govorio o logici prihvaćanja Rusije kao partnera.

„Postalo je jasno da Europska unija i NATO nikad neće prihvatiti Ukrajinu, pa bi bilo bolje prihvatiti stvarnost, čak i ne pokušavati s euroatlantskim integracijama“, rekao je Kolomiski.

“Nećete nas uvesti u savez. Nema smisla gubiti vrijeme u praznim razgovorima. Dok bi nas Rusija voljela uvesti u novi Varšavski pakt“, rekao je Kolomoiski u intervjuu u konferencijskoj sali u svojim kancelarijama u Kijevu.

„Prije pet godina je Kolomoiski imao je znatno različitu viziju. S Ukrajinom pod napadom separatista podržanih od strane Rusije, milijarder je prihvatio ponudu da postane guverner regije Dnjepropetrovsk, blizu linije fronte. Financirao je provladinu miliciju koja je održavala borbene redove prije nego što je regularna vojska mogla rasporediti dovoljno trupa kako bi separatiste držala na distanci“, piše NYT.

Kao važan element ukrajinske židovske zajednice, suprotstavio se tvrdnji da novu prozapadnu vladu u Kijevu vode neonacisti. 2017. je Kolomoiski napustio je Ukrajinu i pobjegao u Švicarsku i Izrael, nakon što je vlada pod tadašnjim predsjednikom Porošenkom preuzela njegovu PrivatBanku i optužila ga za velike prijevare koje su prijetile destabilizacijom ukrajinske ekonomije.

Vratio se prošlog svibnja nakon izbora gospodina Zelenskog, komičara čija je uloga dobrodušnog učitelja koji je postao predsjednik Ukrajine, koju je igrao na televiziji Kolomoiskog, postala stvarnost.

Kolomoiski sada inzistira na tome da još uvijek nije izgubio ljubav prema Rusiji, iako spominje masovnu glad ’30-ih kao jednu od tragedija koja se dogodila u Ukrajini zbog njene povezanosti s Moskvom. Ali, rekao je i da je Zapad upropastio Ukrajinu, ne osiguravajući dovoljno novca ili ne otvorivši dovoljno svoja tržišta.

„Umjesto toga, Sjedinjene Države jednostavno koriste Ukrajinu kako bi pokušale oslabiti svog geopolitičkog suparnika. To je rat protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca. Obnova odnosa s Rusijom je nužna za ekonomski opstanak Ukrajine“, ustvrdio je Kolomoiski i predvidio da će ratna trauma proći.

“Dajte pet, 10 godina i krv će se zaboraviti. Pokazao sam 2014. godine da ne želim biti s Rusijom. Sada objektivno opisujem što vidim i kuda stvari idu”, rekao je Kolomoiski.

Rekao je da bi financiranje iz Rusije moglo zamijeniti zajmove MMF-a, koji promovirao antikorupcijske reforme koje samo nerviraju ukorijenjene komercijalne interese Ukrajine.

“Mi ćemo od Rusa uzeti 100 milijardi dolara. Mislim da bi nam to danas voljeli dati. Koji je najbrži način za rješavanje problema i ponovnu uspostavu odnosa? Samo novac“, rekao je oligarh.

„Za Igora Kolomoiskog je neprijateljstvo prema Sjedinjenim Državama je osobno. Kaže da vjeruje da je to cilj FBI-a, koji je prema izvješćima započeo istragu financijskih zločina u njegovim aktivnostima“, piše The New York Times.

Fiona Hill, bivša savjetnica u Bijeloj kući za Europu i Rusiju, rekla je zastupnicima da je “izuzetno zabrinuta” zbog utjecaja Kolomoiskog na Zelenskog.

George Kent, visoki dužnosnik State Departmenta, rekao je da je poručio Zelenskom da bude spreman na raskid s Kolomoiskim, “nekim tko ima tako lošu reputaciju”, što će biti presudan test njegove neovisnosti.

William Taylor, privremeni veleposlanik u Kijevu, rekao je da je upozorio gospodina Zelenskog: “Gospodin Kolomoiski, povećava utjecaj na svoju vladu, što bi joj moglo naškoditi.”

Kolomoiski je rekao da bi predsjednik Ukrajine trebao nastaviti s istragama koje je zatražio Trump. Na pitanje riskira li time Ukrajina štetu, ako demokrati pobijede na predsjedničkim izborima sljedeće godine, gospodin Kolomoiski je odgovorio: “Ako ne budu pametni s nama, idemo u Rusiju.”

“Ruski tenkovi bit će stacionirani u blizini Krakova i Varšave, a vaš NATO će se uprljati gaće i kupovati Pampers pelene”, rekao je Igor Kolomiski.

Zelenski je vodio kampanju na antikorupcijskoj platformi kojom bi Ukrajinu oslobodio utjecaja poslovnih magnata, koji su preuzeli kontrolu nad ključnom imovinom zemlje nakon raspada Sovjetskog Saveza. Obećao je da gospodin Kolomoiski neće imati poseban utjecaj na njegovu administraciju. No, sve je više znakova da se utjecaj Kolomoiskog sve više povećava, a komentari oligarha o važnosti obnove veza s Rusijom vjerojatno će izazvati zabrinutost kod kritičara Zelenskog, koji već vjeruju da je predsjednik spreman potkopati ukrajinske „interese“ i zamijeniti ih za  mirovni sporazum s Kremljom.

Kolomoiski je rekao da grozničavo radi na tome kako zaustaviti rat, ali je odbio otkriti detalje jer će ga Amerikanci “upropastiti i stati mu na put”.

Igor Kolomoiski je rekao da i dalje pokušava povratiti vlasništvo nad PrivatBankom ili da mu šteta bude nadoknađena. Rekao je da oni poput Porošenka, koji je odgovoran za otimanje njegove banke, moraju biti kažnjeni, “a za njih bi trebalo vratiti smrtnu kaznu”.

S međunarodnim ulagačima, navodno „nervoznim zbog uloge gospodina Kolomoiskog“, Zelenski je javno insistirao da banku neće vratiti njenim bivšim vlasnicima.

“Zna da nije bilo pljačke, ali kaže ono što svi žele čuti”, odgovorio je Kolomoiski, komentirajući izjave predsjednika Zelenskog.

Ukrajinski oligarh je odbacio izvješća o njegovom skrivenom utjecaju na vladu Zelenskog, ali je primijetio da počinje vjerovati u to što drugi govore o njemu i može to postati.

“Ako nosim naočale i izgledam kao čudovište, poput lutkara, poput učitelja Zelenskog, nekoga tko pravi apokaliptične planove, ta to mogu stvarno početi“, rekao je za The New York Times ukrajinski oligarh Igor Kolomoiski.

NYT

MMFNATOPrivatBank
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dušica
4 godine prije

Gospodin zna da zapad ne želi Ukrajinu jer nije dobio Krim. Nato je tražio Krim i nije ga dobio.

Laki Topalović
4 godine prije

Ovo treba vidjeti kako će završiti, nije tajna da je Kolomoiski financirao sve da Zelenko dođe na vlast. Odakle glumcu jedne serijice u Ukrajini tolike pare za kampanju?

preseren3
4 godine prije

Interesantno, koji pisci, s kojim temama ovdje rade…
Ima ovdje više od viđenog…. Netko navija za zapad…

Zadranin
4 godine prije

Eto ko je bio jedan od onih koji je zakuhao s*anja u Ukrajini: dvojni ukrajinski državljanin=židov.

P***!

Moreno
4 godine prije

Ovi interview je dobra prilika da sami Ukrajinci vide kako stvari zapravo stoje.
Ako Ukrajinci nakon svega popiju još i priču ovoga židova onda im stvarno nema spasa.
Ono, žrtve će se zaboravit, a sad ako zapad neda lovu eto ruskih tenkova na poljskoj granici . . . je, Rusi baš ovoga židova čekaju za dat mu 100 miljardi i poslat tenkove na granicu Poljske . . . totalno ludilo . . .

Stjepan Vujec
4 godine prije

CAR PUTKO je diplomat, kao i njegova politika i sigurno neće osvajat Ukrainu tenkovima, ovaj lik je prozapadni kurilić.

donald
4 godine prije

u briselu se več priča ruski a brzo će i u washingtonu

Mishko
4 godine prije

Mada bi lijepo bilo vidjeti ruske tenkove na granicsma poljske,tada bi i mozda vecina poljaka vidjela kako bi im se ekonomija srozala jer bi njihova montirana elita bjesomucno trosila krvavo stecen novac obicnog poljskog covjeka na hrpu preplacenog skupog zeljeza.

Alex
4 godine prije

A I ovaj ga drobi bez veze…Do proglašenja Sovjetskog Saveza,Ukrajina nije ni postoojala.Bila je tek zemljopisni pojam,različitih veličina i različitih gospodara.

Ante
4 godine prije

Ovaj lik iz članka ne zna izgleda da je cijela Poljska vlada poginula u padu aviona.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Kao právo i osnovní Kolomoiski nije financirao kampaní zelinskog něgo sasvim drugi igraci.Kolomoiski uopce nije živ,izmisljena stvar novinara šíří se po netu.Malo opreznije dá takvim stvarima a to dá je Ukrajina odpisana od zapadá i kontrolu Ukrajině ce uskoro preuzeti Maloruska republika.

eks
4 godine prije

Ne treba se zavaravati. Amerikanci neće napustiti Ukrajinu, jer je njihov davni san preoteti Ukrajinu od Rusije. Treba se prisetiti šta je na tu temu govorio Zbignjev Bžežinski, ideolog američkog imperijalizma i fašizma. Rusija to dobro zna. Ja se više plašim nekog budućeg – novog “Gorbačova” . Dok su tu Putin i Šojgu , nema brige .

Žilevski
4 godine prije

William Taylor, privremeni veleposlanik u Kijevu, rekao je da je upozorio gospodina Zelenskog: “Gospodin Kolomoiski, povećava utjecaj na svoju vladu, što bi joj moglo naškoditi.”Tako nije u redu ali ako imate lobiste zaposlene za banke , korporacije i tajkune koji potplaćuju u američkom Senatu izabrane političare onda je u redu …. kakav lapan 🙂 !

ray
4 godine prije

Bez Krima i Donbasa, to je 1/3 Ukrajinske privrede

wefvoiweriognerotgiorewtivrrrff
4 godine prije

Što se ovaj šerko pravi lud.

Perun
4 godine prije

Dabogda ti Goran Bregovic svirao na pogrebu …..gsp .. Igor Kolomoiski…… Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…..Umri stoko ljudska
….

4 godine prije

Što je ovo?
Svi počeli nudit / tražit 100 milijardi za kooperativnost ?

Vidio da se Erdi nudi pa odmah i Kolmi izvjesio cijenu .
Razvalio i opljačkao Ukrajinu i još mu nije dosta.

Tomi
4 godine prije

Doci ce do preokreta posle ili tokom zime, sto jaci minus to pre ce bit preokreta

Dane
4 godine prije

Ma nemoj,50godina ste dotirani od centrale sssr,pa se okrenuli americi I eu nadajuci se nastavku parazitskog zuvota,pa kad su videli da para nema sad ce ponovo da ocekuju lovu od rusije. Tako vec CEO vek razmislja citava istocna evropa.igra je provaljena odavno.najtragicnije je sto sto su ubedjeni da svojim preletanjem cine uslugu bill rusiji bilo zapadu.kao da ce rusija da place od srece zbog povratka ukraine.prosto me sramota kako razmisljamo.nije no cudo sto bad svi gaze

Akacija lončar
4 godine prije

Da li dobro čitam?
Novac je gospodinu pokretač?
Nije dobrobit A time i smostalnost Ukrainaca.
Da li je gospodin pripadnik nultog izraelskog plemena?
Jedini bogom dani narod, po Starom zavjetu.

raptor
4 godine prije

lopina, treba ga sa sprejom putinovim poprskati, zauvijek

Borna
4 godine prije

Ovog lupeža Ukrajina zanima upravo toliko da si vrati banku. Ostalo-nebitno! Službeni predsjednik je toliko ozbiljno shvaćen kao da mi imamo Pervana iz Večernje škole. Upao u kašetu brokava, šta vele Dalmatinci i igra majstoricu a ne zna niti pravila igre.
Ukrajina je najprije uništena od silne pljačke vlastitih tajkuna , korupcije i nereda, onda rat, minus trećina teritorija…sada slijede veterani, udovice, izbjeglice, ratna siročad…
EU je nesposobna tvorevina za bilo šta ozbiljno, Ameri, dok je načelu Trump, su isto što i ovaj bankar. Rusiju Ukrajinci vole kao Albanci Srbe.
Zemlja od 49 mil stanovnika će napuniti prazna radna mjesta u Evropi “prve brzine”. Ostalo će biti prepušteno umiranju na rate.

Кијев
4 godine prije

Жао ми је Украјинаца јер су брзо заборавили своје жртве,
и да је Хитлер у Украјини товарио земљу у вагоне и возио у Њемачку.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI